isma Karta Praw Podstawowych 03.12.07, 10:39 No to ja tez niezupelnie zwiazane z wiara - ale istotne: Katedra Unii Europejskiej oraz Katedra Prawa Klubu Jagiellońskiego wraz z World Youth Alliance oddział Kraków zapraszają na spotkanie POLSKA WOBEC KARTY PRAW PODSTAWOWYCH UNII EUROPEJSKIEJ Naszymi gośćmi będą: Andrzej Zoll Małgorzata Kożuch Andrzej Bryk prowadzenie: Maciej Brachowicz Spotkanie odbędzie sie w najbliższy poniedziałek, to jest 3 grudnia, o godzinie 19.00, w Cafe Camelot, przy ul. Św. Tomasza 17 w Krakowie. Przedmiotem dyskusji będą przyczyny wyłączenia sie Polski spod działania Karty Praw Podstawowych poprzez podpisanie tzw. protokołu brytyjskiego. Zaproszeni goście przedstawia swoja ocenę Karty Praw Podstawowych UE oraz sytuacji zaistniałej w wyniku sprzeciwu Polski wobec tego dokumentu. kj.org.pl/ Wprawdzie moje drogi z ludzmi KJ sie troche rozeszly, no, ale w okresie przedmikolajowym mam nadzieje wpadsc ich usciskac. A i posluchac madrych rzeczy przy okazji. Odpowiedz Link
isma Re: Karta Praw Podstawowych 03.12.07, 14:31 Szczesciara to ja bede, jak na froncie zdrowotnym nie nastapia jakies kolejne wydarzenia, uniemozliwiajace mi ruszenie sie z domu... Odpowiedz Link
mader1 Przysłane ogłoszenie 05.12.07, 10:59 Przysłano mi na priv takie oto ogłoszenie "W czwartek, 6.12, miedzy godz 20-21 w radio Vox Fm red. Ewa Czaczkowska (Rzeczpospolita) bedzie opowiadala o przygotowaniach do Swiatowych Dni Mlodziezy w Australii. Moze ktos z Was/Waszych dzieci chcialby pojechac." Odpowiedz Link
ankapok bezplodnosc,wsparcie 11.01.08, 00:26 Pomoc dla niepłodnych małżeństw Około 20 % małżeństw w Polsce ma problemy z poczęciem dziecka. Większość z nas po dłuższym lub krótszym leczeniu doczeka się biologicznego potomstwa, część zdecyduje się na adopcję, niektórzy pozostaną we dwoje odnajdując swoje powołanie w innej działalności. Niezależnie od tego jaka droga stanie się naszym udziałem wszyscy potrzebujemy na niej umocnienia. Nie tylko lekarzy czy psychologów bo niepłodność to problem nie tylko medyczny. Ufamy, iż Bóg, który wie co jest dla nas najlepsze nie pozostawi w naszych sercach niespełnionych pragnień ale zaspokoi je najpełniej – w miłości. Aby łatwiej było kroczyć tą trudną dla nas drogą, w imieniu ks. Proboszcza Parafii Matki Bożej z Lourdes w Warszawie oraz redakcji portalu katolickiego www.adonai.pl serdecznie zapraszamy małżeństwa mające problem z poczęciem dziecka na Msze święte w tej intencji, które będą odprawiane w każdą drugą niedzielę miesiąca o godz. 1500 w kościele księży Marianów p. w. Matki Bożej z Lourdes w Warszawie przy ul. Wileńskiej 69 (wejście od ul. Równej). Najbliższa Msza św. - 13.01.2008 r. Zapraszamy szczególnie w dniu 10 lutego 2008 r., gdzie w uroczystym Akcie Zawierzenia Matce Bożej z Lourdes polecimy nasze intencje i pragnienia. Szczegóły i wsparcie na stronach: www.adonai.pl/nieplodnosc www.praga.marianie.pl Odpowiedz Link
alex05012000 Re: koncert kolęd 11.01.08, 11:29 parafia i kościół Św Jakuba przy Placu Narutowicza, sobota 12.01, o 18h00.... Odpowiedz Link
samboraga jasełka dla dzieci 19 i 20 stycznia, Warszawa 14.01.08, 21:31 Wklejam wiadomość o jasełkach, które wystawią w Warszawiedzieci z Zawadki Rymanowskiej, wśród nich dzieci mojej odnalezionej koleżanki szkolnej, współorganizatorki imprezy Drodzy Znajomi, Krewni i Krewni i Znajomi Królika! W nadchodzący weekend dzieci z Zawadki Rymanowskiej trzykrotnie wystawią dla Was JASEŁKA CAŁKOWITY DOCHÓD Z IMPREZ, NA KTÓRE WAS ZAPRASZAMY PRZEZNACZONY JEST NA WYMIANĘ BELEK PODWALINOWYCH W NASZEJ ZABYTKOWEJ DREWNIANEJ CERKIEWCE W ZAWADCE RYMANOWSKIEJ (Beskid Niski) 19-go stycznia o godz.17.30 wystąpimy w Fundacji „Sto Pociech” u Dominikanów na Freta. Nasz występ uświetni wystawa „BESKIDZKIE KLIMATY” fotografii Kuby Urlicha, Piotra Nowaczka, Marka Kornickiego i Witka Grzesika Będzie też loteria i aukcja staroci wiejskich, rękodzieła i beskidzkich swojskich przetworów 20-go stycznia po Mszy Św. o 11.00 u Księdza Drozdowicza w Lasku Bielańskim na ul. Dewajtis wystąpimy razem z zespołem „CZARNE MOTYLE”, który zagra dla Was melodie z okresu miedzywojennego zespół wystąpi w składzie: Katarzyna Szurman: skrzypce, harmonia trzyrzędowa, śpiew Agata Krawczyk: skrzypce, cymbały, śpiew Emilia Okołotowicz – Herda: bęben, śpiew Katarzyna Andrzejowska de Latour: ksylofon, skrzypce Tu także będzie aukcja staroci wiejskich i rękodzieła! 20- go stycznia po Mszy Św. o godz 17.30 u Dominikanów na Służewcu wystawimy raz jeszcze nasze JASEŁKA Serdecznie Zapraszamy - Sołtys Janeczka i Dzieci z Zawadki Odpowiedz Link
aka21 1-2.03 Rekolekcje dla małżeństw Śląsk! 21.02.08, 08:05 Zapraszam serdecznie na rekolekcje Miłość i Prawda, tym razem na Górze Św. Anny na Śląsku. Wklejam treść plakatu: Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał ... (1Kor,13) Zapraszamy serdecznie małżeństwa na cykl trzech weekendowych rekolekcji MIŁOŚĆ I PRAWDA 1-2 marca 2008 r. Bóg kocha każde małżeństwo i pomaga w jego odnowie 5-6 kwietnia 2008 r. relacje i porozumienie między małżonkami 24-25 maja 2008 r. relacje z dziećmi, wychowanie i kształtowanie w rodzinie Miejsce: Dom Pielgrzyma Góra Św. Anny Rozpoczęcie: w sobotę o godz. 10.00 Zakończenie: w niedzielę ok. godz. 15.00 MIŁOŚĆ I PRAWDA to rekolekcje, które ukazują pełną wartość życia małżeńskiego i rodzinnego. Prowadzone są w oparciu o dokumenty Kościoła katolickiego oraz świadectwa małżeństw i przeznaczone dla osób w każdym wieku. Celem rekolekcji jest odnowienie miłości w życiu małżeńskim i rodzinnym. Weekendy MIŁOŚĆ I PRAWDA organizowane są już od 15 lat w kilkudziesięciu krajach przez Wspólnotę EMMANUEL, która jest katolickim stowarzyszeniem zatwierdzonym przez Papieską Radę do Spraw Świeckich. W programie: konferencje, Msza święta, adoracja Najświętszego Sakramentu, spotkania w małych grupach, czas indywidualny dla małżeństw, a także możliwość skorzystania z Sakramentu Pojednania lub rozmowy z kapłanem. Najlepiej jest przyjechać tylko we dwoje, wtedy łatwiej można przeżywać weekend małżeński. Jeżeli jednak nie macie z kim zostawić dzieci, można przyjechać z nimi. Dzieci będą miały zapewnioną opiekę. To wszystko tworzy niepowtarzalne warunki, aby otworzyć serca i wiele oczekiwać od Boga. Zgłoszenia i wszelkie informacje: Anna i Piotr Ludwig tel. 0-600-313-819 e-mail: a_konwalia@op.pl; pludwig@op.pl www.emmanuel.malopolska.pl Na moją skrzynkę też można pisać, także w sprawie informacji. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam Agnieszka Odpowiedz Link
marzek2 Warszawa - dla miłośników Narnii 11.03.08, 15:13 Poniżej wklejam zaproszenie, które dostałam od koleżanki występującej w tym przedstawieniu - ja widziałam je z dziećmi w Krakowie i było świetne! Wiekowo powiedziałabym że dla podstawówki. Zawiadamiamy, że przedstawienie „Król Narnii” będzie można oglądać w nadchodzącym tygodniu w Warszawie w następujących miejscach: CZWARTEK 13 marca : Białołęcki Ośrodek Kultury ul. Vincenta van Gogha 1 godz: 10.00 i 13.00 bilety 12 zł, grupy zorganizowane 10 zł SOBOTA 15 marca: Kościół Boży w Chrystusie, Dom Kultury ul. Obozowa 85 godz: 12.00, wstęp wolny NIEDZIELA 16 marca: Dominikanie ul. Freta 10 godz: 12.00 bilety 10 zł, bilet rodzinny: 20 zł Odpowiedz Link
pysio8 FILM - Wielki Czwartek godz.23.00 17.03.08, 20:35 Drodzy przyjaciele, Zapraszamy Was do obejrzenia filmu dokumentalnego: "EGZORCYZMY ANNELIESE MICHEL". Emisja filmu - Wielki Czwartek 20 marca 2008 o godzinie 23:00 - Program 2 TVP. 1 lipca 1976 w centralnych Niemczech zmarła 24 letnia studentka pedagogiki Anneliese Michel. Lekarz podpisujący akt zgonu nie był w stanie stwierdzić naturalnej przyczyny śmierci. W czasie dochodzenia okazało się, że ostatnie 9 miesięcy życia dziewczyna była poddawana egzorcyzmom. Rodzice i dwaj księża egzorcyści zostali oskarżeni o nieumyślne spowodowanie śmierci i dwa lata później skazani na karę 6 miesięcy więzienia. Proces ten wywołał w Niemczech największą medialna burzę od czasu procesów Norymberskich. Ustami bezpośrednich świadków, opowiadamy o tym, co naprawdę wydarzyło się w życiu Anneliese Michel. W filmie wykorzystaliśmy fragmenty oryginalnych nagrań audio dokonywanych podczas egzorcyzmów Anneliese Michel. Jest to wstrząsające świadectwo ukazujące podstawowe prawdy naszej wiary. Szatan istnieje. Jest zabójcą nienawidzącym Boga i człowieka. Za wszelką cenę chce doprowadzić człowieka do śmierci wiecznej. Jezus Chrystus jest prawdziwym Bogiem i tylko w Jego mocy możemy zwyciężać moce piekielne. Film został zrealizowany we współpracy i przy wsparciu modlitewnym polskich księży egzorcystów, a więc tych kapłanów, którzy stoją na pierwszej linii frontu wojny z szatanem. Księża egzorcyści wzięli udział w specjalnym pokazie przedpremierowym zorganizowanym podczas ich zjazdu w Niepokalanowie. Film został przyjęty owacją na stojąco. "Egzorcyzmy Anneliese Michel" widziało już bardzo wiele osób. Zawsze wywoływał on żywe reakcje i ogromne duchowe poruszenie. Z woli Bożej powstał materiał, który w niesamowity sposób dotyka serca człowieka. Teraz najważniejszym jest, aby jak najwięcej ludzi dowiedziało się o terminie emisji. Wielki Czwartek 20 marca 2008 o godzinie 23:00 - Program 2 TVP Leszek Dokowicz, Maciej Bodasiński Taki oto mail otrzymałam dzisiaj i przekazuję Wam informację. Odpowiedz Link
mary_ann W-WA: Dyskusja o "Jan Paweł II - analiza kryt." 28.03.08, 13:30 Mam nadzieję, że pomyślnie zalinkuję plakat-ogłoszenie: [URL=img112.imageshack.us/my.php? image=bartoszaproszeniedopolifx3.jpg]img112.imageshack.us/img112/1667/bartoszaproszeniedopolifx3.th.jpg" border="0" alt="img112.imageshack.us/img112/1667/bartoszaproszeniedopolifx3.th.jpg">[/URL] Książka wydaje mi się ciekawa i warta dyskusji. Jak ne zadziała link, spróbujcie wkleić w wyszukiwarkę: img112.imageshack.us/img112/1667/bartoszaproszeniedopolifx3.jpg mary_ann Odpowiedz Link
isma Re: W-WA: Dyskusja o "Jan Paweł II - analiza kry 28.03.08, 13:42 M-A, wiesz, ze Cie lubie. Ale na tego akurat Bartosia to moim zdaniem szkoda czasu i atlasu (wywiad-rzeka w Homini mu sie udal chyba najlepiej). Zmeczylismy ja ze slubnym kilka tygodni temu, i to jest pozycja, ekhm, moze dla czytelnika amerykanskiego dobra, ktory nie bardzo sie otrientuje w co i jak ci rzymscy katolicy wierza. Ale jak dla mnie, to z jednej strony ona jest bardzo propedeutyczna, a z drugiej, no, odrobine tendencyjna. Bo ta ksiazka jest napisana w nieznosnej manierze pt. "Karol Wojtyla twierdzil to i to, a tymczasem Jezus Chrystus nauczal czegos zupelnie przeciwnego? No zesz, a skad Bartos autorytatywnie wie, co Jezus Chrystus...? Odpowiedz Link
mary_ann Re: W-WA: Dyskusja o "Jan Paweł II - analiza kry 28.03.08, 13:54 Ja tam nikogo nie namawiam, wydawało mi się, że warto info wrzucić. Mnie akurat ta książka zainteresowała, ale to może dlatego, że lubię podejscie - ekhe - hermeneutyczne, bardziej zwróciła moją uwagę analiza korzeni (w sensie scjologiczno-psychologicznym-kulturowym) jako czynnika tłumaczacego pewne zjawiska tego pontyfikatu. Jakoś nie przyuwazylam, żeby B. mowił, że Chrystus to-czy-tamto, raczej - że MOŻLIWE są "konkurencyjne" interpretacje. Wcale nie wszystkie mi skądinąd pasują.I tyla A, też Cię lubię, isma) Odpowiedz Link
mary_ann W-WA Targi Wydawnictw Katolickich 28.03.08, 13:33 ekai.pl/ksiazki/?MID=14669 Ja się jutro wybieram, może kogoś z Was spotkam? Sciskam mary_ann Odpowiedz Link
mama_kasia Re: W-WA Targi Wydawnictw Katolickich 28.03.08, 13:36 A zerknęłabyś przy okazji, czy jest coś ciekawego z nowości dla dzieci? Odpowiedz Link
mary_ann Re: W-WA Targi Wydawnictw Katolickich 28.03.08, 13:49 mama_kasia napisała: > A zerknęłabyś przy okazji, czy jest coś ciekawego z nowości > dla dzieci? Mamo_kasiu, oczywiście postaram się, ale jak znam życie, to będzie tego tyleeeee... Ale ok, wezmę notatnik Odpowiedz Link
mary_ann Targi Wyd. Kat. - Wasz korespondent donosi...:-) 29.03.08, 17:43 Mamo_kasiu, moja relacja będzie bardzo wyrywkowa: były straszne tłumy, stłoczone na niewielkiej powierzchni, dopiero ok. pory obiadowej zrobiło się nieco luźniej. Do wielu stoisk nie próbowałam się nawet dopchać, a skoro były najbardziej oblegane, wnosić należy, że i wyjątkowo ciekawe rzeczy tam pokazywali Moje dziewuchy jak na złość stroiły straszne fochy i popędzały do wyjścia. Ciekawa ofertę miało jak zawsze wyd. Media Rodzina, gdzie zresztą podpisywał swoje książki o Panu Kuleczce pan Wojciech Widłak. Młodsza kategorycznie zażadała tu nabycia fajnie ilustrowanej książeczki Svena Nordkvista pt "Rwetes w ogrodzie" - "...bo bardzo śmieszna". Na stoisku "Znaku" wypatrzyłam coś, czego szukałam od dawna - przystępny przewodnik po Mszy, przeznaczony dla dzieci. Nazywa się "Dla dzieci o Mszy Św.", autorzy to Justyna Kiliańczyk- Zięba i o. Leon Knabit OSB. Niedrogie jak na tak staranne wydanie (na okładce cena 29 zł, na Targach wszystko z reguly jest ciut tańsze, ale dokladnej ceny nie pamiętam). Bardzo sympatycznie ilustrowane, przejrzysty i logiczny układ - najpierw pewne informacje wstępne (dlaczego niedziela, dlaczego Msza, trochę historii i prostej teologii) potem sama msza krok po kroku. Nie umkneło mojej uwadze, że wsród postaci posługujących dzieci są i dziewczynki Na stoisku Księgarni Św. Wojciecha były "Nowe patyki i patyczki" ks Twardowskiego, cudnie wydane i w promocyjnej cenie 25 zł, ale moja młodsza się, delikatnie mówiąc, wypięła W ogóle u tego wydawcy bylo sporo fajnych rzeczy dla dzieci - ksiązek i tradycyjnych, tj. niekomputerowych, gier. A propos gier - b. udane na oko multimedia dla dzieci sprzedawano na stoisku ksiegarni "Wyd. Pasterz" (www.pasterz.pl), można je było sobie obejrzeć "w akcji". DLa małej kupilam "100 gier i zabaw biblijnych" (układanki, kolorowanki, krzyzówki, puzzle osnute wokół historii ze Starego i Nowego Testamentu). Po grze oprowadzają aniołki, szata graficzna bez kiczu, brak irytująco migających obrazków a la MTV Oglądałam też grę pt (chyba) "Quiz biblijny" dla starszych dzieci (okołokomunijnych) - bardzo podobały mi sie w niej dowcipne komentarze po udanej odpowiedzi (jeśli dobrze dosłyszałam: "To my z kolegą tyle czasu siedzielismy nad tym pytaniem, a Ty już odpowiedziałeś??") Rzuciło mi sie jeszcze w oczy wyd. Vocatio z bardzo obszerną ofertą dla dzieci - wiele wersji Biblii dla różnego wieku i zabawna ksiażeczka pt "Cudowny sposób, w jaii bobasy przychodza na swiat" - niestety, w nieco kiczowatej jak dla mnie szacie, takiej dośc naturalistycznej, w guście francuskiej "Martine", jeśli kto zna Ale dzieci to lubią...Tu link: www.vocatio.com.pl/ProductPresentationForm.php?pid=486 No, i oczywiście mnóstwo ciekawych propozycji dla dorosłych I fajne zaznaczki magnetyczne w różnych wersjach, te zwykle i te z miejscem na opis - cud-miód dla uzytkowników Biblii i brewiarzy, o literaturze naukowej nie wspominając. A, i Breviarium Fidei w NIECO obniżonej cenie..... Wydałam jak zwykle więcej, niż powinnam... AAA Szukam sponsora) Odpowiedz Link
kulinka3 Re: Targi Wyd. Kat. - Wasz korespondent donosi... 29.03.08, 18:46 Ależ dokładna korespondencja)).Mary Ann wielkie dzięki! A dasz radę napisać coś dla dorosłych, co rzuciło Ci się na oczy))? Odpowiedz Link
mary_ann Re: Targi Wyd. Kat. - Wasz korespondent donosi... 29.03.08, 21:11 Kulinko, - na nie pamiętam czyim stoisku - sporo cerkiewnej muzyki liturgicznej ( i wszelkiej poważnej, np. operowej); - w "Znaku" - "Moje życie nielegalne" Isakiewicza-Zalewskiego - tamże: marcowy nr "Znaku" o religijności ludowej ("Zabobon czy źródło wiary"); - Wyd. Ks. Marianów - "Niezbędnik katolika" za 7 jedyne zł - zabawny pomysł, taka esencja Katechizmu, b. fajnie wydana i poręczna; - Media Rodzina - widziałam z daleka potencjalnie ciekawą ksiązeczkę o opętaniach i egzorcyzmach, napisaną przez - uwaga - psychiatrę - coś a propos naszych dyskusji pewnie; to samo wydawnictwo ma sporo C.S. Lewisa ("Listy starego diabła...", "Chrześcijaństwo po prostu" i "Podział ostateczny"), całą Narnię za jedyne 70-kilka złotych, i kilka pozycji Świeżawskiego (na pewno "Zapatrzenie", ale i coś jeszcze - pisma filozoficzne?); - "Homini" - w ogóle fajne ksiązki, chciałabym kiedyś zobaczyć "W co wierzę" - rozmowy ze znanymi Polakami na temat ich wiary; - Vocatio wznowiło 2 poz. Perettiego (jak kto lubi) - było jakieś wyd. biblijne z Pismem św. w różnych językach; - Fronda sprzedawała koszulki i bluzy - niektóre nawet zabawne; - Ks. św Wojciecha - Breviarium fidei w promocyjnej cenie - tw. i miękkka oprawa; -jakieś wydawnictwo - duzy wybór modlitewników/ks. do nabożeństwa; - kilka wydawnictw miało w ofercie atlasy biblijne Jak mi się coś przypomni, to dopiszę. Sciskam, jesli się jutro wybieracie, to pamiętajcie o zmianie czasu:- ) mary_ann Odpowiedz Link
mary_ann Re: Targi Wyd. Kat. - dzieci P.S. 29.03.08, 21:13 na stoisku "Media Rodzina" - sporo Małgorzaty Strzałkowskiej Odpowiedz Link
mader1 Mary_ann :)))) !!! 29.03.08, 22:08 Jesteś... niesamowita ! Przygotowałaś bardzo rzetelne sprawozdanie ! Chyba zawsze Cię będziemy w takie miejsca wysyłać - musimy tylko zrzutkę zrobić, bo pokusa jest... nie do przezwyciężenia, co ? Dziękuję bardzo, a tym bardziej, że ani dziś ani jutro nie moge być Odpowiedz Link
kulinka3 Re: Mary_ann :)))) !!! 29.03.08, 22:28 No, ja też jestem pod wrażeniem sumiennego podejścia do tematu. DZIęKUJEMY! Odpowiedz Link
mary_ann Re: :)))) 30.03.08, 20:07 Dziewczyny, no co Wy... Miód mi co prawda lejecie na serce, ale nie zasłużyłam na pochwały - od książek jestem niestety po prostu uzależniona. I na nic się nie musicie zrzucac, najwyżej następnym razem zaopiekujcie sie moim marudnym potomstwem)), wtedy będę mogła nieskrępowanie i godzinami krążyć po Targach) Odpowiedz Link
pysio8 Re: Mary_ann :)))) !!! 30.03.08, 11:59 > Dziękuję bardzo, a tym bardziej, że ani dziś ani jutro nie moge być Też bardzo dziękuję Wybierałam się wczoraj, chciałam prosić o dedykację Jana Grzegorczyka. Właśnie czytam "Niebo dla akrobaty" jest mi bliskie z racji pracy, jaką wykonuję. Tylko głupie "grypsko" pokrzyżowało mi plany Ale dzisiaj Maderku już mi trochę lepiej, wiesz?)Dziekuję. Odpowiedz Link
mader1 Pysiu... 30.03.08, 12:58 Dobrze, że Tobie lepiej, cieszę się... Zygmusiowi też dziś lepiej Odpowiedz Link
pysio8 Re: Pysiu... 30.03.08, 14:09 mader1 napisała: > Zygmusiowi też dziś lepiej To bardzo dobra wiadomość)) Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Targi Wyd. Kat. - Wasz korespondent donosi... 31.03.08, 09:56 Mary_ann, bardzo dziękuję za wyczerpujacą(!) relację Svena Nordkvista książki z Petsonem i kotem Findusem są rewelacyjne Nasza Ania jest fanką Findusa Mamy na razie tylko dwie częśći, ale z czasem kupimy wszystkie. Dla rysunków warto "Dla dzieci o Mszy Św." - tym mnie zainteresowałaś. Ale to jest takie bardziej dziecięce proste, czy takie rozwinięte, "mszałowe" ? I > fajne zaznaczki magnetyczne w różnych wersjach, te zwykle i te z > miejscem na opis - cud-miód dla uzytkowników Biblii i brewiarzy Takie gadżeciki też lubię Jeszcze raz, bardzo dziękuję Odpowiedz Link
mary_ann do mamy_kasi 31.03.08, 10:16 mama_kasia napisała: > Svena Nordkvista książki z Petsonem i kotem Findusem są > rewelacyjne Nasza Ania jest fanką Findusa Mamy > na razie tylko dwie częśći, ale z czasem kupimy wszystkie. > Dla rysunków warto To ja się też zainteresuję pozostałymi tomami - dzięki za info. > "Dla dzieci o Mszy Św." - tym mnie zainteresowałaś. Ale to > jest takie bardziej dziecięce proste, czy takie rozwinięte, > "mszałowe" ? > I Moim zdaniem dla dzieci =/- od 4 r. ż (mama czyta) do 7-8 (lektura samodzielna). To jest fajnie zrobione, bo pisane b. prostym językiem, ale jednoczesnie bez infantylizacji. Podoba mi się sposób, w jaki przedstawione są bardzo złożone przecież kwestie teologiczne. To duża sztuka - uprościć, a przy tym nie zwulgaryzować... Z ducha ksiązeczka jest zdecydowanie "posoborowa" Czy "mszałowa"? Nie, chyba nie, opisane są te głowne częsci mszy (ze słowami wypowiadanymi przez kapłana i odpowiedziami), ale bez epatowania terminologią poza niezbędnym minimum. Wszystko b. ładnie zaplanowane graficznie, przejrzyste, atrakcyjne. Mamo_kasiu, a może zeskanowałabym Ci próbnie i wysłała na priv kilka stron, zebyś sama oceniła? Hę? O gadżetach też bym conieco dorzuciła (bo ja stara gadżeciara jestem... Sciskam, mary_ann Odpowiedz Link
atama Gdańsk - Adventus Lucis 09.12.09, 19:21 Europejskie Centrum Solidarności zaprasza na koncert Adventus Lucis. Oczekiwanie Światła niedziela, 13 grudnia 2009, godz. 19.00, Kościół Świętej Trójcy w Gdańsku, wstęp wolny Już po raz drugi Europejskie Centrum Solidarności pragnie zaprosić mieszkańców Trójmiasta do wspólnej zadumy nad losem tych, którzy w Grudniu 1970 roku i Grudniu 1981 roku zapłacili najwyższą cenę za to, żebyśmy mogli żyć w wolnej Polsce. Poetycka konstrukcja Adventus Lucis nawiązuje do kolejnych części mszy adwentowej, a tytułowe Oczekiwanie Światła jest metaforą odzyskiwania przez Polskę niepodległości - początkiem wieloletniego procesu były tragiczne wydarzenia roku 1970 na polskim Wybrzeżu. W widowisku mającym formę współczesnego oratorium wystąpią znakomici aktorzy teatralni i musicalowi: Marian Opania, Janusz Radek, Roman Kołakowski Wojciech Brzeziński, Krystyna Kozanecka, Paweł Lipnicki Zosia Nowakowska, Ewa Serwa, Natalia Sikora, Tomasz Steciuk, Monika Węgiel Usłyszymy Wrocławski Chór "Basilica Cantans", Elbląską Orkiestrę Kameralną i "MM Band" pod dyrekcją Radosława Kiszewskiego. Zaprasza zespół Europejskiego Centrum Solidarności Odpowiedz Link
twoj_aniol_stroz Re: W-WA Targi Wydawnictw Katolickich 28.03.08, 13:42 My jedziemy w niedzielę , w sobotę niestety mąż pracuje. Odpowiedz Link
kudyn Re: ogłoszenia, wydarzenia 28.03.08, 13:57 6-13.04 - ewangelizacja, koncerty, przedstawienia Katowice - Spodek, przekaz satelitarny do wielu miejsc w Polsce wstęp wolny www.prochrist.pl/ Można się włączyć do modlitwy przed i w czasie trwania, formularz na stronie Odpowiedz Link
kudyn Pro Christ 31.03.08, 15:19 Na stronie www.prochrist.pl/index.php?D=50 jest mapka, w jakich miejscach w Polsce będzie przekaz satelitarny z Katowic. Odpowiedz Link
aka21 rekolekcje małżeńskie Śląsk cd. 28.03.08, 19:04 5-6 kwiecień na Górze Św. Anny jest drugi weekend rekolekcji małżeńskich "Miłość i Prawda" Od tego weekendu można jeszcze dołączyć, będą dla chętnych streszczone konferencje z pierwszego weekendu. wklejam jeszcze raz informacje o rekolekcjach i serdecznie zapraszam My się wybieramy - to tak na zachętę Zapraszamy serdecznie małżeństwa na cykl trzech weekendowych rekolekcji MIŁOŚĆ I PRAWDA 1-2 marca 2008 r. Bóg kocha każde małżeństwo i pomaga w jego odnowie 5-6 kwietnia 2008 r. relacje i porozumienie między małżonkami 24-25 maja 2008 r. relacje z dziećmi, wychowanie i kształtowanie w rodzinie Miejsce: Dom Pielgrzyma Góra Św. Anny Rozpoczęcie: w sobotę o godz. 10.00 Zakończenie: w niedzielę ok. godz. 15.00 MIŁOŚĆ I PRAWDA to rekolekcje, które ukazują pełną wartość życia małżeńskiego i rodzinnego. Prowadzone są w oparciu o dokumenty Kościoła katolickiego oraz świadectwa małżeństw i przeznaczone dla osób w każdym wieku. Celem rekolekcji jest odnowienie miłości w życiu małżeńskim i rodzinnym. Weekendy MIŁOŚĆ I PRAWDA organizowane są już od 15 lat w kilkudziesięciu krajach przez Wspólnotę EMMANUEL, która jest katolickim stowarzyszeniem zatwierdzonym przez Papieską Radę do Spraw Świeckich. W programie: konferencje, Msza święta, adoracja Najświętszego Sakramentu, spotkania w małych grupach, czas indywidualny dla małżeństw, a także możliwość skorzystania z Sakramentu Pojednania lub rozmowy z kapłanem. Najlepiej jest przyjechać tylko we dwoje, wtedy łatwiej można przeżywać weekend małżeński. Jeżeli jednak nie macie z kim zostawić dzieci, można przyjechać z nimi. Dzieci będą miały zapewnioną opiekę. To wszystko tworzy niepowtarzalne warunki, aby otworzyć serca i wiele oczekiwać od Boga. Zgłoszenia i wszelkie informacje: Anna i Piotr Ludwig tel. 0-600-313-819 e-mail: a_konwalia@op.pl; pludwig@op.pl www.emmanuel.malopolska.pl Odpowiedz Link
aka21 Wakacje z Panem Bogiem 18.04.08, 14:13 Chyba czas zacząć myśleć o wakacjach Może Kogoś zainteresuje? WAKACJE Z PANEM BOGIEM Spotkanie Rodzin Rekolekcje dla małżeństw z dziećmi góra Śnieżnica 29.06. – 05.07.2008 Na rekolekcje zapraszamy całe rodziny: mamę, tatę i (najchętniej!) wszystkie dzieci – niezależnie od wieku. Mogą też przyjechać małżeństwa, które dzieci jeszcze nie mają lub takie, które dzieci już odchowały. Chcemy, by był to czas wspólnego, radosnego przeżywania wakacji z Panem Bogiem. A zatem, by było w nim miejsce zarówno na wędrówki, wycieczki, zabawy jak i na modlitwę, wysłuchanie konferencji, podzielenie się doświadczeniami z innymi rodzinami. By spotkanie pomagało nam wzrastać w wierze i umacniać miłość w rodzinie. Tegoroczne „Wakacje“ będą (mamy nadzieję!) szóstym z kolei Spotkaniem Rodzin organizowanym przez Wspólnotę Emmanuel. Staramy się gromadzić doświadczenia i wyciągać wnioski. więcej informacji: emmanuel.info.pl/portal/ Serdecznie zapraszam! Odpowiedz Link
aka21 Re: Wakacje z Panem Bogiem 05.06.08, 14:57 Podciagam, bo jeszcze aktualne, miejsce cudne) trochę odcięte od swiata (dojazd tylko terenówką), a program zapowiada się interesująco Serdecznie zapraszam! Odpowiedz Link
kamilla14 Arka Noego W-wa 9.07g.19.00 08.07.08, 00:49 Organizowany w ramach parafiady (www. parafiada.pl, ale jakos malo wyeksponowany na tej stronie ), odbędzie się w kampusie SGGW na ul. Nowowursynowskiej 166. Chyba wstęp wolny? Pzdr Odpowiedz Link
aka21 Spotkanie Młodych w Niepokalanowie! 12.07.08, 15:50 Już trochę późno, ale może ktoś jeszcze skorzysta. Można podjechać np. na jeden dzień czy wieczór i zobaczyć jak jest! spotkaniemlodych.pl/ Serdecznie zapraszam! Odpowiedz Link
aka21 Sydney w Warszawie:) 12.07.08, 15:53 Warszawiacy pewno już słyszeli Wszystkich serdecznie zapraszam! Może się spotkamy sydneywwarszawie.pl/ Odpowiedz Link
mader1 przesłany link 02.09.08, 21:26 dostałam od dobrych ludzi taki oto link, sama jeszcze nie miałam czasu przejrzeć porządnie , ale juz wklejam www.wiaraizycie.pl/ Dopóki walczysz - jesteś zwycięzcą św. Augustyn Wychowanie w wierze Odpowiedz Link
mamalgosia Re: przesłany link 02.09.08, 22:03 weszłam i oto jeden z odsyłączy: www.modanaslub.pl/ ) Odpowiedz Link
mader1 Re: przesłany link 02.09.08, 22:09 no robacz, jaki praktyczny, muszę tę stronę obejrzeć, ale jeszcze coś wyprasuję na jutro najpierw... Odpowiedz Link
mader1 A... 02.09.08, 22:20 mam słabą wolę... też zajrzałam i zobacz jakie poręczne www.waszewesele.pl/?tresc=prezenty/prezenty.lm ale też jest www.pustyniawmiescie.pl/rekolekcje_jacek_pulikowski.html kiedyś chyba o nich rozmawialiśmy... Odpowiedz Link
mamalgosia Re: A... 02.09.08, 22:21 Tak, o pustyni rozmawialiśmy. Na pewno jest tam parę wartościowych rzeczy tą listą prezentów mnie zastrzeliłaś Odpowiedz Link
mader1 Dobrze pamiętałam 02.09.08, 22:53 tu coś było : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=62442522&a=62587153 i tu : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=38428829&a=56468498 Odpowiedz Link
aka21 rekolekcje dla małżeństw Tenczyn k/Myślenic 04.09.08, 13:31 Ja, jak zwykle serdecznie zapraszam! Moze kogoś zainteresuje? Może komuś przekażecie Chętnie udzielę dodatkowych informacji zaciekawionym. Pzdr Agnieszka www.emmanuel.info.pl/mip Odpowiedz Link
kukulka11 portal o wychowaniu 08.09.08, 09:56 www.abcrodzica.info tak sobie myslę, aby moze docelowo zrobic działmo wychowaniu w wierze? nie tylko katolickiej. o religijnosci w ogole. jak myslicie, jest taka potrzeba? Odpowiedz Link
mader1 Teatr Wielki zaszalał 08.09.08, 22:35 Sporo jest przedstawień dla dzieci, nie tylko w niedzielę o 12.00 ale też i w tygodniu www.teatrwielki.pl/repertuar.php i - tak sobie na program spoglądam- do każdego przedstawienia coś dodano 11.09. przed Spiącą Królewną mamy od 17.00 pokazy i naukę tańca i to samo 14.09,24.09 16.09 " W krainie Czarodziejskiego fletu" a przed spektaklem poznajemy instrumenty Odpowiedz Link
mary_ann 24.09 Kraków - spotkanie z ks. T. Halikiem 21.09.08, 22:02 Za "Tyg. Powszechnym": Spotkanie z ks Tomasem Halikiem (przepraszam, że nie szukam czeskich znaków), autorem m.in. "Wzywany czy niewzywany Bóg się tutaj zjawi" pt. "Bezduszna Europa. Koniec religii?" w spotkaniu udział wezmą ks. A. Boniecki i o. Stanisław Opiela SJ; prowadzenie - o. Tomasz Dostatni OP 24 września (środa), godz. 18, "Piwnica Wiślna 12", Kraków, ul. Wiślna 12 Odpowiedz Link
mader1 Re: 24.09 Kraków - spotkanie z ks. T. Halikiem 21.09.08, 22:49 dzięki choć nie mogę Odpowiedz Link
mader1 Na skrzypcach po swojemu :) 29.09.08, 20:31 Warszawa, ale teatry z wielu miejsc. Rozpoczął się XII Festiwal Korczakowki Forum WWW jest wszędzie, więc na uroczystym otwarciu Festiwalu były co najmniej dwie forumki z dziećmi Repertuar, słowo o samym Festiwalu i o spektaklach znajdziecie na tej stronie www.korczak-festiwal.pl/korczak.htm Niektóre spektakle są ZA DARMO ! Należy jedynie zadzwonić do organizatora, albo ( jeżeli na powietrzu ) po prostu przyjść Skąd się wziął tytuł wątku ? W " Anielskim skoku", który rozpoczynał Festiwal, mama uczy dziecko gry na skrzypcach. Małej ta gra nie idzie... tato zatyka sobie uszy watą z chmur... Mała ...buntuje się...próbuje być samodzielna... z początku i to jej się nie udaje... zanim zacznie pięknie grać... próbuje grać na skrzypcach zupełnie inaczej ))))) Mojemu synkowi się podobało. Odpowiedz Link
mader1 spójrzcie :)))) 30.09.08, 14:49 jak bawiła się jedna z Dziewczynek wychowywanych w wierze ))) www.korczak-festiwal.pl/studio/filmy/spektakle/spektakle_Sienna_Gospel_Choir1.htm Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Na skrzypcach po swojemu :) 28.10.08, 21:36 O jeju, Mader... już przebolałam, odcierpiałam, a tu bęc - przeczytałam Twój nie najświeższy przecież post i znowu mnie "tkło w miętkie". Musiałam w tym roku odpuścić "Korczaka". Kto inny prowadził spotkania z aktorami po przedstawieniach, kto inny podglądał zza kulis te wszystkie cuda, kto inny kwitł od rana do nocy w biurze festiwalowym Nie widziałam "Anielskiego skoku", ominął mnie "Koziołkiewicz" Pantomimy Wrocławskiej, i "Dziadek do orzechów" z Torunia... Nic kompletnie, ani jednego spektaklu. Leżałam jak ten cyc w pozycji horyzontalnej i było mi okropnie. Ale cieszę się bardzo, że byłaś i oglądałaś. To naprawdę bardzo dobry festiwal. Odpowiedz Link
nordynka1 konferencja o. Johna Bashobora 14.10.08, 15:33 Wklejam treść maila: Zapraszamy na konferencję o. Johna Bashobora "JEZUS UZDROWIENIEM. Uzdrowienie ciała, uzdrowienie duszy." która odbędzie się w Warszawie od 21 do 23 XI 2008 roku. Konferencja ma charakter zamknięty, rozpoczyna się w piątek o godzinie 10:00, a kończy w niedziele o godzinie 18:30. Liczba miejsc ograniczona. Miejsce : Klasztor Ojców Dominikanów na Służewiu, ul. Dominikańska 2 Odpowiedz Link
mamalgosia "Ojciec Mateusz" 28.10.08, 21:16 11 listopada TVP zacznie nadawać serial pod tym tytułem. Nie wiem jaki będzie, ale oglądałam oryginalną wersję "Don Matteo" i podobała mi się bardzo. Widziałam zajawkę - odcinki kręcone są m.in. w Sandomierzu - piękne zdjęcia I ta sutanna powiewająca na rowerze No i dla mnie Żmijewski mógłby grać nawet kamień a oglądałabym Odpowiedz Link
kann2 Sesja ekumeniczna „Kobieta w Kościele” 28.10.08, 22:29 Takie znalazłem. Może kogoś zainteresuje? Sesja ekumeniczna „Kobieta w Kościele” organizowana przez Międzywydziałowy Instytut Ekumenii i Dialogu Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie i Krakowski Oddział Polskiej Rady Ekumenicznej 18 listopada 2008 (wtorek) 9.00 – 9.15 – otwarcie: prorektor PAT ks. dr hab.Tadeusz Dzidek, prof. PAT 9.15 – 9.45 ks. dr hab. Arkadiusz Baron (Kościół Rzymskokatolicki) Kobieta w świadectwach Kościoła starożytnego 9.45 – 10.05 diakon Karina Chwastek (Kościół Ewangelicko-Augsburski) Wpływ Reformacji na pojmowanie miejsca kobiety w Kościele 10.05 – 10.25 ks. J. Wiera Jelinek (Kościół Ewangelicko-Reformowany) Praktyka ordynacji kobiet w Kościele Reformowanym 10.25 – 10.45 ks. dr Jerzy Tofiluk (Kościół Prawosławny) Kobieta w teologii i praktyce życia Kościoła prawosławnego 10.45 – 11.15 przerwa 11.15 – 11.35 dr hab. Tadeusz J. Zieliński, prof. ChAT (Kościół Chrześcijan Baptystów) Sprawa kobieca w wolnych Kościołach protestanckich 11.35 – 11.55 br. Tomasz M. Daniel Mames (Starokatolicki Kościół Mariawitów) Czy Kościół jest kobietą? Problem teologii femistycznej w mariawityzmie 11.55 – 12.15 dr Elżbieta Adamiak (Kościół Rzymskokatolicki) Treść i cele feminizmu katolickiego 12.15 – 14.15 przerwa 14.15 – 15.15 Świadectwa 14.15. – 14.30 – diakon Aleksandra Błahut-Kowalczyk (Kościół Ewangelicko-Augsburski) 14.30 – 14.45 – ks. dr Dariusz Oko (Kościół Rzymskokatolicki) 14.45 – 15.00 – s. dr Anna Emmanuela Klich (Kościół Rzymskokatolicki) 15.00 – 15.15 – dr Monika Waluś (Kościół Rzymskokatolicki) 15.15 – 15.30 – przerwa 15.30 – 17.00 Panel Kobiecość Kościoła – kobiecość w Kościele W dyskusji udział wezmą: diakon Aleksandra Błahut-Kowalczyk (Kościół Ewangelicko-Augsburski), s. dr Anna Emmanuela Klich (Kościół Rzymskokatolicki), dr Monika Waluś (Kościół Rzymskokatolicki), ks. dr Jerzy Tofiluk (Kościół Prawosławny), dr hab. Tadeusz J. Zieliński, prof. ChAT (Kościół Chrześcijan Baptystów). Prowadzenie: dr Marek Kita (PAT). Budynek dydaktyczny PAT, Kraków, ul. Franciszkańska 1, sala 120 www.pat.krakow.pl/dzialy.php?id=sesja70 Odpowiedz Link
mamalgosia konkurs 05.11.08, 09:19 Myślę, że kogoś może zainteresować (np mamę_kasię, z którą się nie zgadzam ) jezuici.pl/jezusowy.net/konkurs/regulamin.html Odpowiedz Link
mamalgosia NPR 28.11.08, 09:34 We wtorek, 9 grudnia Instytut Nauk o Rodzinie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego zaprasza na sympozjum zatytułowane: "Naturalne planowanie rodziny szansa rozwoju człowieka czy moralny balast przeszłości?" Uczestnicy będą mieli okazję wysłuchać wykładów - między innymi dr Wandy Półtawskiej, dr Doroty Kornas-Bieli, dr Marii Szczawińskiej, prof. Jana Oleszczuka, dra Piotra Klimasa (jedynego polskiego lekarza przeszkolonego w zakresie NaProTechnology), wziąć udział w warsztatach, zaopatrzyć się w materiały tematyczne na stoiskach. Podczas sympozjum będzie miała miejsce również promocja książki " Naturalne Planowanie Rodziny w ujęciu wybranych dyscyplin naukowych". Radę Programową Sympozjum tworzą: Ks. bp. dr Stanisław Stefanek, prof. dr hab. Jan Oleszczuk, dr Wanda Półtawska, dr Dorota Kornas - Biela Zapisy na warsztaty pod adresem: sympozjum-inor@kul.plTen adres e- mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć Lekarzy zainteresowanych uzyskaniem zaświadczenia z punktami edukacyjnymi i nauczycieli pragnących uzyskać zaświadczenie do awansu zawodowego organizatorzy proszą o zgłoszenie imiennego udziału pod adresem: adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć . Zobacz szczegółowy program sympozjum: www.kul.pl/art_13301.html Odpowiedz Link