10.06.11, 20:48
Wiem, wiem dopiero co został założony wątek o zielniku :) ale ja proszę poradźcie którą książkę wybrać do oznaczania drzew.
Moja 2,5 latka ciągle pyta: "Co to za drzewo, czy to klon?"
Mam dylemat, znalazłam takie:
Drzewa naszych lasów. Multico
www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=51823800207KS&hthost=1&store_id=2
Księga drzew mrówki Zofii. MULTICO
www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=45574800207KS&hthost=1&store_id=2
Mój pierwszy zielnik
www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=47981202127KS&hthost=1&store_id=2
Polska. Drzewa. Encyklopedia ilustrowana
www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=9788377050040&hthost=1&store_id=2
ZIELNIK - DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE wyd Arkady
allegro.pl/zielnik-drzewa-i-krzewy-lisciaste-nowa-i1622264488.html
Najchętniej kupiłabym wszystkie ale nie mogę :(
Czy widzieliście je w środku i możecie mi doradzić. Szukam książki w której będzie jak najwięcej dzrzew które nas otaczają nie tylko iglaste lub liściaste.
Myślę, że mogę kupić chyba 2 książki :)
Obserwuj wątek
    • steffa Re: Drzewa 10.06.11, 21:56
      Dodam "O lasach i drzewach"
      siedmiorog.pl/k1285_o_lasach_i_drzewach_
      Pierwszy zeszyt mam w wersji poprzedniej (inna okładka). Świetne są te zeszyty Multico.
    • per-vers Re: Drzewa 11.06.11, 15:22
      Witaj,
      rozumiem, że skoro chodzi o 2,5 latkę, to raczej to Ty potrzebujesz pomocy do oznaczania drzew, aby jej je przedstawiać?;)
      Myślę, że Drzewa naszych lasów Multico, wraz z ich drugą częścią (patrz tutaj) mogłyby wystarczyć, bo razem zawierają większość powszechnie spotykanych drzew. Przydadzą się też na przyszłość do "samodzielnej obróbki" ;) przez Twoją córkę - mają kalkę do przerysowywania przy każdym gatunku i sporo informacji.

Może być jeszcze to:
      www.multicobooks.pl/dzieci/natura/moj-pierwszy-przewodnik--jakie-to-drzewo_8435.html
      i to:
      www.multicobooks.pl/przyroda/flora-i-fauna/czy-wiesz---jakie-to-drzewo_8853.html
      "Mój pierwszy zielnik" właśnie nabyłam, ale to raczej zielnik właśnie, nie ma w nim niczego do rozpoznawania drzew, są opisy i miejsce do wklejania roślin, które można spotkać na polach, łąkach, w lasach i przy drogach.

Zielnik Arkad od drzewach i krzewach liściastych jest również super, ale - jak nazwa wskazuje - jest tylko o liściastych, a iglastych w nim brak (nie wiem, czy są w jakiejś innej części, bo to cała seria).

Ja na Twoim miejscu, gdy chodzi tylko o drzewa i to możliwie "wszystkie", kupiłabym te 2 zeszyty Multico z kalką "Drzewa naszych lasów" albo którąś książkę tego wydawnictwa z tych linków, które podałam.

---
      Tworzymy Listę naprawdę dobrych książek dla dzieci i młodzieży - zapraszam.

Mama KaOwiec
      • kate.2 Re: Drzewa 01.07.11, 22:40
        Dziękuję za pomoc :)
        Zamówiłam 2 części Drzewa naszych lasów oraz Księgę drzew mrówki Zofii. Polecam wszystkim są naprawdę dobre, spełniły moje oczekiwania o których pisałam wyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka