kochankapanainstruktora 17.10.07, 11:15 Czasem warto zajrzeć. Co myślicie o tym, by dla interesujących publikacji stworzyć oddzielny wątek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochankapanainstruktora 10 grzechów polskich kierowców. 17.10.07, 11:17 Czyli o tym, czego jako kierowcy nie dostrzegamy u siebie, a nienawidzimy u innych. Żródło: GW auto.gazeta.pl/auto/1,48316,4571727.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Jak być dobrym kierowcą. 17.10.07, 11:23 Nowe modele samochodów wyposażane są w coraz więcej akcesoriów sprzyjających bezpieczeństwu. Wciąż jednak najważniejszy jest człowiek siedzący za kierownicą - jego umiejętności, rozsądek i dojrzałość. O tym, jak być lepszym kierowcą, rozmawiamy z Mariuszem Stuszewskim, instruktorem doskonalenia jazdy. Źródło: GW auto.gazeta.pl/auto/1,48316,4564184.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Wcześniejsze zaświadczenie. 17.10.07, 11:27 Choć na egzamin praktyczny na prawo jazdy w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Poznaniu można się zapisać już na przyszły tydzień, kursanci często nie korzystają z tej możliwości. Powód: choć złożyli dokument o ukończeniu kursu, wcale go nie ukończyli. Źródło: GW auto.gazeta.pl/auto/1,48316,4552784.html Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Punktowcy 23.10.07, 11:25 Nie liczysz punktów, zaliczysz powtórkę Najczęściej kierowcy inkasowali punkty za przekraczanie prędkości, nieprawidłowe wyprzedzanie czy wymuszanie pierwszeństwa przejazdu. (Dziennik Wschodni) www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071019/NEWS01/71018060 Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Mistrzostwo:))) 23.10.07, 11:28 W Lubuskiem w ciągu roku około 30 kierowców traci życie w samochodach roztrzaskanych o drzewa. Dlatego Stowarzyszenie Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych domaga się przydrożnej siekierezady. Te plany żarliwie popiera kandydat Platformy Obywatelskiej do Senatu Henryk Maciej Woźniak. Ekolodzy są przeciw. (GW) auto.gazeta.pl/auto/1,48316,4583186.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Hamowanie awaryjne jesienią. 06.11.07, 11:02 Ten sam samochód, z tym samym kierowcą, podczas awaryjnego hamowania może zatrzymać się na całkiem innym dystansie. Dlaczego? Wszystko zależy od nawierzchni. Niewielu kierowców zdaje sobie sprawę ze zmiany przyczepności na różnej nawierzchni i w różnych warunkach pogodowych. Wbrew pozorom podczas mocnego deszczu przyczepność jest lepsza, niż gdy na asfalt spadają dopiero pierwsze krople wody. (Źródło: GW) auto.gazeta.pl/auto/1,48316,4638905.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Pierwsza pomoc - opatrywanie ran 06.11.07, 11:05 Rany cięte, kłute, miażdżone, kąsane. Od szybkiego, sprawnego i fachowego ich opatrzenia zależy często życie poszkodowanego. Po udzieleniu ofierze pierwszej pomocy przez ratownika konieczna jest konsultacja lekarska. (Źródło: Policja997:))) www.gazeta.policja.pl/archiwum/200711/opatrywanie_ran.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Bezkarne parkowanie na osiedlowej ulicy. 06.11.07, 11:11 Luka prawna powoduje, że policja i Straż Miejska nie mają prawa ukarać właściciela auta, który źle zaparkował na osiedlowej ulicy, bo brakuje przepisów w tej sprawie. (Źródło: Rzeczpospolita) www.rp.pl/artykul/65860.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Ruch drogowy - pytania (fajna stronka) 06.11.07, 11:16 PYTANIA DO POLICJANTÓW Z WYDZIAŁU RUCHU DROGOWEGO KWP WE WROCŁAWIU www.dolnoslaska.policja.gov.pl/www/index.cgi?numer=19&menu=4#006 Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Kontrowersyjna metoda nauczania. 06.11.07, 11:27 wiadomosci.wp.pl/kat,12591,wid,8578172,prasaWiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1&ticaid=14c5c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness Re: Kontrowersyjna metoda nauczania. IP: 77.252.103.* 28.11.07, 16:28 To jakaś masakra – instruktor. Odpowiedz Link Zgłoś
xadam30 Kontrowersyjna metoda nauczania? 17.04.08, 09:22 Masakra to by była z tej kobiety i jej dzieci. Czasami "wstrząs" jest potrzebny. Instruktor wkładał całe swoje serce w to co robił i jestem przekonany, że wiedział co robi; głąbie kapuściany ;)) To mi się najbardziej podobało i popieram: "Instruktor: - Po co ty do mnie przyszedłeś tutaj? Kursant: - Żeby nauczyć się jeździć. Instruktor: - A może tylko żeby zdać prawo jazdy? Kursant: - Nie. Przyszedłem tutaj żeby nauczyć się jeździć. Instruktor: - Jak zdać prawo jazdy to wynocha do Brozisa..." Święta racja. Już o tym na forum wspomniałem. Mieć prawo jazdy to jedno, mieć prawo jazdy i umieć jeździć to drugie. To "jedno" to są Ci, co się uczą jeździć - zdać egzamin "na małpę", czyli schemat, np. pokonywanie "łuku" na 3/4 albo 5/8, albo 11/16, albo coś tam, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Re: Kontrowersyjna metoda nauczania? 17.04.08, 13:05 xadam30 napisał: > Masakra to by była z tej kobiety i jej dzieci. Czasami "wstrząs" jest potrzebny. > Instruktor wkładał całe swoje serce w to co robił i jestem przekonany, że wiedział co robi; głąbie kapuściany ;)) Nie zgadzam się. Mój Obecny Instruktor jest wymagający. Magluje mnie z przepisów, ze znaków, na drodze mam MYŚLEĆ. Nie kadzi mi, jak jest to odbytu, to jest do odbytu. Czyli wszystko jest. Opiernicza mnie, opiernicza, opiernicza i opiernicza. Ale robi to w sposób KULTURALNY! Ja po każdej jeździe wracam zaryczana i pytam, po jaką cholerę ja to w ogóle zaczynałam, jak nie umiem dobrze zrobić tego, czy tamtego - siedzę i ryczę i się zawzinam, że kurdę zrobię i czytam po raz enty te same przepisy. Jestem w niego zapatrzona całymi swoimi kursanckimi oczętami - bo wiem, że nauczy mnie JEŹDZIĆ, a nie będzie kadził i łapał za stringi, to żeśmy już przerabiali i tak już się uczyć nie chcemy. Ale nigdy nie był w stosunku do mnie niekulturalny, nigdy - a mim o to potrafi dać po tyłku. Naprawdę - można wstrząsnąć kursantem nie rezygnując z KULTURY, Piotrek potrafi być Autorytetem, tamten Pan, niestety tylko chamem. Chamem to i ja potrafię być. > To mi się najbardziej podobało i popieram: > "Instruktor: - Po co ty do mnie przyszedłeś tutaj? > Kursant: - Żeby nauczyć się jeździć. > Instruktor: - A może tylko żeby zdać prawo jazdy? > Kursant: - Nie. Przyszedłem tutaj żeby nauczyć się jeździć. > Instruktor: - Jak zdać prawo jazdy to wynocha do Brozisa..." > Święta racja. Już o tym na forum wspomniałem. Mieć prawo jazdy to jedno, mieć prawo jazdy i umieć jeździć to drugie. To "jedno" to są Ci, co się uczą jeździć - zdać egzamin "na małpę", czyli schemat, np. pokonywanie "łuku" na 3/4 albo 5/8, albo 11/16, albo coś tam, itd. Do kogo ta mowa? Bo chyba nie do mnie, co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sssis <a href="http://www.wtuning.friko.pl/" target="_blank">www.wtu 07.11.07, 12:48 www.wtuning.friko.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Rewolucja w szkoleniu kierowców 28.11.07, 12:31 Zmiany w systemie szkolenia, jakie mają nastąpić w 2008 r., budzą coraz więcej emocji, tym bardziej, że Sejm nie zakończył pracy nad ustawą o kierujących pojazdami. (Auto Firmowe) www.autofirmowe.pl/13627,artykul_rewolucja_w_szkoleniu_kierowcow.html Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Polują na łyse opony 28.11.07, 12:33 Policjanci przed zimą nasilają kontrole stanu technicznego opon. Jeśli stwierdzą, że są niesprawne, to kierowcy grozi mandat w wysokości 250 zł oraz zabranie dowodu rejestracyjnego. (GW) miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,4691412.html Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Droga do prawa jazdy 28.11.07, 12:36 Ośrodki szkolenia kierowców przeżywają oblężenie. Dziś spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czym należy się kierować przy wyborze szkoły. (Gazeta Lubuska) www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071114/ZAKIEROWNICA/71112022 Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Która "elka” jest najlepsza 28.11.07, 12:39 Wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego co pół roku przygotowują rankingi szkól jazdy oraz instruktorów. Robią to na podstawie wyników egzaminów. (Dziennik Wschodni) www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070329/MOTO/70329011 Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym przyczyną... 28.11.07, 12:46 Wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym przyczyną wypadku, w którym zginęły 4 osoby Według ustaleń policji powodem wypadku, w którym w Strzegocicach pod Pilznem (Podkarpackie) zginęły cztery osoby, jadące karetką, było wyprzedzanie przez kierowcę ambulansu w miejscu niedozwolonym. wiadomosci.onet.pl/1647236,11,wyprzedzanie_w_miejscu_niedozwolonym_przyczyna_wypadku_w_ktorym_zginely_4_osoby,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Co zrobić by auto sprawnie nam służyło do wiosny? 28.11.07, 12:49 Co zrobić by auto sprawnie nam służyło do wiosny? 9 porad, jak uniknąć kłopotów z samochodem w zimie. (Gazeta Lubuska) www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071120/ZAKIEROWNICA/71119022 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hah Re: Artykuły. IP: 213.134.181.* 28.11.07, 16:04 kochanką którego pana instruktora jesteś? :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Linki: relacja instruktor-kursant. 30.11.07, 11:35 Gość portalu: hah napisał(a): > kochanką którego pana instruktora jesteś? :DDDD Swojego. To pytanie powinno - jeśli w ogóle - paść w jednym z wątków dotyczących relacji z instruktorem. Jest ich kilka na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=154&w=71505436 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=154&w=55273665 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=154&w=71368914 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=154&w=71425666 Życzę miłej lektury:) Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Nie spiesz się, bo spowodujesz wypadek 29.01.08, 12:02 Kierowcy! Pamiętajcie, że wyprzedzanie należy do jednego z najbardziej niebezpiecznych manewrów. Podczas wyprzedzania pośpiech - szczególnie kiedy na drodze jest ślisko - jest niewskazany. Jeśli jednak nie zastosujesz się do tej reguły, to możesz spowodować wypadek. Jeśli zabraknie wam wyobraźni może zdarzyć się prawdziwe nieszczęście. Wyobraźmy sobie taką sytuację. (Gazeta Pomorska) www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080117/AUTO/883703056 Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Za co mogą nam zabrać prawo jazdy, jak je odzyskać 29.01.08, 12:21 Łatwo je stracić, trudno odzyskać. Nie przyjmujmy mandatów, gdy jesteśmy niewinni, a mając punkty na koncie, korzystajmy z możliwości skasowania ich (Auto Świat) www.auto-swiat.pl/artykuly,artykul/Za_co_moga_nam_zabrac_prawo_jazdy_i_jak_je_ odzyskac_,Artykul-20070/ Odpowiedz Link Zgłoś
kochankapanainstruktora Linia zatrzymania i zakaz zatrzymania 29.01.08, 12:23 Skopiowane z Prawa Drogowego: Pytanie: - Czy linia zatrzymania-P17, zobowiązuje mnie do zakazu zatrzymania się na niej nawet, gdy zatrzymanie wynika z przepisów ruchu drogowego, np.: przed sygnalizacją świetlną, jeżeli zaraz przed nią znajduje sie przystanek z takową linią narysowana na jezdni nawet, gdy autobus czy tramwaj nie stoją na przystanku? Odpowiedź: Ideą wprowadzenia znaku P-17 jest jednoznaczne określenie strefy przystanku komunikacji publicznej. Ustawowy zapis art. 49 ust. 1 p. 9 w praktyce okazywał się niewystarczający. Kierowcy często zatrzymywali pojazdy w odległości mniejszej niż 15 m od słupka przystankowego utrudniając prawidłowy podjazd autobusu do krawężnika przy przystanku czy też wymianę pasażerów tramwajów na torowiskach wbudowanych w jezdnię, gdzie pasażerowie musieli przeciskać się pomiędzy zaparkowanymi pojazdami lub tymi, które zatrzymały się z powodu warunków panującego ruchu. Obecnie większość przystanków autobusowych mieści się w zatokach przystankowych (co niestety dalej kierowcy nie respektują pozostawiając pojazdy na chodniku w strefie przystanku bądź zatrzymując się “na chwilkę” utrudniając wjazd do zatoki i prawidłowe ustawienie autobusu. Pozycja autobusu na przystanku jest bardzo ważna, gdyż kierowca tylko przy ustawionym równolegle do krawężnika autobusie, szczególnie przegubowym ma możliwość dokonać bezpiecznej wymiany pasażerów. W śródmieściach wielu miast na niektórych odcinkach tory tramwajowe są wbudowane w jezdnię, co powoduje konieczność wymiany pasażerów na jezdni. W większości przypadków przystanki są lokalizowane przed skrzyżowaniami, często z sygnalizacją świetlną. Jeżeli w strefie przystankowej znajdują się pojazdy, pasażerowie mają problemy z wysiadaniem i wsiadaniem do tramwaju. Cierpią na tym pasażerowie a często też lakier samochodów. Prawidłowo oznakowany przystanek (znaki D-15, D-16 lub D-17 oraz P- 17 “linia przystankowa” informuje kierującego o fakcie znajdowania się w strefie przystanku komunikacji publicznej i wynikających z tego faktu obowiązkach: 1) Zakazie zatrzymywania się na całej długości linii (art. 49 ust. 1, p. 9 ustawy z 20 czerwca 1997 r. oraz § 90.1. rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych Dz. U. 170, poz. 1393 z póź. zm.) 2) Zachowaniu szczególnej ostrożności przy przejeżdżaniu obok przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku (art. 26 ust. 6 ustawy). 3) Jeżeli na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik (jak wyżej). Należy również przypomnieć iż zapis art. 16 ust. 6 ustawy zobowiązuje kierującego pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe do ustąpienia miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu. Konkludując – znak P-17 zakazuje zatrzymywania się na obszarze jezdni oznaczonym tym znakiem. Należy więc zatrzymać pojazd przed znakiem P-17 i przejechać ten obszar dopiero wówczas kiedy za nim zwolni się miejsce dla swobodnego przejazdu bądź ponownego zatrzymania. Dla ułatwienia stosuje się w oznakowaniach czasami przed znakiem P-17 znak P-14 “linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów" co stwarza tę sytuację bardziej czytelną. Na marginesie chcę wspomnieć, iż w krajach zachodnich na obszarach o gęstej zabudowie stosuje się całą gamę utrudnień w ruchu celem zniechęcenia kierowców pojazdów osobowych do poruszania się na tych obszarach i nakłonienia ich do korzystania z komunikacji publicznej. Priorytety dla pieszych i pojazdów komunikacji publicznej są w tej chwili bardzo powszechną metodą zmniejszania natężenia ruchu w śródmieściach metropolii. (Odpowiedzi udzielił: Jerzy Barański – w latach 1979-1989 szef służb nadzoru i sterowania ruchem komunikacji miejskiej w Szczecinie, do 1998 r. dyrektor firm komunikacyjnych, w latach 1999- 2007 dyrektor WORD w Szczecinie) Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Strony prawo jazdy + fajna stronka 16.04.08, 15:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=154&w=55959268&a=55959268 www.szkolajazdyrenault.pl/faq/51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linia.frontu Re: fajna stronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 12:00 www.twoje-prawko.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu :( 16.04.08, 16:07 20 kwietnia w Częstochowie odbędzie się msza święta inaugurująca sezon motocyklowy 2008. Zabraknie na niej trzech motocyklistów, którzy w tym roku zginęli w wypadkach na stołecznych drogach i pasażerki czwartego z nich. www.ksp.waw.pl/?page=Structure&id=8&nid=7033 Odpowiedz Link Zgłoś