Dodaj do ulubionych

Obchody różnych, najróżniejszych Dni

28.04.11, 08:38
Denerwuje mnie literówka w temacie poprzedniego wątku na ten temat, więc zakładam nowy wątek.

Jeszcze raz chciałam zaproponować ustalenie katalogu świąt, które można potraktować jako okazję do realizacji okołoksiążkowych pomysłów. Świąteczna okazja może być pretekstem do przeczytania jakiejś zapomnianej książki, realizacji dawnego planu związanego z jakimś miejscem, wyjścia na ciekawą imprezę.
Obserwuj wątek
    • chaber69 Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 28.04.11, 08:48
      W tamtym wątku na samym końcu wpisałam poprzednio posta na temat majowych dni. Przeklejać?
      • abepe Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 28.04.11, 09:13
        chaber69 napisała:

> W tamtym wątku na samym końcu wpisałam poprzednio posta na temat majowych dni.
        > Przeklejać?

Wypisałam wszystkie zbiorczo:))
    • abepe Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 28.04.11, 09:11
      Maj według wikipedii:

1 - międzynarodowe: Święto Pracy, katolickie - wspomnienie Św. Józefa Rzemieślnika
      2 - polskie: Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej, Dzień Polonii i Polaków za Granicą
      3 - międzynarodowe:
      Międzynarodowy Dzień Astmy i Alergii
      Światowy Dzień Wolności Prasy
      polskie - rocznica ustanowienie Konstytucji 3 Maja
      4 - Międzynarodowy Dzień Strażaka
      5 - Dzień Europy
      Europejski Dzień Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych, w Polsce - Dzień Godności Osoby z Niepełnosprawnością Intelektualną
      8 - międzynarodowe:
      Światowy Dzień Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca
      Czas Upamiętniający i Jednoczący Tych, Którzy Stracili Życie Podczas II Wojny Światowej (8. i 9 maja), ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2005 roku)
      Dzień Bibliotekarzy i Bibliotek
      9 - Dzień Unii Europejskiej (upamiętniający ogłoszenie planu Schumana o utworzeniu EWWiS)
      12 - międzynarodowe:
      Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek (Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych (ustanowiony przez WHO)
      Światowy Dzień Syndromu Chronicznego Zmęczenia i Zaburzeń Immunologicznych (syndrom uznany po raz pierwszy w 1860 przez dr George'a Beard'a)
      Światowy Dzień Ptaków Wędrownych, (z inicjatywy Cornell Laboratory of Ornithology i Smithsonian Migratory Bird Center; zob. Konwencja Bońska)
      14 - Polska – Dzień Farmaceuty
      15 - międzynarodowe – Międzynarodowy Dzień Rodzin (proklamowane przez Zgromadzenie Ogólne ONZ)
      Polska – Dzień Polskiej Niezapominajki
      16 - Polska – Święto Straży Granicznej
      17 - międzynarodowe:
      Międzynarodowy Dzień Przeciw Homofobii (ang. IDAHO)
      Światowy Dzień Społeczeństwa Informacyjnego, (proklamowane przez Zgromadzenie Ogólne ONZ, pod patronatem UNESCO)
      Światowy Dzień Telekomunikacji (ustanowione przez agendę ONZ – ITU)
      18 - międzynarodowe – Międzynarodowy Dzień Muzeów (ustanowiony w 1977 przez ICOM, Międzynarodową Radę Muzeów, działającą przy UNESCO)
      19 - międzynarodowe – Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby (ang. World Hepatitis Day, ustanowione przez ELPA)
      Polska – Dzień Dobrych Uczynków (Fundacja Ekologiczna Arka, od 2005)
      21 - międzynarodowe:
      Światowy Dzień Kosmosu
      Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej (właśc. Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej w Trosce o Dialog i Rozwój, pod patronatem UNESCO)
      22 - międzynarodowe – Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ)
      23 - międzynarodowe – Światowy Dzień Żółwia
      24 - państwa Europy – Europejski Dzień Parków Narodowych[1] (w rocznicę utworzenia 1.europejskiego parku "Sarek" w Szwecji)
      25 - Międzynarodowy Dzień Dziecka Zaginionego (ustanowione przez UE, w Polsce pod patronatem Fundacji ITAKA)
      Światowy Dzień Mleka[1] (ustanowione przez ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa)
      rozpoczyna się Tydzień Solidarności z Ludami Zamieszkującymi Niesamorządne Terytoria (do 31 maja, ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ) i Dzień Afryki
      26 - Polska – Dzień Matki
      27 - Polska - Dzień Samorządu Terytorialnego[1] (upamiętniające pierwsze wybory samorządowe z 27 maja 1990 r.)
      29 - międzynarodowe – Międzynarodowy Dzień Uczestników Misji Pokojowych ONZ (proklamowane przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2002)
      30 - Polska – Dzień Rodzicielstwa Zastępczego (uchwalone przez Sejm RP w 2006 roku)
      31 - międzynarodowe – Dzień bez Papierosa (ustanowiony przez WHO)
      Polska – Dzień Bociana Białego (święto ustanowione przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody „pro Natura”, obchodzone również w Niemczech, Austrii i Szwajcarii)

I wiele świąt obchodzonych przez poszczególne kraje i wyznania.

Ale i ta lista, którą wypisałam prowokuje, prawda? Skąd wziąć czas?

• bea-sjf Dzień Tańca, 29.04 28.04.11, 12:10
        Jutro, czyli 29 kwietnia Międzynarodowy Dzień Tańca.
        Można odpowiedni tomik "Basi" wybrać jako lekturę, ale przede wszystkim właczyć muzykę i dać się jej ponieść:).
        • abepe Re: Dzień Tańca, 29.04 28.04.11, 12:28
          bea-sjf napisała:

> Jutro, czyli 29 kwietnia Międzynarodowy Dzień Tańca.

Serio? A to się uśmieje Obchodzący Tego Dnia Urodziny:)
          • abepe Europejskie Dni Morza 03.05.11, 22:51
            18-22.05 w Gdańsku
      • uccello Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 28.04.11, 12:18
        "Międzynarodowy dzień astmy i alergii" przypomina mi ogłoszenie , które wczoraj widziałam powiewające na wietrze:
        Elektryk
        *instalacje
        *awarie

albo banerek netowy
        Brzydki oddech?- tanio!
      • bea-sjf Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 07.05.11, 16:40
        5 maja- Dzień Dziecka w Japonii - choć świętują wówczas tylko chłopcy. "Z tej okazji ojcowie z synami wieszają na długich masztach flagi w kształcie karpia (jako symbolu siły i odwagi) i przymocowują je na drzwiach. I tak zobaczymy całe rodziny karpi: na samym szczycie proporzec, potem karpia - tatę, karpia - mamę oraz małe karpie, przy czym liczba ich uzależniona jest od ilości dzieci w danym domu. Dziewczynki mają swój dzień 3 marca, kiedy to przygotowują wystawy lalek w tradycyjnych strojach i piją specjalny napój ryżowy".
        Ciut za późno wklejam tę informację:(.
        • chaber69 Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 14.06.11, 15:40
          Jutro Dzień Wiatru. Jak znalazł książka, która dziś do mnie dotarła "Mysz jak nie mysz" J. Kullmowej. Choć przede wszystkim o Myszy, dużo też o wietrze. Jestem jak zwykle zachwycona, bo fanką także jestem ilustracji Elżbiety Krygowskiej-Butlewskiej.
          24 czerwca - Dzień Przytulania a np 30 czerwca Dzień Rozwalania Zabawek -hmmmm.... dobrze, że moje dziecię już trochę na to rozwalanie za duże jest, ale jeśli przełożyć to na śmietnik w pokoju to jest to jak najbardziej tożsame.
          • chaber69 Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 09.01.12, 17:03
            Dziś Dzień Sprzątania Biurka - jak zwykle zignorowałam.
            • abepe Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 10.01.12, 21:57
              chaber69 napisała:

> Dziś Dzień Sprzątania Biurka - jak zwykle zignorowałam.

U nas panoszy się choinka. Mój sekretarzyk jest niedostępny:) Więc jest porządek!

• chaber69 Re: Obchody różnych, najróżniejszych Dni 05.04.12, 09:20
                Już wkrótce:
                7 kwietnia - Światowy Dzień Zdrowia
                12 kwietnia - Dzień Czekolady, ale też Międzynarodowy Dzień Lotnictwa i Kosmonautyki,
                13 kwietnia - Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej
                14 kwietnia - Dzień Ludzi Bezdomnych
                16 kwietnia - Święto Sapera
                18 kwietnia - Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków i Dzień Dysleksji
                21 kwietnia - Dzień Warszawy
                22 kwietnia - Światowy Dzień Ziemi
                23 kwietnia - Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich
                24 kwietnia - Dzień Zwierząt Laboratoryjnych
                29 kwietnia - Międzynarodowy Dzień Tańca
                30 kwietnia - Światowy Dzień Sprzeciwu wobec Bicia Dzieci
                • dragonia 1 i 3 maja - książkowo 24.04.12, 22:58
                  Dziewczyny, czy macie jakieś pomysły jaka literaturą podeprzeć się przy objaśnianiu świąt 1-3 maja? Tak na wiek 5,5.
                  Wykombinowałam na razie tylko przeczytanie odpowiedniego rozdziału o konstytucji z "Ilustrowanej Historii Polski najmłodszych" (SBM), pokażę broszurę konstytucji i więcej pomysłów książkowych brak.
                  • abepe Re: 1 i 3 maja - książkowo 24.04.12, 23:07
                    Jeżeli chodzi o 3 maja - coś o demokracji: Elementarz demokracji Jędrzejewskiej-Wróbel, Mała książka o demokracji Sassy Buregren.
                  • rykam Basia i wolność 17.03.16, 21:03
                    https://sklep.egmont.pl/img/min/759/921/75921665_basia-i-wolnosc-225-rocznica-konstytucji_0_240x320_FFFFFF_scl_1.jpg

Wydanie jubileuszowe, poprzedzające 225 rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Rodzina Basi wybiera się na wystawę. To ostatnia rzecz, na jaką Basia ma ochotę! W końcu daje się jednak przekonać i wcale tego nie żałuje. Przy okazji wizyty w muzeum Basia dowiaduje się, jaka jest różnica między zakazami a zasadami i na czym polega wolność.
    • violik Dzień Ojca - 23.06.2012 21.06.12, 16:20
      Fajny tata z książek dla dzieci wg e-dziecka.
      • abepe Re: Dzień Ojca - 23.06.2012 08.10.12, 23:09
        Co tam mamy na tapecie w najbliższym czasie? Moim chłopcom chyba spodobał się dzisiejszy Dzień Kolumba (chociaż potem były zaległości w lekcjach, śpiewaniu z nut i graniu) i chciałam im zaproponować stworzenie kalendarza dni do obchodzenia (książkowo oczywiście;)
        • sylwina76 Re: Dzień Ojca - 23.06.2012 08.10.12, 23:15
          Dzień Nauczyciela -14.10. Ale poza Sposobem na Alcybiadesa żadna książka nie przychodzi mi akurat do głowy :)
          • abepe Re: Dzień Ojca - 23.06.2012 08.10.12, 23:32
            sylwina76 napisała:

> Dzień Nauczyciela -14.10. Ale poza Sposobem na Alcybiadesa żadna książka nie pr
            > zychodzi mi akurat do głowy :)

Mi-ko-ła-jek:)))
            • abepe Dzień Nauczyciela/Edukacji Narodowej 08.10.12, 23:46
              Fajnie byłoby wrzucić dzieciom garść informacji o historii szkolnictwa, szkoły jako zjawiska, prawda?
              Wiem, że będzie w naszej szkole przygotowywane przedstawienie na ten temat i wystawiane przy okazji nadania szkole imienia Korczaka, ale impreza dopiero na wiosnę.
              • violik Re: Dzień Nauczyciela/Edukacji Narodowej 09.10.12, 10:12
                My mamy za patrona Grzegorza Piramowicza od KEN. Myślę, że w naszej szkole dzieciakom uszami już historia szkolnictwa wychodzi. A na przykład w gimnazjum z okazji 14 października dzieci idą na grób patrona. Bardzo mi się ta akcja podoba.
            • abepe Re: Dzień Ojca - 23.06.2012 14.10.12, 00:33
              abepe napisała:

> sylwina76 napisała:
              >
              > > Dzień Nauczyciela -14.10. Ale poza Sposobem na Alcybiadesa żadna książka
              > nie pr
              > > zychodzi mi akurat do głowy :)
              >
              > Mi-ko-ła-jek:)))

Miałam nosa - trzecioklasista w piątek z okazji DEN oglądał film o Mikołajku:)
              • beataj02 Dzień postaci z bajek :) 05.11.12, 13:42
                Dziś :) Uczcicie którąś wybitną postać w wieczornym czytaniu ?
                • abepe Re: Dzień postaci z bajek :) 05.11.12, 16:56
                  Zapytam dzieci kogo chcą uczcić;)
    • violik 08 listopada - Dzień Dobrego Śniadania 08.11.12, 09:29
      Dziś Dzień Dobrego Śniadania po raz pierwszy obchodzonego w naszym kraju. Obchody mają przyczynić się do propagowania wśród najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych oraz zwiększenia świadomości rodziców i nauczycieli na temat prawidłowego odżywiania dzieci. Patronat honorowy nad akcją objęły Ministerstwo Zdrowia i Ministerstwo Edukacji Narodowej.

• abepe Re: 08 listopada - Dzień Dobrego Śniadania 08.11.12, 13:33
        A jaki jest stan wiedzy na dziś na temat tego jakie śniadanie jest zdrowe?
        • violik Re: 08 listopada - Dzień Dobrego Śniadania 08.11.12, 17:30
          taa... mleko jest kontowersyjne, płatki niepełnowartościowe, wędlina podejrzana, a parówki to wogóle są fe, jajka tylko od szczęśliwych kur...
          • abepe Re: 08 listopada - Dzień Dobrego Śniadania 08.11.12, 17:39
            Moi wypili kakao (ale nie jakiś nesquick tylko gorzkie rozpuszczalne trochę posłodzone na mleku pasteryzowanym) i zjedli po kromce chleba żytniego z miodem z pasieki. Na drugie dostali chleb żytni z masłem i serem z pobliskiej mleczarni oraz wędliną bez konserwantów. Dostali też jabłko (ale z intermarche) i wodę;)
            To chyba całkiem nieźle!

(Jajka kupujemy tylko od szczęśliwych kur)
    • violik 21 listopada - Dzień Życzliwości 21.11.12, 12:18
      Idea Dnia Życzliwości
      Dzień Życzliwości został ustanowiony w roku 1973 jako World Hello Day. Dziś obchodzony jest w USA i stu kilkudziesięciu innych miejscach na świecie. W Polsce po raz siódmy.
      No to jaka książka pasuje na dzisiaj?
      • abepe Re: 21 listopada - Dzień Życzliwości 21.11.12, 12:33
        Muminki - głównie Mamusia Muminka!
        • abepe 25 listopada - Światowy Dzień Pluszowego Misia 21.11.12, 12:36
          Oto wyzwanie!
          • chaber69 Re: 25 listopada - Światowy Dzień Pluszowego Mis 21.11.12, 14:30
            U nas jak zwykle huczna impreza. Mamy też rozstrzygnięcie konkursu plastycznego. Dzieciaki miały przedstawić misia, misie, uprawiające sport. Prac mnóstwo - co druga z widoczną pomocą rodzica. Takie zostały odrzucone od razu. Dla mnie lepsze oryginalne bazgroły trzylatka niż pięknie wykończona praca takiego małego dziecka. Ale co roku to samo - rodzice się starają, a my odrzucamy. I mimo że w regulaminie stoi napisane dokładnie co będziemy oceniali, to i tak historia się powtarza. Impreza jest w sobotę, jutro jadę kupić nagrody, a w piątek muszę wymyślić plan imprezy, bo jak dotąd nie miałam czasu.
            Niestety, z powodów lokalowych musiałam zamknąć listę dzieci chętnych i już widzę ten płacz i zgrzytanie zębów co poniektórych.
            • abepe Re: 25 listopada - Światowy Dzień Pluszowego Mis 25.11.12, 23:03
              chaber69 napisała:

> U nas jak zwykle huczna impreza. Mamy też rozstrzygnięcie konkursu plastycznego
              > . Dzieciaki miały przedstawić misia, misie, uprawiające sport.

O rany! To konkurs dla mojego młodszego syna, który w kółko rysuje 3 tematy a jednym z nich jest gra w piłkę (nożną, koszykową, tenisa itd.). W piątek zgodziłam się na rysowanie meczu pod warunkiem, że będzie to mecz w wykonaniu misiów. Mamy więc rysunek formatu A3 gdzie nawet trybuny pełne są misiów;)

Prac mnóstwo - c
              > o druga z widoczną pomocą rodzica. Takie zostały odrzucone od razu. Dla mnie le
              > psze oryginalne bazgroły trzylatka niż pięknie wykończona praca takiego małego
              > dziecka. Ale co roku to samo - rodzice się starają, a my odrzucamy. I mimo że w
              > regulaminie stoi napisane dokładnie co będziemy oceniali, to i tak historia si
              > ę powtarza.

W naszej szkole dzieci rysują prace na konkurs podczas zajęć, nie w domu!
              A wiesz, że niektórzy rodzice są przekonani, że jeżeli oni "tylko" naszkicowali a dziecko pokolorowało to wszystko jest w porządku?!

Impreza jest w sobotę, jutro jadę kupić nagrody, a w piątek muszę w
              > ymyślić plan imprezy, bo jak dotąd nie miałam czasu.
              > Niestety, z powodów lokalowych musiałam zamknąć listę dzieci chętnych i już wid
              > zę ten płacz i zgrzytanie zębów co poniektórych.

U nas jutro impreza w szkole w towarzystwie domowych misiów. Młodszy wybrał misia, którego ma po wujku, czyli trzydziestopięcioletniego emeryta!

Na prośbę dziewięciolatka czytałam dzisiaj moim chłopcom "Pamiętnik Czarnego Noska" Porazińskiej z ilustracjami Wasiuczyńskiej.
          • toris_a Re: 25 listopada - Światowy Dzień Pluszowego Mis 21.11.12, 22:46
            U nas, jak co roku misiowe przyjecie. Jesli jest czas pieczemy ciateczka w ksztalcie misia, jesli go nie ma - kupujemy ciasteczka i wyjatkowo gumisie :)
            Stado pluszakow jest brane na listopadowy spacer, robimy dla nich przyjecie (ciasteczka sa nastepnie wyzerane przez moja Trojce), a pozniej obowiazkowo czytanie ksiazek z bohaterami-misiami. Na koniec dnia stado ubabranych blotem i czekolada miskow trafia cichaczem do pralki.

Wszyscy lubimy ten dzien :)
            • abepe Re: 25 listopada - Światowy Dzień Pluszowego Mis 25.11.12, 23:05
              toris_a napisała:

pozniej obowiazkowo czytan
              > ie ksiazek z bohaterami-misiami.

I co czytaliście?
              • abepe 5.12 - Dzień Wolontariusza 05.12.12, 09:12
                www.wolontariat.org.pl/strona.php?p=10
                pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowy_Dzie%C5%84_Wolontariusza
                Czy w ogóle istnieje taki temat w literaturze dla dzieci? Opisy bezinteresownego pomagania? Odpowiednich instytucji?
    • abepe 22.11 - Święto Muzyków 22.11.12, 09:36
      Dzień Św. Cecylii - Święta Cecylia jest patronką chórzystów, lutników, muzyków, organistów, zespołów wokalno-muzycznych.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/St_cecilia_guido_reni.jpg/473px-St_cecilia_guido_reni.jpg

Wszystkiego pięknego!!

• rykam 120.rocznica prapremiery baletu Dziadek doOrzechów 18.12.12, 07:43
      https://www.google.pl/logos/2012/120th_anniversary_of_the_nutcracker_ballet-992006-hp.jpg
      • violik 120.rocznica prapremiery baletu Dziadek doOrzechów 18.12.12, 11:54
        Z tej okazji - dziś obowiązkowo muzyka z Dziadka do Orzechów (moim zdaniem na Święta idealna) będzie nam przygrywać do dekorowania pierników.
        • abepe 27.01 - Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu 27.01.13, 09:40
          Ja kończę "Patrz pod: Miłość" Grosmana, fabuła trzeciej, ostatniej części dzieje się w Auschwitz. Nie wiem czy będę miała siły przeczytać coś dzieciom.

www.radiokrakow.pl/www/index.nsf/ID/MMEA-94C9ZT
    • rykam 88. rocznica urodzin Edwarda Goreya 22.02.13, 07:19
      donosi Google :)
      • nikulam Dziś Dzień Myśli Braterskiej- święto 22.02.13, 11:47

harcerzy,skautów,przyjaźni.
        • chaber69 Światowy Dzień Czytania Tolkiena 20.03.13, 12:45
          25 marca przypada Światowy Dzień Czytania Tolkiena.
          • abepe Re: Światowy Dzień Czytania Tolkiena 21.03.13, 19:36
            chaber69 napisała:

> 25 marca przypada Światowy Dzień Czytania Tolkiena.

O, o, o!!! Myślę, że przeczytamy Toma Bombadila!!!
    • atama 21.04 21.03.13, 10:06
      Światowy Dzień Poezji - dobra okazja do wyciągnięcia wiosennych wierszyków i przegonienia zimy! Zaczynamy od Cynamona i Trusi, jazda!
      • atama Re: 21.03 21.03.13, 10:06
        chodzi o marzec oczywiscie
        • sylwina76 22.03 Światowy Dzień Wody 21.03.13, 13:39
          Oprócz Plusk. Jak oszczędzać wodę wydawnictwa Biobooks nic nie przychodzi mi do głowy.
          • abepe Re: 22.03 Światowy Dzień Wody 21.03.13, 19:40
            Jeszcze "Dlaczego my mamy oszczędzać wodę?" z PAHu.
      • abepe Re: 21.03 21.03.13, 19:38
        atama napisała:

> Światowy Dzień Poezji - dobra okazja do wyciągnięcia wiosennych wierszyków i pr
        > zegonienia zimy! Zaczynamy od Cynamona i Trusi, jazda!

Nie mam tej części "Cynamona i Trusi", ale w tej intencji wyciągam "Zielony, żółty, rudy, brązowy" na odpowiednich wierszach!!!
    • rykam 2.04 Światowy Dzień Książki dla Dzieci 02.04.13, 09:38
      https://www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/cms/galleries/e188c0e2e3d958a5a85b3030628f5b19.jpg

Światowy Dzień Książki dla Dzieci został ustanowiony w celu promowania pięknej literatury i grafiki dla młodego czytelnika. Obchodzony jest 2 kwietnia, w dniu urodzin Andersena. Co roku inny kraj jest gospodarzem tego dnia, projektując i rozsyłając plakat z mottem. Polska była gospodarzem tego dnia w roku 1977, motto „Książka moim oknem na świat" wymyślił Wojciech Żukrowski, a sam plakat projektował Jerzy Czerniawski.

W tym roku gospodarzem dnia są Stany Zjednoczone, plakat projektował Ashley Bryan, a autorką motta „Bookjoy Around the World..." jest Pat Mora.
      • sylwina76 Re: 12.04 - DZIEŃ CZEKOLADY 12.04.13, 16:27
        Dziś dzień czekolady!!!!

a tu wątek o czekoladzie

My będziemy na pewno świętować - duuużo czekolady + oczywiście Charlie i fabryka czekolady na dvd. Idealne połączenie, zwłaszcza dziś (pada od rana).
    • rykam Maurice Sendak - 85. rocznica urodzin 10.06.13, 07:20
      Fajne google doodle :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka