jelena2 10.03.05, 21:43 Witam,chcę nabyć powiastki Beatrix Potter, ale czytałam na forum, że nie wszystkie nadają się dla dzieci(np. ta, gdzie robią z tatusia pasztet ).Które są godne polecenia, a które nie?Z góry dzięki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka_azj Re: powiastki Beatrix Potter 15.03.05, 11:46 Nie robią z tatusia pasztetu, bo już dawno został spozyty ;-) "Powiastki Beatrix Potter" były wydane w dwóch wersjach - obie w tłumaczeniu Małgorzaty Musierowicz i z ilustracjami autorki, które stanowią ich immanentną część. Jednotomowe wydanie zbiorowe wydała "Muza" jakieś 5 lat temu - jest to grube (i drogie - wówczas ok. 90 zł) tomiszcze zawierające wszystkie opowiastki z wstępami filologicznymi. Mamy to wydanie i teraz moge stwierdzić, że nie warto - tak naprawdę do czytania współczesnym dzieciakom nadaje się góra 10 historyjek. Poza tym pojedyncze historyjki w małych książeczkach wydawał chyba Siedmioróg i te są BARDZIEJ warte czytania - bywają na Allegro. Odpowiedz Link
nchyb Re: powiastki Beatrix Potter 15.03.05, 12:18 Tak mi chodzi po głowie, że natknęłam się na opowiast Potter w innym tłumaczeniu. Szukam, szukam... To dość stare wydanie, w tytule było coś o bajeczkach dla najmłodszych. Jak znajdę, dma znać. Odpowiedz Link
i2h2 Re: do nchyb 15.03.05, 23:24 O tych myślisz? www.allegro.pl/show_item.php?item=44934068 Niestety, nie pamiętam tłumacza, a sprzedający nie ujawnia. Na pewno nie jest to p. Musierowicz. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nchyb Re: do nchyb 16.03.05, 00:41 Ano, ano. Właśnie o tym myślałam. A tłumacza za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć. Zadałam to pytanie na forum książki, może Kawka będzie wiedzieć, Ona specjalizuje się w literaturze dziecięcej. A Tobie dziękuję, ze znalazłaś. Pozdrawiam :-)) Aha, przy okazji link do strony z jedną z powiastek Pani Tycia Myszka: www.dziecionline.pl/maluch/bajki/beatrix/1.htm Odpowiedz Link
i2h2 Re: do nchyb 16.03.05, 07:54 No dobra, zmobilizowałaś mnie ;-) Bajek jest w tej książce dziewiętnaście, a przełożyła p. M. Czarnocka- Wojs. Pozdrawiam Odpowiedz Link
abepe Re: powiastki Beatrix Potter 03.11.05, 16:37 Dla dzieci w jakim wieku sa odpowiednie te powiastki? Wyglądają zachęcająco ale widziałam tylko na stronie wydawnictwa "Siedmioróg" więc nie mogę zajrzeć w treść. Odpowiedz Link
hanula Re: powiastki Beatrix Potter 07.11.05, 02:00 W większości występuje pasztet z tatusia albo placek z dzieci, choć mnie to szczerze mówiąc niespecjalnie przeszkadza. Tylko że przeczytałam całą tę książkę w tłumaczeniu Musierowicz i szczerze mówiąc ani treść nie rzuciła mnie na kolana, ani tłumaczenie (zdarzają się, niestety, ewidentne błędy - mnie to naprawdę razi, jak na obrazku jest rudzik, a w tekście kogut). Odpowiedz Link
mjermak Re: powiastki Beatrix Potter 07.11.05, 21:03 Ja polecam te bajki pomimo spozytego tatusia , w jednej ze znanych mi wystepuje tatus w formie "paja" (od ang. pie) czyli placka z nadzienim miesnym. Ja je mam tez na video i sama uwielbiam ogladac, bo i piekny angielski i piekna muzyka i zajmujaca fabula. Moja 3,5 letnia coreczka je przezywa ale tak normalnie jak to dzieci na tym poziomie. Nie sni jej sie pasztet z tatusia po nocach na pewno. Nie wiem jak sa przetlumaczona i ilustrowane w wydaniach polskich ale te angielskie podobaja mi sie bardzo. Odpowiedz Link