Dodaj do ulubionych

Gosia-IUGR(1500g,38tc)

28.04.07, 09:10
Witam! Jestem mamą Małgosi, hipotrofia, 1500g, 38tc, zamartwica. Od początku
mało przybierała na wadze, choć z apetytem nigdy nie miała i nie ma kłopotu.
I tak jest do dziś. W tej chwili córcia ma 4,5 roczku, waży 14,7kg (mam
wrazenie, że od pół roku stoi w miejscu) i około 98 cm wzrostu. Rośnie, bo
widzę zwłaszcza po spodniach, rok temu za długie, teraz ok, rozmiarze buta, z
roku na rok większe( teraz 26) i koszulkach. Ale jest drobniutka i niższa od
rówieśników np. w przedszkolu, ale nie od wszystkich, bo dzieci są różne. W
ostatnim czasie 2 razy obiło mi się o uszy zagadnienie "hormon wzrostu" i
zaczęłam sie zastanawiać, czy i ja powinnam zbadać córci poziom tego
hormonu?!
Napiszcie proszę od czego zacząć? Od pediatry? Dziękuję! Pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • oyate Re: Gosia-IUGR(1500g,38tc) 28.04.07, 11:01
      Twoja córcia nie jest wcale taka chuda, nie no jest ale moje córki w czerwcu
      kończą 5 lat. Od grudnia też stoją z wagą i ważą 13,7 i 14,1 kg.
      Ze wzrostem teraz lepiej, około 106 cm i 104 cm.
      Jeśli dziecko od początku jest wagowo i wzrostowo na podobnym centylu to nie ma
      się czego martwić. Oczywiście jeśli jednak Cię to mocno martwi to idź do
      pediatry, porób podstawowe badania. Mocz, morfologia kału.
      Możesz również prosić pediatrę o skierowanie do endokrynologa, który zajmie się
      już hormonami córci.
      Pozdrawiam, myślę,że jednak nie masz się co martwić.
      • zabka11 Re: do oyate 28.04.07, 12:24
        Dziękuję za odpowiedźsmileŚliczne masz córeczkismileI synusiasmileJa też spodziewam sie
        Jasia-jestem w 24tcsmile.
        Podstawowe badania robię córci raz w roku, regularnie.A o skierowanie do
        endokrynologa poproszę, jeżeli te badania nie będą bolesne, inwazyjne, to chyba
        je zrobię. Muszę poczytać, mam nadzieję, że ten poziom hormonu określa się z
        badania krwi?! Mam jeszcze jedno pytanko. Moja córcia pod wzgledem motorycznym
        była dość opóźniona: usiadła w wieku 11msc, a chodzić zaczęła w 16msc życia,
        wcześniej raczkowała. Ale jej rozwój intelektualny był szybszy niż u innych
        zdrowych dzieciaczkówsmileMiała niecałe 2 lata jak mówiła pełnymi zdaniami, bardzo
        wyraźnie (bez dzieciecego seplenienia),odmieniała przez przypadki,czasy,liczyła
        do dziesięciu, znała alfabet, nawet po angielskusmile,miała i ma niesamowitą
        pamięć do zdarzeń, ładnie kojarzy, ogólnie była i jest bardzo bystra,
        rezolutna, ciekawa świata, ale nie zarozumiałasmile Wiem, że wszystkie dzieci dla
        mam są wyjątkowe, ale ta jej "dorosłość", aż zwracała ogólną uwagę i zdziwienie
        np: w autobusie, w parku, wyglądała na nieco ponad roczek, drobniutka, a
        pieknie mówiła, śpiewała. Z 10 razy dziennie odpowiadałam na pytania "ile pani
        córcia ma?", a gdy odpowiadałam "niesamowite, a tak ładnie mówi!".
        Czytam forum Wcześniaczków regularnie i już spotkałam się z opisami mam, że ich
        dzieci "hipitrofkismile" są właśnie też takie wyjątkowe?!
        Myślę sobie, że być może natura zabrała naszym dzieciaczkom wagę (w wielkim
        skrócie), ale dała w zamian coś innegosmile.
        A jak było u Was?
        • oyate Re: do oyate 28.04.07, 15:22
          Przede wszystkim gratuluję synka!!! Oby rósł ładnie i jak najdłużej "siedział"
          w brzuszku mamy!!big_grin

I bardzo dobrze,że córcia jest taka rezolutna!! Gratulacje. Dlaczego taka
          sytuacja jest dla Ciebie przerażająca, bardzo dobrze,że córcia jest taka
          zdolna!! Może będzie i drobna ale jaka mądrasmile)

U mnie moje dziewczynki też późno siadały (Kasia 2 dni przed roczkiem),
          chodziły dość szybko, ponieważ miały 13,5 miesiąca.
          W wieku 2 lat mówiły ale słabo w naszym języku, za to "nawijały" w swoim, i co
          najważniejsze one siebie rozumiały. Od kąd pamiętam uwielbiały tańczyć i
          śpiewać, chodzą teraz na rytmikę,żeby rozwijać ich zainteresowania.
          Są strasznie pomysłowe, w zabawie potrafią takie rzeczy wymyśleć że głowa mała:-
          ))
          A po za tym (nie wierzę,że to piszesmile) moje córki są bardzo grzeczne (tfu,
          tfu) w porównaniu do innych dzieci. Czasami się na nie patrzę i na inne dzieci
          i stwierdzam,że one trochę przeszły w przeszłości dlatego teraz nie lubią jak
          inne dzieci cierpią. Takie dwie dobre dusze...dobra dosyć, bo za bardzo je tu
          wychwalęsmile)

Synek, on to w ogóle fenomen pod każdym względemsmile) Wszystko szybko robił
          (oprócz siadania 10,5 miesiąca). Roczek ukończył na 3 centylu zwykłej siatki
          (normalnie cudosmile). Mówi mama, tata, nene (nie nie), baba, lala, papa, bach.
          Naśladuje samochód...i chyba tylko na razie tosmile)
          No jeden minus dla synka... zawsze ucieka z placu zabawuncertain/

Ale się rozpisałam, chwalipięta ze mniesmile)
          Pozdrawiam!
        • damian107 Re: zrob badania może na... 28.04.07, 19:44
          lambie u mnie synek 36 tydz.1200g obecnie ma 4,5 roku też jest szczupły ale
          przez ubiegły rok nic mi na wadze nie przybierał a nawet zaczął chudnąć w górę
          rósł lekarze mówili, że mama szczupła to po mnie ma ale trafiłam na dobrego
          pediATRĘ I DAŁ SKIEROWANIE NA BADANIE KAŁU OKAZAŁO SIĘ,ŻE MA lambie teraz jest
          już ok zaczął przybierać na wadze
          • zabka11 Re: do damian107 28.04.07, 21:15
            Dziękuję za odpowiedź. Zrobię te badania, nigdy nie robiłam na lambie. Wogóle
            kał badałam córci z 2 lata temu i już czas. Pozdrowienia da Was!
        • emilka74 Re: do zabka11 28.04.07, 21:58
          Niesamowite prawie jak bym czytała o mojej Emilcesmiletylko ona jeszcze mniejsza
          kruszyna(2,10- waga 7.800)raczkować zaczęła w swoje 1 urodzinki,chodzić mając
          17m-cy,mówić zaczęła bardzo szybko i dużo(zadziwia wszystkich bystrością)ma
          niesamowitą orientację w terenie(dużo lepszą niż jasmileTak jak mówisz chyba
          jednak coś w tym jest.
          ps.mam nadzieję że synka uda Ci się donosić,mi się udałosmilea jaka będzie różnica
          wieku między dziećmi?
          pozdrawiam gorąco Jasia ,jego siostrzyczkę(jak ma na imie?) i mamusię- mama
          Emilki i Gabrielkasmile
          • emilka74 Re: do zabka11 28.04.07, 22:00
            przepraszam już doczytałam -Małgosia 4,5 roczku smile
          • zabka11 Re: do emilka74 30.04.07, 13:23
            Dziękuję za odpowiedźsmileTak, ta orientacja w terenie i pamięć do miejsc i
            zdarzeń jest niesamowita! Prawie 2 lata temu byłyśmy z moją mamą i Małgosią
            (miała wtedy niecałe 3 latka), 3 tyg. nad morzem. Do dziś, gdy robimy coś
            podobnego co tam np: zbieramy biedronki, widzimy w rynku jakiegoś pana
            przebranego z misia czy podobną karuzelę, to mówi: "A pamiętasz mamo jak wtedy
            z babcią nad morzem! Tak samosmile"I pamięta szczegóły, które mi juz dawno
            wyleciały z głowy. Albo ponad rok temu była z moim tatą na spacerze, zaczął
            padać deszcz, więc schowali sie pod jakimś daszkiem. 2 dni temu znów tamtędy
            przechodzili, a Gosia mówi do taty:" A pamiętasz dziadzia jak wtedy, jak padało
            sie tu schowaliśmy?" Tato, aż ze zdziwienia usiadł, tym bardziej, że ten daszek
            i blok, był już po remoncie(wtedy w trakcie), inne kolory, podwórko odnowione!
            A przykłady można by mnożyćsmile
            Gosia 11 października skończy 5 latek, Jasio ma termin na 21.08, to będzie
            prawie 5 lat różnicy miedzy nimi. I już jestem bardzo z tego zadowolona. Gosia
            tak mądrze i świadomie przeżywa tą ciążę, długo, codziennie rozmawiamy, jak to
            będzie,jak sie urodzi, tydzień po tygodniu oglądamy zdjęcia w necie, jak juz
            Jasio wygląda itp.itd.
            I dla Was gorące pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka