tolka11 11.09.08, 15:38 i bardzo mieszane uczucia. Rozmawiałam już z nim, przegladałam dokumentację i rozmawiałam z mamą. I cały czas myślę o moim Miłoszu. Wiecie, czasem ciężko jest zachować dystans. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agasonesta Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 11.09.08, 17:02 napisz prosze cos więcej,bardzo jestem ciekawa jak funkcjonuje,tez ciągle mysle co będzie z moim małym Odpowiedz Link
agajedi Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 11.09.08, 18:44 Ja też jestem bardzo ciekawa jak radzi sobie Miłosz. Czy uczysz w szkole powszechnej ogólnodostępnej. Moja córcia jest jeszcze maleńka i w Lublinie jest specjalny ośrodek, ale chętnie poślę ją do "normalnego" przedszkola i szkoły Odpowiedz Link
agasonesta Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 12.09.08, 16:20 tez jestem z lublina Odpowiedz Link
agajedi Re: do agasonesta 15.09.08, 07:30 Jak masz ochote ze mną porozmawiać to ja chętnie. Ja z tym problemem zmagam się od 2 miesięcy i kompletnie nie wiem co dalej, jak pomóc żyć sobie i swojemu dziecku agajedi@tlen.pl Odpowiedz Link
pa_yo Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 12.09.08, 08:53 ale z drugiej strony to chłopak ma szczęście, że trafił akrat na Ciebie -bo Ty znasz ten problem i jestes w stanie zrozumiec jego problemy, a o takiego pedagoga raczej trudno Ja bym chciała miec takiego pedagoga dla Igora, no ale to się raczej nam nie trafi... Odpowiedz Link
tolka11 Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 12.09.08, 14:17 Ja radzi sobie mój uczeń? Trudno cokolwiek powiedzieć po 2 tygodniach. Piekielnie inteligentny, nudzi się na lekcjach, więc trzeba mu przygotowywać dodatkowy materiał do nauki, pisze drukowanymi literami bardzo szybko, choć nie widzi, co pisze, bez trudu mozna przeczytac. Czyta powiększony tekst z odległości 3 cm. Nie chce pomocy, radzi sobie sam. Porusza się pewnie po nowym budynku, ale blisko ścian. Bardzo sprawny fizycznie. Podobno traci wzrok w oku ROPIV, ale dokładnie bedę wiedziała po rozmowie z mamą. Odpowiedz Link
tolka11 Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 12.09.08, 14:18 >Ja też jestem bardzo ciekawa jak radzi sobie Miłosz. Miłosz to mój 5 letni syn z ROPV w lewym oku. Nie wiem czy pytasz o niego czy o nowego ucznia? Odpowiedz Link
lazy_lou Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 12.09.08, 22:54 mysle ze o milosza, syna tez jestem ciekawa co u niego Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 12.09.08, 21:28 wlasnie słyszalam juz kilka takich historii, ze w zwiazku z burzliwym wzrostem w wieku ok 13 lat, dzieci z retinopatią tracą wzrok i to mnie załamuje Odpowiedz Link
tolka11 Re: Mam ucznia ROP V, IVa-26Hbd 13 lat 13.09.08, 17:55 Jesli chodzi o mnie to uczę w gimnazjum z oddziałami integracyjnymi. Jesli chodzi o Miłosza to drugi już rok spędza w zwykłym przedszkolu. Bez żadnej pomocy w zwykłej grupie. Nie ma żadnych problemów, jesteśmy tylko pod opieką neurologa, okulisty i logopedy. Niestety oko lewe jest w zaniku. Tabaluga pamiętaj, że nie zawsze okres dojrzewania źle wpływa na wzrok. U wielu dzieci widzenie pod wpływem dojrzewania poprawia się. Jak dowiem się coś więcej od mamy ucznia, jakie są przyczyny utraty wzroku, to napiszę. Odpowiedz Link