kapitan_marchewa 20.03.12, 08:07 Jakoś w na początku lat 80-tych. Pierwsze ogromniaste miały kasetę od góry wkładaną po skosie, jak w magnetofonie kasetowym MK Unitry. Nagrywało się wszystko. Ktoś ma jeszcze stare VHS z nagraniami z telewizji? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artjomka Re: Video 20.03.12, 08:19 O tak - kapitanie! To byli czasy! Z ich biegiem nazbieralo nam sie ponad 400 kaset. Wiec kiedys zona zrobila wielka inwentaryzacje, i to, co jeszcze bylo kwalitatywnie ok, no i zaslugiwalo na zarchiwowanie - zdigitalizowalismy na DVD. Kasety zaczelismy utylizowac poprzez wrzucenie probnej partii do kubla - ale nie zabrali. Wiec reszte podarowalismy znajomemu, ktory - nie liczac sie z iloscia - wyrazil nieopatrznie chec przgladniecia sobie tych kaset. Gdy pewnego dnia odstawilismy mu pare pudelek po bananach pelnych kaset - byl nieco szokniety - ale podziekowal. Na marginesie - stosunki z nim ukladaja sie do dzisiaj serdecznie. Pozdrowienia! Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Video 20.03.12, 15:54 Głupie pytanie zadam. Odkryłem własnie stos starych kaset VHS, i nawet widło działa, oglądam starocia cały zachwycony. A pytanie brzmi: jak zdigitalizować te kasety???? Odpowiedz Link
artjomka Re: Video 21.03.12, 07:14 Hi kapitanie! Ja nie jestem specjalista w tej dziedzinie (srednio glupi user), ale moj asystent polecil mi urzadzenie zwane graberem. to male pudeleczko (nawet niedrogie), z kablami do podlaczenia do video i PC. Odtwarza sie kasete, nagrywa - juz zdigitalizowana - na twardy dysk, obrabia wedlug potrzeb - polepsza jakosc obrazu, wycina reklame itd) i pali na DVD lub pozostawia na dysku twardym. Musze powiedziec, ze jest to typowa praca na dlugie zimowe wieczory, bo taka operacja trwa nieco. Mozna tez bezposrednio polaczyc DVD recorder z video odtwazaczem. wtedy idzie to szybciej, ale masz przekazywanie jeden do jeden - czyli np. z wgranymi reklamami. Ale moze sa w miedzyczasie inne metody. Ja - a wlsciwie moja zona - robilismy to juz jakies 3 lata temu. Pozdrawiam PS: Musze w domu poszukac tego grabera - to podam jego nazwe i typ. Odpowiedz Link
aqua48 Re: Video 24.03.12, 17:14 Mamy też pełno kaset z bardzo ciekawymi programami, które służyły mężowi jako pomoc w lekcjach historii. Mąż już w szkole nie pracuje, ale ogląda te kasety je wspaniale, więc chcieliśmy je zdigitalizować parę lat temu, tylko ciągle czasu brak.. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: Video 24.03.12, 17:35 Mam sporo kaset z filmami, i te mogłabym sobie odpuścić. Zależy mi na filmach kręconych kamerą, a potem przegrywanych na kasety VHS... komunie córek, rodzinne uroczystości, wspomnienia z wakacji... chciałabym to uratować. Podobno można to gdzieś oddać do przegrania na płyty. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Video 04.04.12, 16:02 Oczywiście, że można. W każdym większym mieście jest ktoś, kto świadczy takie usługi. W Warszawie coś takiego jest np. w centrum Arkada (nie mylić z Arkadią) w wiadukcie Mostu Poniatowskiego. Odpowiedz Link
tymon99 Re: Video 04.04.12, 17:45 poza większymi miastami świadczą tego typu usługę wytwórcy filmów weselnych. Odpowiedz Link