Dodaj do ulubionych

Dominikanie

19.11.10, 14:41
Jakiś czas temu czytałam książkę - wywiad z o.Badenim i o.Kłoczowskim. Zrobiła na mnie duże wrażenie. Teraz zaczęłam czytać "Listy do ojca" o.Józefa Bocheńskiego. I też na mnie duże wrażenie robią. Jakoś tak wychodzi, że dominikanie zazwyczaj robią na mnie wrażenie, zmuszają do myślenia, inspirują. Czy z wszystkimi dominikanami tak jest? smile Czy ktoś się może podzielić doświadczeniami, a może podpowiedzieć mi następną lekturę?

(przy okazji pytanie laika - czy jest gdzieś jakieś kompendium wiedzy na temat tych skrótów "OP", "SJ" - bo ja nigdy się nie mogę połapać?)
Obserwuj wątek
    • capriglione Re: Dominikanie 19.11.10, 14:46
      SJ Jezuici (pełna nazwa: Towarzystwo Jezusowe łac. Societas Iesu (SI)

Tylko tyle wiem! smile
      • sulla Re: Dominikanie 19.11.10, 14:53
        Dzięki smile
        Ja znałam tylko dominikanów właśnie - OP czyli Ordo Praedicatorum - Zakon Kaznodziejski.
        • twoj_aniol_stroz Re: Dominikanie 19.11.10, 15:22
          Wszystkie te skróty są od pełnej nazwy zakonu, ale gdzie i czy jest jakiś zestaw tych skrótów to nie mam pojęcia. Wiem, że SAC to pallotyni od Stowarzyszenie Apostolstwa Katolickiego, a pallotyni od założyciela Św Wincentego Pallotiego.
          A co do dominikanów. Mogę z czyztym sumieniem polecić wszystkie książki o. Badeniego. Bardzo je lubię i zawsze z niecierpliwością czekałam na kolejną... Teraz już nie będzie kolejnej...
          • sulla Re: Dominikanie 19.11.10, 15:27
            Też żal mi, ze kolejnej książki o.Badeniego nie będzie... Tym bardziej, że gdzieś tam w głębi serca chyba mieliśmy podobne doświadczenie "nawrócenia" czy też "powołania".
            • capriglione Re: Dominikanie 19.11.10, 15:35
              Nie czytałam żadnej, ale zachęcacie Dziewczyny! Aniele - już wcześniej wspominałaś, pamiętam, za jak cenne je uważasz.
              Tylko ten czas, a właściwie jego braksad(( I stos książek do przeczytania! I nie zawsze chęć, aby coś religijnego. Albo raczej żądza, aby chwycić coś na tyle wciągającego (kryminał najlepiej), coby szybko o całym świecie zapomniećsmile

A skąd bierzecie książki? Zawsze kupujecie? Bo biblioteki religijnej raczej chyba nie ma???
              • sulla Re: Dominikanie 19.11.10, 15:46
                Ja o dziwo obie książki, na które się tu powołałam, znalazłam w mojej rejonowej bibliotece publicznej smile Jedną w dziale "religijnym", drugą w dziale "biografie i listy".
                Takich ogólnodostępnych bibliotek religijnych to chyba nie ma. W Wwie są biblioteki seminaryjne, do których można wejść i czytać na miejscu, ale nie można nic wypożyczyć.
                Ja wypożyczam, pożyczam od znajomych, kupuję - jak mam kasę. Różnie jest.
                • capriglione Re: Dominikanie 19.11.10, 15:56
                  sulla napisała:
                  Nie wpadłam na to, aby w publicznej pobuszować w poszukiwaniu religijnych książek. Należę do małej osiedlowej i raczej wątpię, czy coś takiego bym znalazła. Wpadam tam po czytadła, co to wstyd się przyznać, że pasjami czytujęsmile
                  A religijne też pożyczam albo dostaję w prezenciesmile

I jeszcze mi się przypomniała bardzo fajnie napisana książka,którą czytam obecnie (tzn. ja czytam zawsze kilka jednocześnie, zależnie od nastroju i okoliczności - najcieńsze idą do torebki i czytam w kolejce):
                  "Niebo jest w nas" W. Żmudziński SJ
        • capriglione Re: Dominikanie 19.11.10, 15:24
          No widzisz, a ja nie znałam tego skrótu! Dzięki!

Dominikanów nie znam (personalnie też niesmile), czytałam bardzo fajną książkę autora dominikańskiego o przykazaniach.

Z kolei na ile czas pozwala (a ostatnio mało pozwala) czytuję jezuitów.
          Bardzo mi się podobała "Bóg niespodzianek" Gerarda W. Hughesa SJ.
          • sulla Re: Dominikanie 19.11.10, 15:27
            O jezuitach też wiele dobrego słyszałam. To przy okazji też chętnie poczytam smile
    • mary_ann skróty za ciocią Wiki 19.11.10, 18:46
      .... tak na szybko, niestety bez rozwinięć łacińskich, ale na pewno da się znaleźć gdzie indziej

pl.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%B3ty_zakonne_%28zakony_m%C4%99skie%29
      pl.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%B3ty_zakonne_%28zakony_%C5%BCe%C5%84skie%29
    • mary_ann lektury jezuicko-dominikańskie 19.11.10, 19:03
      Ze świetnej serii wywiadów-rzek "Znaku":

1. "Błogosławione marnowanie. O Mszy świętej z o. Tomaszem Kwietniem OP rozmawiają Jacek Borkowicz i Ireneusz Cieślik"

2. "Nazwałem was przyjaciółmi. Z Ojcem Timothym Radcliffe'm OP rozmawia Guillaume Goubert"

3. "Trochę zostawić Bogu. Z Wacławem Oszajcą SJ rozmawia Jarosław Makowski"

z tej samej serii jest cudowna, ekumeniczna książka-wywiad z ks. Hryniewiczem (ale to inny zakonsmile
      "Nad przepaściami wiary. Z ks.Wacławem Hryniewiczem OMI rozmawiają Elżbieta Adamiak i Józef Majewski"

i jeszcze z OP i SJ z mojej półkismile

Yves Congar OP - "Rozważania jesienne", "Prawdziwa i fałszywa reforma w kościele" (ale to ciężkie i raczej dla zainteresowanych eklezjologią), "Teolog na wygnaniu" (pamiętnik z czasów "kościelnej banicji" Congara przed Vaticanum II - zresztą nie przetłumaczony w całości, francuski oryginał jest obszerniejszy).

Karl Rahner SJ - "O możliwości wiary dzisiaj", "Mały rok kościelny"

eee, chyba się rozpędziłam....smile)

• 11.jula Re: lektury jezuicko-dominikańskie 19.11.10, 21:27
        nie, dawaj jeszcze smile
        • mary_ann Re: lektury jezuicko-dominikańskie 19.11.10, 23:36
          11.jula napisała:

> nie, dawaj jeszcze smile

Jeśli to nie żart, to przypomniała mi się jeszcze:
          "Pochwała ciała. Liturgia i człowieczeństwo" - Tomasz Kwiecień OP

(m.in o różnych postawach w czasie modlitwy!smile
    • andrzej585858 Re: Dominikanie 19.11.10, 19:27
      sulla napisała:

>
      > (przy okazji pytanie laika - czy jest gdzieś jakieś kompendium wiedzy na temat
      > tych skrótów "OP", "SJ" - bo ja nigdy się nie mogę połapać?)

Proszę bardzo - nazwy zakonów i stowarzyszeń istniejących w Polsce wraz z łacińskimi skrótami:

www.opoka.org.pl/struktury_kosciola/zakony/
    • luccio1 Re: Dominikanie 19.11.10, 20:17
      Wersja polsko-łacińska:
      o. Joachim Badeni Ordinis Przedicatorum;

wersja całkowicie polska:
      o. Joachim Badeni Zakonu Kaznodziejskiego.
    • przyjacielaanna Re: Dominikanie 21.11.10, 00:34
      Witajcie.
      Nie znam książek Ojca Badeni. Ale znam wiele książek innego Dominikanina. Mianowicie O. Jacka Salija. Polecam zwłaszcza te z serii szukającym drogi. Tam odpowiedzi na wiele ciekawych pytań nurtujących wielu z nas. I odwołanie do Ojców Kościoła. Bardzo polecam np. Wywiad ze świętym Augustynem. Nie pamiętam tytułu. Ale dość łatwo znaleźć. A wiele z nich jest w sieci w bibliotece opoki. Polecam.
      • sion2 Re: Dominikanie 21.11.10, 17:38
        Tez polecam ksiązki ks. Jacka Salija dominikanina. Zwlaszcza gdybys szukala odpowiedzi na rozne pytania "a dlaczego katolicy wierza tak i tak" oraz gdybys chciala poznac tradycje najwczesniejsza czyli swiadectwa chrzescijanskie z lat 90-500 n.e. gdzie takze czytajac je dowiesz sie dlaczego wierzymy "w papiestwo", sakramentów siedem i dlaczego mamy taki a nie inny kanon ksiag Pisma Św. I to wszystko bardzo ciekawym, prostym jezykiem bez "izmów" jak to mawiał na wyjkładach ks. Salij. Bo dla niego teologia ma prawo istniec tylko wtedy gdy buduje relacje z Bogiem, gdy pełni rolę służebna wobec zbawienia czlowieka, wobec Ewangelii. Gdy sie sprzeciwia temu wszystkiemu, gdy podważa, jest nic nie warta.
        • sulla Dzięki :) 22.11.10, 10:17
          Dzięki wszytskim za odpowiedzi smile Mam teraz duży apetyt na dominikanów i jezuitów. Nie mogę wszakże zaniedbać także Bonhoeffera, bo go czytam już długo i długo... smile
          • aka21 Re: Dzięki :) 22.11.10, 12:27
            To ja pozwolę sobie dorzucić jeszcze kilka książeksmile
            Dwie książki wspomnianego już tu byłego generała zakonu dominikanów:
            Timothy Radcliffe OP "Po co być chrześcijaninem?" i "Globalna nadzieja" - bardzo dobrze się czyta jego książki i są one bardzo optymistycznesmile
            Oraz książki Simona Tugwela OP:
            "Modlitwa w bliskości Boga"
            "Osiem błogosławieństw"
            "Pasja Dominika"
            a także "Szczęście odnalezione" (o kazaniu na górze i błogosławieństwach) Servais Theodore Pinckaers OP.
            No i ojca Badeniego oczywiściesmile, ale to nie ja pierwsza!
          • mary_ann Re: Dzięki :) 22.11.10, 17:02
            sulla napisała:

> Dzięki wszytskim za odpowiedzi smile Mam teraz duży apetyt na dominikanów i jezuit
            > ów. Nie mogę wszakże zaniedbać także Bonhoeffera, bo go czytam już długo i dług
            > o... smile
            >
            A znasz jego "Psalmy - modlitewnik Biblii"?
            To stara rzecz jest, sporo przed wojną napisana, chyba w latach dwudziestych.

Bonhoeffer to genialny facet i jeden z listy moich prywatnych "świętych"smile
            • sulla Re: Dzięki :) 23.11.10, 08:44
              Nie znam - wiesz, gdzie mogłabym dostać?
              • mary_ann Re: Dzięki :) 23.11.10, 23:16
                sulla napisała:

> Nie znam - wiesz, gdzie mogłabym dostać?

Ja swój egzemplarz kupiłam już dawno, jeśli dobrze pamiętam to nomen omen - w księgarence u "moich" dominikanów.
                Ale wygooglałam np. tutaj:

gloria24.pl/ksiazki/psalmy,modlitewnik,biblii-489-8464902.html
                Dla mnie, jak napisałam, Bonhoeffer to fascynująca postać, polecam też książkę o nim:

Joseph Auckermann - "Dietrich Bonhoeffer. Wolność ma otwarte oczy" :

merlin.pl/Dietrich-Bonhoeffer-Wolnosc-ma-otwarte-oczy_Josef-Ackermann/browse/product/1,507471.html

• mary_ann korekta imienia i nazwiska autora 23.11.10, 23:20
                  bo pisałam (głupio) z pamięci:

> JoseF ACKERMANN
    • justyna.ada Re: Dominikanie 22.11.10, 13:59
      Czytam czasem miesięcznik W Drodze i zawsze jest coś ciekawego, punkty widzenia na różne tematy (nie tylko dominikanie się wypowiadaja).
      Z książek dominikańskich ostatnio spodobała mi się "Krótka Kołdra" o. Mirosława Pilśniaka, i wiem, że jak coś pisze, to ma to przemyślane, to mądry i fajny człowiek jest smile
    • ese1 Re: Dominikanie 22.11.10, 20:03
      moja cala mlodosc akademicka spedzilam z Dominikaninami. Jest to jakby nie bylo zakon kaznodziejski, wielu z nich, wtedy jeszcze klerykow ktorzy brali udzial w roznych zajeciach duszpasterskich, teraz sa znanymi kaznodziejami, pisza ksiazki, recenzje. Zawsze mi ich duchowosc odpowiadala, na Mszy Sw w Bazylice w Krakowie przychodzily tlumy, na triduum przychodzilo sie po 1-2 godziny przed rozpoczeciem, zeby usiasc. A noce czuwania... boskie. Ktos nawet powiedzial, ze tylko leniwi chodza do Dominikanow, bo tam skupienie czy refleksja na mszy latwo przychodzi w odroznieniu od kosciolow gzie ksiadz nie przygotowuje sie specjalnie do kazan i chrzani co mu na jezyk przyjdziesmile)
      Dominikanie sami z siebie tez dumni byli, stad pewnie tez i skrot sie wzial, jak sobie z nich zartowalismy 'OP= Ogromna Pychawink'
      • andrzej585858 Re: Dominikanie 25.11.10, 12:24
        Przewinęło się przez ten wątek sporo ciekawych informacji dotyczących książek związanych głównie z teologią.
        Może warto złożyć specjalny wątek poświęcony tylko i wyłącznie książkom teologicznym? Zarówno tym sctricte naukowym jak i popularyzatorskim?
        Zwłaszcza że dużo z nich jest wydawanych w małych nakładach i cięzko czasem znaleźć informacje o ciekawych pozycjach.
        No i może nawet podwiesić taki wątek aby nie zniknął z czasem w czeluściach internetu?
        • kocianna Re: Dominikanie 26.11.10, 21:57
          Książki o. Mirosława Pilśniaka nie czytałam, ale nie czytając gorąco polecam, bo to fajny człowiek jest.
          Ja zamiast do parafialnego kościoła, do którego miałam może 20 metrów, w niedzielę zasuwałam z zadupia na Starówkę do Dominikanów. Ba, teraz, kiedy do najbliższych Dominikanów mam 600 km, specjalnie tak planowałam wycieczkę do "ich" miasta, żeby - nocując w klasztorze Karmelitów - na Mszę trafić jednak do zakonu kaznodziejskiego smile
          • chrust5 Re: Dominikanie 29.11.10, 21:38
            Oj, ja tez bardzo lubie dominikanow! Bywamy regularnie, jak nie na Freta (Warszawa), to na Sluzewie, zwlaszcza w bezdzieciowych czasach smile. Zostala nam teraz przyjazn z jednym czy drugim, regularne bywanie na liturgii na Sluzewie w Wigilie i Wielka Sobote (bardzo polecam!) i odwiedzanie strony www.dominikanie.pl. Tez polecam, zwlaszcza w tej chwili, bo ida tam bardzo dobre rekolekcje adwentowe, gloszone przez Pawla Kozackiego OP.

NB benedyktyni tez nie sa zli smile. I tez fajne wydawnictwo maja smile Jakby co: OSB Ordo Sancti Benedicti. Ci, ktorzy sa w zakonie maja ordo, a ci, ktorzy w zgromadzeniu (jak jezuici): societas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka