Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz - wcześniaki

04.01.09, 13:33
A może tak wcześniaki z Bydgoszczy i okolic. Ja rodziłam w Bizielu w
lipcu i na ITIN było paru wcześniaczków. A może jest tu też mamusia
trojaczków które się rodziły w sierpniu . Zapraszam.
Obserwuj wątek
    • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 15:53
      Timigutek. Jest tutaj kilka mam z Bydgoszczy i okolic.
      Moja córcia ma juz prawie 2 latka. na OITNie 2 miesiacesmile Prowadzila ja dr.
      Zajaczkowska i tak zostalo do dzisiaj. A jak to bylo z Twoim dzieckiem?
      • marynka07 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 18:04
        Ja też urodziłam w Bizielu ,córeczkę prowadziła dr.Sadowska,obecnie pod opieką dr.Korbala.Córka ma 15 miesięcy i mieszkamy 35 km od Bydgoszczy. Na oddziale spędziła prawie 3 miesiące. Pozdrawiam - mało tu mam wcześniaków z naszego regionu.
        • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 18:47
          Szymek ma dwa latka rodził sie w Bydgoszczy w Bizielu prowadziła go doktor
          Mikołajczyk (kochana była dla nas) leżał 3 miesiace ale mimo ogrom przeżyć tam
          towarzyszacych uważam że to najlepszy szpital z jakim do tej pory sie spotkałam
          mama na myśli lekarzy. Pozdrawiam
          • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 21:05
            marlena 11111 a kiedy dokladnie lezał Twój Szymek? jest w zblizonym wieku z moja
            coreczka? Melka lezala od 27 stycznia 2007 do 23 marca.
            Wczesniactwo-tak jak w podpisie
    • monikamadzia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 19:20
      No i ja znów się wpiszę. Madzia urodziła się w Bizielu, prowadziła ją Pani dr.
      Kaźmierczak super Kobitka!!!! Madzia przebywała dokładnie 62 dni.Urodziła się 23
      września 2006r. Boże jak ten czas leci!!! Na pewno więcej jest mamusiek z
      naszego regionu ale niektóre po prostu nie piszą a szkoda. My jesteśmy z Solca
      Kujawskiego 15km od Bydgoszczy.

Madzia 31tyd 820g fotoforum.gazeta.pl/5,2,monikamadzia.html
    • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 20:41
      Moj synek urodził się w 34/35tyg 2320g 50cm. 3 punkty apgar w
      pierwszej minucie 7i8 w następnych. Tak naprawdę nie miał ciężkich
      wcześniaczych problemów, tylko infekcję , konflikt w grupach
      głównych , co doprowadziło do żółtaczki i cholestazy. Największym
      problemem była hipoglikemia, ale właśnie pani Każmierczak go z tego
      wyprowadziła na prostą po konsultacjach z CZD, inni lekarze chcieli
      go odesłac do szpitala dziecięcego. Mały urodził się w okresie
      urlopowym i najpierw go prowadziła dr.Piotrowska, a potem właśnie
      Każmierczak - też uważam że super babka.
      • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 21:10
        A widzialyscie jak ladnie wyglada teraz oddzial? niecaly rok temu bylo otwarcie
        i zaprosili moja Melke by pokazac sponsorom jak takie wczesniaki moga fajnie
        wyrosnac.
        Dr Mikolajszak miala moja mala przez pierwsze 3 dni a potem byla zmiana lekarzy
        i dostala sie nam Zajaczkowska. Fantastyczna, zawsze o wszystkim dokladnie
        informowala i orzymykala oko na to, ze czytamy kartoteki, ze podbieram czyste
        buteleczki na mleko a nie te z najklejkami (juz nie mialam sily do ich ciaglego
        szorowania) smile
        • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 21:22
          Jaś 2 latka pobyt od 4 grudnia 2006 do 2 lutego 2007 również Biziel prowadząca
          dr Mikołajczak i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że uratowała bąbelkowi
          życie i robiła wszystko aby uratować Antka...
          Słyszałam, że dr Mikołajczak została ordynatorem gdzieś w Warszawce...fajnie
          byłoby spotkać się, ale jak będzie ciepło kiedy dzień długi i nie trzeba wracać
          w ciemnościach...
          • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 21:35
            to my musielismy byc w tym samym czasie Szymek byl od 15 listopada 2006 do 02
            lutego 2007 smile
        • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 21:30
          Chyba musimy sie tam wybrac razem bo tak naprawde zawsze nam czesc serca
          zostanie......
          • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 21:38
            mimi a Twoj Jaś do 2 lutego leżał na intensywnej czy na patologii noworodka?
            Minął sie z moja Melkąsmile
            A my z wielkim sentymentem wsponimay jeszcze pielegniarke p. Małgosie, zawsze
            uśmiechnieta blondynka.
            Miesiac temu bylam u dr Zajaczkowskiej na OITN na kontroli. Ten zapach, który
            tam jest zawsze będzie budzil we mnie niepokój. Ten płyn do dezynfekcji jest
            taki charakterystyczny.
            Czasami mialabym ochote przejść się po odddziale i go obejrzec, tak na spokojnie
            bez nerwów i niepokoju.
            • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 21:52
              Jaś jakoś po nowym roku został przeniesiony na patologie na tydzień a potem na
              septyk tam na końcu korytarza...ten zapach będę pamiętać do końca życia kiedy
              byłam na usg główki z Jasiem i spojrzałam na te dzieciaczki to mnie ścisnęło
              wzruszyłam się...nie zapomnę też pani z banku mleka z czarnymi włosami... jaka
              ona była życzliwa cudna kobieta...
              Marlena z wielką chęcią wybrałabym się razem z Tobą w podróż sentymentalną i
              zajrzała może na oddział intensywnej...
              • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 21:57
                mimi, a czy Ty czasem nie mialas koleżanki na patalogii ciazy w czasie kiedy
                Twoj maly był w szpitalu? Pamietam jedna dziewczynę, która przychodziła w
                styczniu na patologie ciazy i opowiadała mojej "sąsiadce" o swoim maleńkim synku
                na septyku. chłonęłam te informacje bo wiedzialam, ze moje dziecko nie będzie
                wiele wieksze.
              • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 04.01.09, 23:19
                ja zawsze tesknilam za tym miejscem (dziwne to ale prawdziwe) po tym wszystkim
                gdy to najgorsze juz za mna jeszcze raz tam byc i wspomniec z ulga gdzie moj
                synus tak bardzo dzielnie walczyl o zycie. jestem za !!!!!!!!!!!! to miejsce do
                konca zycia zostanie i w pamieci
    • monikamadzia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 08:05
      Też z chęcią bym się wybrała z Wami Dziewczyny na Odział Wcześniaczków, ale jak
      zrobi się ciepło i nie trzeba będzie wracać po ciemku. Pamiętam że jak Madzia
      już wyszła ze szpitala, bardzo brakowało mi tych wizyt w szpitalu u Madzi czułam
      taką pustkę, choć Madzia była już w domku. I też wspominam blondyneczkę z
      krótkimi włosami chyba miała na imię Małgosia strasznie ciepła osóbka, ale tam
      prawie wszyscy są mili choć nie raz nam się oberwało za zaglądanie w kartotekę.
      Ech te wspomnienia..........

Madzia31tyd 820g fotoforum.gazeta.pl/5,2,monikamadzia.html
      • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 08:08
        w tą kartotekę po kryjomu to chyba każdy zerkał smilesmile
    • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 10:17
      Ja nie miałam znajomych na oddziale z nikim nie rozmawiałam teraz żałuję, ale
      wtedy byłam jakaś odrętwiała, z Jasiem na sali leżała dziewczynka nie pamiętam
      imienia urodzona w 34 t.c. tylko z wrodzonym zapaleniem płuc i taka duża była a
      długo leżała w inkubatorze...potem leżał z nami Kevin ze Świecia tyle pamiętam,
      bo z jego rodzicami się nie spotkałam...
      w sali obok leżał chłopczyk nie pamiętam szczegółów patrzyłam na niego z
      zazdrością, bo Jaś na cpapie z zapaleniem opon mózgowych nie mogłam go
      kangurować, a on już się uczył ssać butelkę i leżał sobie bez żadnych
      rurek...jednak potem okazało się, że my wyszliśmy pierwsi...
      Czekamy na ciepło i ruszamy na Bydgoszczwink z dzieciami czy bez?
      • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 11:23
        no wlasnie sie zastanawiam czy z dziecmi czy bez ale pewnie z dziecmi i trzeba
        jakas niespodzianke im uszykowac moze jakies fajne zdjecie dzieciakow razem
        (pojdziemy z nimi na jakas sesje zdjeciowa zeby zdjecie bylo odjazdowe)z
        podziekowaniem bedzie to otucha dla innych rodzicow bo pamietam jak sama
        patrzylam na ta gablote jak te dzieci wygladaja. Mamy czas pomyslec smilesmile Poza
        tym ja tez nie pamietam za bardzo rodzicow poprostu wowczas chodzilam pół chyba
        przytomna smileI zawsze sobie obiecywalam ze jak bedzie wszystko w porzadku to
        pojade tam jeszcze raz kiedys i nadszedl chyba ten czas.....
        • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 11:40
          Dziewczyny jestem jak najbardziej ZA! pomysl ze wspolnym zdjeciem jest
          rewelacyjny. ja ta gablote z dzieciaczkami ogladalam chyba codziennie i
          szukalam dzieci podobnych do mojej Melki. chcialam sie pocieszyc.
          A moze do tego zdjecia krociutkie opisy z waga, tygodniem ciazy i np. z waga na
          roczek smile
          • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 12:07
            Makarcia to jest juz nas troje i super ze dołączyłas. Tak mysle ze moze bez
            dzieci pojedziemy tylko ze zdjecie a pozniej pojdziemy gdzies sobie na pyszna
            kawke i obiadek i powspominamy sobie te czasy i przezycia
            • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 12:52
              jeśli chodzi o zdjęcie to ja na roczek zawiozłam z wagą wiekiem i
              podziękowaniem, ale jeśli chcecie to mam fotografa w domu chętnie popstryka
              dzieciakom foty...
              Piszę się na ten obiadek i kawusie i plotusie
              Może niech Esterka pogada z Ordynasem Korbalem wink i nas zapowiewink
              • marynka07 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 14:34
                Też się z chęcią do fotek dołączę i mogę z ordynatorem pogadać że wpadniecie ale
                nie wiem jak On z czasem bo wciąż zalatany ale myślę,że trochę czasu by znalazł
    • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 12:54
      No proszę jak się dziewczyny spotkały na forum !!! Myślę że pomysł
      ze zdięciem byłby naprawdę super. Ja pamiętam pielęgniarkę o imieniu
      Tatiana, albo Tamara - bardzo sympatyczna dziewczyna. Koło mojego
      malucha na sali leżał Szymek , chyba z Golubia Dobrzynia, urodzony w
      maju i ciągle jeszcze pod respiratorem - mam nadzieję ze dzisiaj już
      w domku dawno. Obok na sali leżał Maxiu, ale on nie był
      wcześniakiem, tylko dzieckiem przenoszonym i też z bardzo dużymi
      problemami. Potem mój Łukaszek i Maksiu leżeli razem na sali na
      noworodkach na septyku. Fajnie by było się spotkac, ale tak tęsknic
      za OITN - em to nie tęsknię na pewno. Któraś z was tu napisała o
      zapachu tego środka dezynfekującego - ma rację, czasam jeszcze go
      czuję w koszmarach sennych - ble.
    • monikamadzia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 13:08
      Ten pomysł ze zdjęciem wspólnym super sprawa!!! No i jeszcze przez fachowca
      zrobione to już całkiem rewelacja!!! Mimi Twój mąż ma smykałkę do tego Super
      Zdjęcia macie w ogóle!!! Ja za intensywną nie tęsknię ale mam sentyment do tych
      ludzi którzy tam pracują dużo tam przeszłam,ale i wiele otrzymałam, zrozumiałam
      że jest wiele ważniejszych rzeczy niż dążenie do powiększenia dóbr materialnych
      - jest to życie i zdrowie!!!!

• tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 13:21
        Monikomadziu nie wiem ile Twoja córcia ma m-cy , ale na zdięciach
        nie widac że jest wcześniaczkiem - śliczna dziewczynka.
      • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 13:23
        No tak sorki pisałaś że z 23.09.2006.
        • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 15:04
          Mimi to super ze mamy juz fotografa lepiej byc nie moglo to kiedy sie umawiamy
          na sesje zdjeciowa???
          • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 15:29
            taka dziecieca sesja to rewelacyjny pomysl. i jak fajnie by takie zdjecia
            wygladaly na oddziale.
            pielegniarke Tamare tez pamietam. baaaardzo fajna.
            a na intensywna nie chcialabym wracac jako rodzic pacjenta, ale lubie tam
            chodzic w odwiedziny. to prawda, ze czasta nas tam zostala.
            Z dzieci pamietam tak: Kubusia, który lezał z moja Mela. Urodzil sie 26.01.2007
            z waga 890g i z nim kontakt mam do dzisiaj; pamietam Jasia(chyba 930g) i jego
            mame Karoline z Inowrocławia i zaluje, ze nie mam do nich kontaktu.
            • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 16:17
              Zdjęcie myślę jak będzie ciepło tylko jak te smoki do kupy zwołać co by nie
              uciekały, albo nie biły się wink trzeba ustalić jakieś miejsce na to jest trochę
              czasu...
              w czerwcu mamy chyba ostatnią kontrolę u chirurga z Jaśkiem więc wtedy jakoś lub
              wcześniej...
              • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 16:21
                Stary właśnie do domu wrócił i przemówiłwink co wy powiecie na Dino Park w Solcu ?
                świetna sprawa i dla nas i dla dzieci...proszę o opinie
    • monikamadzia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 16:32
      No nie już polubiłam Twojego starego na maksa dla mnie lepszego wyboru nie mógł
      trafić, jestem z Solca, moja glizda kocha dinozaury a szczególnie plac dla
      dzieci. No i po sesji zdjęciowej możemy spotkać się u mnie na griliku,oczywiście
      można tam też usiąść ale ceny olaboga. I oczywiście też jestem za tym że jak
      ciepło będzie bo teraz to aż mi ciarki po plecach chodzą choć dla mojej to bez
      różnicy dziś to tylko jej dwór w głowie aż nos prawie odleciał a dziecko szczęśliwe.

Madzia 31tyd 820g fotoforum.gazeta.pl/5,2,monikamadzia.html
      • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 16:59
        JESTEŚMY NA TAK!!! w parku jest swietnie, no i ten plac zabaw. To o spotkaniu
        pogadamy blizej jak sie cieplo zrobi.
        a moze macie troche czasu by sie poprostu na kawke umówic? i moze jakies zdjecia
        poogladac? lacznie z tymi szpitalnymi.
        • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 17:08
          ja tez jestem za !!!!!!!!!!!!!! juz lubie tego fotografa a faktycznie my mozemy
          wczesniej sie umowic i pogadac wymienic doswiadczeniami ( jest ich pewnie jak i
          u mnie ogrom) Dziewczyny wszystkie jestescie z Włocławka?
          • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 17:29
            ja z Bydgoszczy.
            • marynka07 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 17:37
              Nie doszukałam na całym forum żadnej co rodziła w tym czasie co ja czyli we
              wrześniu 2007r w Bizielu ale z chęcią się spotkam. Martusiu widzę że mąż postępy
              robi hehe pozdrawiam
              • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 19:52
                dziewczyny wszystkie z Bizila smile czekamy na ciepło i sesje zdjeciowa smile za za
                każdym spotkaniem jestem za wink
    • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 20:47
      mam wielka nadzieje że to spotkanie dojdzie do skutku wink
      • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 21:59
        a skad wszystkie jestescie? pracujecie , czy jestescie z dziecmi w domku? kiedy
        dysponujecie czasem wolnym? chodzi o kawke...

Ja jestem z Bydgoszczy , 3-4 dni w tygodniu pracuje duzo a reszte jestem z
        Melania. Woże ja na hipoterapie, angielski i zajecia umuzykalniajace (jak jest
        zdrowa). Od listopada, zdrowa byla tylko kilka dni sad
        • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 22:24
          a ile Melania ma latek?? ja i Mimi jestesmy z Włocławka
          • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 22:29
            no to bydgoszcz musi zajrzeć do włocławka wink
            • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 22:32
              Melania pod koniec stycznia skonczy 2 latka. a ciekawe skad reszya dziewczynsmile A
              jak trafilyscie do Biziela? A moze dzieci przewieziono juz po porodzie?
              • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 22:43
                Malego przewieziono po porodzie poniewaz mnie nie chcieli przyjac w tym czasie
                podobno panowala jakas infekcja w Bizielu mowili o tym w wiadomosciach. Maly po
                3 niach pojechal do Bydgoszy w stanie bardzo ciezkim a tam dopiero sie prawdy
                dowiedzialam. Pamietam jak stalam w drzwiach i w pewnym momencie nie chcialam
                wiecej juz sluchac co doktor mowi i zsunelam sie po futrynie .......wowczas te
                informacje mnie dobily (Wloclawek tego nie rozpoznal i to dziwne). Jestem za tym
                zeby Bydgoszcz przyjechala do Wloclawka ugoscimy jak swoich smile
    • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 23:11
      No tak ale szpital jest w Bydgoszczy , więz jak mamy tam zajrzec to
      Włocławek musi znowu do Bydgoszczy przyjechac
      • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.01.09, 23:19
        Przyjedziemy na pewno tylko ustalcie kiedy. Pozdrawiam
    • kora-93 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 08.02.09, 22:53
      Jestem z okolic Bydgoszczy-Solec Kujawski,tylko ,że mój wcześniak jest już
      "podrośnięty" smile rodziłam w Szpitalu Miejskim w Bydgoszczy ale w 2002 roku,mały
      ma (rocznikowo)7 lat.Młodsza córka ma 3 latka,donoszona.
      Jestem nowa na forum i żałuję bardzo ,że nie znalazłam takowego kiedy młody był
      mały.Teraz okrzepłam już w tym wszystkim ale nadal są sytuację kiedy czuję ,że
      zrozumie mnie tylko ktoś o podobnych przeżyciach.
      • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 08.02.09, 22:57
        Witamy. Tu na forum jest już mamunia z Solca .
      • monikamadzia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 09.02.09, 09:30
        Witaj kora-93, to właśnie ja jestem z Solca Kujawskiego, moja Madzia ma 2 lata,
        gdybyś chciała pogadać to pisz na tlen mój numer 913342, fajnie że jest ktoś z
        mojego miasteczka, powiem Ci że odbędzie się spotkanie w Jura Parku jak będzie
        cieplutko i będzie sesja zdjęciowa naszych wcześniaczków, mąż mimi będzie robił
        robi super zdjecia, teraz taka pogoda że szkoda gadać my leżymy GRYPA!! A napisz
        coś o swoim synku. Kiedy się urodził z jaką wagą w którym tygodniu no i możesz
        zdjęcia wkleić, tu są super dziewuszki i super dzieciaczki na tym forum, ja
        rodziłam na Biziela jak większość dziewcząt z tego forum które są z Bydgoszczy,
        Torunia, Włocławka, Buszkowa Pozdrawiam Wszystkie Mamy i Dzieciaczki!!!

• marynka07 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 09.02.09, 10:38
          Oj dziękuję że o mnie pamiętacie wink ja z Buszkowa kiedyś mieszkałam w Bydgoszczy
          a potem w Koronowie ale najlepiej tu na wsi więc może kiedyś latem jakieś
          spotkanko u mnie? co Wy na to? a z makarcią rozmawiałam kiedyś o grupie wsparcia
          w Bydgoszczy więc zapraszamy ,jak dogadamy kiedy i gdzie spotkania to damy znać
          • jolantusia1 to i ja się dopiszę 09.02.09, 18:35
            kiedyś już był podobny wątek, ja z Torunia rodziłam prawie 3 lata temu w
            Bizielu, a odnośnie grupy wsparcia jestem jak najbardziej za. Piszę się również
            na spotkanie
        • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 09.02.09, 19:29
          Już się cieszę na spotkanie . Ale będzie impreza !!!!
          • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 09.02.09, 20:27
            Super, ze dolaczaja kolejne mamy. Narazie planujemy tez spotkanko
            mamusiek. Jezeli bedziecie mogly przybyc. moze w przyszlym tygodniu?
            Wlasnei jestesmy w górach w ogromntym hotelu i doszlismy do wniosku,
            ze nasza MElka na tle innych dzieci jest nadkontaktowa i
            nadpobudliwa lekko smile
            pozdrawiamy
            • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 09.02.09, 20:55
              Czy ten ogromny hotel mieści się w Wiśle, bo jak tak to też tam
              byłam, polecam tropikanę!!!
        • kora-93 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 09.02.09, 22:08
          hejka-fajnie,że się odezwałaś krajankosmilewspółczuję choróbska(my właśnie
          wyszliśmy z powikłań pogrypowych-cała rodzinka na antybiotyku) i szybkiego
          powrotu do zdrowia życzę.Dzięki za nr ale nie mam tlena(tlenu?)a do tego
          minimalne umiejętności jeśli chodzi o kompa więc ze zdjęciami na razie też
          ciężko będzie.
          Nie rodziłam w Bizielu jak większość z was bo w "tamtych" czasach Miejski miał
          lepszą opinię a poza tym leżałam tam na patologii więc od razu tam miałam
          cesarkę.Mały urodził się w 34 tyg,miął 3060 g(wiem wiem-ogromny-ale co się
          dziwić skoro córka donoszona miała 4500 smile)i 56 cm,dostał 5 pnkt Apgara a potem
          maksymalnie 6.No niby duży chłopak itd ale przeważyło na niekorzyść to,że ciąża
          zakończona cesarka z powodu krwotoku z odklejonego łożyska przodującego.Chyba
          tylko ta waga go uratowała a mnie nieświadomość niebezpieczeństwa jakie mi
          groziło bo byłam zbyt zajęta martwieniem się o małego.To tak pokrótce,teraz jest
          niby wszystko ok(tzn nikt patrzący z boku nie wpadłby na to,że mały była
          wcześniakiem)ale wciąż walczymy z różnymi następstwami wcześniactwa-teraz na
          tapecie akurat mamy wady postawy bo ma obniżone napięcie mięśniowe i różne
          "drobiazgi" w szkole.
          • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 24.02.09, 18:26
            Dziewczyny! Czas przejść do czynów. Kiedy się spotykamy? może ustalmy jakiś
            termin i miejsce. Pracujecie czy nie? bo jezeli nie, to możemy spotkać sie w
            ciągu dnia. Wstępnie proponuje 6 marca, to jest piątek.
            • mimi0080 W kupie siła ;-) 24.02.09, 18:49
              dziewczyny jak nas tyle to damy radę pogadać? chyba usiądziemy w kółku i każda 5
              min, a dzieciaczki kto takie stado ogarnie wink
              • marynka07 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 19:00
                Martuś damy radę z dzieciaczkami nie martw się,spotykamy się i koniec! W sumie
                pierwsze spotkanko już byłowinkhehe i mam nadzieję że WŁOCŁAWEK dojedzie!
              • makarcia Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 19:02
                podsuwajcie pomysły na miejsce do spotkania.
                wiem, ze w innych miastach takie grupy wsparcia spotykaja sie np. w wynajetej
                sali, kazdy orzynosi cos do kawki itd. Pomysl niezly bo ma sie spokoj. Kawiarnie
                to chyba kiepski pomysl bo tam zazwyczaj jest szum a dzieci to na pewno nie usiedza.
                • mimi0080 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 19:28
                  to co trzeba na fitness się wybrać żeby wałki zlikwidować i wyglądać jak
                  człowiek, jakieś zakupy nowa bluzeczka i można jechać... wink
                  Jakbym miała duży dom to u siebie bym to zorganizowała, a na 30 m wesoło by było wink
                  • marynka07 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 19:33
                    tak,tak my chcemy do Ciebie na te 30m ja się już szykujęwinka co tam jak jesteś
                    chętna żeby nas przyjąć to przyjedziemy
                    • makarcia Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 19:38
                      ale na te 30m to koniecznie dzieci wszystkie bysmy musiały zabrac smile
                      tak serio to u mnie tez mozemy sie spotkac. powinnysmy sie pomiescic spokojnie.
                      zapas zabawek tez mam niezly, wiec dzieci sie zajma wink
                      Kot bedzie przeszczesliwy, lubi gosci.
                  • marynka07 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 19:35
                    no tak ,a ja jestem najgrubsza sad
                    • makarcia Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 19:40
                      Estera, jaaaaasneeee! pokazywałam Ci moje zapasy zimowe na biodrach.
                      Wiosna bede do Ciebie jezdzila raz w tygodniu te pola wokoło przekopiemysmile
                      • marynka07 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:25
                        ok hehe może wtedy schudnę,a gdzie ty masz kochana te zapasy zimowe? bo ja nic
                        nie widziałam
                    • tumigutek5 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:13
                      Marynko ... znaczy Esterko gwarantuję Ci że najgrubsza nie jesteś -m
                      mnie jeszcze nie widzialaś , ale ja już taka jestem i mam to gdzieś,
                      tylko kręgosłup siada....i pewnie też jestem z was najstarsza -
                      ech ...
                      • marynka07 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:27
                        Jak się spotkamy to zobaczymy,jedno wiem,że brzuchem pobijam wszystkich na forum
                        • tumigutek5 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:30
                          To co, mały zakładzik ? Hihihi - no mam nadzieję że do tego
                          spotkania dojdzie !!!
                      • marynka07 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:28
                        oj dziewczyny już nie pamiętam kiedy się tak śmiałam jak teraz jak to czytam hehe
                        • mimi0080 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:43
                          A może wybory miss mama wcześniaka !!!!!!!!! wink już się turlam i kwiczę
                          smile smile smile
                          • tumigutek5 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:50
                            No ale to byśmy musiały wszystkie startowac, bo takie tam
                            regionalne... hihihi
                          • makarcia Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:51
                            to moze w takim razie na jakiejs silowni powinnysmy sie spotykac; zamiast na
                            krzeslach , na rowerkach posiedziec wink
                            a potem wypic litry kawy i zjesc po pol kilo ciasta z czystym sumieniemwink
                            • makarcia Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:53
                              albo na basenie konkurs miss bikini urzadzimy
                              • mimi0080 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:54
                                oj ja się nie piszę...
                                • makarcia Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 20:57
                                  mimi wlasnie Twoje zdjecia obejrzalam no i chyba bys wygrała te wszystkie
                                  konkursy chudzielcu
                                  • marynka07 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 21:17
                                    grubas się odezwał
                                  • marynka07 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 21:18
                                    Od jutra się odchudzam ale dałyście mi motywację,muszę rowerek odkurzyć bo robi
                                    teraz za wieszak
                                    • makarcia Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 21:27
                                      ja mam orbitreka , tez pracuje jako wieszak smile
                                      • tumigutek5 Re: W kupie siła ;-) 24.02.09, 21:42
                                        No ja rowerek przeniosłam do pokoju dzieci , bo mnie denerwował
                                        ogólnie , a tam jak u was za wieszak robi .
    • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 02.03.09, 19:44
      Mamy poneidziałek. Wstepnie ustalilysmy spotkanie na piatek. kto moze?
      • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 02.03.09, 21:50
        Ja w piątek jestem w Bizielu na kontroli neurologicznej, więc możemy
        od Biziela zacząc !
        • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 02.03.09, 22:18
          Estera tez w Bizielu na synagisie. Tumigutek o której tam bedziesz?
        • marynka07 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 02.03.09, 22:19
          Tak się składa że ja też będę o 11 w bizielu a o której będziesz?
          • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 02.03.09, 23:22
            no to będę o 11.00 !
            • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 03.03.09, 00:02
              no a ja nie mam po co do Biziela jechac. W sumie to chyba dobrzesmile
              Widze, ze o spotkaniu na neutralnym gruncie będziemy musiały jeszcze podyskutowaćwink
              • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 03.03.09, 08:18
                No ale przecież tam możemy się spotkac i potem sobie gdzieś pójśc.
                PS.Esterko mam nadzieję, że chociaż my się spotkamy jakoś.
                • marynka07 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 03.03.09, 09:00
                  Ja będę na intensywnej noworodka podaje mój numer tel. 501019586 jak będziesz to
                  zadzwońsmile
                  • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.03.09, 22:09
                    Dziewczyny sorrki, pomyliłam się spotkanie z neurologiem mam na
                    20.03 a nie jutro - cos mi się pomyliło .... i jeszcze komórkę
                    zostawiłam u teściowej.... i nie mogę zadzwonic - mam nadzieję że
                    przeczytacie !!!
                    Jednak spotkanie w przyszłym tygodniu może ????
                    • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.03.09, 22:13
                      ale szkoda. a moze poprostu spotkamy sie poza szpitalem?
                      a z marynka wstepnie ustalilysmy, ze podjade do szpitala (bez małej) i jak juz
                      zalatwi swoje sprawy to pojedziemy do mnie. Moze dołaczysz? dzieci się pobawią.
                      Opiekunka troche sie nimi zajmie, wiec bedziemy mogly pogadać przy kawcewink
                      • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 06.03.09, 00:03
                        Jak uda mi się odebrac swój telefon (kurde bez niego jak bez ręki i
                        nic nie można załatwic) to zadzwonię i może się spotkamy bo ja jutro
                        musze coś ze starszym synem załatwic jak wróci ze szkoły.
                        • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 06.03.09, 00:09
                          ok. jak Ci sie uda to pisz smsa lub dzwon do Estery. sproboje przeslac Ci moj
                          numer na maila. starszym synem tez sie zajmiemy wink a na jakim osiedlu mieszkasz?
                          • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 06.03.09, 00:12
                            ewentualnie napisz maila na j.kielczyk@vp.pl ; do 11:15 odbiore i bedziemy
                            wiedzialy co robic; mozesz napisac numer pod ktorym bedziesz uchwytna; a do
                            neurologa do Biziela chodzisz?
                            • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 06.03.09, 20:13
                              No i po spotkanku ! super było dziewczyny i trzeba to częściej
                              powtarzac. Jak się ciepło zrobi to knajpa u "Sowy" jak znalazł !
                              • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 06.03.09, 20:43
                                Naprawdę fajnie , ze przyjechałyście na to moje wygnajewo smile Było bardzo
                                sympatycznie. Fajnie, ze te plakaty Fundacji Wcześniak doszły akurat podczas
                                spotkania. Moj mąż mówi, ze to jakiś znak wink
                                • marynka07 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 06.03.09, 21:13
                                  było ale się skończyło,tumigutku fajnego to Ty masz synusia,mały śmieszeksmile
                                  • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 06.03.09, 21:21
                                    Dzięki bardzo , ale wasze dziewczynki są baaaardzo superaste i takie
                                    kochaniutkie !
                                    • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 07.03.09, 09:39
                                      jak mi przykro wy już się znacie , dobre znajome kurcze
                                      • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 07.03.09, 09:42
                                        No to kiedy następne spotkanie ? Zebyś miała łatwiej spotkamy się w
                                        Toruniu !
                                        • marynka07 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 07.03.09, 10:19
                                          Po rozwieszeniu plakatów z fundacji będzie nas pewnie więcej.Marta musisz
                                          przyjechać żeby zabrać jeden plakat i powiesić u Was w szpitalu.Jak będziecie
                                          miały ochotę na spotkanko to dajcie znać,pozdrawiam
                                          • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 07.03.09, 10:22
                                            Dobra w kwietniu się odezwę, bo w tym miesiącu wyjazd mam...
                                            • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 07.03.09, 17:55
                                              Mimi w takim razie w kwietniu na Ciebie liczymy smile
                                            • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 07.03.09, 21:35
                                              co do mnie nie ma problemu zebym Włocławek zabrała smileale innym razem. prawo
                                              jazdy mam od 17 roku życia wiec koleżanka niech sie nie obawiasmile Ja w Bizielu
                                              bede 9 czyli w ten poniedziałek u neurologa (jejku ja tam ostatnio byłam 1,5
                                              roku temu oj będą emocje. Co do spotkania kochane dizewczynki to ja przepraszam
                                              ale nie mam ostatnio najlepszego nastroju,ale obiecuje że gdy uporam sie z
                                              problemami życiowymi odezwę sie. Obiecuje..
    • jolantusia1 a właściwie Toruń - wcześniaki 11.03.09, 18:58
      dziewczyny może znacie namiary na jakiegoś psychologa dziecięcego może być
      prywatnie - nawet lepiej bo szybciej, a także logopedę też prywatnie
      • makarcia Re: a właściwie Toruń - wcześniaki 11.03.09, 19:18
        jolantusia napisz do mnie na gg to sproboje cos Ci podpowiedziec.
        7261836; szukasz w Toruniu czy w Bydgoszczy?
      • kora-93 Re: a właściwie Toruń - wcześniaki 13.03.09, 21:35
        MGR Agnieszka Tarczałowicz- Tel. 0601692764, 052/3443274. Bydgoszcz
        przyjmuje prywatnie więc terminy chyba niezbyt długie,pracuje też w jakimś
        przedszkolu Bydgoskim jako psycholog ale nie wiem gdzie dokładnie
    • malwisul Re: Bydgoszcz - wcześniaki 12.03.09, 19:47
      moja mała urodziła się 27ego w 35 tyg. W szpitalu czekałam na nią aż
      8 tyg bo wody mi wcześniej odeszły do połowy.. Rodziłam w Bizielu
      poród miałam wywoływany ( stwierdzili że dzidzia już na tyle urosła
      że nie warto dłużej ryzykowac infekcji itp.) Moja mała próbuje już
      siadac, dzisiaj z rana pierwszy raz zaczęła chętnie podnosic główke
      leżac na brzuszku i przewraca się z brzuszka
      na bok i odwrotnie a w nocy budzi się o 11ej i o 3ej na
      jedzonko. W dzień dwie godziny pobuszuje i idzie na 20 min spac i ok
      12ej idzie spac na 2 godziny (nie zawsze).
      • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 12.03.09, 20:15
        witaj malwisul. a ile miesiecy ma juz Twoja córeczka?
        Mam nadzieje, ze dolaczysz do naszych spotkan smile jestes z Bydgoszczy?
        • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 12.03.09, 20:43
          witaj raz jeszcze ... ja mam syńcia z 34 tyg.ma w tej chwili 7,5 m-
          ca .
    • malwisul zapraszam mamy 12.03.09, 20:48
      chciałabym zaprosic wszystkie mamy z bydgoszczy i okolic do forum
      wcześniaki z Bydgoszczy ( Forum/Prywatne/Dziecko/Wcześniaki z
      Bydgoszczy). Ponieważ jest tu tyle mam pomyślałam że powinnyśmy miec
      swoje forum!!!!
      • makarcia Re: zapraszam mamy 12.03.09, 20:52
        wstaw linka najlepiej smile pomysl dobry, byle się utrzymał.
    • spt2 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 15.03.09, 22:59
      Witamsmile ja jestem z Torunia i rodziłam w Bizlielu w listopadzie
      2008.Synek urodził sie w 28 tyg, 1300 gram,41cm. Ponad miesiąc leżał
      na Intensywnej i 2 tyg na septyku.powinien urodzić się 29 stycznia a
      on Sylwestra spędził już w domkusmile Teraz ma 4 miesiące i tydzień,
      waży 4600, i mierzy 54 cmsmile))) Jest pogodny, dużo się smieje i
      uwielbia poranne (godz.6)i wieczorne (godz.23)rozmowysmile
      • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 15.03.09, 23:59
        Fajnie że jest ns coraz więcej (zsnaczy lepiej żeby było nas dużo
        mniej) aler dobrze że się tu znalazłyśmy ..... No to kiedy
        spotkanko !!!!!
    • malwisul Re: Bydgoszcz - wcześniaki 16.03.09, 21:28
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=88526 Zapraszam.. tu
      znajduje się nasze własne forum o wcześniaczkach wink
      • mimi0080 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 09.04.09, 11:37
        Dziewczyny prawdopodobnie będziemy w dinoparku w tyg. po świętach jeśli pogoda
        dopisze...czy mogłybyśmy się ewentualnie spotkać? jaki dzień Wam odpowiada?
        • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 10.04.09, 10:43
          no właśnie spotkanko jakieś dziewczyny, bo ja do pracy wracam -
          brrrr- i potem będę miała trudniej !!!!!!!
          • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 01.05.09, 21:54
            Hej dziewczyny !!!!
            I co z naszym spotkaniem , ja od poniedziałku do pracy wracam więc
            bedzie ciężej, ale jakoś się tam wyrwę, zresztą mam nadzieję że nie
            chcecie się spotykac o 10.00 rano.

• kora-93 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 06.05.09, 08:58
              ja się nieśmiało wpiszę(jeśli można?),tylko uprzedzam ,że w weekandy to w
              Juraparku jest.............masakra,jak na deptaku w Sopocie albo jeszcze gorzej
              smile dzień i godz bez znaczenia,jestem na miejscu i zawsze mogę smile
              • tumigutek5 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 13.05.09, 22:46
                hej dziewczyny , co z wami ? GDZIE SIĘ PODZIAŁYŚCIE ?
                • marlena11111 Re: Bydgoszcz - wcześniaki 14.05.09, 13:22
                  jesteśmy i odmeldowujemy sie smile
                  • marynka07 Re: do dziewczyn z okolic bydzi 12.06.09, 17:26
                    Tyle razy pisałyśmy o spotkaniu ale widzę że w większym gronie się nie spotkamy bo co niektóre z Was piszą ale jak ma dojść do spotkania to się nie odzywają.Dziewczyny naprawdę warto spotkałyśmy się w trzy :ja,makarcia i mimi w czwartek i było fajnie więc może teraz w większym gronie?fotki naszych dzieci na Martynki blogu,pozdrawiam (oo choćby malwisul mieszka w bydzi więc ma bliskosmile)
    • arekmx Re: Bydgoszcz - wcześniaki 13.06.09, 22:35
      Tata córci, 31hbd, 1640g, 43cm w momencie urodzenia. Teraz ma ~2200g, 48cm, 6 tygodni z czego 5 w szpitalu miejskim na noworodkach, a ostatni tydzień już w domu.

Nasz główny problem to jedzenie (30-40ml przez godzinę w wielkich bólach z butli) ale jakoś walczymy.

Mieszkamy w Bydgoszczy dopiero parę lat więc znajomość lekarzy jest u nas zerowa. Córcia będzie pod opieką przychodni na błoniu ale tu z tego co wiem nie zatrudniają neonatologów. Szukamy więc prywatnie sensownego neonatologa do prowadzenia szkraba - polecacie kogoś?

Na innym tutejszym forum pan Zawitkowski proponuje problemy z jedzeniem skonsultować z neurologopedą - z specjalistami z tej dziedziny (umiejącymi pracować z wcześniakami/niemowlakami) chyba jest jeszcze gożej w Bydgoszczy niż z neonatologami. Jeśli ktoś zna takowych to także proszę o namiary.
      • makarcia Re: Bydgoszcz - wcześniaki 05.08.09, 19:35
        Drogie koleżanki jutro ok 12 spotykamy się na Miedzyniu w Bydgoszczy. Mięso na
        girlla już się pekluje, ciacho ze śliwkami gotowe i piffffko bezalkoholowe wink
        się chłodzi . Jeżeli któraś z Was ma jutro wolne i ochotę to zapraszamy.
        Marynka07 i tumigutek udzielą informacji, gdybym się już nie pojawiła.
        Przepraszam, ze informuję tak na ostatnią chwilę, ale my też potwierdzałyśmy
        spotkanie dopiero niedawno. Będzie nam szalenie miło gdy będzie nas więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka