Dodaj do ulubionych

audiobooki

29.06.16, 19:25
Jako że wakacje i dłuższe trasy przed nami, chciałabym się zaopatrzyć w jakieś nowe audiokooki. Mam 2 synów (2,5 i 8,5). Wiem że wiekowo ciężko dobrać dla nich coś wspólnego, ale chętnie słuchają Dzieci z Bulerbyn (Jungowska), Bajki Grajki (Brzechwa-Fronczewski), Mikołajek (Stuhr). Tylko że to już mamy przesłuchane po kilkaset razy ;) Co mogłybyście polecić jeszcze takiego przystępnego dla obu?
Obserwuj wątek
    • lulilu Re: audiobooki 30.06.16, 08:34
      Polecam Wam "Karlsona z dachu" (wyd. Jungoffska) tym bardziej, że "Dzieci z Bullerbyn" w tym samym wykonaniu 'zadziałały'. Jeśli się sprawdzi- macie przed sobą przyszłość :) - są trzy płyty
      • quistista Re: audiobooki 30.06.16, 11:01
        U nas wlasciwie wszystkie audiobooki na podstawie ksiazek Astrid Lingren wyd. Jungoffska sluchane sa bez przerwy.
        • zaba772 Re: audiobooki 30.06.16, 20:34
          a no właśnie, właśnie! Dzięki dziewczyny:)
      • laemmchen79 Re: audiobooki 30.06.16, 21:00
        Przy Dzieciach z Bullerbyn mamy wybór - jest też wspaniałe nagranie w wykonaniu Ireny Kwiatkowskiej - naszym zdaniem lepsze aniżeli Jungowskiej
        • quistista Re: audiobooki 30.06.16, 21:17
          Ok, sprostowanie. Dzieci z Bullerbyn tez sluchaja Kwiatkowskiej:)
        • hazyblue Re: audiobooki 01.07.16, 13:58
          Nie wiedziałam o tym. Kupię małej na pewno. W wakacje będzie jechać z dziadkami samochodem przez całą Polskę, przyda się.
        • zaba772 Re: audiobooki 01.07.16, 19:53
          no u nas zdecydowanie Jungowska (chociaż jako aktorka - nie przepadam ;) )
    • lulilu Re: audiobooki 30.06.16, 08:36
      Tu opis na stronie wydawnictwa:
      jungoffska.pl/kategoria/karlsson
    • czaplaczarna Re: audiobooki 30.06.16, 11:10
      Też wszystkie A. Lindgren, Doktor Dolittle, Akademia Pana Kleksa, Piotruś Pan czytany przez Wiktora Zborowskiego.

Poza tym teraz można kupić przegrane na CD/mp3 wszystkie bajki wydawane w naszym dzieciństwie (ok30 lat temu) na płytach analogowych ;-)
      • zaba772 Re: audiobooki 30.06.16, 20:36
        ooooo super! Może znajdę mojego ukochanego "Trapcia" :) To jest świetny pomysł!
        • czaplaczarna Re: audiobooki 30.06.16, 21:23
          :-)
          www.bajki-grajki.pl/sklep/bajki-muzyczne/127/84-trapcio-18-zl
          • zaba772 Re: audiobooki 01.07.16, 19:56
            Świetnie, już wczoraj od razu dorwałam i nie mogę się doczekać jak przesłuchamy:) Ciekawe kto się będzie bardziej cieszyć....;)
    • hazyblue Re: audiobooki 30.06.16, 12:57
      U nas "Lotta z ulicy awanturników" sprawdziła się dla dziecka. Niestety mnie i męża interpretacja Jungowskiej drażni, więc pozostałe książki Astrid Lindgren już tylko w formie papierowej.
      Wszyscy lubimy słuchać "Pettsona i Findusa" w rewelacyjnej interpretacji Stuhra. "Plastusiowy pamiętnik" ku mojemu zdziwieniu sprawdził się świetnie. Mała słucha też serii o Basi, ale nie wiem czy chłopakom się spodoba.
      • zaba772 Re: audiobooki 30.06.16, 20:38
        oooo a kto czyta "Plastusiowy Pamiętnik"? Muszę koniecznie tego "Pettsona i Findusa" nabyć:)
        • hazyblue Re: audiobooki 01.07.16, 17:36
          Plastusiowy pamiętnik czyta Joanna Pach
          • zaba772 Re: audiobooki 01.07.16, 19:54
            dziękuję:)
        • dwellajna Re: audiobooki 02.07.16, 08:48
          Jedyne słuszne wykonanie Plastusiowego pamietnika = Irena Kwiatkowska.
          Polecam tez Ksiege Dzungli (Marian Opania) i Ja i moja siostra Klara (Monika Pikuła).
          • beataj02 Re: audiobooki 04.07.16, 13:48
            A ja od wielu lat poszukuję pewnego zestawu, kilku bajek/opowieści... Jako dziecko miałam to na czarnej płycie, okładka była morsko-niebieska z jakimiś roślinami? zwierzakami? Na stronie B był fragment Ani z Zielonego Wzgórza i chyba coś jeszcze (Ptasie Radio?), na stronie A kilka utworów, m.in. o lnianej koszulce dla niemowlęcia ("uaaa, uuuaaa, któż tak płacze?") i moja ukochana o spragnionym koguciku ("daj kogucikowi wody, bo on leży koło drogi i ani tchnie!"). Czytała oczywiście ukochana Irena Kwiatkowska. Ale jak czytała! Do dziś dźwięczy mi w głowie jej głos.
            Bajki Grajki tego nie wydały, a mnie się marzy mp3...
            • beataj02 Re: audiobooki 04.07.16, 13:57
              Nooo, znalazłam. Jednak siła internetu jest :D Bajki dla dzieci www.youtube.com/watch?v=rkNfJaqvxu4&list=PLjSuyMSxxASj4a3A359bdr6XTmfMmqRHx&index=1 Mogę odetchnąć, będzie dla wnuków ;-)
              • zaba772 Re: audiobooki 05.07.16, 11:38
                hehe no tak, czasem wystarczy się zawziąć i nagle dzieje się niemożliwe:) U nas jeszcze "Pipi" się sprawdza. A "Plastusiowy Pamiętnik" muszę Kwiatkowskiej dorwać faktycznie! Dzięki!
    • maesstra Re: audiobooki 06.07.16, 09:34
      to ja polecę może coś z innej bajki, u nas na topie Kocie historie (3części są) - czyta Boberek, zabawne i powinny zaciekawić obu panów :)
      • zaba772 Re: audiobooki 23.08.16, 12:25
        o kurcze, tego nie znamy:) DZIĘKI!
    • laemmchen79 Re: audiobooki 06.07.16, 18:53
      zaba772, a jak to jest ze słuchaniem tych audiobooków przez młodszego? W sumie większość tytułów, które podałaś (a inni też poszli w tym kierunku), jest zdecydowanie dla starszego. A co z młodszym? Faktycznie spokojnie siedzi i słucha, czy po prostu nie ma wyjścia? Bajki-grajki jeszcze zrozumiem (polecaam wątek huculeczki z tematem forum.gazeta.pl/forum/w,16375,160141676,160141676,Bajki_grajki_dla_prawie_trzylatki_jakie_.html), ale np. Mikołajek (nawet w wykonaniu Stuhra), czy A. Lindgren, nawet w wersji Jungowskiej z podkładem muzycznym, to przecież dla niespełna 3-latka musi być kosmos i natłok języka. Mi udało się przemycić 3-latkowi Pettsona czy np. Elmera w wykonaniu Kowalewskiego tylko dlatego, że wcześniej przeczytaliśmy książki, miał w głowie obrazki i przez to tekst był bardziej przystępny.

Piszę, bo prosiłaś o tytuły dla OBU chłopców, a ja widząc te wszystkie tytuły nijak nie wyobrażam sobie takiego podkładu cierpliwości u niespełna 3-latka - jak to u was wygląda?
      • agulle Re: audiobooki 06.08.16, 21:06
        Ja co prawda mam 7latów, ale auiobooków słuchają mniej więcej od 2-3 r.ż. U nas wcześniej audiobooki tylko w aucie się sprawdzały, tam siłą rzeczy trzeba siedzieć w jednym miejscu i łatwo sie skupić na słuchaniu (ba, włączenie audiobooka jest gwarancją spokojnej podróży i krótkiej i długiej).
        W domu chłopcy słuchają audiobooków ale tych, które już znają, nowe wciagają tylko w aucie.
        Myślałam o włączaniu im bajek do zasypiania ale jakoś zawsze się bałam, że to będzie wydłużało zasypianie.
      • zaba772 Re: audiobooki 21.08.16, 22:03
        Wspólnie słuchamy w aucie, jesteśmy teraz po kilku dłuższych podróżach i muszę powiedzieć że obaj słuchają z takim samym zaciekawieniem. Głównie wałkujemy Dzieci z Bulerbyn i Pipi. Nie wiem na ile by wysiedział słuchając w domu, ale w podróży jest cisza i obaj zamieniają się w słuch :)
    • tatiana515 Re: audiobooki 09.08.16, 12:28
      Może pozostałe książki Astrid Lindgren? Pamiętam, że ja się nimi zachwycałam. Albo "Akademia pana Kleksa" czy inne polskie? Jest spora rozbieżność w wieku, więc ciężko wymyślić coś uniwersalnego dla obu, ale na pewno dasz radę!
      • zaba772 Re: audiobooki 21.08.16, 22:15
        oooo tak, z Pana Kleksa też namiętnie słuchamy piosenek:) Idealnie wpasowują się na chwilę obecną dla jednego i drugiego :)
    • laemmchen79 Re: audiobooki 27.08.16, 23:26
      Na tegorocznych wyjazdach sprawdził nam się dla obu (niespełna 6-latek i 3,5-latek) "Ferdynand Wspaniały" z Bajek-Grajek i Przygody kota Filemona z NK - Ferdynand świetnie opracowany dźwiękowo, a samą historię z wersji skróconej da się wytłumaczyć 3,5-latkowi. Filemon językowo moim zdaniem dość ambitny tak, że starszy nadal sporo korzysta (i zresztą uwielbia fantastyczne wykonanie Mariana Opanii), a młodszy podpiera się bajkami animowanymi - obie produkcje bardzo polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka