Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc - kuchnia

28.05.07, 08:13
Ponieważ jestem czesciowym daltonistą i mam "dziwny" gust to potrzebuje
pomocy... Kolorystyka kuchni. Ideał- czysty minimalizm. Żadnego ozdób,
rzeźbień itd
Wybrałem już płytki na ścianę - ciemny grafit z połyskiem, ideał frontów to
czarny błyszczący ale nie wiem co dalej - jaki blat i jaka podłoga (sciany
poza kafelkami koniecznie białe.
Pomóżcie z tym blatem plizzz i podłogą.

Na łazienkę przyjdzie kolej. :D
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:15
      policz dobrze, już masz trzy kolory, ile chcesz mieć jeszcze ich w kuchni???
      Minimalizm, to minimalizm, czarny-grafit-biały, do tego albo z ciepłego: ecru
      lub beż, albo coś szarego zimnego, leżącego obok grafitu.
      • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:32
        Proszę. Zlituj sie - facet nie wie co to ecru... :D
        Po ludzku plizzz...
        Masz racje z kolorami - po prostu uznałem ciemny grafit i czarny za ten sam
        kolor w różnych odcieniach :)

a możesz wyszczególnić - podłoga to i to a blat to i to?
        • anahella Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:34
          trypel napisał:

> Proszę. Zlituj sie - facet nie wie co to ecru... :D

ecru to cos takiego jak bezowy, ale cieplejszy i jasniejszy.
    • anahella Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:20
      > Wybrałem już płytki na ścianę - ciemny grafit z połyskiem, ideał frontów to
      > czarny błyszczący

Bedzie widac na nich kazdy pylek. A jako ze blyszczace, to kazdy linia papilarna
      kazdej osoby tam zostanie:)

Troche ponura ta kolorystyka. Moze rozjasnic to jakos? Np. zgaszony turkus.
      Podloga ladnie wygladac bedzie w tym samym kolorze co blat. Powierzchnie poziome
      dalabym jasniejsze niz pionowe, bo sie Twoja rodzina zaplacze w takiej ciemnej
      kuchni.
      • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:34
        Rodzina to zasadniczo ja :) (córa w weekend) wiec nie ma problemu... sciany
        białe wiec za ciemno nie bedzie... Moze lepiej fronty jakieś szare matowe - w
        kierunku grafitu tylko inny odcień?
        • anahella Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:37
          Tak - zrob jakis kontrast moim zdaniem. Jasny grafit bedzie dobry
          Tak jak Ci inna kolezanka sugerowala ecru - czyli cieply jasny - tez nie bedzie
          zle.

I powierzchnie poziome matowe! Chyba ze chcesz zycie spedzac w kuchni na
          polerowaniu podlogi i blatu:)
          Chodzi o to, ze jak cos jest ciemne i blyszczace, to trzeba kolo tego non stop
          chodzic, zeby wygladalo czysto i higienicznie.
          • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:45
            A takie połaczenie nie bedzie złe? Duże prostokątne płytki na scianie, ciemny
            błyszczący grafit, do tego szare fronty i np czarny blat? i wtedy co na podłogę?
            też szare czy moge czarne matowe?
            • anahella Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:49
              Nie, nie dawaj czarnego blatu, bo bedzie wygladalo jak plyta nagrobna. Daj szary
              blat i taka sama podloge - jasniejsze od frontow.
              • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:53
                a faktycznie to bedzie niezłe - nie pomyślałem. Tak jakby dwa kolory. Jeden na
                pionach a drugi na poziomach. łał podoba mi sie to :) dzieki
                i sciany białe ofkors
                • anahella Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:54
                  Tak jak mowie bedzie spokojnie i smutno. Dolozylabym troche rozjasniajacych
                  dodatkow w cieplym kolorze - jakis cieply bez, bo rozumiem, ze za ostrymi
                  kontrastami nie przpadasz?
                  • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:00
                    Nie ma problemu z kontrastami ale max jeden kolor - np tylko czerwone dodatki.
                    Nie jest smutno, u znajomego jest kuchnia - czarne fronty, czarny bazaltowy
                    blat, mleczne szklo jako sciana nad blatem, do tego grafitowe ppłytki na
                    podłodze. Cudo.
                    • anahella Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:03
                      trypel napisał:

> u znajomego jest kuchnia - czarne fronty, czarny bazaltowy
                      > blat, mleczne szklo jako sciana nad blatem, do tego grafitowe ppłytki na
                      > podłodze. Cudo.

De gustibus... Ma znajomy armie sprzataczek, zeby mu to utrzymywaly w
                      przyzwoitym stanie? ;)

Moja nowa kuchnia bedzie w ciapki, zeby kazdej kropelki nie bylo widac.
                      Zamierzam polaczyc dwa ostre kolory: turkus i zolty i lekko przygasic to szarym
                      (nie grafitem). Bedzie bardzo kolorowo, bo kuchnie mam dosc ciemna.

Teraz mam bezowe kafelki, brazowa terakote w desen marmurowy i biale szafki. Na
                      tych bialych szafkach widac kazdy pylek. brrrrrr
                      • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:12
                        anahella napisała:

> De gustibus... Ma znajomy armie sprzataczek, zeby mu to utrzymywaly w
                        > przyzwoitym stanie? ;)

Wystarczy jedna 2 x w tygodniu i wszystko lśni, ja też zbyt dużo gotować nie
                        bedę, raczej dla przyjemnosci w weekendy.

>
                        > Moja nowa kuchnia bedzie w ciapki, zeby kazdej kropelki nie bylo widac.
                        > Zamierzam polaczyc dwa ostre kolory: turkus i zolty i lekko przygasic to szarym
                        > (nie grafitem). Bedzie bardzo kolorowo, bo kuchnie mam dosc ciemna.

Ja mam bardzo jasną, wyjscie na taras wiec duże drzwi, od południa...
                        A od licznych kolorów głowa mnie boli :D

ale i tak dzieki za zestawienie bo jest super :) i dodam czerwony żyrandol i
                        bedzie extra
                        • anahella Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:15
                          No to zycze milego remontowania. Przestawianie w domu to naprawde jest atrakcja!
                          Narysuj to sobie jeszzcze w jakims programie graficznym, albo wez probki tego co
                          juz masz przy wyborze pozostalych elementow.
                          • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:44
                            Jeszcze nie moge - to nowe mieszkanie i dopiero za dwa tyg odbieram :) ale już
                            ciesze sie jak dziecko.

Mam jeszcze jedno - podłogi bedą ciemne (drewno egzotyczne), sciany białe,
                            kanapa i fotel takie ciemny biały (no taki cieplejszy) i do tego musze zrobić
                            regał na książki na całą scianę i totalnie nie wiem jaki
                            • izabellaz1 Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:48
                              trypel napisał:

> kanapa i fotel takie ciemny biały

Ciemny biały...jesteś świetny;PPPPPP

A regał chcesz za szybą czy otwarty?
                              • funny_game Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:59
                                Gorsze od prasowania jest chyba tylko odkurzanie książek ;)
                                Mi się marzy regał wbudowany w ścianę częściowo oszklony.
                                A tu są fajne, nowoczesne i minimalistyczne :F
                                www.design-eu.com/contemporary_furniture_news27.htm
                                www.designspotter.com/weblog/archives/2006/03/bookshelf.php
                                www.cassinausa.com/contemporary/264_mex_bookcase.html
                                • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:21
                                  Pierwszy dla mnie idealny :)
                                  Oczywiscie tylko otwarty... ksiażki za szkłem to nie dla mnie. Ja non stop
                                  grzebię w książkach i przestawiam 6x dziennie... i nigdy nie odkurzalem książek :)
            • mrs.solis Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 16:42
              Czarne blaty wygladaja ladnie pod warunkiem,ze bedziesz pilnowal ich czystosci
              i na bierzaco wycieral np. rozchlapana wode kolo zlewu,ktora po wyschnieciu
              zostawia biale slady i zacieki.
              • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 17:09
                Czarny blat z bazaltu, taki nie polerowany tylko chropowaty wyglada bosko i nie
                widac na nim niczego :) tylko kosztuje obłędne pieniądze
    • funny_game Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:43
      Ja bym jeszcze "zapukała" z ewentualnymi wątpliwościami tu:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=653
      i tu:
      fotoforum.gazeta.pl/71,1,794.html
      • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:49
        Wybacz ale tam to ja sam wypowiadam sie na tematy specjalistyczne :) tam możesz
        uzyskać poradę na temat techniczny, jak cos zrobic itd a nie w jakich kolorach
        bo to widzą tylko kobiety :)
        • izabellaz1 Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:54
          trypel napisał:

> Wybacz ale tam to ja sam wypowiadam sie na tematy specjalistyczne :) tam możesz
          > uzyskać poradę na temat techniczny, jak cos zrobic itd a nie w jakich kolorach
          > bo to widzą tylko kobiety :)

Skoro mieszkasz sam to po co Ci wiedzieć jak widzą to kobiety:PPPPPPPP?
          • anahella Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:56
            izabellaz1 napisała:

> Skoro mieszkasz sam to po co Ci wiedzieć jak widzą to kobiety:PPPPPPPP?

Moze nie zamierza do konca swiata mieszkac sam i nie zdaje sobie sprawy z tego,
            ze jak tylko jakas kobieta sie do niego wprowadzi, to i tak mu wszystko pozmienia;)
          • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:03
            izabellaz1 napisała:

> Skoro mieszkasz sam to po co Ci wiedzieć jak widzą to kobiety:PPPPPPPP?
            >
            Bo mam cichą nadzieję że kiedys jakaś do mnie wpadnie... choćby pielęgniarka z
            opieki społecznej za 10 lat ;P
            • izabellaz1 Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:06
              trypel napisał:

> Bo mam cichą nadzieję że kiedys jakaś do mnie wpadnie... choćby pielęgniarka z
              > opieki społecznej za 10 lat ;P

To bardzo optymistyczna wersja...za 10 lat;PPPPP
        • funny_game Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 08:56
          No dobra, to ja może nie poradzę nic, ale podzielę się moim pomysłem.
          Jeśli chodzi o części "stałe" jak blaty i podłogi też dałabym czarne lub
          grafitowe. Np. z jakiegoś drewna egzotycznego (są takie gatunki aż czarne "jak w
          habicie ksiądz") lub marmuru (raczej tylko blaty). Ale dodatki bym sobie
          zmieniała. Naczynia, tekstylia - tym można się bawić do woli. Ostatnio mam hopla
          na punkcie pistacji w połączeniu z różnymi zieleniami i niebieskim oraz
          pomarańczu z czerwonym i filetowym.
          • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:01
            Odpada - całe mieszkanie ma być minimalistyczne, poza tym kuchnia jest czesciowo
            otwarta na salon i nie chcę żeby skupiała uwagę. Do tego do łazienki bedą
            szklane drzwi (mleczne) wiec nie mogę szaleć bo bedzie oczopląs
            • funny_game Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:05
              W jakimś pisemku sprzed miesiąca-dwóch widziałam niesamowite mieszkanie całe w
              czerniach, szkle, srebrze. Nie było ponure, było przeoryginalne. By zapobiec
              nudzie gospodarze zastosowali różne faktury, wzory, właściwe oświetlenie i
              umieszczenie połyskliwych powierzchni. Znajdę to po 16.00 i dam Ci namiar, może
              na stronie gazety sa zdjęcia tego mieszkania.
              Uwielbiam minimalistyczne formy (z drobnymi odstępstwami) ale orgię kolorów :)
              Więc po co ja się w ogóle wtrącam? :D
              • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 09:08
                Dzięki serdeczne. Czekam niecierpliwie
                • funny_game Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 17:54
                  No i różne ciekawe rzeczy znalazłam w moim gazetowym p___niku, ale przy okazji:
                  zwycięstwo uporu nad bałaganem :)
                  Marcowy numer Elle Decoration, mieszkanie Małgorzaty i Dominika Drygasów (s.
                  94). Ich czarna kuchnia jest boska! Ale nie dla mnie, zapaskudziłam szpinakiem
                  pół zwykłej, a taką zapaskudzić, to dopiero by było...
    • lupus76 Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:18
      trypel napisał:

mam "dziwny" gust to potrzebuje
      > Wybrałem już płytki na ścianę - ciemny grafit z połyskiem,

Na to bym nie wpadł :)
      Ja jestem zwolennikiem bieli w kuchni - i to Ci proponuję. Przy takim układzie
      kolorystycznym możesz "pobawić" się z wszelkiego rodzaju szarościami - są
      łatwiejsze do utrzymania w czystości, niż biel.
    • butterflymk Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:21
      skoro jesteś daltonista to wszystko jedno jakie kolory.
      to Tobie ma się podobać... a nie innym...
      • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:26
        Mi sie ma podobac ale dobre pomysły zawsze sa mile widziane. :)
        Jestem czesciowym daltonistą i nie odróżniam np odcieni beżu czy różnicy miedzy
        ciemnym pomarańczowym a czerwonym :) a nie tak że widzę tylko w czerni i bieli
        • funny_game Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:37
          No właśnie ta czerwień we wnętrzach mi jakoś nie pasi w połączeniu z czernią i
          bielą :) Jest taka oczywista i oklepana... Ale już przydymiony lub ceglasty
          pomarańczowy lub koralowy (i tu Cię pewnie na "daltonizmie" mam ;) ) - dlaczego
          nie :)
          Jeszcze ragały:
          www.crateandbarrel.com/family.aspx?c=1090&f=4463
          A ten juz był, ale tu jest bardziej w "pełnej krasie":
          mocoloco.com/archives/002098.php
        • butterflymk Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 11:32
          acha..
          no to ja Ci doradzę kontrastowe kolory venge + jakiś jasny :)
    • znowuwzyciuminiewyszlo Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:22
      ooj, chyba strasznie paprać będzie Ci się ta kuchnia. Wyjątkowo nieochronne
      barwy sobie wybrałeś...
      • lupus76 Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:26
        znowuwzyciuminiewyszlo napisała:

> ooj, chyba strasznie paprać będzie Ci się ta kuchnia. Wyjątkowo nieochronne
        > barwy sobie wybrałeś...

Paprać się nie będzie, tylko wyglądem bliżej do mauzolum, niż do kuchni ;D
        • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:32
          cóż robić :) ważne że mi sie bedzie podobać :)

a szklane drzwi do łazienki też są jak z mauzoleum? :)
          • znowuwzyciuminiewyszlo Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:33
            nie, jak w jednym z łodzkich pubów, gdzie ściany kibli zrobione są z lusra
            weneckiego :-)
          • lupus76 Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:40
            trypel napisał:

> cóż robić :)
            Mieszkać i gotować :)

ważne że mi sie bedzie podobać :)

Dokładnie :)
            >
            > a szklane drzwi do łazienki też są jak z mauzoleum? :)
            >
            To mi się kojarzy raczej ze sklepem jubilerskim :D I chyba słusznie, bo wnosisz
            tam klejnoty, co nie
            ? ;P
        • znowuwzyciuminiewyszlo Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:32
          grafit z połyskiem, czarny błyszczący? każdy brud na tym widać i ciężko domyć do
          idealnego stanu bo zostają smugi.
          • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 10:40
            Nie, nie tak.To wzór villeroya - taki jakby łupek czyli niecałkiem równa
            powierzchnia mieniąca się grafitowo jak swiatło padnie, duże prostokąty

to jest seria fire&ice
            www.villeroy-boch.com/de/fr/home/unternehmen/presse/bauen-wohnen/fliesen/einzelnews.html?tx_ttnews%5BbackPid%5D=790&tx_ttnews%5Bpointer%5D=2&tx_ttnews%5Btt_news%5D=999&cHash=729bd88930
            • znowuwzyciuminiewyszlo Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 11:28
              aaa, to przepraszam, na czymś takim syf dobrze się maskuje ;-)
              • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 11:30
                No własnie tak samo pomyślałem :) nic nie bedzie widać... to moze w takim razie
                ten sam wzór na podłogę i na ścianę nad blatem a szaroscią pograć we frontach
                mebli... + lodówka duża z nierdzewki
                • znowuwzyciuminiewyszlo Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 11:35
                  mnie się chyba podoba, ale nie wiem czy dobrze sobie wizualizuję ten Twój pomysł :-)
    • bri Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 11:50
      Czy będą górne szafki? Czy pomieszczenie jest jasne?

Fronty z połyskiem, szczególnie właśnie ciemne będą wymagały regularnego
      czyszczenia. Będzie na tym widać każdy odcisk palca.
      • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 28.05.07, 12:25
        Bedą górne i pomieszczenie bardzo jasne :)
    • myszz i broń boże... 28.05.07, 13:06
      broń boze matowe kaflr na podłodze. przejdziesz i będzie widać twoje platfusy... każdą kropeczke, każdy odcisk
      • trypel Re: i broń boże... 28.05.07, 14:29
        Zajrzyj na linka wyżej i stwierdź czy bedzie na tym coś widac. Moim zdaniem nie.
        • myszz Re: i broń boże... 28.05.07, 14:34
          trudno wyczuć co to za kafle bo zdjęcie to zdjecie, czasem kłamie...

ja mam w kuchni i na przedpokoju szare matowe kafle-szachownice
          i jest koszmar. każdą smugę wody widać jak podloga wyschnie po myciu i każdego mojego platfusa gdy przechodzę, każdą kapę oleju z patelni brrr
          • trypel Re: i broń boże... 28.05.07, 14:38
            oj znam gorsze koszmary w życiu...
            nigdy nie byłem pedantem :) a 2x w tygodniu przyjdzie pani i dokładnie sprzątnie
            • myszz Re: i broń boże... 28.05.07, 18:55
              oj, kotku... :) mi do pedanterii to jak stąd do hameryki conajmniej....

ale te platfusy widać niestety i tłuszcz:( i ktos do ciebie przyjdzie i zobaczy
              syf...
              • trypel Re: i broń boże... 28.05.07, 19:02
                za barek wpuszczać nie bedę obcych :D
                tylko na salony... :D
                dam radę - kurcze pierwszy raz w życiu sam urządzam mieszkanie i jestem
                podekscytowany do szaleństwa :D jak to za pierwszym razem bywa...

i mów do mnie "kotku" uwielbiam to :)
                • myszz Re: i broń boże... 28.05.07, 21:22
                  osobiscie gdybym miała teraz urzadzać kuchnię poszła bym w tonację kawy i kawy
                  z mlekiem
                  mój mąż z kolegą kupili te matowe szarości koszmarki

a ...mam w sypialni ściany na czerwień i granat wymalowane... poleciałam...

a teraz szukam kafelek do salonu /17m2/ bo moje panele napuchły do granic wytrzymałości, zraszane codzienną porcją siku mojego psa...
                  właśnie chciałam czarne ale jak pomysle o kurzu ...

kotku.. podeślij fotki swojego mieszkania... masz zrobioną łazienke?
                  • trypel Re: i broń boże... 28.05.07, 22:35
                    och dzieki za kotka myszko
                    klucze odbieram za dwa tygodnie ale w skrócie - kuchnia 9 m kw z wyjsciem na
                    salon 26 m kw i z wejsciem do II pok 10 m kw... i łazienka całe 3,5 m kw :(
                    Jedyne co mam pewne to łazienkę - panle prysznicowy z niebieskiego szkła,
                    ceramika sunberry z V&B, dodatki z niebieskiego szkła i płytki białe + decor w
                    niebeiskie paski takie drobne
    • trypel Re: prośba o pomoc - kuchnia 02.06.07, 18:51
      Sprawa została dzisiaj rozwiazana u stolarza w czasie zamawiania. Został tylko
      blat bo tu nie jestem pewnien - chyba ciemny grafit, ew ciemno szary (stal) a
      reszta bedzie taka:
      - plytki fire&ice jak na linku, ale tylko na scianach za szafkami
      - fronty - srebrny mat (cos jak aluminium)
      - podłoga jasne drewno ale bez przesady
      - lodówka pomarańczowa :D i ew, jedna szuflada i jeden front też w tym kolorze
      - sciany białe

Dziękuję serdecznie za pomoc bo przy moim daltoniźmie to sobie mogłem....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka