eter.nal 06.07.09, 10:35 co się bierze pod uwagę rozszerzając dietę wcześniaków? wiek korygowany, wagę, apetyt dziecka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-cudownego-misia Re: rozszerzanie diety 06.07.09, 12:35 Zdanie pediatry Tak naprawdę o tym, kiedy i jak rozszerzyć dietę, powinien zadecydować lekarz prowadzący dziecko. Zwykle mimo wszystko zaczyna się wprowadzać nowe pokarmy bliżej wieku metrykalnego, bo dziecko dłużej już jest na świecie i "zużyło" więcej zapasów żelaza, etc. Ale oczywiście zależy to też od tego, czy dzieciak rwie się do jedzenia rodziców, jaki jest jego przyrost (często sygnałem do wprowadzenia zupek jest spowolnienie przyrostu wagi i długości), czy miał NEC, etc. Odpowiedz Link
eter.nal Re: rozszerzanie diety 06.07.09, 14:56 wiem ze pediatra ma zdecydować ale chciałabym wiedzieć na kiedy się szykować. moje bliźniaki (28 hbd) mają teraz prawie 5 miesięcy (zaczął sie 3 korygowany). Natalia jest niejadkiem od poczatku i może zasmakuje w innym jedzeniu. słabo przybiera na wadze. Tomek ma dobry apetyt i wagę. Odpowiedz Link
karro80 Re: rozszerzanie diety 06.07.09, 15:58 Myśmy rozszerzali po 5 urodzeniowym(koryg -3,5), było ok. Mała nie miała NEC. Odpowiedz Link
moniek7935 Re: rozszerzanie diety 06.07.09, 18:10 Moja córeczka jest z 27 tc. Też nie miała NEC. Zaczeliśmy rozszerzać dietę od początku 5go miesiąca urodzeniowego. Obecnie ma 6 miesięcy urodzeniowychMała też jest niejadkiem a szczególnie od momentu kiedy przeszliśmy na mieszankę mlekozastępczą z powodu alergii. U nas rozszerzenie diety zadziałało bardzo korzystnie, mała je więcej i chętniej i ładnie przybrała na wadze (obym tylko nie przechwaliła!!!)Mam nadzieję, że będziemy mieli coraz mniej problemu z jedzeniem!!! Odpowiedz Link
malwisul Re: rozszerzanie diety 07.07.09, 21:45 ja małej obiadki zaczęłam dawac jak miała 3,5 miesiąca (korygowane 2,5) dlatego że na wadze nie przybierała (pic mleka zbytnio nie chciała) i miała prawie od urodzenia straszne zaparcia (kupka co 5 dni z moją pomocą i bóle brzuszka po 2,3 dniach) dostała jabuszka i jak ręką odjął (czopki, syropy itp. nie pomagały). Nic jej nie było, a wyszło na dobre więc zależy od ciebie kiedy wprowadzisz Odpowiedz Link