Dodaj do ulubionych

Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"?

09.04.05, 13:38
Jak w temacie. Czy ktoś z Was wie cokolwiek na ten temat?
Obserwuj wątek
    • madziaq Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 09.04.05, 14:58
      Za słownikiem jezyka polskiego PWN

«akt religijny pojmowany jako myślowy lub słowny kontakt z Bogiem, zwykle w
      nastroju uwielbienia, dziękczynienia lub prośby; słowa lub ustalony tekst
      wypowiadane przez modlącego się»

To tak pół żartem poł serio oczywiście smile

Pozdrawiam,
      Magda
      • sion2 Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 09.04.05, 15:25
        ja bym powiedziała: modlitwa to rozmowa z Bogiem, nawiązanie relacji osobowej z
        Bogiem
        • alex05012000 Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 12:03
          ja bym powiedziała monolog, do rozmowy potrzeba 2 osób, a modlitwa to raczej
          monolog modlącego się... skierowany do Boga...
      • kwirynia Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 09.04.05, 17:26
        Cytuję z katechizmem kościoła katolickiego słowa św. Teresy od Dzieciątka
        Jezus: "Modlitwa jest dla mnie wzniesieniem serca, prostym spojrzeniem ku
        Niebu, okrzykiem wdzięczności i miłości zarówno w cierpieniu jak i radości."

Pozdrawiam Ania
    • mbkow Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 10.04.05, 21:22
      nie wiem, czego szukasz, ale akurat tam jest o modlitwie
      www.list.media.pl/
      pozdrawiam, monika
    • kann2 Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 12:15
      Katechizm Kościoła Katolickiego:

CZYM JEST MODLITWA?

Modlitwa jest dla mnie wzniesieniem serca, prostym spojrzeniem ku Niebu,
      okrzykiem wdzięczności i miłości zarówno w cierpieniu, jak i radości.

Modlitwa jako dar Boga

2559 Modlitwa jest wzniesieniem duszy do Boga lub prośbą skierowaną do Niego o
      stosowne dobra. Z jakiej pozycji mówimy w czasie modlitwy? Z wyniosłości naszej
      pychy i własnej woli czy też z "głębokości" (Ps 130, 1) pokornego i skruszonego
      serca? Ten, kto się uniża, będzie wywyższony. Podstawą modlitwy jest
      pokora. "Nie umiemy się modlić tak, jak trzeba" (Rz 8, 26). Pokora jest
      dyspozycją do darmowego przyjęcia daru modlitwy: Człowiek jest żebrakiem wobec
      Boga.

więcej:
      www.katechizm.diecezja.elk.pl/rkkkIV-1wst.htm
    • addria Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 12:41
      Bardzo Wam dziękuję.

W związku z tym, że pojawiły się cytaty z KKK, to nasunęło mi się jeszcze jedno
      pytanie (tylko błagam nie dopatrujcie się od razu jakiejś złośliwości, pytam bo
      chcę zrozumieć). A zrozumiałam, że wszysycy są zgodni co do tego, że modlitwa,
      to słowa (myśli, emocje) skierowane do Boga. Czy wobec tego prośby o
      wstawiennictwo zanoszone przez katolików do świetych i Marii, matki Jezusa, to
      modlitwy? Bo kiedyś Sion pisałaś, że to jest "modlitwa z", a nie "do".
      Tymczasem ostatnio napisałaś, że po kanonizacji JP II, będziecie się
      modlić "do".
      Pozdrawiam,

Ps. Bardzo proszę "porywczych" o nierobienie z tego wątku kolejnej awantury smile
      • lucasa Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 12:53
        dla mnie modlitwa do swietych i Maryi jest modlitwa o wstawiennictwo. ja w
        ogole malo modle sie do swietych (moze zapominam? moze czasami tez wole
        bezposrednio? ale wierze w cudy i te fizyczne i te duchowe zdzialane za
        posrednictwem swietych). Bog jest milosierny, wszechmogacy, (... tu mozna
        wstawic inne przymioty Boga...) - nigdy nie przykladalabym tych przymiotow do
        swietych czy do Maryi.
        pozdrawiam
        A
        • addria Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 12:59
          Tylko mi naprawdę nie chodzi o uzasadnianie kultu świętych itd., bo to juz było
          tysiąc razy przerabiane, ale o te tylko (wydawałoby się mało znaczące) niuanse
          słowne, które wprowadzają przeciez czasem sporo zamieszania. Chciałabym znać
          oficjalne, teologiczne stanowiko KK w tym temacie (jesli ktoś w jest w stanie
          je podać).

A tak na marginesie czy znacie w internecie takie miejsce gdzie można zapoznac
          się z teologią KK, ale w wersji trochę bardziej zaawansowanej (dla
          dociekliwych wink
          • lucasa Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 13:52
            addria napisała:

Chciałabym znać
            > oficjalne, teologiczne stanowiko KK w tym temacie (jesli ktoś w jest w stanie
            > je podać).

aha, no to w takim razie nie zrozumialam ze o to Ci chodzi. sorki.
            A
      • kann2 Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 13:17
        KKK 2683 Świadkowie, którzy poprzedzili nas w drodze do Królestwa, szczególnie
        ci, których Kościół uznaje za "świętych", uczestniczą w żywej tradycji modlitwy
        przez wzór swojego życia, przez pozostawione przez nich pisma oraz przez swoją
        modlitwę dzisiaj. Kontemplują oni Boga, wychwalają Go i nieustannie opiekują
        się tymi, których pozostawili na ziemi. Wchodząc "do radości" swego
        Nauczyciela, zostali " postawieni nad wieloma". Wstawiennictwo jest ich
        najwyższą służbą zamysłowi Bożemu. Możemy i powinniśmy modlić się do nich, aby
        wstawiali się za nami i za całym światem.

A o teologii szerzej, choć nie na uniwersyteckim poziomie:
        www.teologia.pl
        • addria Dziekuję 12.04.05, 13:21
          Czyli tu jest jasno powiedziane, żeby modlić się "do".
          Czyli ta definicja modlitwy nie zawsze dla wszystkich (chrześcijan) będzie taka
          sama.

Za link dziękuję. Postaram się poczytać.
          • mama_kasia Re: Dziekuję 12.04.05, 13:39
            O tym "do" wczoraj rozmawiałam z mężem. Bo jednak dla mnie modlitwa
            jest zawsze do Boga, ale razem ze świętymi. I ja bym się tego "do"
            czepiała.
      • sion2 Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 13:36
        Spróbuję addrio odpowiedzieć i postaram sie nie porywczo smile.

Powiedziałabym - tak po swojemu - że modlitwa jest zarówno "do" jak i "z"
        świetymi. Bo my wierzymy we wstawiennictwo świętych u Boga. To znaczy kiedy
        modlę się np. Litanią do wszystkich świętych (gdzie są wezwania do
        poszczególnych osób) to modlę się DO świetych lecz .... prosząc "módl się za
        nami". Czyli w żadnym wypadku nie można powiedzieć ze proszę świętego/ętą X żeby
        mnie zastąpił Boga. Nie proszę świętych o zbawienie mnie ani udzielenie łaski
        wiary, zdrowia itd. kiedy modlę się do świętego to proszę go aby wstawił się za
        mną do Boga w sprawie X. Święty nigdy nie jest źródłem łaski. Oczywiscie że
        mozna upraszczać i ludzie często to robią "św. Antoni mnie uzdrowił" ale w
        modlitwach Koscioła, w liturgii, w nauce - słowem we wszystkim co nie wychodzi z
        ust prostego człowieka - jest mowa o np. uzdrowieniu ZA PRZYCZYNĄ św. Antoniego.
        Za przyczyna to znaczy za wstawiennictwem. Ponieważ w katolickiej wierze życiepo
        smierci nie kończy się ani nie ulega zawieszeniu, to podobnie jak za życia
        Jezusa czy apostołów podhcodzili do nich ludzie i prosili o uzdrowienie, tak smo
        my teraz "podchodzimy" do świętych w niebie i prosimy o uzdrowienie czy inną
        łaskę. Są takie piekne fragmenty w Dz kiedy Piotr z Pawłem uzdrawiali. I głośno
        przy tym, wołali "to mocą Jezusa się dzieje!". A cwale przecież nie stanowiło to
        przeszkodę do uznania przez tych ludzi Jezusa za Zbawiciela, chociaż uzdrowieni
        zostali przez człowieka, ale mocą która nie pochodziła od człowieka.
        I tak samo jest ze świetymi do których się modlimy: nie modlimy się do nich tak
        jak DO BOGA. Nikt nie uważa świętych ani za zastępujących Jezusa ani za
        konkurencję dla Niego. Oni nie działają w niebie w opozycji do Jezusa Jedynego
        Pośrednika, gdyż tylko On nas zbawił i odkupił z grzechu.
        Tak wiec będę się modliła do Jana Pawła II (o ile będzie ogloszony świetym) i
        razem z nim. Razem z nim do Boga, a do niego jako do tego, ktory jeszcze pomodli
        się za mnie przed Bogiem. To własnie nazywamy "świetych obcowaniem".

W żadnym wypadku modlitwa do świętego nie równa się modlitwie do tego swietego
        jako boga!
        Jak w pracy proszę koleżankę ktora pracuje w zakładzie dłużej, cieszy
        powszechnym szacunkiem i zaufaniem, żeby poparła moją petycję do szefa w jakiejś
        sprawie to nie oznacza że ją uważam za ważniejszą od szefa albo ona jest moim
        szefem. Ona po prostu jest dłużej w tej pracy, zna wszystkie sprwy i zakamarki,
        cieszy się zaufaniem.
        Porównianie jest nie do końca trafne gdyż z Bogiem wcale nie jest tak, ze
        wysłuchuje próśb "lepiej" gdy się modlimy razem ze świętymi i prosimy ich o
        wstawiennictwo smile.
        • mama_kasia Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 12.04.05, 13:44
          Bardzo dobry przykład z litanią "do" wszystkich świętych smile
          Litania jest "do", ale prosimy: "módl się za nami", pomóż nam
          swoja modlitwą, którą i ty i my zanosimy do Boga.
    • addria dialog czy monolog? 12.04.05, 13:07
      No własnie, od czego według Was zalezy to, czy modlitwa jest dialogiem czy
      monologiem? Czy umiejętnośc nawiązania "relacji osobowej" z Bogiem to dar,
      szczególna łaska? Jak to jest Waszym zdaniem?
      • mama_kasia Re: dialog czy monolog? 12.04.05, 13:50
        Addria, ależ dociekliwa jesteś smile Cały ten rok, od wakacji
        w naszej wspólnocie przerabiamy temat "modlitwa". Wałkujemy
        to na różne sposoby, i jako rodzaje modlitwy, i jako walka
        modlitwy, źródła, i też jako dar. Jedna z osób powiedziała
        na takim spotkaniu, że gdy dowiedziała się, że wcale nie musi
        się modlić, że to nie jest jej obowiązek wobec Boga, ale dar
        od Boga, ale pomoc dla niej, dopiero zaczęła się modlić bez
        przymusu. Ale trzeba też chcieć ten dar przyjąć i o ten dar
        prosić, pielęgnować go.
        • mama_kasia jeszcze link 12.04.05, 14:02
          Addria, tutaj link do tego, o czym mówiliśmy na wakacyjnych rekolekcjach
          odnośnie modlitwy (skrótowo opisane, ale parę myśli jest).
          www.lew.republika.pl/rekolekcje.htm
          • addria Re: jeszcze link 12.04.05, 14:36
            Bo pomyślałam, że warto o tym porozmyslać.
            Jednak wielu ludzi ma problem z modlitwą, co też przewija się i na tym forum...
            I ja również mam lepsze i gorsze dni smile
            Za link dzięki, będę miała co czytać wink
            • mama_kasia Re: jeszcze link 12.04.05, 14:43
              Jasne, że warto smile
    • anton1 Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 13.04.05, 22:07
      Rozumiem, ze modlitwa jest duchowa lacznoscia czlowieka z Bogiem. Jest to
      szczere pragnienie serca o dobre rzeczy, wypowiedziane lub nie, przedstawionie
      Bogu lub wznoszone do Boga. Modlitwa moze miec rozne elementy: wstep/inwokacja,
      wyslawianie, dziekczynienie, wyznanie, prosby, zapewnienie. Widac je min. ze
      znanej nam modlitwy "Ojcze nasz".
      O wiele wiecej osobiscie przyniosly mi korzysc modlitwy nieformalne, ale takie
      ktore plynely ze szczerego serca, ktore byly upragnione.

Jest wiele wersetow Biblijnych mowiacych o modlitwie, jest cala wspaniala
      modlitwa naszego Pana Jezusa do swego Ojca niebianskiego na krotko przed jego
      smiercia, tzw. Modlitwa Arcykaplanska, Jan 17.

Jezeli jestes zainteresowana to moge Ci podac cala serie pieknych cytatow.

Pozdrawiam
      Anton
      • addria do Antona 13.04.05, 22:21
        >
        > Jezeli jestes zainteresowana to moge Ci podac cala serie pieknych cytatow.

Oczywiście, że chcę smile

Pozdrawiam,
        • anton1 Re: do Antona 16.04.05, 13:30

Witaj Addria,

zgodnie z obietnica i Twoim zyczeniem przesylam liste ciekawych wersetow
          odnoscnie modlitwy. Nie jest to lista kompletna, ale moim zdaniem ciekawa i
          bardzo wiele mowiaca.

Jak widac, Pismo Sw. ma bardzo wiele do powiedzenia na ten temat. Osobiscie
          uwazam, ze modlitwa jest czescia chrzescijanskiego zycia. Jest nieodzowna
          czescia tego zycia. Bez modlitwy chrzescijanin usycha, tak jak wiednie kwiat
          bez wody. Smialbym nawet powiedziec, ze nie tylko modlitwa jest nam potrzebna,
          ale zarliwa i goraca modlitwa.

Pozdrawiam

1 Tes. 5:17
          Bez przestanku sie módlcie.

Rzym. 12:12
          W nadziei radosni, w ucisku cierpliwi, w modlitwie wytrwali.

Luk. 18:1-5
          Powiedzial im tez podobienstwo o tym, ze powinni zawsze sie modlic i nie
          ustawac, mówiac: Byl w jednym miescie pewien sedzia, który Boga sie nie bal, a
          z czlowiekiem sie nie liczyl. Byla tez w owym miescie pewna wdowa, która go
          nachodzila i mówila: Wez mie w obrone przed moim przeciwnikiem. I przez dlugi
          czas nie chcial. Potem zas powiedzial sobie: Chociaz i Boga sie nie boje ani z
          czlowiekiem sie nie licze, jednak poniewaz naprzykrza mi sie ta wdowa, wezme ja
          w obrone, by w koncu nie przyszla i nie uderzyla mnie w twarz.

Filip. 4:6
          Nie troszczcie sie o nic, ale we wszystkim w modlitwie i blaganiach z
          dziekczynieniem powierzcie prosby wasze Bogu.

Mat. 5:44
          A Ja wam powiadam: Milujcie nieprzyjaciól waszych i módlcie sie za tych, którzy
          was przesladuja.

Mar. 14:38
          Czuwajcie i módlcie sie, abyscie nie popadli w pokuszenie; duch wprawdzie jest
          ochotny, ale cialo mdle.

Ps. 63:6-7
          Dusza moja nasyca sie jakby szpikiem i tluszczem, a usta moje beda cie wielbic
          radosnymi wargami. Wspominam cie na lozu moim, rozmyslam o tobie podczas strazy
          nocnych.

Ps. 95:6
          Pójdzcie, poklonmy sie i padnijmy na twarz! Kleknijmy przed Panem, który nas
          uczynil!

Hebr. 4:15-16
          Nie mamy bowiem arcykaplana, który by nie mógl wspólczuc ze slabosciami
          naszymi, lecz doswiadczonego we wszystkim, podobnie jak my, z wyjatkiem
          grzechu. Przystypmy tedy z ufna odwaga do tronu laski, abysmy dostapili
          milosierdzia i znalezli laske ku pomocy w stosownej porze.

Luk. 11:1-4
          A gdy On w pewnym miejscu modlil sie i zakonczyl modlitwe, ktos z jego uczniów
          rzekl do niego: Panie, naucz nas modlic sie, jak i Jan nauczyl uczniów swoich.
          Wtedy rzekl do nich: Gdy sie modlicie, mówcie: Ojcze nasz, którys jest w
          niebie, swiec sie imie twoje, przyjdz Królestwo twoje, badz wola twoja, jak w
          niebie tak i na ziemi, chleba naszego powszedniego daj nam na kazdy dzien, i
          odpusc nam grzechy nasze, albowiem i my odpuszczamy kazdemu winowajcy swemu, i
          nie wódz nas na pokuszenie, ale nas zbaw ode zlego.

Luk. 11:13
          Jesli wiec wy, którzy jestescie zli, umiecie dobre dary dawac dzieciom swoim, o
          ilez bardziej Ojciec niebieski da Ducha swietego tym, którzy go prosza.

Kol. 4:2
          W modlitwie badzcie wytrwali i czujni z dziekczynieniem.

Jak. 5:16
          Wyznawajcie tedy grzechy jedni drugim i módlcie sie jedni za drugich, abyscie
          byli uzdrowieni. Wiele moze usilna modlitwa sprawiedliwego.

Jak. 4:3
          Prosicie, a nie otrzymujecie, dlatego ze zle prosicie, zamyslajac to zuzyc na
          zaspokojenie swoich namietnosci.

Mat. 26:41
          Czuwajcie i módlcie sie, abyscie nie popadli w pokuszenie; duch wprawdzie jest
          ochotny, ale cialo mdle.

Mat. 6:5-15
          A gdy sie modlicie, nie badzcie jak obludnicy, gdyz oni lubia modlic sie,
          stojac w synagogach i na rogach ulic, aby pokazac sie ludziom; zaprawde
          powiadam wam: Otrzymali zaplate swoja. Ale ty, gdy sie modlisz, wejdz do komory
          swojej, a zamknawszy drzwi za soba, módl sie do Ojca swego, który jest w
          ukryciu, a Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odpaci tobie. A modlac sie, nie
          badzcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemaja, ze dla swej
          wielomównosci beda wysluchani. Nie badzcie do nich podobni, gdyz wie Bóg,
          Ojciec wasz, czego potrzebujecie, przedtem zanim go poprosicie. A wy tak sie
          módlcie: Ojcze nasz, którys jest w niebie, swiec sie imie twoje, przyjdz
          Królestwo twoje, badz wola twoja, jak w niebie, tak i na ziemi. Chleba naszego
          powszedniego daj nam dzisiaj. I odpusc nam nasze winy, jak i my odpuszczamy
          naszym winowajcom; I nie wódz nas na pokuszenie, ale nas zbaw ode zlego;
          Albowiem twoje jest Królestwo i moc, i chwala na wieki wieków. Amen.
          Bo jesli odpuscicie ludziom ich przewinienia, odpusci i wam Ojciec wasz
          niebieski. A jesli nie odpuscicie ludziom, i Ojciec wasz nie odpuœci wam
          przewinien waszych.

Efez. 6:18
          W kazdej modlitwie i prosbie zanoscie o kazdym czasie modly w Duchu i tak
          czuwajcie z cala wytrwasoscia i blaganiem za wszystkich swietych.

Jan 17 caly rozdzial
          • addria Re: do Antona 16.04.05, 22:04
            Dziękuję Anton.
    • minerwamcg Re: Czy istnieje definicja słowa "modlitwa"? 16.04.05, 22:10
      A czy zdarza się Wam prosić o modlitwę wstawienniczą nie świętych, ale bliskich
      zmarłych? Ja tak robię. Proszę o modlitwę za mnie ojca, babcię, dziadka...
      Kiedy żyli na ziemi kochali mnie, a ja ich - a więc i teraz wierzę, że
      chcieliby mi pomóc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka