Dodaj do ulubionych

Wedrowka przez slowka

09.01.07, 22:22
Czy ktos moze zetknal sie z ksiazka Dagmary Smialkowskiej 'Wedrowka przez
slowka'?? Zainteresowal mnie opis ale nie wiem czy rzeczywiscie jest warta
kupienia. Chetnie dowiem sie jakie sa opinie tych ktorzy kupili badz
przegladali:-) www.merlin.com.pl/frontend/towar/468078
Obserwuj wątek
    • zf71 Re: Wedrowka przez slowka 10.01.07, 08:47
      Wczoraj listonosz nam doręczył razem z kilkoma innymi znakomitościami J
      Polecam.
      Świetnie wydana, bardzo dobra szata graficzna, wiersze a raczej poszczególne
      słowa którym poświęcona jest książka ilustrowane przez dzieci szpitala
      dziecięcego w Warszawie. Niektóre naprawdę wspaniałe, a cała książka wypełniona
      motywami i fragmentami tych rysunków, naprawdę miło się ogląda.
      Bardzo bogaty wybór wierszy, (zwróć uwagę na liczbę stron), różny poziom
      trudności, będziemy mieć lekturę na kilka lat, bo nie wszystko moje dziecko
      pewnie już dzisiaj pojmie.
      Jestem po lekturze wstępów do poszczególnych rozdziałów, wstępów kierowanych do
      rodziców - bardzo ciekawe i trafne. Moje córeczka ma 2,5 roku bardzo dużo i
      ładnie już mówi więc mogłam się podnieść na duchu czytając o rozwoju
      słownictwa, o tym co można zobaczyć w mowie dziecka. No i dowiedziałam się co
      czeka nas za chwilkę i jeszcze później.
      Bardzo sympatyczna pozycja, sama szukałam długo bliższej informacji o niej i
      przekonały mnie dobre recenzje logopedów, a ostatecznie zdecydowałam się na
      zakup w
      www.eksiegarnia.pl/index.php?s=karta&id=100119717,
      która okazała się bardzo solidną księgarnią i tanią. Kupiłam kilka "smaczków"
      znacznie taniej niż się spodziewałam. Polecam tą księgarnię.
      I książkę również.
      Pozdrawiam
      Zosia
      • zf71 Re: Wedrowka przez slowka 10.01.07, 08:47
        www.eksiegarnia.pl/index.php?s=karta&id=100119717
        • babatera Zf71 10.01.07, 10:45
          Kupowałaś już coś w tej księgarni? Faktycznie podają wszystkie ceny znacznie
          niższe niż gdzie indziej. Ale czy nie ma w tym jakiegoś haczyka?
          • babatera Re: Zf71 10.01.07, 10:47
            Sorry, teraz przeczytałam dokładniej Twój post ;-) bardzo przepraszam. A może
            ktoś jeszcze kupował i też jest zadowolony? Jeśli jest tak jak piszesz to ja od
            dziś kupuję tylko tam ;-)
            • zf71 Re: Zf71 10.01.07, 12:23
              Solidni i terminowi. Dostałam nawet maila o zrealizowaniu zamówienia a
              jednocześnie przepraszający za opóźnienie, co nie było potrzebne bo z całą
              pewnością mieściło się w trzech dniach roboczych jak deklarowali.
              Sama przyznam, że zwykle kupuję w merlinie a tu kuszące były ceny kilku pozycji
              więc zaufałam opinii wystawionej sklepowi w jakiejś "porównywarce" cen oraz
              opiniom klientów które zamieszcza sam sklep.
              Zosia
    • frania_z Re: Wedrowka przez slowka 10.01.07, 11:01
      To przede wszystkim nie jest książka Dagmary Śmiałkowskiej, ale rozumiem, że był to tylko skrót myślowy :-) Współautorami tej książki są znakomici pisarze starszego pokolenia i obiecujący - młodszego pokolenia. Jest też kilka nazwisk, które (jeszcze) nic mi nie mówią, redaktorka zaprosiła do książki również debiutantów. Wiersze do tej książki napisali między innymi: Chotomska, Kern, Wawiłow, Usenko, Papuzińska, Frączek, Sztaudynger. Są tu też wiersze Tuwima i Brzechwy. Autorzy, spadkobiercy, wydawnictwa pozwolili wykorzystać swoje teksty, żeby pomóc Szpitalowi przy Litewskiej - dochód ze sprzedaży książki jest przeznaczony dla przyszpitalnej Fundacji (choćby z tego powodu warto ją więc kupić). To już druga tego typu publikacja, w roku 2002 nakładem KAW ukazała się "Antologia literatury dla najmłodszych".
      A teraz o samej książce: wiersze ułożone są tematycznie, są tam takie tematy jak: Mama, Dziadek, Auto, Miś, Pies, Noc, Coś Słodkiego, Kredki, Książka etc. Wiersze z reguły prezentują wysoki poziom, a przeznaczone są dla dzieci w różnym wieku - i dla przedszkolaczków, i dla szkolniaczków. Można je z pewnością wykorzystać na lekcjach czy zajęciach w przedszkolu, niemal na każdy dziecięcy temat coś fajnego się tam znajdzie.
      I jeszcze jedna ważna informacja: książka jest ilustrowana przez dzieci - pacjentów wspomnianego szpitala. Wszystkie ilustracje są bardzo ładne, a niektóre - szalenie dowcipne (choćby krówka z okładki).
      Polecam!
      • i2h2 Re: Wedrowka przez slowka 10.01.07, 11:26
        Ten skrót myślowy znajduje się w każdym opisie tej książki, we wszystkich
        księgarniach internetowych, do których zajrzałam (opis pochodzi od wydawcy) :-/
        Poza tym z Twojego opisu wniskuję, że koncepcja książki została zerżnięta z
        antologii Anny Ożyńskiej-Zborowskiej:
        www.wysylkowo.pl/ks53720.html
        Włącznie z ilustracjami. A fe!!! Nieładnie to świadczy zarówno o autorce, jak i
        o wydawnictwie... No, chyba, że gdzieś we wstępie jest jakaś informacja na ten
        temat.
        • abepe Re: Wedrowka przez slowka 10.01.07, 13:53
          Iwonko, o "Antologii" wspomniała frania_z w poprzednim poście. Wygląda na to, że
          to kontynuacja pomysłu, bo dochód ze sprzedaży "Antologii" jest przeznaczony na
          wsparcie tego samego szpitala.
          • i2h2 Re: Wedrowka przez slowka 10.01.07, 16:23
            abepe napisała:
            > Iwonko, o "Antologii" wspomniała frania_z w poprzednim poście.

Kompromitacja na całego ;-( Tłumaczy mnie może jedynie, że od rana chodzę z
            koszmarnym bólem głowy i ze ścianami się zderzam :-(
            Jak ja to czytałam - od końca?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka