20.04.12, 22:57
Witam wszytkich i proszę o opinie. Czy jeśli chrześcijanin rysuje mandale to jest to w porządku? To symbole związane z buddyzmem, "rodzaj" medytacji, tak? Czy można je traktować jak zwykłe rysunki, np. artterapię?

Obserwuj wątek
    • luna15 Re: mandale 21.04.12, 07:28
      Nie znalazłam wiele w necie na ten temat, ale moje osobiste zdanie jest na nie.Mandale maja nieprzypadkową symbolikę, wprowadzają - ich tworzenie w stan szczególnego skupienia, więc jestem sceptyczna.
      • sillke Re: mandale 23.04.12, 22:48
        Myślę podobnie jak Ty. Spotkałam się jednak z sytuacją, kiedy podczas zajęć terapeutycznych opiekunka dawała dzieciom do kolorowania mandale.Może nawet nie pomyślała, że to ma religijne znaczenie, związek z wyznaniem... I co, tłumaczyć dziecku, że ma nie kolorować tego obrazka?
        • andrzej585858 Re: mandale 24.04.12, 10:17
          Wydaje mi się, że dla małego dziecka jest to tylko obrazek - nie wiem czy jest sens cokolwiek tłumaczyć w tym momencie.
          Przy okazji znalazłem ciekawą, szkoda że krótką relację z debaty poświęconej wzajemnym relacjom pomiędzy buddyzmem a chrześcijaństwem

www.wydawnictwowam.pl/?Id=Buddyzm_wobec_chrzescijanstwa_relacja_z_debaty&Page=info
    • sillke Re: mandale 30.04.12, 10:26
      Dzięki.
    • ewa.venge Re: mandale 03.05.12, 16:52
      z ciekawosci wygooglowalam mandale, bo ten termin byl dla mnie calkowicie obcy
      pytaniem dla mnie byloby czy pani rozdala te rysunki zupelnie przez przypadek (ja bym to obstawiala) czy ze swiadomoscia, ze sa to symbole jakos tam zwiazne z religia rozdala.
      Na pewno wyjasnilabym to z opiekunka i poprosila aby na przyszlosc unikac podobnych sytuacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka