Dodaj do ulubionych

PYTANIE DO TRAGANKA

24.04.07, 09:39
Traganku proszę napisz ile razy dziennie i w jakich ilościach je Twoja Zosia?
pytam dlatego że mój synek jest też po 9- miesięcznym pobycie w szpitalu miał
problemy z brzuszkiem i mam z nim teraz problem jedzeniowy i zastanawiam się
czy takie dzieci tak mają że mało jedzą, że wszystko musi mieć konsystencje
papki?
Obserwuj wątek
    • traganek Re: PYTANIE DO TRAGANKA 24.04.07, 09:50
      Zosi raczej nie można porównywać z innymi dziećmi. Coś jest nie tak z jej
      brzuszkiem, lekarze na razie nie wiedzą co dokładnie, będzie chyba miała
      robiony pasaż żeby sprawdzić jelitka. Na razie wybieramy się jutro do chirurga
      a w poniedziałek do gastrologa i wówczas będę może wiedzieć co jej dolega.
      Je malutko. Może jeść tylko półpłynne jedzenie. Jak dodam o jedną miarkę kaszki
      za dużo, to robi lejącą kupkę. Nie ma mowy o produktach stałych, wówczas leje
      się z niej woda. Prawdopodobnie po operacji antyrefluksowej nie jest w stanie
      jeść więcej niż 70-90 ml na jedną porcję, ale za to przynajmniej je co 2 h.
      Ja staram się wzbogacać pokarmy, żeby chociaż coś w niej zostawało. Dodaję
      Fantomalt, podaję kaszkę bananową (ale czasami ją zapycha), między posiłkami
      flipsy, które są jedynym stałym pokarmem, który toleruje. Ostatnio nie może
      jeść nawet zupek ze słoiczka (orobionych przeze mnie nie ma mowy bo się z niej
      wylewają). Jestem już tym wszystkim wykończona. Oczywiście jak tak mało je to
      prawie wogóle nie przybiera na wadze.
      A co dokładnie dolegało Twojemu synkowi? Jakie to był problemy z brzuszkiem?
      • traganek Re: PYTANIE DO TRAGANKA 24.04.07, 09:55
        Przypomniałam sobie, że niedawno czytałam o Integracji Sensorycznej (SI).
        Dzieci, które mają zachwiane odbieranie wrażeń zmysłowych (a wydaje mi się, że
        dziecko, które spędziło tyle miesięcy w szpitalnym łóżku jak nasze, mogą to
        mieć) nie tolerują pokarmów stałych. Zosia ma też dużo innych objawów np. łatwo
        wpada w histerię, nie potrafi sama się uspokoić, nie lub być brana na ręce
        (pręży się), nie lubi kiedy dotykam jej buzi. Jak się okaże, że z brzuszkiem
        wszystko w porządku, idę z nią do psychologa.
        • monika774 Re: PYTANIE DO TRAGANKA 24.04.07, 11:15
          Traganku niech Cię i Zosię Bóg chroni od problemów z jelitkami!!!!
          Mój synek jest po 2 operacjach na jelitach miał martwicę jelita
          cienkiego,wycięto mu 20 cm jelita. Spędził w 3 różnych szpitalach 9-miesięcy
          ani razu nie był w domu. Od 4-miesięcy jest w domu, jest żywiony pozajelitowo
          (koszmar)jest malutki waży 6 kg a ma już 13-miesięcy,nie lubi jeść, ma odruchy
          wymiotne przy jedzeniu,straszne bóle brzuszka nawet w nocy,jest przez to
          wszystko nadpobudliwy,nerwowy,jest wykończony. Urodził się 25 t.c. jako II
          bliźniak.
          • monika774 Re: PYTANIE DO TRAGANKA 24.04.07, 11:22
            poza tym jeszcze je bardzo mało 50-60ml 4-5 razy dziennie,bardzo powoli
            przybiera na wadze np:przez 2 miesiące 400g. Ja załamuję już ręce bo karmienie
            jego to wielka sztuka!
            • traganek Re: PYTANIE DO TRAGANKA 24.04.07, 12:45
              A dlaczego jest żywiony pozajelitowo? Czy żeby lepiej przybierał na wadze, czy
              ze względów klinicznych? Znam dzieci, które miały zabieg neca i nie mają
              żadnych problemów z jedzeniem. Przybierają bardzo powoli ale z tego co wiem, to
              normalne po necu.
              Moja Zosia zjada trochę więcej ale przybiera wolniej. Wydaje mi się, że Twoje
              dziecko aż tak mało nie waży zważywszy na jego przejścia...
              • monika774 Re: PYTANIE DO TRAGANKA 24.04.07, 13:12
                dzieci po necu mają bardzo słabe wchłanianie pokarmu przez jelito cienkie,
                przez to łatwo dochodzi u nich do niedożywienia organizmu,np. dziecko normalnie
                robi 1 kupkę dziennie,mój robił ją 10 razy dziennie, poza tym kiepsko je!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka