Dodaj do ulubionych

Proszę o radę

02.08.07, 20:20
Jak odrobaczyć kota,który absolutnie odmawia wzięcia jakiegokolwiek preparatu
do pyszcza.Słyszałam,że są jakieś krople na odrobaczenie,które daje się na
skórę,ale nie wiem,czy to prawda."Pyszcz",słowo wymyślone przez moją 3-letnią
wówczas córkę.
Obserwuj wątek
    • salimis Re: Proszę o radę 04.08.07, 13:30
      No cóż,ja znalazłam na moją kiciuchę taki oto sposób.Jako że jest żarlokiem
      trochę ją głodzę ,tzn. zamiast dostać z rana karmę przetrzymuję ją do
      popołudnia,.Rozkruszam tabletkę na odrobaczenie łyzeczką i mieszam z ulubioną
      saszetką karmy (najlepiej żeby byla z sosem).Oczywiście nie daję jej całej
      porcji bo cwaniara wylizałaby ją tak że na brzegach miski zostalaby zmiażdżona
      tabletka.To jest jedyna metoda która w moim a raczej mojej kiciuchy przypadku
      się sprawdza.
    • hesperidae Re: Proszę o radę 06.08.07, 12:19
      kotu, ktory odmawia przyjecia (samodzielnie) lekow do pysia mozna podac taka
      tabletke na sile (a czasem jest taka koniecznosc). lapiesz kota pod pache,
      najlepiej jak ktos go dodatkowo przytrzyma jesli kot sie mocno buntuje,
      otwierasz mu pyszczek w kacie zuchwy, musisz taki otwarty pyszczek przytrzymac,
      wkladasz tabletke gleboko do pysia (ale nie w gardlo), zamykasz pyszczek i
      trzymasz. kot w ktoryms momencie zacznie sie dusic i przelknie tabletke. wtedy
      mozesz puscic pyszczek (ale nie kota). jesli kot sie oblize, to znaczy, ze
      przelknal - mozesz wiec puscic i kota.
      a potem znos cierpliwie chwilowy stan obrazenia sie na swiat wink

przetrenowane na mojej kotce, ktorej niestety w niczym nie da sie niczego
      cichaczem przemycic.
      • aleka33 Re: Proszę o radę 06.08.07, 13:56
        Na siłę,mówisz.Ostatnio,razem z mężem osaczyliśmy naszą kicię,obaliłam ją na
        bok,złapałam za łapy,mąż podawał.Problem polega na tym,że kicia jest spryciulka
        i trzyma tabletkę w pysku,dopóki jej nie puścimy.Potem wypluwa.Z przemycaniem w
        żarciu nie działa,prędzej zdechnie z głodu.Posunęłam się nawet do tego,że
        rozpuściłam tabletkę i przez strzykawkę wlałam do pyska.Ale sie
        śliniła..Nienawidziła mnie przez pół dnia potem.Penelopa ma 7 lat i jest już
        taka mądra,że tylko powiem tabletka,a ona już daje dyla..
        • hesperidae Re: Proszę o radę 06.08.07, 14:28
          no coz.
          sa srodki odrobaczajace, ktore sie aplikuje na kark, ale to chyba musialabys
          zrobic kotce badanie kalu zeby stwierdzic, jakiego rodzaju ma robale, bo z tego
          co wiem to rozne tego typu srodki dzialaja na rozne rodzaje pasozytow, np.
          Stronghold ktory wlasnie aplikuje sie na kark, zwalcza tylko glisty (oprocz nich
          dziala tez na pchly, swierzb i cos tam jeszcze), jesli kot ma tasiemca to
          Stronghold nie pomoze.
          tak czy inaczej chyba najlepiej udac sie do weta... srodek na odrobaczenie i tak
          musisz u niego kupic, a najlepiej jeszcze jak sam go kotu zaaplikuje i
          dopilnuje, zeby kot go polknal (jesli bedzie w tabletce lub pascie - bo srodki
          odrobaczajace o szerokim spektrum dzialania nie wiem czy sa w postaci preparatow
          do podawania na kark), no i oczywiscie wet powinien dobrac _odpowiedni_
          preparat, bo odrobaczanie "dla zasady" nie zawsze ma glebszy sens a moze
          prowadzic do powiklan, zwlaszcza chyba u starszego kota.
          • salimis Re: Proszę o radę 07.08.07, 14:43
            Ja kiedyś też podawałam na siłę do pyszczka,zamykałam pysio,dmuchałam lekko w
            nos i głaskałam przy tym po gardziołku.Kiedyś to działało ale z wiekiem kiciuchy
            nabrały wprawy i doświadczenia w kombinacjach.Tak więc z jedną szarpię się dobre
            10 minut w czasie ktorych kilkakrotnie wypluwa tabletkę zaś z drugą postępuję
            tak jak juz wcześniej wspominałam - podaję w jedzeniu głodząc ją troszeczkę.
    • ewqace Re: Proszę o radę 08.08.07, 17:35
      Na gazetowego wysłałam szczegółową instrukcję podania kotu
      tabletki.To oczywiscie żart.
      Najprościej będzie jak wybierzesz się do weta i niech to on walczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka