Dodaj do ulubionych

"Mały Duszek" Otfrieda Preusslera

24.06.11, 23:24
www.wydawnictwobona.pl/katalog/24/Maly-Duszek/
https://www.wydawnictwobona.pl/zdjecia/1/maly%20duszek_ma%C5%82a.jpg

Mój absolwent pierwszej klasy wybrał sobie tę książkę na nagrodę ode mnie. Zdecydował się na nią ze względu na ilustracje F. J. Trippa, którego zna z książek o Kubie Guziku M. Ende.
Chcę tę książkę mu spakować na wakacje u babci, więc przeczytałam najpierw sobie. Wciągnęła mnie tak, że łyknęłam ją w jeden wieczór. Warto. Na wakacje - wymarzona - pogodna, pełna przygód. I te ilustracje, mniam!!!

Poprzednie polskie wydanie było ilustrowane przez Boratyńskiego - też piękne, sądząc po okładce.
lubimyczytac.pl/ksiazka/73992/maly-duszek
Obserwuj wątek
    • katrio.na Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 25.06.11, 15:30
      A styl przypomina Malutką Czarownicę?
      • abepe Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 27.06.11, 22:13
        katrio.na napisał:

> A styl przypomina Malutką Czarownicę?

Wstyd przyznać, ale Czarownica dopiero została pożyczona od bratanicy i jeszcze nie czytaliśmy.
    • mama_kasia Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 25.06.11, 18:43
      Tak sugestywnie napisałaś. Czuję się zachęcona :)
    • pa_yo Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 27.06.11, 11:00
      Jak Twojemu sie spodoba to i mojemu, dzieki za rekomendację :)
      • abepe Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 27.06.11, 22:14
        Kasiu, Pa_yo - myślę, że spodoba się dzieciakom o romantycznych duszach:))
    • magtek Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 28.06.11, 00:26
      My mamy to poprzednie wydanie z rysunkami Boratyńskiego. Jest to książka z mojego dzieciństa (wydanie 1979 rok :)). Niestety jeszcze nie przeczytaliśmy. Czeka sobie w kolejce. Zupełnie nie pamiętam czy ją jako dziecko czytałam. Natomiast "Malutką Czarownicę" kochamy bardzo. Kilka lat temu wypożyczaliśmy z biblioteki dwie inne książeczki tego autora:
      "Hubert w wielkim kapeluszu" i "Hubert i jego przyjaciel Kudłacz". Bardzo się nam podobały i wypożyczaliśmy je kilka razy.
      • abepe Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 28.06.11, 12:33
        magtek napisała:

> My mamy to poprzednie wydanie z rysunkami Boratyńskiego. Jest to książka z moje
        > go dzieciństa (wydanie 1979 rok :)). Niestety jeszcze nie przeczytaliśmy. Czeka
        > sobie w kolejce. Zupełnie nie pamiętam czy ją jako dziecko czytałam.

A ile lat mają Twoje dzieci? Myślę, że Duszek może zainteresować nawet 4-5 latka.

Natomiast
        > "Malutką Czarownicę" kochamy bardzo. Kilka lat temu wypożyczaliśmy z bibliotek
        > i dwie inne książeczki tego autora:
        > "Hubert w wielkim kapeluszu" i "Hubert i jego przyjaciel Kudłacz". Bardzo się n
        > am podobały i wypożyczaliśmy je kilka razy.

Hubert jest na mojej liście, teraz awansuje na wyższe pozycje:)
        • alistar1 Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 29.06.11, 08:14
          Domówiłam Małego duszka, skoro tak ładnie polecacie:) Huberta pamiętam, a jakże, bardzo lubiłam, świetna książka, może teraz ktoś wznowi na fali powrotu do tego autora.
        • magtek Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 30.06.11, 09:50
          Mój synek zaraz skończy 8 lat. Przeczuwam, że duszek bedzie mu się bardzo podobał ale mamy tyle książek do czytania, że ciągle jest odkładany. Huberta czytaliśmy jak młody miał ok. 4 lat. Jak znajdziemy w bibliotece, to jeszcze raz sobie wypożyczymy, bo ja :) bardzo lubiłam to czytać. Dziecięciu też oczywiście się podobało.
          • abepe Re: "Mały Duszek" w Radiu Dzieciom od 4.07 30.06.11, 21:05
            Już od poniedziałku 4 lipca, na antenie radiowej Jedynki - w wieczornym paśmie Radio Dzieciom - będzie można posłuchać fragmentów tej ciepłej książki dedykowanej najmłodszym. Czytanie "Małego Duszka" rozpoczynać się będzie codziennie od 4 do 15 lipca około 19.30.

Z newslettera wydawnictwa Bona
    • alistar1 Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 11.08.11, 22:14
      Czytamy wieczorami i bardzo nam się podoba. Klimat zamków, starych głębokich studni (a ostatnio widzieliśmy naprawdę głęboką na zamku w Gniewie, dzieciom dało do myślenia, że to mogłaby być studnia z tej właśnie książki), plus ilustracje- znakomite. Czytam na głos z dużą przyjemnością. Mam nadzieję, że Bona wyda coś jeszcze tego autora:)
      • ratybona Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 11.08.11, 22:31
        Jesienia ma wydac to:
        www.wydawnictwobona.pl/katalog/26/Krabat/autor/47
        • alistar1 Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 11.08.11, 22:33
          No proszę, świetnie:) Czekamy:)
          • abepe Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 12.08.11, 08:50
            Podejrzewam, że Krabat będzie dla nieco starszych niż Duszek.
            • abepe Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 18.01.12, 08:48
              Właśnie skończyliśmy wspólne czytanie Małego Duszka. Z zainteresowanie słuchał i ośmiolatek i czteroipółlatek. Bardzo dobra książka na zimowe wieczory - nieco nostalgiczna, trochę przygodowo-niepokojąca, dość wesoła.
              • abepe Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 16.08.12, 10:49
                W ramach pamiątki z wakacji przywieźliśmy sobie grę Das Kleine Gespenst. Podobno jest fajna, ale czekam na tumaczenie instrukcji;)
                • abepe Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 24.08.12, 18:34
                  Tutaj podgląd na stronie wydawnictwa Kosmos.

https://www.kosmos.de/_cover_media/detail_3d/4002051699192.jpg
                  • steffa Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 24.08.12, 22:37
                    Abepe rozmawia z abepe. ;-)
                    Fajny ten kosmos?
                    • abepe Re: "Mały Duszek" Otfrieda Preusslera 25.08.12, 10:55
                      steffa napisała:

> Abepe rozmawia z abepe. ;-)

Nie pierwszy raz;)

> Fajny ten kosmos?

Mamy tylko tę jedną gierkę. Jest najprostsza z prostych, powiedziałabym - dla dzieci od 1,5 roku:)) (wg instrukcji od 5 lat, hmm, chyba, że moja tłumaczka podała mi jakąś uproszczoną wersję, bo podawała z pamięci, nie wg tego co mamy w pudełku:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka