Dodaj do ulubionych

KONIEC swiata ..czy

20.12.04, 16:06
wierzycie w przepowienie wielozrodlowe, ze nastapi to ok 2012(m.in Klimuszko,
astrologowie, numerolodzy), czy tez uwazacie , ze nie mozna przyjac zadnej
konkretnej daty ?
Ja wprawdzie polegam na slowach 'Nie znacie dnia a ni godzony", niemniej mam
swoiste "przeczucie', nie wiem do konca jak je okreslic, ale jest to jakas
swiadomosc, ze zlo przybralo juz tak niepojete rozmary, iz koniec rychly jest
nieuchronny.
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: KONIEC swiata ..czy 20.12.04, 16:49
      Ja sie spotkałam z przepowiednia, ze "koniec swiata" bedzie jak wielkanoc
      wypadnie na swietego Marka. I musi to byc Wielkanoc jednoczesnie w tym samym
      dniu u prawosławnych i katolików. Podobno tak wypada w 2011.
      Wtedy bedzie straszna wojna, ze wschodu rusza na Europe dzikie hordy, ale
      zatrzymaja sie na rzece Dniepr.
      Wiecej szczegółow nie znam.
      • magunia10 Re: KONIEC swiata ..czy 20.12.04, 20:12
        Osobiscie uwazam, ze koniec swiata ludzie sami sobie zgotuja. Bog bardzo nas
        kocha i nie sadze , aby chcial nas w jakikolwiek sposub skrzywdzic. Moze brzmi
        to brutalnie, ale ludzie sami sie pozabijaja.
    • madziaq Re: KONIEC swiata ..czy 20.12.04, 21:49
      Ja nie wierzę w to, co wymyślają astrologowie, numerolodzy i inni fachowcy od
      wiedzy tajemnej smile Za mojego nie tak znów długiego życia już kilka razy miał być
      koniec świata smile
      "Nie znacie dnia ani godziny"
    • mader1 Re: KONIEC swiata ..czy 20.12.04, 22:20
      A ja przypomminam sobie wtedy o pannach roztropnych i nieroztropnych. I nie
      wiem do konca ,czy jestem roztropna ???
    • elgosia Re: KONIEC swiata ..czy 22.12.04, 21:59
      No właśnie, nie znamy dnia ani godziny, a często bywało już tak źle, że myślano,
      iż gorzej być nie może. Myślę, iż problemem naszych czasów jest zbyt duża wiedza
      - to nas przeraża. Bo kto kiedyś wiedział o wojnach i kataklizmach na innych
      kontynentach? A my to wiemy, więc się boimy. A tak naprawdę powinniśmy się
      cieszyć na przyjście Pana. Czyż nie?
      • barbie-torun Re: KONIEC swiata ..czy 24.12.04, 08:46
        terroryzm końca XX wieku to nie koniec świata?

a II wojna światowa-ludobójstwo, faszyzm, stalinizm, bomby wodorowe to nie
        koniec świata był?

innych nie przytoczę bo słaba z historii jestem
        ale z perspektywy dziejów świata można wywnioskować dużo...

z piosenki jakiegoś barda - "...znowu płacz, matek jęk, III wojna jeszcze nie
        wiem jaka będzie ale ta IV to na pałki i kamienie..."
        • direta Re: KONIEC swiata ..czy 06.01.05, 13:05
          barbie-torun napisała:

>
          > z piosenki jakiegoś barda - "...znowu płacz, matek jęk, III wojna jeszcze
          nie
          > wiem jaka będzie ale ta IV to na pałki i kamienie..."

To Einstein tak powiedział gdy go zapytano jaką bronią będą walczyć ludzie w
          III wojnie światowej
    • zebra12 Re: KONIEC swiata ..czy 25.12.04, 16:42
      Czytałam ostatno ksiązkę historyczną o średniwieczu. Pisano tam o tym jak
      stosowano przemoc wobec wrogów, a więc: łamano ręce i nogi, wypalno znamiona,
      wyłupyano oczy, ucinano palce, ręce, uszy, nosy, wyrywano włosy, a przy tym nie
      zabijano....Cierpienia niewyobrażalne. Myślę, że "nie znamy dnia ani godzny",
      ale w historii było różnie. Ludzie zawsze byli okrutni i wymyślali przeróżne
      metody zadawania cierpienia. Wydaje mi się, że ludzie jeszcze pokażą na co ich
      stać...i to będzie koniec!
    • philosophus Re: KONIEC swiata ..czy 25.12.04, 22:25
      Zasadniczo naszą wiedzę o końcu świata poiwnniśmy jako wierzący czerpać z Biblii
      - z księgi Objawienia.
      Dokładnej daty końca świata nie zna nikt i nikt nie powinien starac sie ja
      poznac, bo jej nie pozna... Wielu już próbowało i nikomu się nie udało.
      Biblia mówi nam jednak, że znaki na niebie i na ziemi będą stopniowo ujawniały
      nadchodzący koniec. Znaki te odczytujemy z Apokalipsy i pism prorockich.

W Apokalipsie czas został podzielony na trzy części: czas przed uciskiem, czas
      ucisku i czas po ucisku. Pierwszą część opisują listy do 7 zborów: do Efezu i do
      Smyrny, i do Pergamonu, i do Tiatyry, i do Sardes, i do Filadelfii, i do
      Laodycei. Owe 7 listów zamyka czas przed uciskiem zwany eonem łaski, gdyż w tym
      czasie Ci, którzy z wiarą przyjdą do Chrystusa zostaną zachowani od czasu
      kolejnego, jakim jest czas ucisku (Ef2,8-9). Z siedmiu listów sześć stało się
      już historią. Żyjemy w czasie siódmego listu do Laodycei:

Objawienie 3:14 A do anioła zboru w Laodycei napisz: To mówi ten, który jest
      Amen, świadek wierny i prawdziwy, początek stworzenia Bożego:
      15 Znam uczynki twoje, żeś ani zimny, ani gorący. Obyś był zimny albo gorący!
      16 A tak, żeś letni, a nie gorący ani zimny, wypluję cię z ust moich.
      17 Ponieważ mówisz: Bogaty jestem i wzbogaciłem się, i niczego nie potrzebuję,
      a nie wiesz, żeś pożałowania godzien nędzarz i biedak, ślepy i goły,
      18 radzę ci, abyś nabył u mnie złota w ogniu wypróbowanego, abyś się wzbogacił
      i abyś przyodział szaty białe, aby nie wystąpiła na jaw haniebna nagość twoja,
      oraz maści, by nią namaścić oczy twoje, abyś przejrzał.
      19 Wszystkich, których miłuję, karcę i smagam; bądź tedy gorliwy i upamiętaj się.
      20 Oto stoję u drzwi i kołaczę; jeśli ktoś usłyszy głos mój i otworzy drzwi,
      wstąpię do niego i będę z nim wieczerzał, a on ze mną.
      21 Zwycięzcy pozwolę zasiąść ze mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i
      zasiadłem wraz z Ojcem moim na jego tronie.
      22 Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów.

Wraz z końcem eonu łaski skończy się dla ludzi nadzieja. Wierzący zostaną
      pochwyceni na ucztę Baranka, niewierni pozostaną na sąd.

Koniec świata jest bliski - z każdym dniem od ofiary Chrystusa czas nasz biegnie
      nieubłagalnie do owej daty - czuwajcie i módlcie się i nie dajcie się zwieść.

Wszak z morza wyjdzie ten, który będzie zwodził...

Ph.
    • darthx Re: KONIEC swiata ..czy 05.01.05, 10:57
      A ja sobie myślę tak: co do dat, to Jezus wyrażnie powiedział, że o tym dniu
      nikt nie wie, nawet aniołowie ani Syn - tylko Ojciec. Myślę, że to zamyka
      wszelkie dyskusje co do ustalania potencjalnych dat. Z drugiej strony opisując
      znaki końca Jezus mówi o kataklizmach naturalnych (trzęsienia ziemi), jak i
      wojnach (powstanie królestwo przeciwko królestwu). I jak się przyjrzeć historii
      to zjawiska te występują zawsze, w każdym stuleciu. A to oznacza dla mnie, że
      nie tyle mamy wypatrywać końca świata, co zyć tak, jakby koniec był bliski... i
      to dotyczy ludzi każdego pokolenia. Żyć jakby koniec był bliski? - to znaczy
      właśnie owo wezwanie Jezusa "czuwajcie i módlcie się". Ale nie popadać w
      panikę, przepowiednie, strach... Po prostu żyć z Jezusem.
      A tak na marginesie to liczba 12 chyba jest ludziom bardzo bliska bo w 1912 też
      przewidywano koniec... no i był!smile Przynajmniej dla tych co płynęli na
      Titanikusmile Tak więc nie dajmy się zwariować a żyjmy w miłości. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka