cz.wrona 03.05.04, 09:25 Bardzo proszę o uświadomienie... Będąc na mszy ksiądz mówi, iż jest to msza gregoriańska- nie bardzo rozumiem a chciałabym... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogolone_jajka Typowy błąd 03.05.04, 10:40 Dbając o poprawność naszego języka spieszę donieść, że zdanie: "Będąc na mszy ksiądz mówi...." jest niepoprawne. To znaczy, ze ściśle logicznego punktu widzenia, jest on w porządku. Znaczy ono tyle co: "Gdy ksiądz jest na mszy, mówi....". Niemniej autorce zapewne chodziło o: "Gdy byłam na mszy, ksiądz powiedział....". Powinno ono zatem brzmieć: "Będąc na mszy, słyszałam jak ksiądz mówi....". Wtedy podmiot domyślny z pierwszego zdania ("ja") oraz podmiot domyślny ze zdania drugiego (też "ja" a nie "ksiądz") się zgadzają. Jest to błąd typu: "Idąc ulicą autobus potrącił staruszkę". Poprawna formulacja zdania polega na dodaniu orzeczenia,w tym wypadku słowa "widziałem/am". Czyli "Idąc ulicą widziałem/am jak autobus potrącił staruszkę" Dziękuję za uwagę Odpowiedz Link
aetas Re: Typowy błąd 03.05.04, 10:44 Może jednak o księdza chodziło. Zatem może jednak ksiądz mówi, będąc na mszy. Skąd możesz wiedzieć, "co poeta chciał powiedzieć", idąc już tropem Twojego "czepiactwa się", że tak se jednym polskim poetą-lingwistą polecę... Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: Msza greogoriańska ? 03.05.04, 10:48 Ksiądz był na mszy, ksiądz mówił, ze msza gregorianska, czyli gregorianka. Wszystko w porzadku. To msza za zmarłych, która się odprawia w specjalny spsosob -4o mszy jednym ciagiem, dzień po dniu. Odpowiedz Link
kulinka3 Re: Msza greogoriańska ? 03.05.04, 14:06 Msza gregoriańska - 30 Mszy św. odprawianych w intencji jednej osoby zmarłej, w ciągu 30 kolejnych dni. Nazwa wiąże się z imieniem papieża Grzegorza I Wielkiego, który polecił odprawiać przez 30 dni Msze św. za zmarłego mnicha. Mszy św. gregoriańskiej przypisuje się szczególną skuteczność dla uwolnienia zmarłego od kary czyśćca. Pozdrawiam Odpowiedz Link