14.10.08, 16:04
ula doczytalam ze Twoja corcia ma gleboki niedosluch, wlasnie skonczylam
protetyke sluchu, moglabys mi cos wiecej o malutkiej powiedziec?? jak sie
rozwija, jak przebiega rehabilitacja? nie mysleliscie o implancie slimakowym??
Obserwuj wątek
    • ulap4 Re: ulap4 15.10.08, 11:42
      Witam, dziękuję, że napisałaś. Moja córeczka urodziła się w zamartwicy z hipotrofią z wrodzoną cytomegalią, która uszkodziła wątrobę, śledzionę szpik, krew, układ nerwowy, (synek miał sepsę, zapalenie opon mózgowych, zespół NEC) dzieciaki miały retinopatię wcześniaczą, wzmożone napięcie mięśniowe, nie dawali szans na przeżycie, spędziłyśmy ponad pół roku w CZD, Ola była pięć razy leczona gancyklowirem. Ola jest opóźniona psychoruchowo, ma niedosłuch, padaczkę, zmiany w mózgu i niedoczynność tarczycy. Mimo to, że lekarze nie dawali nadziei na siadanie i chodzenie Ola chodzi, biega. Jeździmy na rehabilitacje ruchową, hipoterapię do logopedy i psychologa. A co do niedosłuchu to już nie wiem co robić, z bery wychodzi obustronny brak odpowiedzi, pierwsza bera 80-90, każda następna gorsza. Do pewnego momentu szła do przodu bardzo ładnie, korzystała ze słuchu a teraz bardziej czyta z ust, nosi aparaty bardzo chętnie, jak pojawiła się padaczka rozwój się zahamował, jest problem ze skupieniem uwagi, jest bardzo pobudzona, mało śpi. Mówi proste zdania np. mamo daj pić, pies szczeka, lala płacze itp., nazywa przedmioty, zwierzątka i naśladuje je. Ale jest duży problem z rozumieniem mowy i nie wiem czy to przez niedosłuch czy zmiany w mózgu. Byłam na kwalifikacji do implantu na ul. Banacha tam powiedzieli, że i tak nie będzie lepiej przez zmiany w mózgu a neurolog twierdzi, że te zmiany nie są odpowiedzialne za mowę. Każdy mówi coś innego. Już sama nie wiem gdzie szukać pomocy. Przepraszam, że tak chaotycznie ale przy moich bliźniakach nie da się spokojnie posiedzieć i co chwila biegam. Jak będziesz mogła napisz na gg 1547345 lub meila ulap4@o2.pl. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka