Gość: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 13:53 www.przemysl.pl/um/zprtp.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autobus Re: Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu... IP: *.autocom.pl 29.01.07, 14:51 no i....?????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 14:53 A kto to opracował???? Czy jakaś kompetentna firma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu... IP: *.autocom.pl 29.01.07, 15:37 opracowali to chyba bracia Grimm ... to jest piekna baśń:))))))))))))) jak zealizuja 1-5 z tego bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Przeczytałem... IP: *.chello.pl 29.01.07, 17:21 Dokument jak dokument, dużo piszą o rzeczach całkiem oczywistych. 1. Bardzo dziwi mnie to, że dopiero 7 punktem jest budowa obwodnicy południowo-wschodniej (Lwowska-Słowackiego) Miastu powinno zależeć na udostępnieniu terenów przy tej drodze. Siódmy punkt to prawie "nigdy". 2. Bardzo dziwne jest planowanie wyłączenia z ruchu ulicy Kościuszki (całej) którędy będzie się dojeżdżać np do muzeum? W ogóle plany wyłączenia większości ulic na Starym Mieście są utopijne (Katedralna, Ferdry, Śnigurskiego, Władycze - zwłaszcza dwie ostatnie nie są jakąkolwiek atrakcją i raczej nią nie będą. Nie wyobrażam sobie komunikacji w takim układzie, co z ludźmi którzy mają domy POWYŻEJ? 3. Budowę ciągów pieszych przewiduje się tam, gdzie są one już wybudowane (Franciszkańska, Kazimierzowska) a nie przewiduje się na Serbańskiej? (przecież odcinek Serbańskiej od Kazimierzowskiej w dół, prosi się o to od lat) 4. Pasaż handlowo- usługowy od Kamiennego Mostu wzdłuż torów do dworca? A kto go będzie chciał tam wybudować? Tym bardziej że w innym miejscu postuluje się przedłużenie Mniszej do Wilsona, więc gdzie się zmieści i pasaż i ulica? 5. Przejście podziemne pod Placem na Bramie? Na jednym z najładniejszych placów miasta ludzi schować pod ziemię? Tak się robiło 30 lat temu. Poza tym, gdzie autor widzi wejścia/zejścia przy takich wąskich chodnikach i braku jakiejkolwiek możliwości ich poszerzenia? 6.wprowadzenie strefy pieszej do organizacji imprez i koncertów plenerowych na starym mieście? GDZIE? Tego już nie wiadomo. 7.Budowa dróg rowerowych wzdłuż tras kolejowych???? Rzeczywiście, w każdym mieście okolice tras kolejowych należą do najbardziej urokliwych i "malowniczych" i zachęcających do rekreacji. Jazda wzdłuż siatek, albo betonowych parkanów - sam miód. 8. Znów szaleństwo "małych rond" - wprawdzie jest ich mniej w porównaniu z poprzednią wersją, ale nadal są przewidziane w miejscach, w których nie dają się zmieścić, albo są absurdalne (Grunwaldzka-Jana PawłaII) albo Jagiellońska/Mickiewicza (gdzie?) 9.Budowa pasów rowerowych na Jagiellońskiej byłaby świetnym pomysłem, ale wygląda to tak, jak gdyby autor nigdy nie widział Jagiellońskiej - gdzie tam się zmieści pas, zlikwidujemy chodniki? 10. Zawężenie jezdni ulicy Krakowskiej i budowa ciągu pieszo-rowerowego w miejscu gdzie nie ma pieszych ani rowerów nie jest chyba najlepszym pomysłem 11. Jak poprzednio - zły stan MZK wynika z powodów obiektywnych (wzrost liczby samochodów, spadek ludności, stary tabor) - ale nikt nie napisze, że wynika z zaniedbań - złych rozkładów, brudu, nieczytelnych oznakowań. 12. Przez Przemyśl nie przebiega już szlak drogowy E4. Taki błąd, to wstyd (s.72) 13. Wydzielenie trzeciego pasa na Mickiewicza dla autobusów - świetnie, tylko gdzie? 14. Miło, że zauważono konieczność starań o linię kolejową do Chyrowa/Zagórza 15. Nadal promuje się dosyć utopijną budowę dworca autobusowego (podziemnego) w centrum miasta. Biorąc pod uwagę, że Przemyśl posiada jedno z najbardziej tłocznych i ciasno zabudowanych centrów, chciałbym znów zapytać: gdzie? 16. WRESZCIE uwzględniono zakup i wdrażanie systemu informacji przystankowej, wraz z elektronicznym systemem biletów. 17. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z przedłużeniem ulicy Sportowej do Mickiewicza. Ale to uwaga osobista. 18. Jak już pisałem w poprzednim wątku o tej strategii, budowa parkingów strategicznych przy wjazdach do miasta typu Park&Ride jest pozbawiona sensu w mieście tak małym jak Przemyśl i o tak nieregularnie kursującej komunikacji miejskiej (wyobrażacie sobie: przyjeżdżamy pod miasto, zostawiamy samochód widząc praktycznie centrum, po czym pada "no, to czekamy 25 minut na autobus". Bez komentarza. Park&Ride ma sens również mocno ograniczony)w mieście wielkości Rzeszowa) W ogóle nie wiem dlaczego ten dokument zwany jest planem, a nie raportem - większość treści to opis stanu faktycznego, a nie postulaty dotyczące przyszłości. Wygląda to tak, jakby uwzględniono też znaczną część uwag, jaka padła po poprzedniej publikacji tego dokumentu na forum. Fajnie jest mieć darmowe konsultacje, szkoda, że nikt nie napisał nawet "dziękujemy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptaszak Re: Przeczytałem... IP: 80.50.247.* 29.01.07, 19:41 Jak dla mnie paranoja... przejscie podziemne pod placem na bramie BRAWO !!!! Ku**a BRAWO tylko przyklaskac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Przeczytałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:34 A dla mnie to bardzo możliwe do wykonania. Trzeba tylko wziąć pod uwagę to, że docelowo cały ruch ma być ograniczony w centrum i przerzucony na przyszłe obwodnice. A jak zmieścić przejścia rozrysowałem tutaj img374.imageshack.us/img374/3134/pnbdd7.jpg tak będzie lepiej wytłumaczyć ;). Wtedy ulica Dworskiego miałaby jeden pas ruchu aż do banku (i tak w tej chwili jest bezsensem dwa), a Mickiewicza jeden albo dwa (kosztem obecnego parkingu, na którym parkuje tylko kilka aut). Na to oczywiście trzeba czasu. Do póki nie powstaną drogi odciążające nie ma co myśleć o takim przejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gofer Re: Przeczytałem... IP: *.autocom.pl 29.01.07, 21:11 tencaly plan to utopia:))))))))))) dworzec autobusowy w centrum:)) dworzec miedzy narodowy pks:))))) parkingi parkuj i jedz:)))))) niewiem poco sie robi takie farmazony i marnuje kase na takie bajki, takich rozwiazan jak te to nawet w warszawie Krakowie czy poznaniu niemaa co dopiero myslec oty mw takim grajdole jak nasze miasto:)))))))))))))))))))) ok wymiana tabor MZK na nowy ekonomiczny mniejszy dobr rozklad jazdy, modernizacja zajezdni OK z tym sie zgodze!!!!!!!1 budowa obwodnicy tak ale to narazie tylkio gadanie i plany jak sie zacznie budowa to pogadamy, przebudowa drogi od wezla atostradowego w radymnie tez w przyszlosci dalekiej:)) do Przemysla na ekspresowke pytam sie jak ?????/ jak droga idzie przez ORLY Dunkowiczki.. juz tam sa zwezenia i ograniczenia predkosci i robi sie z tej drogi, droge rangi osiedlowej:))) z 50/h a jeszcze tramwaj szynowy zurawica przemysl medyka czy tez jakis do lwowa:)) nastepna bajka, takie rzeczy mozna robic w AGLOMERACJI trojmiasta slaska miedzy Lodzia a warszaw!!! juz w krakowie to jest nie oplacalne (krakow skawina, wieliczka krzeszowice)!!!! a oni chca to robic w przemyslu no ludzie ktos kto sie niezna na tych rzeczach moze sie podniecac ale 2/3 tego planu to utopia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: De.De. Re: Przeczytałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:29 Dorzuce i ja kamien do tego koszyka. Obwodnica zachodnia przez ul. Zawiszy Czarnego,dalej prze os.Salezjańskie do ul.Grunwaldzkiej toz to zupelna bzdura by nie powiedziec mocniej.Mysle, ze mieszkancy cichej okolicy przy,ul.Zawiszy Czarnego moga spac spokojnie-planista rozlozyl mape obok butelki wodki i powiedzial -tedy.Swoja droga skojarzenia z filmu Poszukiwana-poszukiwany sa jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Przeczytałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:34 Mieszkańcy ul Zawiszy.. mogą rzeczywiście spać spokojnie bo ulica poleci "po części" przez teren wojskowy - więc nie ma tutaj problemu :). Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Przeczytałem... 30.01.07, 18:27 Gość portalu: De.De. napisał(a): > Dorzuce i ja kamien do tego koszyka. Obwodnica zachodnia przez ul. Zawiszy > Czarnego,dalej prze os.Salezjańskie do ul.Grunwaldzkiej toz to zupelna bzdura > by nie powiedziec mocniej.Mysle, ze mieszkancy cichej okolicy przy,ul.Zawiszy > Czarnego moga spac spokojnie-planista rozlozyl mape obok butelki wodki i > powiedzial -tedy.Swoja droga skojarzenia z filmu Poszukiwana-poszukiwany sa > jak najbardziej na miejscu. Nie wiem czy forumowicze wiedzą, ale droga ta była planowana jeszcze przed II wojną światową. Te plany mają bogatą historię.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Przeczytałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:31 Życie powinno się ułatwiać, jeśli nie ma tego Kraków, Wawa czu inne miasto to dlaczego my tego nie możemy mieć? Wziąłeś pod uwagę trudne ukształtowanie terenu? Aha i coś na czasie. www.zycie.pl/index.php?go=tresc&id=07_03_08 Do tego potrzeba dobrego układu ulic i połączeń, a ten "utopijny plan" bardzo ułatwi zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gofer Re: Przeczytałem... IP: *.autocom.pl 29.01.07, 22:14 a no dlatego Stary ze w tych aglomeracjach miejskich zycie od warszawska ok 2 z hakiem mln, slaska 3,5 mln, krakow ok 1 mln ludzi i to sie nie oplaca to niewiem jak moze sie oplacac w metropli liczacej z przyleglymi wioskami 70 tys mieszkancow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 ludzie kto to wyliczal:))))))) chyba rzeczywiscie zebrala sie grupa kolesi jedne z nich przyniosl flaszke, drugi dobre ziolo o radzili az uradzili i stworzyli cos takiego, 2/3 nierealnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Przeczytałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:38 8. Znów szaleństwo "małych rond" - wprawdzie jest ich mniej w porównaniu z poprzednią wersją, ale nadal są przewidziane w miejscach, w których nie dają się zmieścić, albo są absurdalne (Grunwaldzka-Jana PawłaII) albo Jagiellońska/Mickiewicza (gdzie?) -- Nie widzę przeszkód na Grunwaldzkiej. Wszystkie domki wzdłuż Rzecznej po prostu zgodnie z planem wylatują. Zmienia się automatycznie układ ulicy i mamy rondo. Nie Jagiellońska-Mickiewicza tylko Jagiellońska-Wilsona! To też da się zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: De.De. Re: Przeczytałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:08 Przez tereny wojskowe,zgoda-oczywiscie jak oddzadza a dalej przez os.Salezjanskie to ktoredy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Przeczytałem... IP: *.chello.pl 29.01.07, 23:49 > Nie widzę przeszkód na Grunwaldzkiej. Wszystkie domki wzdłuż Rzecznej po prostu > zgodnie z planem wylatują. Zmienia się automatycznie układ ulicy i mamy rondo. Proszę czytać uważnie - nie było mowy o Rzecznej, tylko o Grunwaldzkiej/Jana Pawła II. > Nie Jagiellońska-Mickiewicza tylko Jagiellońska-Wilsona! To też da się zrobić. Ale ja nie piszę o Jagiellońska/Wilsona, tylko właśnie o Jagiellońska/Mickiewicza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Przeczytałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 10:11 Na jakich stronach o tym piszą bo nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Przeczytałem... IP: *.brnt.cable.ntl.com 30.01.07, 12:19 Zgadzam sie z Imacem. Ale mam jedno pytanie. Dlaczego tak boicie sie rond? Doskonale usprawniaja ruch drogowy. Oczywiscie mam na mysli male "rondka", namalowane na jezdni, moze podniesione o 2- 5 cm ponad poziom jezdni. To naprawde dziala. A nie jest to jakas wielka inwestycja, tak naprawde wystarczy troche bialej farby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Przeczytałem... IP: *.chello.pl 30.01.07, 15:53 W poprzedniej wersji było dokumentu było bardzo dużo tych rond. Teraz już nie o to chodzi, ja naprawdę nie mam nic przeciwko małym rondom - chodziło tylko o te dwie kontrowersyjne lokalizacje które wymieniłem. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Przeczytałem... 30.01.07, 18:23 Gość portalu: Imac napisał(a): > 8. Znów szaleństwo "małych rond" - wprawdzie jest ich mniej w porównaniu z > poprzednią wersją, ale nadal są przewidziane w miejscach, w których nie dają > się zmieścić, albo są absurdalne (Grunwaldzka-Jana PawłaII) albo > Jagiellońska/Mickiewicza (gdzie?) Te ronda to rzeczywiście jakieś szaleństwo. Rondo "kręci się" jeśli na wszystkich ulicach prowadzących do niego jest takie samo natężenie pojazdów, jeśli tak nie jest efektem będzie zainstalowanie na rondzie sygnalizacji. > 12. Przez Przemyśl nie przebiega już szlak drogowy E4. Taki błąd, to wstyd > (s.72) Przez Przemyśl przebiega droga międzynarodowa E-40 i dalej do Medyki, a krajowa 4 do Korczowej. > 17. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z przedłużeniem ulicy Sportowej do > Mickiewicza. Ale to uwaga osobista. Wydaje się, ale podkreślam słowo "wydaje", że chodzi o połączenie ul. Mickiewicza, a dokładnie pl. Legionów łącznikiem z ul. Mniszą ogrodami OO. Reformatów, dalej pod Kamiennym Mostem drogą która miała przebiegać koło Mc Donald'sa. Technicznie ta droga (jednokierunkowa) jest do zrobienia. Jedziesz Mickiewicza, skręcasz w prawo na pl. Legionów do dworca, jakbyś jechał pod kasy i dalej prosto, aż wyjedziesz koło wiaduktu kolejowego na Sportowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu... IP: *.chello.pl 30.01.07, 16:39 I jeszcze chciałbym dodać: ten dokument jest napisany bez wizji. Czy autor nie mógłby się przejechać do (dawnych) zachodnich Niemiec gdzie, w skali europejskiej, istnieją niemal idealne rozwiązania komunikacyjne? Do jakiegoś miasta o wielkości i wadze Przemyśla? Oczywiście, u nas długo nie będzie tak samo jak tam, ale można najzwyczajniej podglądnąć, albo próbować zaadoptować niektóre rozwiązania. Brakuje wizji rozwoju MZK. Stwierdzenia tego, że MZK nie tylko zapewnia komunikację pomiędzy terenami podmiejskimi a miastem, ale też WEWNĄTRZ miasta. Tymczasem ten aspekt jest pomijany, poza propozycją "linii szpitalnej". Tymczasem ludzie chętniej poruszaliby się autobusami, gdyby spełniono kilka warunków. Zakupy nowego taboru, czyste i jednolite wiaty przystankowe, intuicyjne i łatwe oznakowanie autobusów, czytelne schematy połączeń, spis przystanków na trasie umieszczony wewnątrz autobusu, a wreszcie czytelny i jasny rozkład. Wiadomo że w takim mieście jak Przemyśl autobus danej linii nie może jeździć co 10 minut, ale niech odstępy będą regularne, niech niektóre linie jeżdżą cyklicznie, co 20 czy co 30 minut, a bo pewność jest tym co przyciąga pasażerów. Jeśli wiem, że mój autobus może przyjechać za 10 minut, albo za 40 minut, to wolę pójść piechotą. Gorzej jeśli chcę się dostać na drugi koniec miasta - np z Rycerskiego na Ofiar Katynia. Wtedy można zamarznąć na przystanku, albo sprawdzić (maksymalnie nieczytelny!) rozkład w internecie przed wyjściem z domu. Biorąc pod uwagę fakt, że autobusy bywają naprawdę brudne i naprawdę śmierdzą, to tak, jakby MZK samo prosiło się o bankructwo. O takich marzeniach jak na przykład elektroniczne tablice z rozkładem (pokazujące za ile przyjedzie autobus danej linii) nie wspomnę... ( o tym na szczęście napisano w planie) Podobnie jest ze ścieżkami rowerowymi. Ścieżki mogą być alternatywnym systemem komunikacji, nie muszą być sprzężone z drogami. Muszą łączyć ze sobą ważne punkty, ale nie muszą tego robić tak, jak drogi. Na przykład: po co jeździć ścieżką przez Jagiellońską, skoro aby spod mostu Orląt na Plac na Bramie (i dalej) mógłbym dojechać np ul. Ratuszową? byłoby nawet przyjemniej, bo nie musiałbym wdychać spalin. Zamiast tego proponuje się ścieżki wzdłuż głównych ulic, albo torów kolejowych, nie rozumiem tego. I jeszcze jeden pomysł, nie dałoby się trochę przebudować mostu kolejowego (może jakieś środki unijne?), albo wręcz doczepić do niego jakąś lekką konstrukcję tylko dla pieszych i dla rowerów? Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu... 30.01.07, 18:31 Gość portalu: Imac napisał(a): > Brakuje wizji rozwoju MZK. Stwierdzenia tego, że MZK nie tylko zapewnia > komunikację pomiędzy terenami podmiejskimi a miastem, ale też WEWNĄTRZ miasta. Dla mnie jedyna "wizja rozwoju MZK" to jego prywatyzacja. Są małe miasta w Polsce, które to zrobiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu... IP: *.chello.pl 30.01.07, 18:34 W pełni się zgadzam, ale to oznacza oderwanie polityków od wpływów na firmę i obsadę stanowisk, stąd odwlekanie sprawy. Poza tym obecnie, kiedy MZK jest w kiepskiej sytuacji, nie wiem czy byliby chętni. Jeszcze kilka lat temu byłoby dużo łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 19:53 Masz rację prywatyzacja to najlepsze rozwiązanie, zamiast dopłacanie do najgorzej prosperującej spółki miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś