Gość: PIotr IP: 213.17.164.* 09.05.07, 09:42 Czy mając kat B są jakieś preferencyjne warunki aby zrobic kat A? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: drajwer Re: Prawko na A mając B IP: *.lei3.cable.ntl.com 09.05.07, 20:09 no niestety jak 2 w kolejce mowil,nie ma zadnych"rabatow"na A majac B.Ja mam B,C,D,CE,DE i tego A mi brakuje i raczej niezrobie bo rzadko jezdze na motorze- szkoda czasu i kasy,bo umiejetnosci to tylko samemu sie czlek nauczy.Zaluje ze razem z B nierobilem A-10 lat temu to B kosztowalo 400zl,a AiB -450zl-pamietam jeszcze ze wtedy na cala grupe(ze 20osob)tylko jedna osoba(baba dodatkowo!!) robila tez to AiB-bo byla ze wsi i miala sporo motorow w stodole jak mowila:) Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Re: Prawko na A mając B 10.05.07, 00:57 Gość portalu: gość napisał(a): > panienka w sekretariacie szkoły jazdy skutecznie mnie wyleczyła z moich głupich wyobrażeń. DZ.U.05.217.1834 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów. szkolenie osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami § 5. 1. Osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie podlega szkoleniu, które obejmuje: 1) szkolenie podstawowe - przed przystąpieniem po raz pierwszy do egzaminu państwowego, w zakresie określonej kategorii prawa jazdy lub pozwolenia; (...) 2. Szkolenie: 1) podstawowe i dodatkowe przeprowadza się zgodnie z programem szkolenia kandydatów na kierowców lub motorniczych określonym w załączniku nr 3 do rozporządzenia; (...) 3. Nie wymaga się ukończenia szkolenia podstawowego od osób ubiegających się o prawo jazdy kategorii: 1) B lub B1 - jeżeli posiadają prawo jazdy kategorii C lub D; 2) B - jeżeli posiadają prawo jazdy kategorii B z ograniczeniem do prowadzenia tylko pojazdów z automatyczną skrzynią biegów. (...) ZAŁĄCZNIK Nr 3 PROGRAM SZKOLENIA KANDYDATÓW NA KIEROWCÓW LUB MOTORNICZYCH Plan nauczania § 3. 1. Liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym: 1) liczba godzin dla zajęć teoretycznych nie może być mniejsza niż: a) 30 godzin w zakresie kategorii A, A1, B, B1, T prawa jazdy lub pozwolenia - w tym co najmniej 4 godziny szkolenia teoretycznego i ćwiczeń w zakresie udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych, (...) 3) wymogi, o których mowa w pkt 1, nie dotyczą osób ubiegających się o prawo jazdy kategorii A, B, C lub D, jeżeli posiadają prawo jazdy odpowiednio kategorii A1, B1, C1 lub D1 albo zaświadczenie o uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego w zakresie prawa jazdy odpowiednio kategorii A1, B1, C1 lub D1. (...) 2. W przypadku gdy osoba rozpoczyna szkolenie: 1) jednocześnie w zakresie więcej niż jednej kategorii prawa jazdy, to: (...) 3) w zakresie kategorii A lub B prawa jazdy, to określona w ust. 1 pkt 2 liczba godzin zajęć praktycznych ulega zmniejszeniu o 10, jeżeli osoba posiada prawo jazdy odpowiednio kategorii A1 lub B1. Odpowiedz Link Zgłoś