jola4u 17.04.08, 11:31 Witam serdecznie, może któraś z mam wyjaśni mi co to jest elastopatia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-cudownego-misia Re: elastopatia 17.04.08, 12:19 Genetyczne schorzenie objawiające się mniejszą ilością kolagenu, mniejszą wytrzymałością tkanki łącznej, i w efekcie częstszymi urazami oraz gorszym gojeniem się chrząstek w stawach i ścięgien. Można je podejrzewać, jeśli we krwi jest podwyższony poziom proteazy i elastazy, rozkładających tkankę łączną. Da się z tym żyć, ale trzeba na siebie uważać, przede wszystkim zaś nie uprawiać sportów urazowych i siłowych (od nart poprzez sporty walki aż po jogging, aerobic i jazdę konną. Za to pływanie i spacery są ok). Odpowiedz Link
matiti2 Re: elastopatia 19.04.08, 12:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=74452570&a=78395176 tu troche piszałam o elastopatii mojej córki, jak masz jakies pytania, pytaj) Odpowiedz Link
jola4u Re: elastopatia 25.04.08, 13:28 dziękuję Wam bardzo, pytałam się dlatego, że na wizycie neurolog napisała w karcie "cechy elastopatii?", ale żanych badań nie kazała nam robić. Od roku jesteśmy bez terapii (Vojty), bo mały miał onm. Mamy chodzić z nim na basen, aby wykształcić mięśnie brzuszka, bo ma jak misio Czy mam się tym martwić?? Odpowiedz Link
matiti2 Re: elastopatia 25.04.08, 17:59 nie, nie masz sie tym martwiec własnie o to chodzi zeby cwiczyc miesnie i tyle acha, jedynie z czym musisz sie pogodzic to to ze Twoje dziecko raczej sportowcem nie bedzie, bardziej akrobatą) chociaz nic nie wiadomo..... no i takie dziecko jest bardziej narazone na wybicie palucha, skrecenie nogi, ale to tez niekoniecznie. cwiczyc i cwiczyc i bedzie dobrze powodzenia Odpowiedz Link
jola4u Re: elastopatia 28.04.08, 11:29 Dziękuję bardzo za informacje, w takim razie idziemy się pluskać Odpowiedz Link