Dodaj do ulubionych

HOKUS-POKUS - nowości 2011

12.10.11, 22:20

Lądowanie rinowirusów. Przeziębienie (wydanie II rozszerzone)
Autor: Wojciech Feleszko
Ilustracje: Ignacy Czwartos
Format: 200 x 200
Oprawa: twarda
Liczba stron: 36
Seria: Na sygnale
Kategoria: dla dzieci od lat 3 i całej reszty

https://www.hokus-pokus.pl/upload/201107190000070.38442100d.jpg

www.hokus-pokus.pl/ksiazka/88/index.html
Obserwuj wątek
    • aniam123 Król liter. Litery pisane 12.10.11, 22:25
      Król liter. Litery pisane
      Tekst: Eveline Hasler
      Ilustracje: Lilo Fromm
      Format: 125x180 mm
      Liczba stron: 32
      Oprawa: miękka
      Kategoria: dla dzieci od lat 6
      Premiera: wrzesień/październik 2011
      https://www.hokus-pokus.pl/upload/201108251232590.65023900d.jpg

Problemy z nauką pisania są powszechne wśród małych uczniów. W czasach ipodów i telefonów komórkowych nawet bardziej. Eveline Hasler ponad 20 lat temu, kiedy dzieci nie pisały esemsów, znalazła baśniowy sposób na te kłopoty…
      Pierwszoklasista Maks ma kłopoty z pisaniem. We śnie ukazują się mu żywe litery, mające różne postacie. Cieszą się każdą próbą pisania, którą podejmuje chłopiec – chwalą nawet napis na murze w wykonaniu Maksa. Oczywiście nikt nie może bazgrać po murach i ścianach, ale Maks napisał po prostu pięknie… Ten sen dodaje chłopcu sił i odtąd w szkole nie boi się literek. Pisanie zaczyna sprawiać Maksowi przyjemność.
      "Król liter" ma dwie wersje: pisaną i drukowaną. W wersji pisanej tekst ma postać pięknego, równego pisma - zupełnie jak w pierwszej klasie. Obie książki mogą być pomocne w nauce pisania i czytania. Jedna dotyczy liter pisanych, druga drukowanych - ta jest wzbogacona o zabawne wierszyki, wyliczanki, proste gry słowne.

www.hokus-pokus.pl/ksiazka/68/index.html
    • aniam123 Król liter. Litery drukowane 12.10.11, 22:27
      Król liter. Litery drukowane
      Tekst: Eveline Hasler
      Ilustracje: Christine Sormann
      Format: 125x180 mm
      Liczba stron: 32
      Oprawa: miękka
      Kategoria: dla dzieci od lat 6
      Premiera: wrzesień/październik 2011

https://www.hokus-pokus.pl/upload/201108251251580.66905800d.jpg
      Wersja "Króla liter" z literkami drukowanymi - wzbogacona o zabawne wierszyki, wyliczanki, proste gry słowne.

www.hokus-pokus.pl/ksiazka/67/index.html
    • aniam123 Rzecz o tym, jak paw wpadł w staw 12.10.11, 22:31
      Rzecz o tym, jak paw wpadł w staw
      Tekst: Agnieszka Wolny-Hamkało
      Ilustracje: Józef Wilkoń
      Premiera: październik 2011

https://www.hokus-pokus.pl/upload/201110112042280.50408600d.jpg
      Rzecz o narcystycznym pawiu, który wielbił własny wygląd i był łasy na zachwyty innych stworzeń. Aż wpadł w staw...

Paw zaś dumnie uniósł skroń,
      stroszy kuper, majta nogą
      i wytęża wzrok nad wodą,
      gdzie odbicie jego boskie
      jakiś wróbel trąca noskiem.

Oto poetka młodego pokolenia Agnieszka Wolny-Hamkało na kanwie tekstu Stanisława Szydłowskiego "Przygoda pewnego pawia" do ilustracji Józefa Wilkonia (Biuro Wydawnicze „Ruch”, Warszawa 1966) stworzyła nową, współczesną wersję opowieści o pawiu, który wpadł w staw. Piękny paw tak się zachwycił swoim odbiciem w wodzie, że wpadł w staw. Próżny ptak był tak sobą oczarowany, że nawet idąc na dno, nie mógł wyjść z podziwu nad samym sobą.
      Skrzący się dowcipem wiersz Agnieszki Wolny-Hamkało, do tego genialny melanż barwnych plam Józefa Wilkonia. Nowe wydanie będzie bogatsze o dodatkowe ilustracje!
      Artysta tak opowiada o tworzeniu wizerunku pawia:
      Ponad pięćdziesiąt lat temu byłem z małym synkiem na spacerze w Łazienkach. Nagle stanąłem jak wryty, ujrzawszy w stawie odbicie dwóch pawi. Zachwycony ich urodą dobiegłem do domu przy Hożej, zamknąłem się w pracowni, wziąłem baniak wody, pędzle, tusze, akwarele i zacząłem szaleć z tą materią.

www.hokus-pokus.pl/ksiazka/89/index.html
      • basca_basca Re: Rzecz o tym, jak paw wpadł w staw 04.01.12, 21:09
        Przyznam szczerze, że jest to prawie doskonała książka.
        Niestety - w tym przypadku - prawie...
        Po pierwsze ilustracje (jak domyślam się te wiekowe) są najzwyczajniej w świecie nieostre. Być może gdyby książka była mniejszego formatu np. jak "Dużo śmiechu, trochę smutku, to historia o mamutku " - nie rzucałoby się to tak w oczy i mnie tak nie denerwowało ;)
        Papier - no cóż, wiem, że kreda dodaje lubianego przez większość "błysku" ilustracjom. Niemniej jednak ta książka, a zwłaszcza TE fantastyczne ilustracje zasługują na coś szlachetniejszego. Istnieją przecież papiery szlachetne - niematowe, a doskonale dodające obrazkom blasku.
      • rykam W cyklu "Wydawcy i autorzy o swoich książkach" 06.06.12, 13:23
        Qlturka TV
    • aniam123 Psie życie 27.11.11, 01:11
      Psie życie
      Tekst: Józef Wilkoń
      Ilustracje: Józef Wilkoń
      Premiera: grudzień 2011
      Kategoria: dla dzieci od lat 4

https://2.bp.blogspot.com/-B_evJrqAnIk/Tsb5qRm0-ZI/AAAAAAAADYQ/r-Z1b0PSD-4/s1600/pzycie_okladka.jpg

www.hokus-pokus.pl/ksiazka/95/index.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka