Dodaj do ulubionych

WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo?

IP: *.tktelekom.pl 17.08.08, 12:06
W Ustawie o egzaminach na prawo jazdy ( Dz. U. Nr. 217 poz 1834 ) jest
jednoznacznie napisane, że WORD musi wyznaczyć termin egzaminu do 30 dni!!!

A jeżeli urzędnicy WORD łamią prawo i wyznaczają terminy 45 - 60 dniowe???

W rozumieniu prawa dyrektor nadzorujący poprostu w takim wypadku popełnia
zwyczajne przestępstwo - przecież złamana zostaje Ustawa.

A kto łamie Ustawy czyli obowiązujące w RP prawo, ten jest przestępcą i
powinien odpowiadać za taką rzecz karnie.

A jakie Wy macie zdanie na powyzszy temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: ink Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.miechow.com 17.08.08, 12:16
      kiedys w krakowie podpisywalo sie zgody na przyznanie terminu
      powyzej 30 dni lub nie bralo sie terminu, czyli wszystko bylo za
      zgoda i wiedza zdajacego, teraz nie wiem jak jest bo nie mam
      stycznosci z MORD Kraków
      • Gość: Edward Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.tktelekom.pl 17.08.08, 12:52
        Do Ink.

No tak. Rzecz w tym, że wymuszanie podpisania zgody na działanie WORD-u nie zgodnie z Ustawą, już w samo w sobie jest kolejnym złamaniem prawa :-)

Po prostu. I oczywiście wiem, ze urzędnicy WORD-ów stosują presję, a raczej szantaż pt: ,,jeżeli ni zgodzisz sie na termin 50 dniowy i bedziesz upierdliwy, to OK, znajdziemy ci okienko w ustawowym terminie, ale nie licz że wtedy zdasz!!! ,,.
    • Gość: Bambo Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: 212.182.107.* 17.08.08, 12:54
      Nie zadręczaj się, podaj WORD Opoje do sądu i już.
      Wygrana pewna!!
      I napisz, ile razy potem będziesz zdawać egzamin:-)))
      • Gość: pawel Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.alfanet24.pl 17.08.08, 17:38
        Po 1. egzaminator nie ma pojecia, ze do niego trafisz. Egzmainatorzy
        otrzymują liste ze zdajacymi, ktora generuje komputer lub losowanie.
        Wszystko odbywa się publicnzie, w wiekszym gronie,więc małe
        prawdopodobieństwo, ze bedzie jakiś przekręt. Zreszta egzmain jest
        rejestrowany,wiec w czym problem? Jak umiesz jezdzic, to zdasz.

Owszem, jest to łamanie ustawy,ale problem ten nie wystepuje tylko w
        Opolu, a w całej Polsce...

www.wiadomosci24.pl/artykul/word_y_nie_dotrzymuja_terminow_egzaminow_na_prawo_jazdy_51121.html

www.wiadomosci24.pl/artykul/egzaminy_na_prawo_jazdy_wciaz_na_granicy_prawa_52252.html
        • w357 Gdyby... 17.08.08, 18:14
          Gdyby wszyscy zapisujący się na Egzamin zdawali za pierwszym razem,
          to nie byłoby kolejek....

Jaki z tego wniosek ?
          Albo ośrodki Szkolenia źLE szkolą, albo wydają Zaswiadczenia
          niezgodnie z "prawdą" co do kwalifikacji kandydata....
          Chiiiba, że niektórzy wolą zasilać kasę WORD/MORD/PORD, aniżeli
          jeździć zgodnie z zasadami PoRD.
          • Gość: Edward Do w357 i pawła IP: *.tktelekom.pl 17.08.08, 20:03
            W moim wątku na forum, nie chodzi o to, ze ośrodki zle szkolą, czy tez ktoś nie
            umie jezdzić.

Chodzi o to, ze urzędnicy WORD Opole nieustannie cały czas łamią prawo, czyli
            cytowana prze zemnie Ustawę!!!!

Bo skoro wy na palcu manewrowym musicie zrobić wszystko zgodnie z Ustawą, to
            nalezy oczekiwać ze fukcjonariusze publiczni z WORD Opole także będą jej
            przestrzegać, i bezwzglednie wyznaczać terminy do 30 dni!!!!

Ale w Opolu jest gigantyczna korupcja. I wszyscy wiedzą, że dla kandydata
            pózniejszy egzamin - to większa szansa na zrobienie błedu, o oblanie go
            ,,zgodnie z Ustawą,,.

A dzieje sie tak dlatego, ze WORDy są jednostkami państwowymi, ale
            SAMOFINANSUJĄCYMI SIĘ, i na swoje pensje , ZUS-y muszą zarobić poprzez udupienie
            jak najwiekszej liczby kandydatów na kierowców.
            • Gość: prawojechać Re: Do w357 i pawła IP: *.wlb.vectranet.pl 17.08.08, 20:59
              do Edwarda. Jeśli wiesz,że w WORD jest korupcja,niekoniecznie gigantyczna i nie
              zgłaszasz do organów ścigania, to już jesteś p... bo łamiesz prawo.
              • Gość: sss Re: Do w357 i pawła IP: *.telpol.net.pl 18.08.08, 22:57
                Hej, przypatruje się waszym rozmowa, tez miałem podobny problem poruszałem go na
                tym forum nie raz. Ja ze swojej strony postąpiłem tak: wystosowałem pismo do
                wojewódzkiego ośrodka WORD czyli nie tego mojego macierzystego, za tydzień
                otrzymałem telefon, ze termin się zwolnił i sprawa załatwiona. Osobiście uważam,
                że dla osób najbardziej rozczeniowych mogli stworzyć dodatkową grupę i sprawę
                tymczasowo rozwiązali. Wszystkich ze swojej strony zachęcam do walki,
                powoływujcie sie na ustawe, bo my mamy racje. O korupcji sie nie wypowiem,
                egzamin chciałbym zdać sam, choć osobiscie dostałem propozycje zdania za 2 tys
                zl.....;/ Korupcja naprawde bardzo jest powszechna w WORDACH, znam niejedna
                osobe, która w podobny sposob zdala
                • Gość: Dam 3000 za zdanie Re: Do w357 i pawła IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.08, 22:23
                  Kochanie a możesz podac do kogo trzeba iść. Ja dam i 3000 tys. tyko
                  żeby już wreszcie zdać. Mówię serio. Powinien powstać taki
                  portal,taki poradnik. A w nim Imię nazwisko, i ile trzeba dać. Ja
                  daję 3000 za zdany egzamin. Tylko nie wiem kochanie do kogo. Bardzo
                  proszę o kontakt. Proszę podać gdzie można cię spotkać chętnie
                  przyjdę. I posucham porad.
            • Gość: Zuzia Re: Do w357 i pawła IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.08, 22:18
              Prawdę ów człek rzecze. Kim ze jesteś zacny człowieku żeś prawdę
              opisał i rzecz po ludzku nazwa. Korupcja powiadasz, ano nic nie
              pozostaje tylko równć szeregi i poczekać aż ostatni wyjedzie z WORD-
              u i za nimi i wpie..................

Może jak co drugi z poobijanbym ryjem przyjdzie to się zastanowi...
              czy nie warto kopać rowów.... spokojniejsza praca o wiele...
        • Gość: kojak Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? do Pawła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 00:54
          Człowieku skąd ty sie wziąłeś. Albo nie wiesz o czy piszesz albo sam jesteś
          egzaminatorem i się wybielasz. Może i komputer generuje listę ale przecież
          komputer sam tego nie robi nie ma własnej samodzielnej inteligencji, publiczne
          losowanie - czy chodzi o takie losowanie gdzie są przedstawiciele kursantów albo
          jakiś ośrodków szkolenia, albo może delegowany urzędnik z urzędu
          marszałkowskiego, czy też jest to grono 3, albo 4 a może nawet 10 egzaminatorów
          po drugie czy słyszałeś o przypadkach że egzaminatorzy wymieniają się
          kursantami, kamery nagrywają wszystko, a słyszałeś o przypadkach odwołań gdzie
          cudownym zbiegiem okoliczności zniknął zapis z kamery. Dlaczego na stronie
          opolskiego WORD nie ma aktualnej instrukcji egzaminowania, dlaczego na
          egzaminach nie ma instrukcji do fordów i chevroletów, przecież kursant nie ma
          obowiązku znania na pamięć umiejscowienia wszystkich przełączników i zbiorników.
          Te przypadki można mnożyć. Pytasz w czym problem umiesz jeździć to zdasz, ano
          jest problem w podejśćiu egzaminatorów do kursantów jak może kandydat na
          kierowcę pokazać że umie jeździć jak egzaminator oblewa go za to że światło
          przeciwmgłowe nazwał przeciwmgielne, a wskaźnik poziomu oleju nazwał bagnetem.
          Poczytaj uważnie całe forum posprawdzaj na innych forach czy te wszystkie
          sytuacje są wyssane z palca?? nawet połowa niech to bedzie kłamstwo to ile
          jeszcze zostało...???
          • Gość: aDAMOS Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? do Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:54
            W 110 % popieram twoją wypowiedż , tak naprawdę tam jest , ta firma to maszynka
            do robienia KASY
    • Gość: Adamos Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:50
      Termin to jedna sprawa a druga to , płacimy 112 zł. za egzamin powtórkowy który
      opłaca co najmniej 85 % osób który przepisowo ma trwać min. 45 min . a w
      większości przypadków trwa 10 - 15 min. i nikt nas nie informuje że mamy prawo
      do wykorzystania w pełni tego czasu mimo tego że wczesniej nas ,,oblano,, tną
      koszty fukcjonowania swojej firmy jak tylko mogą , oszczędzają czas , paliwo ,
      no i zamiast w ciągu dnia przeegzaminowac 100 osób to egzaminują 400 i ile mają
      więcej KaSY
      • Gość: gość Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.idc.net.pl 08.10.08, 09:21
        Dwie sprawy:
        1. Nie ma gazet i innych mediów? Przecież to potężna siła. Piszcie do nich o
        terminach egzaminów. Niektóre WORD-y bez problemu ich przestrzegają, czyli da się?
        2.Natomiast niewiedza kosztuje. Skoro zapłaciłem za kurs, to mógłbym chyba
        wiedzieć, że wcale egzamin nie ma trwać 45 minut - kompletna nieprawda!
        Natomiast jeżeli nie popełniłem błędu, który skutkuje przerwaniem egzaminu to
        mam prawo jechać dalej i bez mojego wyraźnego stwierdzenia, że nie chcę, jadę
        mimo popełnianych błędów. Egzaminator przerwie egzamin wtedy, gdy błąd
        popełniony przeze mnie do tego go uprawnia.
        Może warto to wiedzieć przed egzaminem? A nie oczekiwać, ze egzaminator
        będzie nas szkolił?
        • Gość: kojak Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.08, 11:37
          chodzi o sytuację kiedy oblejemy podczas obsługi - obowiązkiem egzaminatora jest
          poinformować osobę egzaminowaną o tym że może kontynuować egzamin mimo iż jest
          już wynik negatywny, a nie liczyć na czyjąś niewiedzę
          • Gość: aga Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.eranet.pl 24.11.08, 13:03
            Co do terminów zgadzam się we Wrocławiu ponad dwa
            miesiące.........Trzeba czekać na egzamin na Pandy...bo na dopiero
            co wprowadzone Clia....tylko parę dni..........Ale gorzej jest sie
            przenieśc na wieksze autko z mniejszego i niewiele szkół nimi
            jeszcze dysponuje.....
          • Gość: alfabetagammma Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 17.12.08, 23:57
            Niema takiego obowiązku. Egzaminator ma obowiązek spytać czy znane
            są zasady przeprowadzania egzaminu? Jeśli odpowiedź będzie pozytwyna
            powinniście sami wiedzieć że macie prawo do jazdy po mieście (pod
            warunkiem, że egzamin nie jest nieprzerwany a jedynie wynik
            negatywny)
            Jeśli nie znacie zasad egazminowania - nie możecie przystąpić do
            egzaminu:)

Tak to wygląda. Pretensje miejcie do swoich instruktoró którzy tak
            uczą:)
            • Gość: 7raz zdający Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.08, 22:05
              Aleś Ty mądry. Ty napewno jesteś egzaminatorem!!! A jak jesteś to
              nieoblewaj za zgaśnięcie samochodu. Ile razy człowieku starałeś się
              ty żeby zostać egzaminatorem, ile miałeś nieprzespanych nocy??? To
              sie teraz nie wyżywaj na biedakach. Którzy ida do Was jak na
              skazanie i czekanie ktry z Jasnie Panów się ulituje i wreszcie ich
              im odpusci. Moi znajomi zdają po 8 9 razy. Jdna tro 16 razy zdawała
              i zdała, na drugi dzień pojechała na Okęcie do warszawy sama po
              krewnych z ameryki na wesele brata. Tych co za pierwsazym rzem
              puszcacie bo fajne babki to na słupach kończą, albo w kraksach. Nie
              wiadomo czasami o co Wam chodzi, czy o kolor włosów, długość,
              uśmiech. Nie waidomo na co Jasnie Pan jest wrażliwy.

Papapa
      • Gość: alfabetagamma Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 18.12.08, 00:10
        Kasy więcej? Ale za to kolejka się skraca - skoro egzaminują nie 100
        a 400 osób dziennie, to kolejka sie skarca 4 krotnie. Teraz czekacie
        1 miesiąc a tak czekalibyście 4 miesiące
        Naprawdę nie wiecie co piszecie. Takich bzdetów dawno nie słyszałem
        • Gość: 7 razy zdający Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.08, 22:10
          Kasa. To sobie policz. Ja podchodzę 8 raz. Już mnie 3000 wynosi. A
          kurs sam niby 1300. Ty nie wiesz co piszesz. Siedzisz tam w garażu i
          patrzysz kto wejdzie, io czekasz pokaże światła czy nie, zapali czy
          nie podjedzie czy nie. Żeby chodziaż jeden powiedział sorry gdzie
          Pan robi prwko, kto Pana uczył. Tylko patrzą acha, nie umie, nie
          potrafi, zrobił źle. Tojest całe wasze zawszone życie. A ile
          radochy. Tylko wiesz prawda nie każdy może być egzmainatorem. Bo nie
          każdy mógłby odprwić z kwitkiem tylu ludzi dziennie. Nie każdy.
          Ponoc w jednym województwie, taki jeden co to miał najmniej
          oblewanych, to inni egzaminatorzy się go pozbyli. I ty pieprzysz o
          kasie. Ty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Podaj swoje imię to już będę
          wiezdzieć coś ty za jeden. Ciulu...
          • Gość: venom Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.08, 22:25
            7 razy zdający, z tobą wszystko w porządku? Jak ktoś umie jeździć to zdaje, a
            jak ktoś niesłusznie oblany to pisać odwołanie a nie psioczyć na forum. Rozumiem
            że 7 razy niesłusznie cię skrzywdzono? Napisałeś chociaż raz skargę? Pewnie nie
            bo na "układ nie ma rady" - g...o prawda ale mit krąży i z lubością powielany
            jest na różnych forach.
            • Gość: gość Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.idc.net.pl 25.12.08, 21:35
              7 razy zdający!
              Naucz się wreszcie i zdaj. W końcu to jeden z nielicznych egzaminów, gdzie Twoje
              umiejętności pokazane na egzaminie będą Ci potrzebne przez całe życie!
              P.S.
              Z Twojej wypowiedzi można wnioskować, że ruszyć nie umiesz.
              To na pewno chcesz być kierowcą? Może Ci jednak trochę brakuje umiejętności?
          • Gość: alfabetagamma Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 26.12.08, 22:49
            Nie, nie jestem egzaminatorem a instruktorem. Swoje prawo jazdy
            zdałem 15 lat temu za pierwszym razem, zresztą wszystkie kategorie,
            które mam zdałem za pierwszym razem.
            To, że nie zdałeś już 8 razy to z pewnością wina egzaminatora! Na
            pewno się uwzięli na ciebie biedaku. Napisał ci ktoś wyżej że jeśli
            się nie zgadzasz z wynikiem - zawsze możesz się odwołać (często sie
            tak dzieje)
            Widocznie się nie nadajesz do jazdy samochodem i jesteś tego
            przykąłdem zdając 8 razy, a 6 z tych 8 to pewnie teoria!:):):):)
            • Gość: kursant023 Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.128.108.1.static.crowley.pl 03.01.09, 16:43
              Piszecie żeby składać odwołania. Czy to rzeczywiście coś da? Czy
              były takie przypadki w Opolu że egzamin został powturzony?

Niedługo jade się zapisywać na egzamin i o panach egzaminatorach z
              Opola słyszałem naprawde wiele. Czy oni mają ciote czy limit ilu
              mogą dziennie przepuscić?
              • Gość: Martin Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 03.01.09, 23:41
                Czy to coś da?
                Jeśli faktycznie niezgadzasz się z wynikiem egzaminu, możesz złożyć
                wniosek do dyrektora WORD, że nie zgadzasz się z wynikiem egzaminu.
                Wtedy standardowo zbiera się komisja, która oglada film z przebiegu
                egzaminu i decyduje o wyniku egzaminu. Jesli egzaminator popełniłby
                błąd (a tak się zdaża - to też ludzie) to masz prawo do kolejnego
                egzaminu na koszt WORD. Jeśli komisja uzna strone egzaminatora - to
                zostaniesz o tym poinformowany i masz prawo wnieść sprawę do
                Marszałka województwa - który nadzoruje pracę WORD.
                Ale zanim zabierzesz się za to wszystko - to sam zadaj se pytanie
                czy faktycznie nie popełniłeś błędu.
          • Gość: racja Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.09, 13:55
            Zgadzam sie z tobą w 100% taka prawda gowno ich obchodzi ze jedziesz
            po Opolu moze z 2 raz a na trasie egzaminu jestes z pierwszy tylko
            masz wszystko wiedziec nic ich to nie obchodzi !!!!!!!!!Tylko
            czekają zeby Cie udupic!!!!
            • Gość: prawdomówna Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.09, 09:01
              Mój syn jeżdzi samochodem od pól roku i nawet nie zrobił rysy parkuje wyjeżdża z
              trudnych czasem sytuacji a już 4 raz nie zdał egzaminu
              Pytam czy trzeba być kierowcą formuły żeby zdać egzamin w opolu .
              Dlaczego nikt się tym nie zajmie przecież to jest nie normalne .
              Kiedy ten początkujący kierowca ma zdobyć doświadczenie tylko łamiąc prawo bo
              umie jeżdzić ale egzamin oblewa za szczegóły w jakim kraju my żyjemy czy wszyscy
              uczćiwi zgineli w czasie II wojny .Gdzie jest nadzór nad tą instytucją czy tyle
              oblanych egzaminów nie zastanawia,
              o czym to świadczy że w tym kraju nie ma już zdolnych ludzi tylko sami
              nieudacznicy .Panowie egzaminatorzy czują się jak Neron na igrzyskach i tylko
              pokazują palec w dół. Kto ma pisać te skargi ludzie którzy nie zdali ,to chyba
              by musieli niestety pozostać przy karcie rowerowej bo kto by im zaliczył.Może
              należy zmienić wynagradzanie Panów Neronów i premia od zaliczonych egzaminów
              wtedy pewnie wszyscy by zaliczali bez względu czy umieli by jeżdić a tak to
              można i cmoknąć mają Was w d....
              • Gość: Elka Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 15:15
                Moi drodzy jesteście w poważnym błędzie co do łamania "ustawy", po pierwsze to nie jest ustawa a rozporządzenie ministra ROZPORZĄDZENIE
                MINISTRA INFRASTRUKTURY1)z dnia 27 października 2005 r. i nie ma ono mocy ustawy więc wszelkie skargi na dlugie terminy tylko w poduszkę.

www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm
    • Gość: fifi Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.centertel.pl 26.02.09, 15:26
      temat walkowany wiele razy. Lamia prawo tak samo jak ci w krk i wawie i innch miastach
      • Gość: Neron Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.09, 16:39
        Żyjemy w kraju gdzie wszyscy znają się na polityce i wszyscy są wspaniałymi
        kierowcami.
        Pytam tych co zdali egzamin za 1 razem czy są mistrzami kierownicy? Czy zdanie
        egzaminu jest wyczynem niemal nie do przejścia?
        Są zasady które trzeba poznać chcąc zdać egzamin. Trzeba się pouczyć przepisów,
        nie testów na pamięć. Egzamin jest trudny, poprzeczka wysoka czy to znaczy, że
        trzeba ją obniżyć bo ludzie sobie nie radzą?
        Szkolenie kuleje w tym kraju a często prawie go niema. Gdzie jest napisane że po
        30h będę w stanie zdać egzamin?
        Czy chcielibyście żeby prawo jazdy były wydawane wszystkim bez względu na poziom
        ich umiejętności?
        Kwestia mistrzów kierownicy, co to jeżdżą miliony kilometrów a zdać egzaminu nie
        mogą. Przykład.
        Przychodzi człowiek na egzamin kontrolny - czyli kierowca z wieloletnim stażem
        za kierownicą i co następuje:
        -niezastosowanie się do znaku B-20 (stop) x3
        -niezastosowanie się do znaku P-2 x 1
        - niesygnalizowanie zamiaru zmiany pasa ruchu x wielokrot.
        - niesygnalizowanie zamiaru zmiany kierunku przy parkowaniu x2
        - skręt w lewo z drogi jednokierunkowej od prawej krawędzi x2
        i wiele drobnych innych błędów.
        przypominam że to DOŚWIADCZONY kierowca!
        i pewnie miał żal, że za jakieś pie...ły nie zdał.
    • 1-niunia Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? 28.02.09, 10:28
      Word Opole to kompletna pomyłka banda złodzieji i pasożytów
      • Gość: Ktoś Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.09, 14:08
        Sam jesteś złodziejem i pasożytem
        • nomk Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? 03.04.09, 21:38
          zgadzam się !!! Przez cały egzamin nawijałam czyli 40 min :) była to
          przyjemna jazda, zdałam za pierwszym razem!! Jak zaczynałam to w
          ogóle nie miałam pojęcia o jeździe. Najważniejsze to niestety nerwy i
          stres na bok bo na egzaminie polegniecie. Pozdrawiam mojego cudownego
          egzaminatora Pana Janka:)"Bo lepiej żartować niż chorować":)
          • Gość: Jack Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 14:12
            Ostrzegam zdających, którzy to wszystko czytają. Wcale nie jest tak
            strasznie jak tu większość pisze. Sam wcześniej czytałem podobne
            komentarze na temat egzaminu i negatywnie się nastawiłem. Nadszedł w końcu mój termin i poszedłem z przekonaniem, ze nie zdam. Tak się niestety stało, poszedłem na egzamin niewypoczęty i stres zrobił
            swoje. Zawaliłem na placu. Pretensje miałem do siebie bo ewidentnie popełniłem błąd. Pani egzaminator zaproponowała mi jazdę po mieście, oczywiście już z wynikiem egzaminu negatywnym. Podziękowałem i wróciłem do domu. Miesiąc później tak się stało, ze znowu trafiłem na
            ta samą panią. Po powrocie do wordu zostałem poinformowany o popełnionych w czasie egzaminu błędach. Było ich tyle, że po chwili słuchałem już ze spuszczona głowa. Na koniec powiedziała - "udało się panu, popełnił pan po jednym błędzie z każdej kategorii, wynik
            egzaminu jest pozytywny, zdał pan. Wyszedłem zadowolony i teraz
            czekam na dokument.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • Gość: rhp Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? IP: *.ramtel.pl 25.06.09, 18:29
      Witam.
      Urzędnicy WORD w Opolu łamią prawo ustawicznie. Nie tylko w kwestii
      niedotrzymywania terminów.
      Łamią prawo, przy czym z nieświadomych możliwości obrony, w bezczelny sposób
      drwią. Czują się bezkarni.

Wczoraj w Opolu zdawałem po raz drugi egzamin na instruktora nauki jazdy kat B.
      Przyjechaliśmy tam z Krakowa, wraz z grupą znajomych, gdyż zdawanie w Krakowie
      odradzono nam w naszej szkole, gdzie robiliśmy kurs. Muszę powiedzieć testowe
      pytania całkiem proste, ale...

No właśnie... ALE...

Po zakończonej części testowej poinformowano nas, że egzaminu nie zdaliśmy.
      Przy prośbie o okazanie naszych odpowiedzi na poszczególne pytania odmówiono
      nam. To znaczy machnięto nam dosłownie przed nosem wyłącznie kartami, na których
      pisaliśmy odpowiedzi. A, B, C itd... Nic z nich nie wynikało, ponieważ testów
      już nam nie pokazano.

Przewodnicząca komisji stwierdziła, że "Komisja nie jest od uczenia lecz od
      sprawdzania wiedzy". Na wyjaśnienie, że wcale nie chcę, aby mnie uczono, chcę
      jedynie skonfrontować kartę z pytaniami zareagowała- delikatnie mówiąc- bardzo
      gwałtownie. Zrobiła się czerwona, wymachiwała rękami i krzyczała.

Zaprowadziła mnie do dyrektora ośrodka anonsując mu "z tym panem mamy problem".
      Dyrektor oczywiście stwierdził, że nawet nie mamy o czym rozmawiać i absolutnie
      pytań nam nie pokażą.

Kolega słyszał, że pani przewodnicząca mówiła potem do kogoś, że skieruje mnie
      na dodatkowe badania psychologiczne, gdyż nie nadaję się na instruktora.

A czy godzi się, aby osoba na jej stanowisku reagowała tak dziecinnie? Nie dała
      sobie nic powiedzieć? Zapytać?

Gdy rozmawiałem z innym członkiem komisji, bardzo miłym starszym panem,
      wyklarowałem na spokojnie jeszcze raz o co mi chodziło, powiedział, że
      "porozmawia jeszcze z przewodniczącą, może ją udobrucha i gdzieś tam, w kąciku,
      żeby nikt nie widział sprawdzę z testem co zrobiłem źle."

potem podszedł do niej, coś jej powiedział, ona krzyczała, wymachiwała rękami,
      zachowywała się bardzo niestosownie. Niestety nie usłyszałem, co powiedziała,
      gdyż stali w innym korytarzu.

Potem poszli na część prezentacji do osób, które zdały część testową i już
      więcej do mnie nie wyszli.

mam w związku z tym do Was pytanie. Czy przewodnicząca komisji postąpiła zgodnie
      z prawem nie udostępniając nam prac do wglądu? Moje pytanie jest tym bardziej
      zasadne, że koleżanka, która miała ten sam zestaw pytań, który ja miałem za
      pierwszym razem, była pewna swoich odpowiedzi. Zapamiętała numery pytań, a
      odpowiedzi na nie konsultowaliśmy z instruktorami i kodeksem. Mnie natomiast
      policzono 8 błędów, a jej- 10.

Co o tym wszystkim sądzicie, drodzy Forumowicze? Proszę o pomoc..

Bo moim zdaniem "coś tam śmierdzi"

• gusia-1000 Re: WORD Opole. Urzędnicy łamią prawo? 06.07.13, 21:44
      Gość portalu: Edward napisał(a):

> W Ustawie o egzaminach na prawo jazdy ( Dz. U. Nr. 217 poz 1834 ) jest
      > jednoznacznie napisane, że WORD musi wyznaczyć termin egzaminu do 30 dni!!!
      >
      > A jeżeli urzędnicy WORD łamią prawo i wyznaczają terminy 45 - 60 dniowe???
      >
      > W rozumieniu prawa dyrektor nadzorujący poprostu w takim wypadku popełnia
      > zwyczajne przestępstwo - przecież złamana zostaje Ustawa.
      >
      > A kto łamie Ustawy czyli obowiązujące w RP prawo, ten jest przestępcą i
      > powinien odpowiadać za taką rzecz karnie.
      >
      > A jakie Wy macie zdanie na powyzszy temat?
      Teraz w VII.2013 roku na egzamin praktyczny w WORD OPOLE czeka się do 2 tygodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka