Dodaj do ulubionych

Nurkowanie

11.01.18, 19:52
Szukam dla moich dwóch szczurów wodnych książek z motywem nurkowania/pływania.

Dzika mrówka niestety jeszcze odpada (starszy syn ma skończone 7 lat, raczej będzie za wcześnie, tym bardziej, że jeżeli raz zrazi się do książki, to potem bardzo ciężko go do niej przekonać - często nie pamięta tych, które przeczytamy, ale te, których nie chciał słuchać, nawet, jeżeli były to zaledwie 2 strony, ma chyba gdzieś w mózgu wykute).

Zdecydowanie najukochańsza w temacie to "Podwodny Świat. Opowieść o Jacques'u Cousteu", a tuż za nią Jaś ciekawski. Bardzo dobrze panowie przyjęli też Ja się nauczę pływać, mała wyderko Samojlika.

Pogrzebałam na forum i ktoś wspomina o wątku nurkowania w rodzinie Mellposów, ktoś o Lecie Muminków (ale tu chodziło raczej o nurkowanie przy okazji zalania willi), pojawia się też Louis na plaży i tyle.

Jest oczywiście też Nela (prawie w każdej książce mała reporterka schodzi pod wodę).

Bardzo ciekawa jest też O oceanach Multico, przeglądamy też Podwodny świat Bartosza Stróżyńskiego.

Poza tym oczywiście jest ogromny wybór książek o podwodnym świecie w kontekście flory i fauny (tu kilka tytułów z pomysłami na ich wykorzystanie w zabawach), ale wciąż brakuje mi opowiadania o dzieciach, najchętniej w wieku wczesnoszkolnym, które pływają, nurkują itd. Może w między czasie ukazało się coś nowego, co przeoczyłam, ewentualnie chętnie wrócimy do ramotek - z góry dzięki za ciekawe podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ania.n-82 Re: Nurkowanie 11.01.18, 21:42
      Też bardzo lubimy "Podwodny Świat. Opowieść o Jacques'u Cousteu". Poza tym "Piaskowy wilk" rozgrywa się nad morzem, coś tam chyba jest o pływaniu :)
      Rzuć jeszcze okiem na "Klara i Hauni": zezuzulla.blogspot.dk/2013/03/klara-i-hauni.html
      Na żywo jej nie widziałam i nie wiem czy jest dobra, ale może warto sprawdzić.
    • bruy-ere Re: Nurkowanie 11.01.18, 21:44
      W komiksie "Tomek i Jacek. Piraci z Lua Lua" występuje motyw nurkowania, można zobaczyć na podglądzie: www.komiks.gildia.pl/komiksy/tomek-i-jacek/1
    • bruy-ere Re: Nurkowanie 11.01.18, 21:48
      Przypomniało mi się też, że w "Pod ziemią, pod wodą" jest cała strona ze strojami płetwonurków z różnych epok.
      • laemmchen79 Re: Nurkowanie 12.01.18, 05:22
        Dzięki dziewczyny za komiks i Klarę i Hauni - poszukam, bardzo mnie zaciekawiły a bruy-ere za przypomnienie Pod ziemią, pod wodą - w sumie powinno być wypisane na liście na górze, ale mnie tu ciągnie bardziej w stronę histryjki z nurkowaniem w bliższym lub dalszym tle.

Przypomniał mi się jeszcze Węgielek i Snieżek - podróż w głąb oceanu.

I jeszcze jak mogłam nie wpisać Basia i basen - może nurkowania tu niezbyt wiele, ale dzieci pokochały (czy można gdzieś wypożyczyć wielkiego pana z marynarskim tatuażem, żeby pojawił się na basenie, jak i my tam będziemy?)
        • bruy-ere Re: Nurkowanie 12.01.18, 08:50
          A propos pływania - przypomniała mi się "Zuzia uczy się pływać" z serii Mądra Mysz: maleksiazki.pl/produkt/zuzia-uczy-sie-plywac.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka