poemi123 Konferencja Tuwimowska 06.09.13, 16:49 Dodałam w wątku dzieje się w Warszawie, ale warto dodać i tu. 19-20 października w Muzeum Literatury w Warszawie Fundacja Czas Dzieci organizuje konferencję naukową Poezja Juliana Tuwima dla dzieci wobec wyzwań nowoczesności w ujęciu literaturoznawczym i metodycznym. Dodatkowe informacje: tuwim.czasdzieci.pl/aktualnosci/id,21-ogolnopolska_konferencja_naukowa.html Odpowiedz Link
rykam Re: Konferencja Tuwimowska 23.09.13, 07:37 Fundacja Czas Dzieci Witajcie, chcieliśmy uroczyście ogłosić temat wykładu prof. Grzegorza Leszczyńskiego, który zainauguruje konferencję dot. Tuwima 19 października. Temat wykładu brzmi: "Tuwim marzyciel" a Profesor zamierza ukazać w nim tuwimowską filozofię radości. Otrzymaliśmy też tytuł wykładu kolejnego - Pani Joanny Olech "Tuwim dobrze i źle ilustrowany. Sposoby narracji obrazem w książkach dla dzieci" Odpowiedz Link
aggala Re: Rok 2013 rokiem Juliana Tuwima!!! 14.09.13, 08:48 Chyba jeszcze nikt nie wspominał. Na październik jest zapowiadana premiera biografii Tuwima autorstwa Mariusza Urbanka. Urbanek pisał już kiedyś o Tuwimie, a książka była wydana w serii "A to Polska właśnie", w której ilustracje dominowały nad tekstem. Tamtej pozycji nie znam, na tę nową, po lekturze biografii Broniewskiego i Brzechwy, czekam z niecierpliwością. iskry.com.pl/zapowiedzi/283-tuwim-wylekniony-bluznierca.html Odpowiedz Link
rykam Pstryk! Abecadło - J. Kordaczuk, CSD Poznań 21.10.13, 09:28 PSTRYK! ABECADŁO Piosenki dla dzieci do wierszy Juliana Tuwima Muzyka: Jarek Kordaczuk Śpiew: Basia Raduszkiewicz Pstryk! Abecadło to cykl miniatur muzycznych na głos i instrumenty do wierszy Juliana Tuwima. Choć utwory, tak jak wybrzmiewające w nich wiersze, adresowane są przede wszystkim do dzieci, to jednak nawet wytrawnym melomanom obcowanie z nimi może przynieść nie lada satysfakcję. Niezwykła kondensacja środków wyrazu, różnorodność form i szeroki pejzaż nastrojów, a do tego wyśmienici wykonawcy – przyniosą z pewnością dużo radości, zarówno dużym jak i małym słuchaczom, a piosenki staną się zarazem pięknym, poetyckim, przepełnionym humorem uzupełnieniem dziecięcej literatury. Płyta powstała na zamówienie Centrum Sztuki Dziecka w Poznaniu w związku z 19. Biennale Sztuki dla Dziecka noszącym tytuł Słowo na terytorium sztuki dla dziecka. Nieprzypadkowo została wydana w 2013 roku, kiedy to 19. edycja tej imprezy zbiegła się z obchodami ROKU JULIANA TUWIMA. Płyty można posłuchać na stronie kompozytora. Tytuły piosenek: Pstryk Cuda i dziwy O Grzesiu kłamczuchu i jego cioci Dwa wiatry Dwa Michały Lokomotywa Trudny rachunek Rozmowa ptaków Mróz Abecadło Skakanka Figielek Wykonawcy: śpiew – Basia Raduszkiewicz skrzypce – Ewa Golińska, Aureliusz Goliński, Anna Zielińska klarnet – Andrzej Bukowski flet – Simona Kassak-Hajny obój – Mateusz Kubański puzon – Aleksander Miśnikiewicz perkusja – Ryszard Bazarnik gitara/ukulele – Paweł Stankiewicz fortepian/kontrabas – Jarek Kordaczuk Wydawca: Centrum Sztuki Dziecka w Poznaniu Produkcja: 6DB Records Odpowiedz Link
rykam Lokomotywa Boguckiej z puzzlami (wyd. Visart) 14.11.13, 11:08 Okładka Lokomotywa Tekst: Julian Tuwim Ilustracje: Katarzyna Bogucka Wydawnictwo: Visart Premiera: 15 grudnia 2013 Najbardziej znany wiersz Tuwima przełożony na język ilustracji przez Katarzynę Bogucką. Częścią projektu są puzzle. Będzie to nie tylko forma zabawy, mają one za zadanie wymuszać słuchanie ze zrozumieniem i utrwalenie wiersza. Przykładowa ilustracja Odpowiedz Link
kate.2 Re: Lokomotywa Boguckiej z puzzlami (wyd. Visart) 14.11.13, 15:31 wspaniałe :) My w tym roku w dzień urodzin Tuwima mieliśmy w domu z 5-latką dzień z Tuwimem. Wyciągnęłam wszystkie książki i płyty z wierszami a dodatkowo zakupiłam Tuwimki, czytaliśmy, słuchaliśmy i śpiewaliśmy. Akurat córka była chora i cały dzień spędzaliśmy w domu. Z internetu wydrukowałam jej krótką biografię i zdjęcie. Nie mamy niestety książki o dzieciństwie Tuwima ale może za rok będziemy ją mieli na kolejne urodziny ;) Odpowiedz Link
rykam Re: Rok 2013 rokiem Juliana Tuwima!!! 15.11.13, 09:46 Lutosławski, Tuwim. Piosenki nie tylko dla dzieci Dorota Miśkiewicz & Kwadrofonik Premiera: 12 listopada 2013 1. Idzie Grześ 2. Spóźniony Słowik 3. Ptasie Plotki 4. Rok i Bieda 5. O Panu Tralalińskim 6. Kotek 7. Trudny Rachunek 8. Warzywa 9. Taniec 10. Rzeczka Koncert promujący płytę odbędzie się 26 listopada w Studiu Koncertowym Polskiego Radia im. Witodla Lutosławskiego (ul. Modzelewskiego 59, Warszawa). Odpowiedz Link
abepe Tuwim po kaszubsku! 13.12.13, 23:49 Na taką wersję wierszy Tuwima dzisiaj trafiłam:) www.dziennikbaltycki.pl/artykul/1056378,tuwim-po-kaszubsku-pierwsza-prezentacja-ksiazki-i-plyty-w-sopocie,id,t.html Julian Tuwim, Nôsnôżniészé wiérztë dlô dzecy, skaszëbił Tómk Fópka. Tłumaczenie Tomasz Fopke, Konsultacja językowa prof. dr hab. Jerzy Treder. Rysunki Jarosław Wróbel, Wydawnictwo Oskar Sp. Odpowiedz Link
abepe Re: Lutoslawski, Tuwim. Piosenki nie tylko dla dz 22.12.13, 14:15 Słyszałam w dwójce "Pana Tralalińskiego" i wywiad z Dorotą Miśkiewicz i Emilią Sitarz z zespołu Kwadrofonik. A tutaj wcześniejsza informacja o nagraniu. Naprawdę warto mieć tę płytę. Według mnie muzyka "poważna" współczesna bardzo pasuje dzieciom. Aranżacja zespołu Kwadrofonik jest przecudna. Bardzo bym chciała zabrać dzieci na koncert. Lutoslawski Tuwim. Piosenki nie tylko dla dzieci. Album T... Odpowiedz Link
steffa Re: Lutoslawski, Tuwim. Piosenki nie tylko dla dz 28.12.13, 14:17 Oglądałam ten koncert w Kulturze. Warto! Odpowiedz Link
abepe Re: Lutoslawski, Tuwim. Piosenki nie tylko dla dz 28.12.13, 20:24 steffa napisała: > Oglądałam ten koncert w Kulturze. Warto! Właśnie widzę, że był w pierwszy dzień świąt:( Odpowiedz Link
abepe Re: Lutoslawski, Tuwim. Piosenki nie tylko dla dz 28.12.13, 20:22 Moje dzieci dostały płytę pod choinkę (dobrze, że mnie się nie udało jej znaleźć przed samymi świętami, bo dostałyby dwie;). Na razie słuchaliśmy raz, ale w rozgardiaszu. Mnie się podoba, dzieci jeszcze się nie wypowiedziały. Steffo - nie wiesz, czy gdzieś można ten koncert zobaczyć? Na stronie dwójki, w wideorelacjach nie znalazłam. Odpowiedz Link
steffa Re: Lutoslawski, Tuwim. Piosenki nie tylko dla dz 29.12.13, 00:06 Nie wiem. Może będą powtarzać? Dowiem się. Odpowiedz Link
abepe Re: Lutoslawski, Tuwim. Piosenki nie tylko dla dz 05.01.14, 19:43 Donoszę, że moje dzieci bardzo często włączają te płytę! Polecamy!!! Odpowiedz Link
rykam Julek. Podróże do krain wyobraźni Juliana Tuwima 03.12.13, 10:30 Autor: Krystyna Ratajska Premiera: 6 grudnia 2013 Wydawnictwo: Księży Młyn Julek. Podróże do krain wyobraźni Juliana Tuwima to książka, której bohaterem jest słynny polski poeta. Zanim jednak zyskał sławę, a jego utwory stały się znane dzieciom i dorosłym, był małym chłopcem, o dziwo, nieskorym do nauki, ale za to z głową pełną szalonych pomysłów. Tak jak Wy uwielbiał spędzać czas z kolegami na podwórku, poznając jego różne zakamarki, spacerować po mieście, zaglądając w swoje ulubione miejsca, wybierać się na zwariowane wycieczki tramwajem, robić psikusy koleżankom i eksperymentować, przygotowując różne mikstury, nie zawsze bezpieczne. Łódzkie podwórko, ulica Piotrkowska, park w Helenowie, cukiernia Roszkowskiego, kwiaciarnia Salwy, kina, apteki i biblioteki to miejsca dla niego szczególne. Tam spotykał się z przyjaciółmi, przeżywał przygody, doświadczał pierwszych uczuć. To one na zawsze zachowały się w jego pamięci, a ich trwały ślad pozostał w jego wierszach. Wakacyjne miesiące spędzał Julek wraz z siostrą w Inowłodzu. Nadpilickie letnisko to dla niego magiczny świat – nieograniczona przestrzeń, swoboda, rozległe łąki, lasy i Pilica wijąca się niczym wstęga. Jakże to odmienne od szarej, zadymionej Łodzi. Piękno przyrody, urok zabytkowego kościółka, pływanie łódkami po Pilicy, wędrówki po lasach, uroda kwiecistych łąk to obrazy, które dorosły już Julian często przywoływał w pamięci i na kartach książek. Ten dziecięcy łódzki i sielankowy świat, w którym wyobraźnia podsuwała nietuzinkowe pomysły, gdzie rodziły się pasje i „bziki”, a serce zaczynało mocniej bić stał się później niewyczerpanym źródłem poetyckiego natchnienia, twórczych eksperymentów. Zapraszamy na wędrówkę z Tuwimem, na przygodę, na zabawę, na poznawanie. Mamy nadzieję, że Wasza ciekawość świata zostanie zaspokojona. Odpowiedz Link
bursz rok 2014 08.01.14, 15:35 wojciechwencel.blogspot.com/2014/01/chwasty-polskie.html Odpowiedz Link
bluestarfish Re: rok 2014 09.01.14, 00:26 Jolu, Twoje sympatie polityczne są ogólnie znane, masz w necie mnóstwo miejsca na ich nieskrępowane wyrażanie, ale nie zaśmiecaj może nimi TEGO forum. Odpowiedz Link
bursz Re: rok 2014 09.01.14, 08:06 bluestarfish przecież znany autor nie pisze o mnie tylko o Tuwimie:-)))) pisze PRAWDĘ? Czyżby niewygodną, wstydliwą? To jest wątek o Tuwimie. Rok się skończył na szczęście, Tuwima z jakiś przyczyn, myślę, że tych życiorysowych właśnie, było dużo jeśli nie za dużo wszędzie. Są inni autorzy pięknie piszący wiersze dla dzieci również? miłego dnia ps. nasze sympatie nie mają znaczenia. Nie oczekuję więcej postów:-))) Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: rok 2014 14.01.14, 09:29 PRAWDA.... Bursz, jeśli ona faktycznie Cię interesuje i chcesz o nią walczyć - polecam propagowanie wiedzy o tym, dlaczego Tuwim zdecydował się na formułowanie epitetów typu „przyjaciele-faszyści” pod adres, jak to ujął WW, "obozu niepodległościowego". Może zacytujesz co pisał o Tuwimie, np. Gajcy? I co po wojnie, z ochotą, przedrukowywano? A może masz ochotę przyjrzeć się z bliska ile osób J.T. "odciął od stryczka", dzięki niby tym "wstydliwym" elementom życia? Polecam. Dla chętnych - biografie Tuwima chyba powszechnie dostępne. Dokumenty, pisma także. Bo przyglądanie się poezji to chyba to już inna całkiem inna sprawa? Jestem ciekawa dlaczego nie oczekujesz już więcej postów? (dawno nie zaglądałam na forum, spadła wstydliwa zasłona milczenia?) Poproszę o Twoją listę autorów również pięknie piszących wiersze dla dzieci :) Odpowiedz Link
bursz Re: rok 2014 14.01.14, 16:37 Anna i.., tak, oczekuję więcej postów i ew. dyskusji. Widzę, śledzę aktywność od roku na wątku, ale w ramach .... towarzystwa wzajemnej adoracji, a przecież czy o to tylko chodzi w dyskusji. Argument w stylu Twoje poglądy są znane?:-))) Skąd, chyba nie jestem tak znana, na szczęście nie wstydzę się ich, jestem z nich wręcz dumna. Artykuł wydaje mi się bardzo, bardzo ciekawy. Czytałaś? Tak są same fakty, cytaty Tuwima, korespondencja z przyjaciółmi. Jest też odpowiedz na pytanie, czy za wybory polityczne warto przekreślać jego dorobek? Gdyby nie poglądy, życiorys, wybory,aktywność, wręcz zdrada Tuwima byłby ustanowiony Rok Tuwima? NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE, i to jest smutne, że my Polacy bronimy takich postaci i je promujemy. Żył, był, pisał, wiersze mają miejsce w literaturze, są literaturoznawcy, wystarczy, niech utwory się same bronią, trzeba im pomagać, tak nachalnie promować, musicie to robić, po co? Cenie poetę Wencla, chwała że są TACY POECI, LUDZIE. DZIĘKUJĘ, pozdrawiam wcale nie złośliwie i w złej wierze, pa Odpowiedz Link
abepe Re: rok 2014 14.01.14, 17:36 bursz napisała: > Anna i.., > tak, oczekuję więcej postów i ew. dyskusji. Widzę, śledzę aktywność od roku na > wątku, ale w ramach .... towarzystwa wzajemnej adoracji, a przecież czy o to ty > lko chodzi w dyskusji. Hmm, mam wrażenie, że początek dyskusji był nieco burzliwy. Jednak nie po Twojej myśli? Żył, był, pisał, wiersze mają miejsce w literaturze, są literatu > roznawcy, wystarczy, niech utwory się same bronią, trzeba im pomagać, tak nacha > lnie promować, musicie to robić, po co? Bo to klasyka polskiej literatury dla dzieci i ludzie cały czas chcą kupować Tuwima. Niech mają go w dobrej oprawie. Odpowiedz Link
bursz Re: rok 2014 14.01.14, 17:51 jedna z... napisała nie zaśmiecaj może nimi TEGO forum czym? Czytałyście cały artykuł, podkreślam nie złośliwie, BARDZO CIEKAWY:-)))? Nie ma mojej myśli, dyskusji po mojej myśli, NIE są FAKTY z życia wielkiego pisarza. Podyskutujcie nad tym. Poza tym myślę, że są tutaj, wśród Was ludzie, którzy mają możliwość dyskusji nie tylko we własnym gronie, bo to jest nudne, chyba? pozdrawiam,j. Odpowiedz Link
abepe Re: rok 2014 14.01.14, 18:13 bursz napisała: > jedna z... napisała > nie zaśmiecaj może nimi TEGO forum > czym? Bo to forum o książkach dla dzieci i życiorysy autorów nie są tutaj niezbędne. A dyskusje, które najczęściej przeradzają się w kłótnie - także nic nie wnoszą. > Czytałyście cały artykuł, podkreślam nie złośliwie, BARDZO CIEKAWY:-)))? Nie ma > mojej myśli, dyskusji po mojej myśli, NIE są FAKTY z życia wielkiego pisarza. Nie jest udostępniony. > Podyskutujcie nad tym. Poza tym myślę, że są tutaj, wśród Was ludzie, którzy ma > ją możliwość dyskusji nie tylko we własnym gronie, bo to jest nudne, chyba? > pozdrawiam,j. Dlaczego nudne??? Ja mam ciekawe własne grono. Odpowiedz Link
bursz Re: rok 2014 14.01.14, 18:13 jedna z... napisała nie zaśmiecaj może nimi TEGO forum czym? rzeczywiście jest to forum GW, ludzi uprzywilejowanych? Czy są tutaj porządani tylko ludzie jednego słusznego wyznanie? Dlaczego tak tego bronicie? Czytałyście cały artykuł, podkreślam nie złośliwie, BARDZO CIEKAWY:-)))?Przeczytałam go dziś , po wpisie anny..., po raz 2. Nie ma mojej myśli, dyskusji po mojej myśli, NIE, są FAKTY z życia wielkiego pisarza. Życiorys. Ciekawy. BARDZO. Z tego co obserwuję pisują, zaglądają tutaj ludzie którzy obracają się ..... w świecie.....pisarzy,książki, literatury, macie na pewno okazję spotkać Pisarza Wencla. Słyszeliście o takim? serdecznie pozdrawiam:-)))) Odpowiedz Link
bursz Re: rok 2014 14.01.14, 18:15 Przepraszam po skorygowaniu klepnęłam 2 razy, a czekam na księdza:-))))i czytam z doskoku:-))) Odpowiedz Link
abepe Re: rok 2014 14.01.14, 18:57 Skoro jest errata postu, to ja też się jeszcze dopiszę. bursz napisała: rzeczywiście jest to forum GW, ludzi uprzywilejowanych? Czy są tutaj por > ządani tylko ludzie jednego słusznego wyznanie? Dlaczego tak tego bronicie? Jest to forum gazeta.pl, ale co to ma wspólnego z poglądami na twórczość Tuwima dla dzieci? > Z tego co obserwuję pisują, zaglądają tutaj ludzie którzy obracają się ..... > w świecie.....pisarzy,książki, literatury, macie na pewno okazję spotkać Pisarz > a Wencla. Słyszeliście o takim? Nie słyszałam. Czym zasłynął? Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: rok 2014 14.01.14, 21:58 Zasłynął chyba głównie tego typu artykułami ;P No dobra: przynam się, czytałam może z jeden jego wierszy jeszcze z czasów "brulionu". Nie pamiętam o czym. I jaki. Widać nie było warto... bursz, trudno w tym co napisałaś (co przynam, pobieżnie, przejrzałam) doszukać się jakiś argumentów czy podstaw rzeczowej dyskusji: bo samo hasło "bardzo ciekawy" jakoś mało rzeczowe jest. I nie przekonuje. Przeczytałam to, co udostępniono. Wyraźna tendencyjność i brak faktycznej refleksji (autor ma tezę i dobiera sobie do niej fakty) zniechęca do inwestowania, by zapoznać się z całością. Ja zadałam Tobie kilka pytań - mogę dorzucić kolejne: czy znasz szczegółowo biografię Tuwima (czy zetknęłaś się po raz pierwszy z nią w tym przywołanym tekście?) I co w ogóle ma znaczyć hasło "że my Polacy bronimy takich postaci"?! Przychodzą mi pewnie cytaty z Ewangelli, ale wstrzymam się, może wyjaśnisz o co Ci chodzi... A na marginesie: przypomina mi się wątek założony kiedyś przez Steffę (?)> o tym, jak na nasz wybór książek mogą wpływać sylwetki, życiorysy autorów. Odpowiedz Link
rykam Re: rok 2014 14.01.14, 23:14 anna_mrozi napisała: > A na marginesie: przypomina mi się wątek założony kiedyś przez Steffę (?)> > o tym, jak na nasz wybór książek mogą wpływać sylwetki, życiorysy autorów. życie publiczne - życie prywatne :) Odpowiedz Link
rykam Urok Tuwima 01.07.14, 18:58 Urok Tuwima Muzyka, aranżacje i produkcja muzyczna: Piotr Nazaruk Koncepcja artystyczna: Konrad Dworakowski, Dyrektor Teatru Pinokio w Łodzi Premiera: 7 grudnia 2013 Wokale: Ewa Wróblewska, Małgorzata Krawczenko, Łukasz Bzura, Piotr Osak Zespół instrumentalny: Michał Kobojek – saksofony, klarnet Przemysław Kuczyński – perkusja, instrumenty perkusyjne Michał Łyczek – instrumenty klawiszowe Tomasz Zieliński – gitara basowa Gościnnie: Emilia Nazaruk - dodatkowy głos Krzysztof Herdzin – fortepian Robert Kubiszyn – kontrabas Tomasz Lipert – gitara Marek Napiórkowski – gitara Piotr Nazaruk – śpiew, instrumenty klawiszowe, klarnet basowy Postać i dorobek literacki Juliana Tuwima od zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem twórców skupionych wokół sceny Teatru Pinokio w Łodzi. Z okazji Roku Tuwima Teatr postanowił przygotować projekt muzyczny „Urok Tuwima”, na który składa się wydawnictwo płytowe oraz koncert dla całych rodzin w reżyserii Konrada Dworakowskiego. Muzykę do tekstów Juliana Tuwima dla najmłodszych skomponował Piotr Nazaruk. Ze spotkania Tuwima z Nazarukiem powstała wędrówka w krainę dziecięcej wyobraźni i inspiracji muzycznych z całego świata. W utworach można usłyszeć m.in. aranżacje jazzowe, muzykę rozrywkową, rytmy bałkańskie, a nawet nawiązania do hard rocka. Dzięki nastrojowej i dowcipnej muzyce dzieci mogą zaśpiewać doskonale znane strofy, a dorośli odkrywać na nowo znaczenia dźwięcznych i przewrotnych słów poety. Z przyjemnością przyjąłem propozycję Teatru Pinokio w Łodzi. Język Tuwima jest tak melodyjny, że niektóre tematy śpiewają się same. Poza tym była to podróż sentymentalna. Wróciłem do wierszy czytanych w dzieciństwie i ulubionych klimatów muzycznych z czasów liceum i studiów tj. Sting, Pat Metheny i Yellowjackets) – mówi Piotr Nazaruk. Do projektu muzycznego Piotr Nazaruk zaprosił aktorów Teatru Pinokio w Łodzi: Ewę Wróblewską i Łukasza Bzurę oraz aktorów gościnnych: Małgorzatę Krawczenko i Piotra Osaka. Towarzyszą im najwyższej klasy łódzcy muzycy sesyjni (Michał Kobojek, Michał Łyczek, Przemysław Kuczyński i Tomasz Zieliński), którzy na co dzień występują z takimi artystami, jak: Michał Urbaniak, Urszula Dudziak czy grupa Varius Manx. Na płycie „Urok Tuwima” oprócz artystów, biorących udział w koncercie, gościnnie wystąpili: Emila Nazaruk, Krzysztof Herdzin, Robert Kubiszyn, Tomasz Lipert, Marek Napiórkowski i Piotr Nazaruk. Do projektu „Urok Tuwima” zaprosiliśmy najwybitniejszych muzyków z całej Polski. Tworząc sztukę dla dzieci, zawsze dbamy o najwyższy poziom artystyczny naszych realizacji. Traktujemy małych widzów z największą powagą, jako osoby w pełni kompetentne do odbioru wytworów kultury. Tym samym kształtujemy ich gust muzyczny od najmłodszych lat – mówi Konrad Dworakowski, Dyrektor Teatru Pinokio w Łodzi. „Urok Tuwima” został wydany na płycie CD oraz w limitowanej wersji na płycie winylowej. Koncert o tym samym tytule wszedł na stałe do repertuaru Teatru. Urokliwe piosenki Teatru Pinokio, mogą sprawić, że często będzie nachodzić Cię nieodparta pokusa, by za namową Tuwima… przymykać oczy. Projekt został zrealizowany na zlecenie Instytutu Książki oraz dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Tytuły piosenek: 1. Dwa wiatry 3:20 2. Idzie Grześ 4:00 3. Pstryk 2:45 4. Spóźniony słowik 3:45 5. Kotek 3:30 6. Trudny rachunek 4:10 7. Cuda i dziwy 3:45 8. Śmierdziel 3:35 9. Rwanie bzu 3:15 10. Okulary 2:55 11. Rok i bieda 3:50 12. Nauka 5:10 Do przesłuchania: Trudny rachunek Produkcja i dystrybucja: Teatr Pinokio w Łodzi Mix i mastering: Paweł Marciniak Opracowanie graficzne: Ola Woldańska-Płocińska Produkcja wykonawcza: Kamila Majchrzycka Odpowiedz Link