laemmchen79
11.01.18, 19:52
Szukam dla moich dwóch szczurów wodnych książek z motywem nurkowania/pływania.
Dzika mrówka niestety jeszcze odpada (starszy syn ma skończone 7 lat, raczej będzie za wcześnie, tym bardziej, że jeżeli raz zrazi się do książki, to potem bardzo ciężko go do niej przekonać - często nie pamięta tych, które przeczytamy, ale te, których nie chciał słuchać, nawet, jeżeli były to zaledwie 2 strony, ma chyba gdzieś w mózgu wykute).
Zdecydowanie najukochańsza w temacie to "Podwodny Świat. Opowieść o Jacques'u Cousteu", a tuż za nią Jaś ciekawski. Bardzo dobrze panowie przyjęli też Ja się nauczę pływać, mała wyderko Samojlika.
Pogrzebałam na forum i ktoś wspomina o wątku nurkowania w rodzinie Mellposów, ktoś o Lecie Muminków (ale tu chodziło raczej o nurkowanie przy okazji zalania willi), pojawia się też Louis na plaży i tyle.
Jest oczywiście też Nela (prawie w każdej książce mała reporterka schodzi pod wodę).
Bardzo ciekawa jest też O oceanach Multico, przeglądamy też Podwodny świat Bartosza Stróżyńskiego.
Poza tym oczywiście jest ogromny wybór książek o podwodnym świecie w kontekście flory i fauny (tu kilka tytułów z pomysłami na ich wykorzystanie w zabawach), ale wciąż brakuje mi opowiadania o dzieciach, najchętniej w wieku wczesnoszkolnym, które pływają, nurkują itd. Może w między czasie ukazało się coś nowego, co przeoczyłam, ewentualnie chętnie wrócimy do ramotek - z góry dzięki za ciekawe podpowiedzi.