jarkoni 10.03.11, 18:55 Głównie, a nawet zawsze MO wygrywało, pierwszy z MO(nie kryminał) to chyba "Ewa chce spać", prawdziwy serial kryminalny "Kapitan Sowa na tropie" Dużo tego było.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarkoni Re: Filmy kryminalne PRL 10.03.11, 19:35 Ewo, w "Ewie.." pojawili się milicjanci.. Odpowiedz Link
tamsin Re: Filmy kryminalne PRL 10.03.11, 19:58 chodzi mi po glowie taki film kryminalny ale nie moge sobie przypomniec tytulu ani nawet o co chodzilo, wiem tylko ze na koncu sprawca ktory okazuje sie (chyba) ojczymem rozbiera sie i gimnastykuje na golo (chyba tez zdejmuje peruke i okazuje sie ze jest lysy). Zapamietalam tylko to, a to z powodu ze chlopcy w podstawowce nasladowali go gdy nauczycielka robila piec minut gimnastyki podczas lekcji a dziewczynki przez to byly upominane za smianie sie. Moze ktos pamieta? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Filmy kryminalne PRL 10.03.11, 20:10 O, tytułu nie napisałam:S.O.S. No i Barszczewska, Kowalski, Komorowska, Englert... Odpowiedz Link
tamsin Re: Filmy kryminalne PRL 10.03.11, 20:50 Dzieki! no rzeczywiscie same znane nazwiska :-) Odpowiedz Link
default Re: Filmy kryminalne PRL 11.03.11, 07:33 Z bardzo starych to na pewno seria komedii kryminalnych o Panu Anatolu. Komedią poniekąd kryminalną było "Lekarstwo na miłość" wg powieści Joanny Chmielewskiej. Chyba najbardziej z PRL-owską "kryminalistyką filmową" kojarzy się jednak Porucznik Borewicz jako 07 (oklaski na stojąco :)) Niektóre ze starszych odcinków przedstawiają "przestępstwa" całkowicie niepojęte dzisiaj - kojarzy mi się coś o "grupie przestępczej" zajmującej się dystrybucją świeżych śledzi (kupowali od rybaków i sprzedawali w głębi kraju) czy "szajki" produkującej nielegalnie .... tkaniny :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Filmy kryminalne PRL 11.03.11, 09:11 Nie, o tych śledziach to chyba nie z Borewiczem, myślę, że to raczej echa jakichś doniesień prasowych ci majaczą. A u Borewicza była chyba szajka robiąca interesy dzięki przemytowi (moze i krempliny?). Jeden z pierwszych odcinków, porucznik wniknął do gangu i na wybrzeże go herszt delegował, jakoś tak. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Filmy kryminalne PRL 11.03.11, 19:46 W pierwszym odcinku Borewicza, był wtyką u gangsterów.. Oglądałem ostatnio całość, jestem ekspertem:-) Poza tym okazało się, że Borewicz z Anglii przybył, na placówce był, czyli zna i język i maniery wielkiego świata:-) A w całej reszcie serii był babiarzem strasznym.. Ale z manierami Odpowiedz Link
brian.e Re: Filmy kryminalne PRL 12.03.11, 19:24 Coś mi chodzi po głowie ( może się mylę) , że pokątny handel śledziami to była jedna z branży czekoladowo-samochodowo-złotniczego gangu "Złocistego"( te d.....y cię kiedyś zgubią, Emil ) - bodajże ostatni odcinek całej serii. Odpowiedz Link
monia.i Re: Filmy kryminalne PRL 12.03.11, 23:54 "Zbrodniarz i panna", na podstawie powieści pod tym samym tytułem. Odpowiedz Link
fettinia Re: Filmy kryminalne PRL 16.03.11, 09:43 dorzuce jeszcze "Zycie na goraco"-w kolejnych odcinkach pokazywala sie cala smietanka aktorska owczesna:) pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBycie_na_gor%C4%85co_%28serial_telewizyjny%29 Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Filmy kryminalne PRL 16.03.11, 09:54 A mimo to nazywane wtedy knotem na gorąco ;) A niedawno z rorzewnieniem obejrzałam trochę na Kino Polska... Odpowiedz Link
jarkoni Re: Filmy kryminalne PRL 16.03.11, 10:02 To tam głównym bohaterem był książę Bogusław Radziwiłł z Potopu, ino bez takich długich loków.. Odpowiedz Link
monia.i Re: Filmy kryminalne PRL 16.03.11, 12:03 No i ordynat Michorowski z "Trędowatej", ino bez wąsów ;) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Filmy kryminalne PRL 16.03.11, 16:21 A jako redaktor Maj na tropie całkiem bez ikry i bez jaj, skoro już przy bezach jestesmy. Podobnie zresztą jak w wielu innych filmach. Własnie wyczytałam, że nawet w jakimś kawałku "Sławy i chwały" zagrał, ale choć serial widziałam ze dwa razy, za chińskiego boga nie pamiętam, co tam robił ;) Odpowiedz Link
pompompom Re: Filmy kryminalne PRL 16.03.11, 17:26 Serial "Życie na gorąco" chyba dziennikarz w roli śledczego czy jakoś tak. A z zagranicznych to kto jeszcze pamięta Arsena Lupin? Odpowiedz Link
jarkoni Re: Filmy kryminalne PRL 16.03.11, 18:17 Oczywiście pamiętam, przestępca- włamywacz- dżentelmen.. To idźmy dalej, nikt nie powiedział, że w PRL-u oglądaliśmy tylko polskie kryminały :-) A "Randall i duch Hopkirka"? Ktoś kojarzy to cudo? Szczególnie odcinki jak Hopkirk uczył się być duchem, przechodzić przez ściany itp.. Temat na oddzielny wątek, już zakładam :-) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Filmy kryminalne PRL 16.03.11, 18:34 Ach, oczywiście że pamiętam Arsena Lupina, muzykę z czołówki i "Groniar, szampana", ac... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Filmy kryminalne PRL 13.07.11, 20:16 A kojarzy ktos taki francuski czy angielski, o komisarzu na wyspie Yersey? Wiem, wiem, ze to inne tło geograficzne, ale chodzi za mna tytul i... ciemno, tylko ciemno ;) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Filmy kryminalne PRL 14.07.11, 08:54 Kojarzę, bo uwielbiam wyspy w Kanale, ale na tytule zalega ciemność ;( Odpowiedz Link
kkokos Re: Filmy kryminalne PRL 17.07.11, 22:27 czekolada72 napisała: > A kojarzy ktos taki francuski czy angielski, o komisarzu na wyspie Yersey? > Wiem, wiem, ze to inne tło geograficzne, ale chodzi za mna tytul i... ciemno, t > ylko ciemno ;) Bergerac, oczywiście :) a w roli głównej... pl.wikipedia.org/wiki/John_Nettles Odpowiedz Link
kkokos Re: Filmy kryminalne PRL 17.07.11, 22:48 jarkoni napisał: > Głównie, a nawet zawsze MO wygrywało, pierwszy z MO(nie kryminał) to chyba "Ewa > chce spać", prawdziwy serial kryminalny "Kapitan Sowa na tropie" > Dużo tego było.. no właśnie chyba nie tak dużo :) potrzeby "kryminalne" społeczeństwa zaspokajano raczej za pomocą czwartkowych kobr, a nie filmów kinowych. tyle że kobry były najczęściej oparte na tekstach anglojęzycznych lub udających anglojęzyczne :) czyli pisanych pod pseudonimem i osadzonych w np. brytyjskich realiach. jedna z takich pamiętnych kobr, kilkuodcinkowych, to "selekcja" łysiaka opowiadająca o mafii sycylijskiej. a ze starszych "kłopoty to moja specjalność" z jerzym dobrowolskim jako marlowem, którego to dobrowolskiego nazwisko poznałam chyba z rok temu, bo zawsze był dla mnie "tym, co grał marlowe'a w takiej stareńkiej kobrze". seriale kryminalne też ubierano raczej w kostium, np. "paradę oszustów" czy "na kłopoty bednarski". studium milicjanta to oczywiście "wiosna, panie sierżancie" - podobnie ciepło widziany jak w "ewa chce spać" a nikt nie wymienił jeszcze "przepraszam, czy tu biją"? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Filmy kryminalne PRL 18.07.11, 10:10 Tak, tak, "Bergerac"!!!!! Rany, za chińskiego boga nie pamiętałam, że już wtedy znałam komisarza Barnaby'ego ;) A "W przepraszam, czy tu biją?" nawet grałam, ale tak jak Rosatka w Holiłódzie - moje "sceny" wycięto ;( gdzieś tam tylko miga fragment mojej pięknej spódniczki w kratę ;) Murzyna w szlafroku schodzącego po schodach w jakimś chyba konsulacie grał znajomy Nigeryjczyk (chyba?) Vincent. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Filmy kryminalne PRL 18.07.11, 11:48 O wlasnie - Bergerac :) W sumie.... to mogliby w takie wakacje puscic raz jeszcze... Odpowiedz Link
mister1 Re: Filmy kryminalne PRL 20.07.11, 20:19 w "Ewie chce spac" nie bylo MO, lecz jakas wymyslona policja, przypominajaca mundurami hiszpanska. Odpowiedz Link
tymon99 Re: Filmy kryminalne PRL 27.07.11, 22:24 wymyślone policje - w strojnych mundurach, jeżdżące dziwnymi samochodami, z wymyślną tytulaturą i teatralnie przesadnym ceremoniałem - to chyba prymordialny element topiki wschodnioeuropejskiej kinematografii przedmiotowego okresu :-))) Odpowiedz Link
tymon99 Re: Filmy kryminalne PRL 27.07.11, 22:17 była taka trylogia, chyba czechosłowacka, komedii kryminalnych dla starszych dzieci. "klatka pełna ptaków" (tu można by się doszukiwać aluzji biblijnej), "walizka pełna złota" i "tuba pełna piany". Odpowiedz Link
lisia312 Re: Filmy kryminalne PRL 15.09.11, 22:35 Uwielbiałam KOBRY, ale oglądałam tylko u cioci na wakacjach... Odpowiedz Link