mimi0080 15.04.09, 09:39 Pierwszy raz słyszę coś takiego...może spotkałyście się z czymś takim? dziecko ma obwód brzucha o 3 tyg. mniejszy... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabcia_z Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 09:48 Witaj, Moj synek urodzil sie wlasnie w 31tyg jako hipotrofik . Na usg, przed porodem pomiar obwodu brzuszka byl o 3tyg za maly do wieku plodowego. Glowka byla ok. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 09:55 jak organy wewnętrzne są na miejscu, to hipotrofia chyba... Ale przeszłabym się na możliwie najlepsze USG w mieście. I porobiła badania - przepływy, komplet badań z krwi... W ogóle do dobrego gina. Odpowiedz Link
1980adrienna Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 11:07 tak jak powiedziały dziewczyny wyżej. Ja właśnie 2.5 tygodnia temu z takiego powodu musiałam mieć zakończoną ciążę. To tzw. hipotrofia. Nie bagatelizuj tego, bo może to się zakończyć zamartwica płodu.Póki co staraj się jeść duuuuużo białka zwierzęcego=mięsa, kotlet za kotletem. Twój lekarz prowadzący powinien zadecydować co dalej z Twoją ciążą. Jeśli przepływy itd masz ok to może jest szansa urodzić w terminie, chociaż tego się nie stosuje, bo przez ten czas dziecko po prostu się głodzi w brzuchu i lepiej urodzić zdrowego wcześniaka, niż chore donoszone dziecko. Różnice w granicach tolerancji to 2 tygodnie. 3 tygodnie, to już jest bardzo dużo. Ale nic się nie denerwuj. Najważniejsze, ze wiesz ze tak jest. Wiele kobiet robi sobie tylko 3 usg, te usg co są wymagane. Mi akurat stwierdzono hipotrofię 2 tygodnie po ostatnim obowiązkowym usg, w 32 tygodniu. Koniecznie zrób przepływy. Może masz starzejące się łożysko, może masz nadciśnienie? może masz zatrucie ciążowe, nie masz popuchniętych kończyn? Jeśli Twój lekarz to zbagatelizowała, udaj się do innego, albo na IP w szpitalu. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 11:15 Koniecznie też przed wizytą u następnego lekarza zrób badanie ogólne moczu. U mnie najpierw USG pokazało, że dziecko jest mniejsze niż wiek ciążowy a następnie w moczu pojawiło się białko, czyli przez to właśnie mały przestał rosnąć. Obserwuj też czy mały się rusza. Jak jest mało ruchów to migiem do szpitala. Mój się coraz mniej się ruszał w sobotę wieczorem, w niedziele już wcale. Na szczęście serduszko biło, ale ciąże jeszce utrzymali tylko 5 dni. I maluch zawitał na świecie w 33 tyg. Był malutki i chudziutki ale wydolny oddechowo i silny. Zrób jutro rano badanie i z wynikami idź do innego ginekologa, który jest specjalistą w USG. Może to tylko błąd w pomiarach, ale jeśli nie to koniecznie niech ci zrobi przepływy. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link
zapalka151206 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 11:24 zrób jeszcze jedno usg, tydzień w wymiarze to zaledwie kilka milimetrów, więc można jeszcze łudzić się na przekłamanie w pomiarze. Jak wspominały dziewczyny: 2 tyg to norma, 3-zdaniem mojego lekarza jeszcze nie dramat (sama urodziłam młodą w 33 tyg. z wagą 1100g), ale trzeba posprawdzać przepływy, i u mnie miałam robione często usg- co tydz, potem co 3 dni, bo często dochodzi jeszcze do tego małowodzie. W tej ciąży młoda ma już 1200 w 29 tyg, czyli nieco więcej niż jej siostra, kiedy się urodziła, ale pojawiły się 2 tyg. opóźnienia w wymiarze brzuszka, więc znów mam pierta czy nie będzie powtórki z rozrywki. Skąd wiecie o ty mięsie? to jakaś sprawdzona metoda czy sposób, a nuż pomoże? Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 11:31 Jak byłam w szpitalu, to miałam to w zaleceniach lekarskich. U nas niestety jak stanęło wg USG na 1500 tak się nie zmieniło nic przez 5 dni. Mały urodził się z wagą 1450g w 33 tyg, czyli ważył ok 500g mniej niż powinien. Mierzył 43cm, więc też za mało, ale nie wiem o ile. Dla lepszych przepływów zalecali mi leżenie wyłącznie na lewym boku. Odpowiedz Link
asiek1982_8 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 17:44 Filip tez miał mały brzuszek w 32t.c wychodziło 28t.c-24cm a główka była prawidłowa -31cm i 43 cm długości. Po wnikliwych badaniach doszło małowodzie i tragiczne przepływy.rezultat hipotrofik .nie bagatelizuj tego ale też się nie denerwuj bo to może wywołać wzrost ciśnienia i wywołać skurcze. Odpowiedz Link
1980adrienna Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 20:23 mięso,generalnie dieta wysokobiałkowa. Białko z mięsa jest najbardziej przyswajalne przez organizm.zbyt uboga ilość białka w diecie może równiez byc przyczyną hipotrofii-ale przyczyn moze być bardzo wiele. Zrób badania krwi w kierunku gestozy=zatrucia ciążowego, aby wykluczyc ten powód: glukoza,ggt,kreatynina,kwas moczowy,ast,alt,białko całkowite,albuminy(alb)-do tych badań nie musisz być na czczo. Jeśli chodzi o mocz to nie zawsze występuje białko w moczu przy zatruciu ciążowym, wystarczy jak zrobisz badania krwi. Koniecznie sprawdź czy nie masz nadciśnienia!!! poproś o zmierzenie jak będziesz w jakiejkolwiek przychodni jeśli nie masz w domu ciśnieniomierza. Odpowiedz Link
1980adrienna Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 15.04.09, 20:28 a no tak jak napisała koleżanka powyżej, mało ruchu i leżenie na lewym boku. nie denerwuj się tylko, bo to dosyć częsta przypadłość a jak widzisz my też miałyśmy ten problem i dzieci są an świecie. Ciesz się, że wiesz o tym że masz ten problem, i jesteś o tym poinformowana. w takich przypadkach najczęściej rozwiązuje się ciążę przez cc żeby dziecko nie traciło na wadze podczas porodu naturalnego, ja miałam co prawda indukowany poród naturalny,ale się nie udało i tętno dziecka spadało. Odpowiedz Link
mimi0080 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 16.04.09, 14:38 Dziewczyny nic nie poradzę...znajoma robi po swojemu uważa, że będzie słuchać swojego lekarza... wcześniej nie wiedziała jakie ma przepływy, w szpitalu nie powiedziała, że brzuch dziecka jest mniejszy o 3 tyg. nie zrobili jej tam żadnego usg, bo w sumie nie wspomniała o spostrzeżeniach lekarzy , dali tylko zastrzyki na płuca, miała infekcję układu moczowego skróciła jej się szyjka i lekkie skurcze też były, dziecko w 31 tyg. ważyło niecałe 1500gr teraz jest w 33tyg.... W przyszłym tyg. idzie na wizytę i wtedy będzie wiedziała czy trzeba będzie rozwiązać ciąże...czy na podstawie samego badania ginekologicznego lekarz jest w stanie stwierdzić w jakim stanie jest łożysko? Rozbraja mnie jej podejście do sprawy ona jest cholernie spokojna i nie potrzebuje biegać po innych lekarzach, a ja jestem tylko histeryczką... Ja musiałam jej powiedzieć o Waszych postach, a co ona z tym zrobi to już jej sprawa... Ona jest święcie przekonana, że wszystko będzie super...daj jej Bóg, ale jak coś przegapi? Ona chyba myśli, że ja jej źle życzę...myli się i to bardzo ja się martwię Odpowiedz Link
1980adrienna Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 16.04.09, 15:38 O tym w jakim stanie jest łożysko nie da się nic powiedzieć po badaniu namacalnym, potrzebne jest do tego usg, gzie widać to czego szary człowiek nie widzi- zwapnienia, jaka jest ilość wód płodowych- właśnie, przy hipotrofii też często występuje małowodzie i przedwzesne starzenie się łożyska. Wiesz, jeśli serce dziecka bije i bć nie przestanie do 40 tygodnia to moze urodzi dziecko z dużą niedowagą , niedożywione, ale byc moze zdrowe, jednak jest to zbyt duże ryzyko, bo przez to iż organizm dziecka nie jest odpowiednio karmiony,, zaczyna oszczędzac energię, dziecko zaczyna się mało ruszać i hamuje się rozwój organizmu-efekt wiadomy, jeśli się dziecko urodzi. Najczęściej zbagatelizowanie hipotrofii to śmierć płodu lub późniejsza dłuuuuga rehabilitacja. Wybór należy do matki, która została poinformowana o tym co jej grozi. Szczerze mówiąc dziwi mnie podejście Twojej koleżanki,ja drżałam o swoje dziecko i o całą ciążę na każdy zły znak. Jednak żadnych złych oznak nie było. Tak jak piałam, moja ciąża rozwijała się książkowo, do pewnego czasu. Odpowiedz Link
asiek1982_8 Re: 31 tc wąski brzuch?!!!e 16.04.09, 16:01 zrobiłaś co mogłaś, sumienie masz czyste..dziwię się tylko lekarzowi ponieważ mój po badaniu gdzie wyszło że mały za mały brzuch o 4 tyg. od razu wysłał mnie do szpitala , jak mogła nie powiedzieć lekarzom i dlaczego nie zrobili jej usg???? Odpowiedz Link
mimi0080 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 16.04.09, 16:04 No właśnie zadziwia mnie dziewczyna naprawdę, ale ja więcej zrobić nie mogę... Ona trzyma się wersji lekarza "albo albo" albo to niewydolność łożyska albo drobna dziewczynka drobnej kostki więc przyjęła wersję drobnej dzidzi i tego się trzyma... Po prostu ktoś komu całe życie nic złego się nie przytrafiło tak reaguje ja to rozumiem, ale naprawdę wiele kobiet ma wielkie problemy z donoszeniem ciąży... Nie każde usg jest w stanie zbadać przepływy chyba? "Podoba" mi się też podejście lekarza niby kompetentny facet, a chyba troszkę za spokojnie podchodzi do sprawy...sądzę, że będzie sprawdzał wagę dziecka jeśli nie przytyje to konieczne będzie rozwiązanie ciąży... Ja się poddaję zobaczymy co będzie... Odpowiedz Link
mimi0080 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 16.04.09, 16:08 Dziękuję dziewczyny, myślałam, że to ze mną jest coś nie tak...czarna owca, histeryczka...jeśli są sygnały coś z tym trzeba zrobić!!! takie jest moje zdanie... Odpowiedz Link
1980adrienna Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 16.04.09, 16:40 w zdrowej tak zaawansowanej ciąży nie robi się już usg, bo niby i po co, dziecka się już dobrze nie obejrzy itd. - dlatego jej pewnie nie zrobili usg szpitalu. Owszem na wielu starych usg nie ma możliwości sprawdzenia przepływów krwi. Przepływy na monitorze wyglądają jak kolorowe maki kontynentów, czerwono-niebieskie.A jak z tętnem dziecka? Przytyć to ono przytyje dziecko, tylko oby rozmiary poszczególnych kończyn nie różniły się więcej niż 2 tygodnie, to najważniejsze, wtedy będzie można mówić o dziewczynce drobnej kości. Wiele kobiet które nie miały żadnych problemów w ciąży nawet nie ma pojęcia co to hipotrofia i taki chudy brzuszek, małą główkę czy np. nóżki traktują jako błachostkę, tymczasem jest to naprawdę poważny problem i wielkie zagrożenie dla ciąży. Swoją droga to ciekawa jestem czy lekarz jej (przy okazji) zrobił wymaz z pochwy na zbadanie tego czy nie ma jakiegoś paciorkowca np. Jeszcze się okaże, ze ten wspaniały lekarz o tym zapomniał. To się niby robi między 34-37 tygodniem, ale Twoja koleżanka w takiej sytuacji powinna już mieć zrobione takie badanie, bo może urodzić wcześniej. A czy zrobił jej badania krwi na gestozę i czy sprawdził jej ciśnienie? Nie zauważyłaś tez czy jej nie popuchły nogi i ręce i twarz? Odpowiedz Link
mimi0080 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 16:52 Znajoma była dziś u lekarza...łożysko wydolne dziecko w 34 tyg. waży 1700gr drobne dziecko będzie? no i teraz zacznie mocno przybierać...tak mówi lekarz...dziewczyny czy dziecko z wagą trochę ponad 2 kg po 40 t.c. to normalne ? w sumie to jej powiedział, że już może rodzić i wszystko będzie ok, bo małe dostało zastrzyki na płucka...co wy na to? Odpowiedz Link
1980adrienna Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 17:05 szczerze? dziwny jest dla mnie i ten lekarz i ta twoja znajoma, kit z waga, jakie są na chwilę obecną różnice między kończynami? Powiem tak, ja urodziłam się również jako wcześniak w 37 tc 100 lat temu kiedy nie było usg, i ważyłam 2300, i również byłam dzieckiem hipotroficznym-więc można tyle ważyć Ale znajoma urodziła teraz donoszone dziecko też coś ponad 2 kg i niby tak ma być. No nie wiem dziecka nie widziałam,podobno zdrowe. Także waga to tu akurat nie jest istotna a tak jak napisałam wymiary kończyn, dobre ktg itd. Odpowiedz Link
mimi0080 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 17:46 Miałam człowieka za kompetentnego, bo też do niego chodzę...nie pytam kumpeli o kończyny, bo na pewno nie wie to za pewne mało istotne dla lekarza To nie jest normalne, że dziecko waży ponad 2 kg w 40 t....norma to od 3 kg w górę...nikt mi nie wmówi.4 usg i nie zna płci dziecka, a tak pragnie dziewczynki to jest najważniejsze...Boże jakie to mało istotne chłopiec czy dziewczynka Odpowiedz Link
asiek1982_8 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 18:29 kuzynka mojego męża urodziła chłopca 2100 i było wszystko ok choć na pewno później zaczął chodzić. jak byłam z małym w szpitalu tez była młoda mama z 16 m-cznym chłopcem który jeszcze nie chodził jak sie okazało tez miał 2kg. Odpowiedz Link
milena-83 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 19:01 moim zdaniem troche przesadzasz dziecko wcale nie ma zla wage jak na ten tydzien ciazy jak ja mialam robione usg w 33 tyg dziecko wazylo wlasnie 1700 gram a jak rodzilam w 36 +3 dni to okazalo sie ze wazylo 2800 wiec twoje stwierdzenie ze dziecko w 40 tygodniu bedzie wazylo tylko nieco ponad 2 kilo jest smieszne lekarz na pewno ma racje ze po 33 tygodniu dziecko zaczyna coraz szybciej przybierac na wadze okolo 1500 gram tygodniowo trzeba wziasc pod uwage ze usg nie daje wiarygodnego pomiaru jesli chodzi o wage w tak zawansowanej juz ciazy tylko szacunkowy pomiar wiec daj koleżance spokoj i nie stresuj jej dodatkowo swoimi podejrzeniami bo to jej na pewno na dobre nie wyjdzie pozdrawiam Odpowiedz Link
milena-83 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 19:08 przepraszam nie okolo 1500 tylko 150-200 gram tygodniowo - zaduzo zer mi sie dodalo a wracajac do pulci dziecka to nie zawsze mozna jednoznacznie okreslic plec dziecka nawet jak by ktos mial 10 usg albo mozna sie rowniez pomylic mojej kolezace trzech lekarzy mowilo ze bedzie miec dziewczynke (lekarze ze szpitala gdzie byla 1 miesiac na potrzymaniu) a na sam koniec okazalo sie ze to chlopiec przy ostatnim badaniu usg pozdrawaim pa Odpowiedz Link
mimi0080 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 19:25 Nie mam zamiaru bruździć znajomej, bo jak mówisz nic dobrego to nie przyniesie...z pewnością jestem przewrażliwiona i panikuję...skoro mówią, że jest wszystko dobrze to tak jest...szukam dziury w całym... Po prostu martwię się i chciałabym żeby było dobrze...najważniejsze, że sama zainteresowana jest szczęśliwa i spokojna... Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 21:35 Nic nie zrobisz. Jeśli ten lekarz mówi, że dziecko się dobrze rozwija, tylko jest mniejsze to może rzeczywiście tak jest. Ja i mój lekarz też to zbagatelizowaliśmy a później okazało się że to gestoza, która rozwijała się u mnie bezobiawowo, a jak już się objawy pokazały to niemalże od razu wszystkie na raz. I tak Karol przyszedł na świat w 33 tyg z wagą 1450g. Moja koleżanka z kolei urodziła synka o czasie, który ważył 2500g. Ma duże problemy z alergiami pokarmowymi. Miał ogromne problemy z napięciem mięśniowym. Siadł, raczkował i chodził później niż mój wcześniaczek. -- Zdjęcia mojego największe go szczęścia: fotoforum.gazeta.pl/u/blaszka0662.html mój suwaczek Odpowiedz Link
mimi0080 Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 19:32 Usg może być błędne również w drugą stronę mój synek miał ważyć sporo ponad kilogram naprawdę ważył 1050gr. Odpowiedz Link
anjazzielonego Re: 31 tc wąski brzuch?!!! 21.04.09, 20:25 Mimi, pozostaje Ci wierzyć, że wszystko będzie dobrze, skoro mama dziecka nie rozumie, o czym mówisz, a przecież tyle przeszłaś, powinna zdawać sobie sprawę, że wiesz o pewnych objawach/ komplikacjach o wiele więcej, to trudno. Wiem, jak to strasznie brzmi, ale ja dostałam wczoraj nauczkę - tłumaczyłam teściowej (pielęgniarce) że jej siostrzenica powinna zmienić lekarza, skoro w 6- tym mcu ma skurcze, a ta lekarka za przeproszeniem ciulica to bagatelizuje, na dodatek na pytanie tej dziewczyny podczas usg, czemu widać tylko główkę i nóżki, odpowiada, że " a bo wie pani my tu mamy takie stare usg i nie widać!!!". Dowiedziałam się, że: 1/ teraz to latamy na te usg nie wiadomo po co 2/ ja to JESZCZE miałam podstawy żeby robić " te swoje usg, by wykluczyć syjamskość" 3/ generalnie co ma być to będzie, ale kto to widział, żeby teraz kobiety nic tylko ciąża a one hyc na zwolnienie tej dziewczynie też DELIKATNIE tłumaczyłam co i jak, ale jak wie lepiej, to trudno, niech będzie co będzie. Nie chcę usłyszeć, że ją straszę i stresuję, a miliony rodzą dzieci niemalże w polu kapusty, po czym od razu do roboty w to pole idą, i nie zdziwiają.... Odpowiedz Link