aparatka87 04.05.05, 22:18 Nosze soczewki. Czy w takim razie policja moze mi wlepic mandat za rzekoma jazde bez szkiel korekcyjnych? Soczewki dosyc trudno zauwazyc... Prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aśka Re: wada wzroku... IP: *.aster.pl 05.05.05, 00:19 No właśnie też się nad tym zastanawiałam ostatnio.Mojemu chłopakowi powiedziano,że na egzamin ma pójść w okularach,bo ma wadę wzroku.Nosi soczewski,okulary stare i nie do użytku.W takich przypadkach należy chyba pokazać policjantowi czy to egzaminatorowi,że ma się soczewki,jakkolwiek dziwnie by to nie wyglądało:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trebor_d Re: wada wzroku... IP: 193.27.5.* 05.05.05, 09:03 Co to znaczy pokazać soczewki. Co mam wyjąć? Grzebać paluchami pełnymi od bakterii w oku? No wybaczcie, ale wyśmiał bym policjanta, gdyby mi kazał pokazać soczewki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: wada wzroku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:29 Ja do egzaminu na prawo jazdy (żęby egzaminator się nie przyczepił)miałam zwykłe zaświadczenie od okulisty,że wada jest korygowana szkłami kontaktowymi. A tak poza tym, to jeśli ktoś nosi soczewki to można zobaczyć to gołym okiem: za obwodem tęczowki widoczny jest zarys soczewki. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wada wzroku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:25 Gdybyście sami załatwiali badania lekarskie, a nie kupowali ich u instruktora, albo gdybyście zadali sobie trud odcyfrowania kodów wad wzroku i możliwej korekcji, to byście wiedzieli, czy egzaminator was odwali z egzaminu czy nie - w DZ.U. jest rozporządzenie o egzaminowaniu, w nim załącznik co które zestawy cyfr na śwaiadectwie lekarskim oznaczają np. 01 - okulary, 06- soczewki, 0106 - to albo to .hej leniuchy do roboty, internet jest dla mądrych, a mie leniwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: wada wzroku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 00:47 to dziwne, ale na moim orzeczeniu lekarskim nie ma kodu 06, tylko 01-okulary, 02- aparat słuchowy, 03-protezy narządu ruchu, 04-dostosowanie pojazdu do schorzenia. To wszystko. Być może to stary świstek sprzd stu lat kiedy nikt nie słyszał o soczewkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emm Re: wada wzroku... IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:02 Ja tu gdzieś na forum czytałam że kod 01 oznacza zarówno soczewki jak i okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emm Re: wada wzroku... IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:04 jest to w wątku prawo jazdy a wada wzroku Odpowiedz Link Zgłoś