Dodaj do ulubionych

Poczytaj mi mamo

19.02.09, 19:18
Była seria takich książeczek, kosztowały 1,50 zł
Obserwuj wątek
    • lustroo Re: Poczytaj mi mamo 19.02.09, 20:05
      Taaa :) Miałam dużo :) Kilka mi zostało takich starszych.
      • anvacor Re: Poczytaj mi mamo 06.03.09, 09:38
        Oj, pamiętam. Jeszcze do dziś mi wypominają pewne osoby, że tylko te książeczki
        przeczytałem od deski, do deski :) A to, nie do końca jest prawdą :)
    • frunelka Re: Poczytaj mi mamo 07.03.09, 13:33
      Taaak, uwielbiałam te książeczki. Miałam całą półkę. W kółko zamęczałam mamę i dziadków, żeby mi czytali. Jedną z nich znałam na pamięć, więc z powodzeniem brylowałam przed dorosłymi, że umiem czytać. Zapamiętałam nawet, po jakich słowach należy przekręcać kartki, żeby się nie wydało :D
    • minerwamcg Re: Poczytaj mi mamo 08.03.09, 20:50
      O jejku, żeby dzisiaj takie były... Na ogół nie były to złe rzeczy,
      różne Brzechwy i Tuwimy, Chotomska, Janczarski. Dziś niestety duża
      część książeczek dla dzieci, zwłaszcza rymowanych, to zgroza, obraza
      Boska i język polski zgrzytający zębami.
      • cereusfoto Re: Poczytaj mi mamo 10.03.09, 11:59
        www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=poczytaj+mi+mamo
        • szafirowaona i seria z wiewiórką 03.04.09, 10:22
          Była też taka seria, format odrobinę mniejszy. Przeglądam od kilku lat w empiku czy innych księgarniach książeczki dla mojej pięcioletniej już córki i za każdym razem wspominam te z mojego dzieciństwa. Cudowni autorzy - wspaniałe ilustracje. A teraz, za dużo tłumaczonych książek - przecież naprawdę mamy swoich dużo lepszych autorów, a książeczki nowych polskich autorów są płytkie i bezsensowne. Czytając taką nową książeczkę zaczynałam ziewać, a i dziecko nie wykazywało większego zainteresowania. A czasopisma dla dzieci? Pamiętacie "Misia"? Owszem, teraz też wychodzi, ale ilustracje straszne, rozmazane, kolory szaro-buro-niebieskawe i treść pożal się boże. A później dla starszych dzieci świerszczyk? Może trzeba zasugerować wydawcom książeczek dla dzieci wznowienie starych dobrych autorów? i najlepiej z tymi starymi ilustarcjami. ja rozumiem, że sztuka ilustracji się zmienia, ale ja takich mazaji nie nie lubie i dzieci też chyba wolą ładne i kolorowe odzwierciedlenie rzeczywistości. Kupiłam małej niedawno (w empiku) wznowienie książeczki jeszcze z dzieciństwa mojej mamy o gąsce balbince. I Lokomotywę też ze starymi ilustracjami. Córcia była zachwycona!
          • cereusfoto Re: i seria z wiewiórką 08.04.09, 14:52

Proszę bardzo:

www.allegro.pl/item597986674_seria_z_wiewiorka_komplet_16_szt.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka