bdx65 31.07.05, 21:53 Mam na myśli "Alternatywy" i "Zmienników". Zastanawiam się, gdzie była cenzura, że pozwalała na emisję filmów, które są jawną parodią tych czasów; no chyba, że nie łapali aluzji, w co mi się nie chce wierzyć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goskak1 Re: Doskonałe seriale PRL-u 03.08.05, 13:54 A z zagranicznych Kobieta za ladą, Szpital na peryferiach, dla młodzieży Arabella czy jakoś tak:) Kurcze tak czytam to forum i wspominam heh...:))) -- Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link
bigmaciek Re: Doskonałe seriale PRL-u 03.08.05, 16:21 PRL to przede wszystkim Kloss, Czterej Pancerni, Janosik, Wojna Domowa, Czterdziestolatek. Ale były też takie, które są może mniej znane a pokazywały jak się wtedy żyło i pracowało aczkolwiek bez ostrej ironii (jak np. w Alternatywy4) a nierzadko z duzą dawką oficjalnej propagandy. . Do takich zaliczam Drogę, Daleko od Szosy (leci teraz w poniedziałki na tvp2), Dyrektorzy (pamięta ktoś?), Życie na Gorąco ze słynnym redaktorem Majem (wyjątkowy kicz ale warto obejrzeć), 07 zgłoś się. Odpowiedz Link
moniczka212 Re: Doskonałe seriale PRL-u 17.08.05, 22:01 byl jeszcze serial "Dom" czy cos w tym rodzaju Odpowiedz Link
bdx65 Re: Doskonałe seriale PRL-u 18.08.05, 13:02 moniczka212 napisała: > byl jeszcze serial "Dom" czy cos w tym rodzaju Ten serial to nie tylko prl. Jan Łomnicki zaczął kręcić pierwsze odcinki w 1980 r., (kiedy było 16 miesięcy wolności - od sierpnia'80 do grudnia'81). Nakręcił 7 odcinków i koniec na tym (wojna jaruzelska). W 1982, pod koniec nakręcił jeszcze 4; niestety nie zagrała już część aktorów z różnych powodów - (ucieczka z komunistycznego raju - Joanna Pacuła, bojkot TV - Joanna Szczepkowska). Ostatni - (XII odcinek miał rzeczywiście być ostatnim) - przede wszystkim na trudności, jakie miała ekipa z władzami, został nakręcony dopiero w 1987r. Nie żył już wtedy S. Zaczyk i W. Kowalski. Następne odcinki - od XIII - to dopiero 1996 r. i dalej!!!! Odpowiedz Link
agatkar1 Re: Doskonałe seriale PRL-u 18.08.05, 14:13 I wszystkie te seriale ogląda się miliony razy i zawsze można uśmiać się do łez... Odpowiedz Link
zalef1 Re: Doskonałe seriale PRL-u 18.08.05, 17:00 agatkar1 napisała: > I wszystkie te seriale ogląda się miliony razy i zawsze można uśmiać się do > łez... Oczywiście! ,,Koniec balu panno Lalu", ,,wchodzę w ten interes" i ,,Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze , a jak nikt nikomu nic to ni to ni sio, ni kukuryku ( lub w ostrzejszej wersji- s... goły na rogu stodoły)" Odpowiedz Link
neeki Re: Doskonałe seriale PRL-u 22.08.05, 18:53 zmiennicy, w labiryncie. no i 07 zglos sie - dzisiaj to powtarzaja, chamstwo Borewicza jest zabijajace ;) polewamy za kazdym razem Odpowiedz Link
neeki Re: Doskonałe seriale PRL-u 22.08.05, 18:55 z zagranicznych to Niewolnica Isaura, znajomi brazylijczycy nie chca mi wierzyc ze w polsce byl takie szal na ta telenowele ze zyja nieszczesniczki z imieniem isaura :p Odpowiedz Link
luccio1 Re: Doskonałe seriale PRL-u 25.08.05, 20:24 Był jeszcze inny serial brazylijski: "W kamiennym kręgu" - oglądany z zapałem większym chyba, niż nawet Isaura. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Doskonałe seriale PRL-u 24.11.05, 23:53 o rany te niewolnice Isaure i w "kamiennym kregu" ogladalam! A potel Leoncio iIsaura przylecieli do Warszawy i zamieszkali w Hotelu Victoria a potem ktoregos popoludnia rzucali z okien hotelowych swoje zdjecia z autografami. Serial Isaura jest przyczyna dlaczego do dzis placza sie po Polsce jakies Isaury - ot zwolenniczki filmu nadaly takie imie swoim corkom:) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Doskonałe seriale PRL-u 24.11.05, 23:55 Godzina pasowej rozy to piekny film :) chcialabym go miec na kasecie dla potomkow. czytalam takze ksiazke. Odpowiedz Link
bdx65 Re: Doskonałe seriale PRL-u 22.08.05, 19:38 neeki napisała: 07 zglos sie - dzisiaj to powtarzaja, chamstwo > Borewicza jest zabijajace ;) polewamy za kazdym razem Bo ten pan z SLD - Kraków zagrał samego siebie. Odpowiedz Link
neeki Re: Doskonałe seriale PRL-u 25.08.05, 20:12 pomijajac jego dzisiejsze poczynania - raczej wydaje mi sie ze chamstwo bylo zwiazane z wykonywanym zawodem. zreszta chamowaci byli nie tylko milicjanci ale i panie za lada i panie w urzedzie ;) Odpowiedz Link
margo.pf Re: Doskonałe seriale PRL-u 25.08.05, 22:12 A pamietacie "Polskie drogi" ? Serie televizyjna o II wojnie swiatowej z niezapomnianym Borunskim, Tyszkiewicz i Strasburgerem (jesli pomylilam pisownie to przepraszam)i Kaczorem (juz nie pamietam czy to serialowe nazwisko czy nazwisko aktora). Trudno mi wypowiedziec sie, bo nie znalam tego okresu ale rodzinna straszyzna potwierdzila, ze wlasnie tak bylo. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Doskonałe seriale PRL-u 27.08.05, 10:29 Nie lubię Barei z powodu amatorszczyzny realizacyjnej, przerysowań i nieprawdopodobieństw. Zmiennicy zaczynają sie tak: Jest ciemna noc, w trawie leży jakiś trup. Podchodzi ktoś i zapala zapałkę, żeby go obejrzeć. I robi sie jasno jak w dzień. To był przykład amatorszczyzny. Przykład na nieprawdopodobieństwo: Ewa Błaszczyk z doklejonym wąsikiem skutecznie udająca mężczyznę. Gdyby to była Krystyna Feldman, prawdopodobieństwo byłoby nieco większe. Przykładów na przerysowanie - od cholery. Misia od początku do końca nigdy nie obejrzałem, jest to zlepek śmiesznych gagów, ale związku między nimi cały czas nie załapuję. Jedyny chlubny wyjątek - Rozmowy kontrolowane. Na Klossa i Czterech pancernych byłem za duży. Seriale w PRL-u dobre to: Wojna domowa, Czterdziestolatek i Szpital na peryferiach. C'est tout. A propos: On n'oublie rien, de rien / On n'oublie rien du tout / On n'oublie rien de rien / On s'habitue, c'est tout. Jacques Brel To bardzo mądre, ale czemu takie częstochowskie rymy? Taki już jestem czepialski. Odpowiedz Link
margo.pf Re: Doskonałe seriale PRL-u 31.08.05, 23:42 Rymy nie czestochowskie ale brelowskie. Moze wyrwanie ich z kontekstu zaszkodzilo ich urodzie? Jednak nie pozbawilo ich glebokiego sensu. No i jest to tekst spiewany. A tak szczerze, naprawde nie znasz tej piosenki? No i bardzo prosze nie czepiac sie Brela!!! :) "Misia" to juz poczepiam sie razem z toba :) i to bez wiekszej analizy warsztatowej. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Doskonałe seriale PRL-u 05.09.05, 12:04 Czepiać się lubię i nic na to nie poradzę. A z polskich rymów częstochowskich najbardziej zapamiętałem reklamę pasty do zębów, śpiewaną przez Andrzeja Dąbrowskiego: [nazwa firmy] three/ kolory ma trzy. Nazwy firmy zapomniałem, może dzięki tej reklamie zbankrutowała, bardzie rażącego przykładu po polsku nie pamiętam, a i tak jest to rym półczęstochowski. Rym Brela jest częstochowski w pełni, choć być może on sam o tym nie wiedział. Odpowiedz Link
cereusfotka Re: Doskonałe seriale PRL-u 28.09.05, 07:44 Pasta o nazwie PERIO. Pamiętam całkiem niezła była... Odpowiedz Link
monhann2 Re: Doskonałe seriale PRL-u 29.09.05, 20:44 Kaczor to nazwisko aktora. Gral tam niezapomnianego Kurasia> Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Doskonałe seriale PRL-u 01.09.05, 10:25 A ja cofnę się pamięcią jeszcze wcześniej . Bardzo lubię takie stare filmy z 60 lat czarnobiałe - typu; "Wojna Domowa", "Mąż swojej żony", "Godzina pąsowej róży"( pamiętacie ?! )oraz całe mnóstwo filmów dla młodzieży :"Pan Samochodzik", "Pierścień księżnej Anny" ( stara wersja ), "Przygody Marka Piegusa", "Szatan z VII klasy" Wymieniać by długo. Odpowiedz Link
deltalima Re: Doskonałe seriale PRL-u 16.09.05, 13:00 dlaczego nikt nie wymienił 'kariery nikodema dyzmy'? to moim zdaniem najlepszy, nie tylko polski, serial wszech czasów. Odpowiedz Link
dorrit Re: Doskonałe seriale PRL-u 27.09.05, 11:48 Wg mnie palme pierwszenstwa nalezy dac "Czterdziestolatkowi". Drugie i trzecie miejsce - tez. A "Kariera N. Dyzmy" - jest super! Odpowiedz Link
annah11 Re: Doskonałe seriale PRL-u 05.11.05, 10:15 A seriale historyczne Blisko coraz blizej, Czarne chmury, seriale oparte na ksiazkach, o chociazby Rodzina Polanieckich, Lalka, Wolodyjowski ale serial a nie film kinowy. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Doskonałe seriale PRL-u 24.11.05, 23:49 Rodzina Lesniewskich - bardzo fajny film dla dzieci i nie tylko a takze Czarne Chmury, byl takze zagramaniczny film dla mlodziezy "Niebieskie lato", ktory w kolko powtarzali Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Doskonałe seriale PRL-u 24.11.05, 23:47 oni nie lapali aluzji, albo pozwalali na tz wentyl bezpieczenstwa. Oba filmy pelne sa aluzji, a glupek dlubiacy w nosie Aniol dozorca to metafora przeciez oczywista Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Doskonałe seriale PRL-u 24.11.05, 23:50 Arabella, Kobieta za Lada, Szpital na peryferiach. Kobieta za lada leciala chyba w srody. Odpowiedz Link