Dodaj do ulubionych

Nazwiska autorów

08.02.12, 09:39
Czy Wasze dzieci zwracają uwagę na autorów czytanych (im lub sobie) książek? Czy to się z wiekiem zmienia? Pytam, bo ostatnio w teście z angielskiego było pytanie o autora jakieś książki, już nie pamiętam, o jaką chodziło, w każdym razie moje dzieci rozdziawiły paszcze i ni du du---znały tytuły książek, ale nijak nie potrafiły skojarzyć ich z autorami.
Właśnie skończyliśmy słuchać "Dzieci z Bullerbyn", niedługo sięgniemy po album "Portrety A. L.", ale w przypadku mniej znanych autorów musiałabym się przygotować do wykładu, bo wydaje mi się, że wymienienie nazwiska niewiele daje. A może to nie jest ważne i mają na to czas?
Aha, dziecko znało autorkę Harrego Pottera. Hm (zwłaszcza, że Pottera nie czytał!). Tolkiena i Lewisa już nie.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Nazwiska autorów 08.02.12, 10:03
      Zwracają. Martyna głównie na autorów, Kacper (jako twórca :)) także na ilustratorów.
      Ale z pamięci specjalnie nie wymieniają - uczą się kojarzyć raczej.
      • zona_mi Coś mi się przypomniało :) 08.02.12, 22:04
        forum.gazeta.pl/forum/w,43710,50509338,80483163,Re_Moje_sygnaturki_.html
        • modrooczka Re: Coś mi się przypomniało :) 08.02.12, 22:20
          Moje młodsze dzieci (6 i 4,5) są przekonane, że polskie książki napisał Wojciech Widłak (ew Zofia Stanecka) a zagraniczne Astrid Lindgren. Najstarsza córka, która czyta sama, już kojarzy i zapamiętuje. Ilustratorów czasem bez pudła rozpozna szybciej niż ja.
    • sylwina76 Re: Nazwiska autorów 08.02.12, 10:19
      Zwraca starszy 9 latek, zwłaszcza, gdy czytamy więcej niż jedną książkę tego autora. Przywiązuje większą uwagę do nazwisk autorów i ilustratorów odkąd zaczął prowadzić dziennik lektur. Zna też wydawnictwa.
      Młodsza 5 latka zna nazwiska kilku autorów wierszy czyi baśni i tyle.
    • marturka Re: Nazwiska autorów 08.02.12, 12:01
      Mój pięciolatek myśli, że "Pana Kuleczkę" napisał Pan Kuleczka oczywiście (inna sprawa, że przypuszcza, że pod postacią Katastrofy kryje się jego młodsza siostra...).
      Jak był mały, chciał wiedzieć, co znaczy Brzechwa i Tuwim, bo myślał, że to część tytułu. Za to jednym tchem mówi o "baśniach Andersena" czy "baśniach braci Grimm", no ale wiadomo czemu.
      Za to rozpoznaje ilustracje - zauważył, że piaskowy wilk i Karusia pojawiają się w książce "O zimie".
    • pa_yo Re: Nazwiska autorów 08.02.12, 12:04
      Trudno powiedziec, ale zaczęłam od jakiegos czasu edukacje w tej kwestii i zawsze przy czytaniu jakiejs ksiązki sprawdzamy kto napisał, kto zilustrował, zawsze cos w głowie zostanie ;)
      • poppy76 Re: Nazwiska autorów 08.02.12, 13:31
        dwulatka zadnego nazwiska nie rozpoznaje. nie zawsze pamieta tez tytuly, za to bohaterow juz tak. Ale rozroznia ilustratorow. Kazda nowa ksiazka jest ogladana pod tym wzgledem i jesli cos danego ilustratora mamy, to biegnie szukac i wraca wolajac: takie same, takie same.
    • katrio.na Re: Nazwiska autorów 08.02.12, 17:47
      Nie od zawsze, ale od jakiś 2-3 lat - tak. Czasami nie pamięta nazwiska tylko kojarzy - A to ten co zilustrował....
      W zeszłym roku np. znalazł Słonia Wytwórniowego na znaczku z alfabetem na Poczcie ;)
      Od zawsze skupiał się z jakiego kraju pochodzi książka.
    • steffa Re: Nazwiska autorów 08.02.12, 22:23
      Mój syn zaczął zwracać dopiero, gdy poszedł do szkoły.
      • abepe Re: Nazwiska autorów 14.02.12, 18:54
        Mój drugoklasista poinformował mnie, że ilustracje do dzisiejszej czytanki w podręczniku na pewno zrobiła pani od Matki Polka i tej książki od dzieci w grze (Maja i Julek w labiryncie). Niestety upierał się, że to Onichimowska. Cóż, Orlińska brzmi podobnie:)
        • zuzannao Re: Nazwiska autorów 14.02.12, 20:29
          I to naprawdę były ilustracje tej... Onichimowskiej? A co to za podręcznik?
          • abepe Re: Nazwiska autorów 14.02.12, 21:02
            Jasne, że były!. Podręcznik Juki "Gra w kolory", wśród ilustratorów matka i córka O., nieprawdaż?
            • zuzannao Re: Nazwiska autorów 14.02.12, 21:15
              Ujejku, ujejku... To oni jeszcze z tego uczą? Och.
              • abepe Re: Nazwiska autorów 14.02.12, 21:45
                zuzannao napisała:

> Ujejku, ujejku... To oni jeszcze z tego uczą? Och.

Uczą. I to jest całkiem fajny podręcznik. Przynajmniej zadania są ciekawe (poprzednio mieliśmy Wesołą szkołę i przyjaciół, to była nuda!) Wiem, że są lepsze (z tego lepszego będzie się uczył od przyszłego roku młodszy:)
                • zuzannao Re: Nazwiska autorów 14.02.12, 22:22
                  Abepe, moje "och" nie oznaczało, że to niefajny podręcznik, oznaczało raczej poczucie zawstydzenia z powodu własnych dokonań nie będących powodem do chluby :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka