wicepremier_lepperem 27.08.06, 15:15 Pamietacie problem grobej blachy,z ktorej byly robione konserwy dawno temu ?? Teraz robia z cienszej ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Konserwy 27.08.06, 17:00 pamietam mielonke czy moze to byla konserwa turystyczna? ostania taka zjadlam w 1987 roku :-) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Konserwy 27.08.06, 17:23 W zasadzie robią z cieńszej, tym bardziej, że często puszki mają oddzierane wieczka. Ale czasem jeszcze się trafia coś pancernego, tyle, że teraz są dobre otwieracze. Pamiętacie te malutkie, jedna blaszka trochę większa i na zawiasie druga mniejsza z ostrzem? Zanim się otworzyło puszkę, palce były w pęcherzach. A jak pojawiły się takie większe otwieracze, którymi się już nie kiwało miarowo, tylko jeździły dookoła denka, to okazywało się, że: - blacha jest za gruba, albo ostrze jest za tępe, - denko jest za bardzo wgłębione, albo ostrze jest za krótkie. W rezultacie po takim objechaniu otwieraczem puszka nie była otwarta, miała tylko nieco głębiej wciśnięte denko. Odpowiedz Link
maary5 Re: Konserwy 28.08.06, 08:21 Zapamiętałam jedna konserwe na całe życie-szynka konserwowa,produkowana chyba do dziś,tego deficytowego towaru udało sie zakupić po znajomości 2 szt.na chrzciny mojej córki,i w dzień uroczystości jedna po wsadzeniu otwieracza zrobiła wielkie PUFFFF,a jak śmierdziało!!!!,dobrze ze druga nadawała się do spożycia. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Konserwy 28.08.06, 15:19 To mnie się kiedyś zdarzył gejzer ze skondensowanego mleka. Niesłodzonego, więc dość płynnego. Do sufitu. Odpowiedz Link
mister1 polish ham 28.08.06, 17:42 najwiekszym rarytasem byla szynka "Krakus" ktora w zasadzie mozna bylo kupic wylacznie za dolary Odpowiedz Link
aankaa Re: polish ham 30.08.06, 20:55 z dołączonym "kluczykiem" do otwierania (kawałek blachy z podłużnym otworem), wokół puszki wąski pasek naciętej blachy (coś jak obecne folie) Odpowiedz Link
mister1 Re: polish ham 30.08.06, 20:59 dokladnie - czesto pasek sie urywal i otwieranie trzeba bylo kontynuowac przy pomocy kombinerek - ale smak "Krakusa" wydawal sie wtedy przedni. Odpowiedz Link