Dodaj do ulubionych

parkowanie na chodniku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:45
jesteście na bieżąco z kodeksu drogowego. Proszę uświadomcie mnie, czy w świetlne najnowszych przepisów można zaparkować na chodniku. dodam, że nie zajmowałam całego chodnika i zostało powyżej 1,5m dla pieszych. czy to co napisałam jest dalej aktualne?????????????? czy może straż miejska ma rację?????????!!!!!!!!!!!!!!!!
dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: tor Re: parkowanie na chodniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:35
      1,5 m jest dalej ważne ale aby to zastosować:
      1. Nie może być zakazu zatrzymywania i postoju na danym odcinku bo on dotyczy
      chodnika też ( chyba, że jest tabliczka informująca,że nie dotyczy chodnika).
      2. Na chodnik można wyjechać tylko samochodem do 2,5 T dmc.
      3. Samochód na chodniku nie może utrudniać ruchu pieszych czyli, jeżeli w danym
      miejscu występuje intensywny ruch pieszych to tak parkować i zatrzymywać się
      nie wolno.
      4. Samochód ustawiamy równolegle do krawężnika i bliżej krawężnika z
      zachowaniem dopiero tych 1,5 m miejsca dla pieszych.

Dalej jeśli jest znak parking to można cięższymi samochodami i tak jak na
      tabliczce pod znakiem pokazano.
      pozdr
      • Gość: blondynka Re: parkowanie na chodniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:35
        serdeczne dzięki.
      • Gość: parkowniś Re: parkowanie na chodniku IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 08.01.05, 21:40
        TOR,poczytaj sobie Kodeks Drogowy Art 47 ust2 i napisz GO na forum GŁOŚNO, a
        dowiesz sie kiedy wolno parkowac na chodniku!!!
        • nurek69 Re: parkowanie na chodniku 02.08.05, 04:00
          A co oznacza termin "w związku z Art. 97 KW parkowanie w rejonie przejścia dla
          pieszych"?
          Mam coś takiego na wezwaniu od straży miejskiej, które znalazłem za wycieraczką.
          Są jakieś przepisy określające strefę wokół przejścia, na której nie można
          parkować na chodniku? Ja zaparkowałem ok 1,5 metra od przejścia.
          Do czego się moga przyczepić, jeśli zostalo 1,5 metra chodnika dla pieszych i
          nie było na ulicy zakazu zatrzymwania się i postoju?

A co się stanie jak oleję to wezwanie, będą mi przysyłać coś do domu albo od
          razu mandat dostanę? Kartkę włożyli rano a ja wróciłem do auta wieczorem po
          pracy, teoretycznie mógł ją ktoś ukraść ;-)

Pozdrawiam
          R

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka