Dodaj do ulubionych

Udar mózgu a TCM

17.07.06, 08:52
W książce, która czytam obecnie trafiłam na rozdział o diecie 5-ciu przemian a
w nim takie zdanie:
"częściej jadane tłuszcze wieprzowe i wieprzowina powodują szybszą likwidację
np skutków udarów"

Moja mama miała w lutym udar mózgu, teraz wreszcie od kilku tygodni jest
powolna poprawa. Myślę, ze to zasługa głównie diety i metod naturalnych
(głównie homeopatia).
Pomyślałam, że może wspomaganie się jeszcze dodatkowo zasadami medycyny
chińskiej przyspieszy powrót do zdrowia mojej mamy.
Jakie produkty byłyby dla niej wskazane a czego unikać.
Mięso i tłuszcz wieprzowy to stałe elementy jej diety (niskowęglowodanowa)ale
może jada je zbyt rzadko-nie codziennie

Liczę na Waszą pomoc bo ja w TCM jestem bardziej niż "zielona"
pozdrawiam
Elżbieta
Obserwuj wątek
    • jamila Kto polecilby lekarzy TCM? 17.07.06, 16:07
      Mysle, ze to byloby najlepsze - znalezc odpowiedniego lekarza Tradycyjnej
      Medycyny Chinskiej. Wierze, ze ktos zechcialby polecic. W tej chwili jedyne
      nazwisko, jakie przychodzi mi do glowy to dr Romanowski (Warszawa, zdaje sie).
      Bede szukac jeszcze innych.

I chociaz pytasz, Elu, o TCM, to moze warto tez zobaczyc, co radzi np. indyjska
      Ayurveda. Sprobuje sie skonsultowac w tej sprawie. A poza tym zerknij na priv:)
    • didolec2000 Re: Udar mózgu a TCM 17.07.06, 18:45
      Chcesz fachowej porady, zgloś się do fachowca, w sumie Jamila ma rację.Jeszcze
      krotki komentarz;

Twoja mama jest na niskowęglowodanówce, niektorzy lekarze tchm maja fantazję
      aby leczyć menu vege, to tylko potencjalny problem, moje pytanie jeszcze brzmi
      czy mozna łączyc leki homeo z innymi, to jest ziolowymi? Po za tym;
      To o czym piszesz o tych tluszczach wieprzowych, interesuje mnie w jakim jest
      to ujęte kontekście tcm , raczej nie chodzi w tym wypadku o to ,ze jest to
      polecany tluszcz poniewasz ma takie a takie np. wiązania wodorowe
      itp.Dobieranie diety musi byc konstrukcją komponowaną pod kątem aktualnego
      stanu zdrowia, trudno powiedzieć na ile w tej chwili występują u twojej mamy
      czynniki, ktore spowodowaly udar(no i jakie spowodowaly go wówczas), dlatego
      mając tak malo informacji daję kolejną radę , ktora to rada, wlaściwie nic w
      sobie nie zawiera.Ot pseudo -rada...sorki Elpasz.

Pozdrowko
      • elpasz Re: Udar mózgu a TCM 17.07.06, 22:55
        Zapytałam akurat o TCM bo o tym było w tej książce, oczywiście nie mam nic
        przeciwko innym metodom.
        Mama bierze Liv52-to chyba lek ajurwedyjski, jednocześnie bierze homeo-to
        połączenie jest dozwolone, pytałam.
        Wczytam się jeszcze raz o tłuszczu wieprz. Przyznam, że trochę się w tym gubię
        bo dalej autorka tej książki pisze, że tłuszcz wp ma naturę wychładzającą a
        jeszcze dalej, że wszyscy chorzy mają wyziębione organizmy.
        • elpasz Re: Udar mózgu a TCM 31.07.06, 10:28
          W rozdziale o diecie 5 przemian autorka omawia WODĘ i pisze tak:
          „Częściej jadane tłuszcz wieprzowy i wieprzowina (o smaku słonym) powodują
          szybką likwidację np. skutków udarów, choroby niedokrwiennej serca pacjentów na
          diecie optymalnej….”

A dalej było tak:
          „medycyna chińska zakłada, że wszyscy chorzy mają wyziębione organizmy”

wobec tego skoro wieprzowina ma naturę wychładzającą.....
          Nic nie rozumiem.....
          • didolec2000 Re: Udar mózgu a medycyna "świńska" 31.07.06, 11:39
            Wedlug tchm najczęstrzą przyczyną udaru jest niekontrolowany atak "wiatru"
            wątroby, ktory z kolei ma swoją najczęstrza przyczyne w nidoborze yin
            wątroby.Ten niedobór z kolei morze wynikać z wielu przyczyn; wychłodzenie
            śledziony i związany z tym nidobor w produkcji jakości i ilości krwi, prze
            grzanie i wyniku tego wysuszenie yin/krwi.Może byc też wynikiem kombinacji
            innych nieprawidlowości.W tym kontekscie chlodna świnka odrzywia krew wątroby
            wzmacniając yin głównie lewej nerki, jednak to na ile okarze sie ona skutecznym
            lekarstwem w tej przypadlości zależy głównie od ogolnego stanu pacjenta,
            istniejącego wzorca chorobowego , oraz usytuowania prosiaczka w calościowym
            skladzie diety , ziol, itp.( istotny np stan śledziony, zresztą calej reszty
            też))
            Co do optymalnych, wydaje sie że podlegają oni tym samym prawom natury co
            reszta populacji.Choć oczywiście co próbowalem zasugerowac wcześniej, kluczowe
            jest z czym sie tą świnkę je ,biorac pod uwagę zarowno konkretny posilek , jak
            i ogolny bilans menu.

Pozdrówko
    • elpasz Re: Udar mózgu a TCM 01.08.06, 10:01
      Kto zna kontakt do dr Romanowskiego, w google jest mnóstwo Romanowskich, ciężko
      mi szukać,nie znam jego imienia
      • miroslaw.mazur Re: Udar mózgu a TCM 02.08.06, 09:10
        Droga Elpasz

jeśli potrzebujesz namiary na lekarza TCM, to mogę pomóc ale poza forum
        publicznym - na osobisty e-mail.

Co do wieprzowiny to nie należy jej przypisywać tak cudownych właściwości.
        Stosować owszem można, ale nie polecam dla osób z Wiatrem Wątroby i obecnością
        Wilgoci lub co gorsza Śluzu i Gorąca. Wiatr Wątroby jest skojarzony z Gorącem w
        tym narządzie. Polecam cielęcinę, olej oliwkowy, kraby, selera (zarówno korzeń,
        jak i natkę) w połączeniu z pietruszką, sałatę (nalepiej lodową), cykorię,
        świeży sok z kapusty, sok pomidorowy i poziomki.

Wszystko zależy jednak od stanu chorego po udarze - sama dieta to tylko środek
        wspomagający - kluczowe znaczenie mają zioła i akupunktura oraz rozwiązanie
        problemów życiowych/osobistych, o których myślenie podsycało Wątrobę oraz
        osłabiało Płuca i Nerki.

Pozdrawiam,

Mirosław Mazur
        miroslaw.mazur@chinmed.com
        "Zwierciadło Medycyny"
        • elpasz Re: Udar mózgu a TCM 03.08.06, 07:52
          bardzo dziękuję, napiszę na priv
          pozdr
    • elpasz Re: Udar mózgu a TCM 09.08.06, 13:43
      Znalazłam w wątku na Med. Naturalnej:
      "dieta, jak to w medycynie chinskiej.
      zero miesa, zero nabialu, zero cukru w jakiejkolwiek postaci, malo soli,tylko
      kasze warzywa i owoce"

To zdanie pochodzi z wątku o dr Romanowskim, o którego tutaj Was pytałam
      Czy w medycynie chińskiej jada się wyłącznie węglowodany, chyba nie?

Didi, pisałeś mi, że niektórzy lekarze TCM leczą dietą wege, być może dr
      Romanowski do nich należy, ale z przytoczonej preze mnie wypowiedzi wnioskuję,
      że to norma.
      Wyjaśnijcie to proszę, jeśli faktycznie medycyna chińska leczy wyłącznie
      węglowodanami(czy to możliwe?) to dla mnie odpada.

pozdr Elżbieta
      • jamila Re: Udar mózgu a TCM 09.08.06, 15:44
        Raczej wrecz przciwnie - bardzo czesto spotyka sie leczenie 'miesem' zalecane
        przez lekarzy azjatyckich i redukcje weglowodanow. Mysle jednak, ze wszystko
        zalezy od indywidualnej diagnozy i nie ma identycznych zalecen dla dwoch
        roznych osob:).
        Tak wiec chyba nie chodzi tu o norme.
        Pozdr:)
        • didi_max Re: Udar mózgu a TCM 14.08.06, 14:39
          Myślę , że bardzo często stosuje sie identyczne zalecenia dla 2 a nawet 200
          osob ze wzgledu na to , że jezeli dopasuje sie objawy do jakiegos wzorca
          chorobowega, to potem sprawa najczęsciej leci schematycznie.Kombinuje sie
          dopiero w razie wystapienia komplikacji.
          Jest zdaje sie sporo tzw "szkół" tcm na zachodzie wymieszanych jeszcze z
          rodzimą naturopatią.Cholera wie na kogo sie trafi i jekie zalecenia dietetyczne
          ten ktos zasugeruje.Różnie bywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka