mama_domika 29.03.05, 21:53 Poszukuje wątku o pierwszej komunii Sw udzielonej w Wielki Czwartk napisała go chyba mama kasia proszę o wklejenie linku. Z góru dzieki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kasia Re: Pytanie do forumowiczek 30.03.05, 08:50 Proszę bardzo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=11314383&a=12144792 Odpowiedz Link
mama_domika Re: Pytanie do forumowiczek 31.03.05, 15:37 Bardzo dziękuje mamo kasiu ))) Odpowiedz Link
mama_domika Re: Pytanie do forumowiczek 31.03.05, 15:46 Mamo Kasiu jesteś super czytam wszystkie twoje wpowiedzi na forum Baaaaaaaaardzo mi się podoba to jaką jestes mamą i jak żyje Twoja rodzinka. SZCZERZE jestem twoją fanką. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Pytanie do forumowiczek 31.03.05, 16:06 Bardzo boję się takich wypowiedzi Mamo_domika, dzisiaj właśnie zaniedbuję moje dzieci, bo za dużo czasu spędzam przy kompie; zaraz wróci mój mąż, a tu na obiad tylko makaron, nie wyszłam na dwór z dziewczynkami, chociaż jest piękne słońce, najmłodsza biega w grubym swetrze i bosych nogach (ale za to w sukience), średnia robi awantury, że jest głodna i absolutnie nie będzie sprzątać. I taki to obraz mojego dnia codziennego. Wolałabym, żebyś była fanką Jezusa, a nie moją )) Pozdrawiam - Kasia. Odpowiedz Link
mama_domika Re: Mamo Kasiu 01.04.05, 12:44 Mamo Kasiu fanką JEZUSA JESTEM JAK NAJ BARDZIEJ i staram się go nasladować od dosc długiego czasu a ciebie "poznałam" i polubiłam dośc niedawno. Odpowiedz Link
kulinka3 Re: Pytanie do forumowiczek 30.03.05, 19:14 Ponieważ powrócił temat pierwszej Komunii Św udzielanej w Wielki Czwartek, pragnę polecić lekturę Instrukcji o zachowaniu i unikaniu pewnych rzeczy doyczących Najświętszej Eucharystii. Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów uznała ,że poza wyjątkowymi przypadkami, nie jest rzeczą stosowną udzielanie pierwszej Komunii podczas Mszy wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek.Za dzień Eucharystii uważa się niedzielę, stąd propozycja Niedziel Wielkanocnych lub niedziel zwykłych. Dopuszczono również możliwość w Boże Ciało. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Pytanie do forumowiczek 30.03.05, 22:51 Znam tę instrukcję Tylko że nasza I-a komunia nie była oddzielnym świętem pierwszo-komunijnym. Była bardzo wtopiona w Wielki Czwartek. Chcieliśmy właściwie, aby nasz syn nie był jakoś wyróżniany. Jedyne co to był krótki komentarz przed liturgią i przed komunią, ale dosłownie informacyjny. I na końcu proboszcz wyskoczył z wręczeniem pamiątek i oklaskami dla chłopców (ale myśmy tego nie chcieli). Zgadzam się z tym, że święto pierwszo-komunijne (takie typowe) może zatrzeć sens Wielkiego Czwartku, który jest wydarzeniem nadrzędnym. Ale u nas tak nie było. Inna sprawa, że ta instrukcja weszła w życie już po komunii syna )))) Sama jeszcze nie wiem, jak to będzie w przyszłości z komunią córek. Może Boże Ciało? Nie wiem... A może będą chciały z innymi dziećmi... Odpowiedz Link
pawlinka Re: Pytanie do forumowiczek 31.03.05, 17:28 mama_kasia napisała: > Znam tę instrukcję Tylko że nasza I-a komunia nie była > oddzielnym świętem pierwszo-komunijnym. Była bardzo > wtopiona w Wielki Czwartek. Chcieliśmy właściwie, aby > nasz syn nie był jakoś wyróżniany. Jedyne co to był krótki > komentarz przed liturgią i przed komunią, ale dosłownie > informacyjny. I na końcu proboszcz wyskoczył z wręczeniem > pamiątek i oklaskami dla chłopców (ale myśmy tego nie > chcieli). Zgadzam się z tym, że święto pierwszo-komunijne (takie typowe) > może zatrzeć sens Wielkiego Czwartku, który jest wydarzeniem > nadrzędnym. Ale u nas tak nie było. > > Inna sprawa, że ta instrukcja weszła w życie już po komunii syna )))) > Sama jeszcze nie wiem, jak to będzie w przyszłości z komunią córek. > Może Boże Ciało? Nie wiem... A może będą chciały z innymi dziećmi... A dlaczego nie chcieliście wyróżnić tego dnia dla synka? Co Wami powodowało przy wyborze terminu Komunii? Pytam tak z ciekawości, a nie zaczepnie. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Pytanie do forumowiczek 31.03.05, 20:37 Chcieliśmy, aby były zachowane pewne znaki, np. to, że tata prowadzi syna do komunii, że idziemy całą rodziną. Chcieliśmy uniknąć dodatkowych elementów, jakie pojawiają się przy tej okazji - jakieś podziękowania np. Chcieliśmy, aby to było bardzo naturalne, choć uroczyste wydarzenie. Przyjmowanie komunii jest dla mnie czymś wielkim, ale i bliskim, takim zwyczajnym. W końcu pod postacią zwykłego chleba przychodzi Jezus... Maciek przystał na to bardzo chętnie. Jego wiara kształtowana jest głównie w domu. Katechizacja w szkole, spotkania przygotowawcze w kościele, to są uzupełnienia. On chyba bardziej czuje bliskość wiary z nami niż z kolegami. ... Może tu jest jakiś nasz błąd, nie wiem... On nie odnajduje się na razie w żadnej grupie dziecięcej przy kościele. Jego to nie interesuje. On ma wspólnotę z nami ) Czy to źle, czy dobrze. Nie wiem, ale inaczej chyba nie potrafimy. To jest to, że my na poważnie, od małego razem z dzieckiem wspólnie przeżywamy wiarę, chociaż, oczywiście, każdy na swój sposób (mam w każdym razie taką nadzieję Ale może przez to będzie mu trudniej odnaleźć się wśród rówieśników... Odpowiedz Link
pawlinka Re: Pytanie do forumowiczek 01.04.05, 01:13 Rozumiem, to rzeczywiście istotne, te dodatkowe ozdobniki mogą zachwiać proporcje w tak ważnym dniu. Pytałam z ciekawości, bo osobiście nie spotkałam się z Pierwszą Komunią w WCZ, za to byłam na chrzcie dorosłego w czasie Wigilii Paschalnej, uroczystośc była niezwykła. Dlaczego mówisz o jakimś błędzie? To bardzo dobrze, ze jesteście wspólnotą i bliskość wiary czuje Maciek z rodziną. Ma szczęście. A wśród rówieśników jeszcze się zdąży odnaleźć. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link