Dodaj do ulubionych

MÓZGOWIE!!!!

15.06.05, 17:17
Cześć, szukam wszelkich informacji na temat mózgowia (cokolwiek to jest) na
razie wiem tylko tyle! Koleżanka, z którą leżałam w Łodzi, właśnie urodziła i
na rozpoznaniu napisali mózgowie! Dostała jeszcze wiele papierów, ale dopiero
je wysłala, więc nie mogę nic więcej napisać, bo sama niewiele wiem!oprócz
tego, że wypisali ja z dzieckiem do domu nie dajac wiekszych szans! Poki co
mały nie sprawia wrażenia chorego, ale w szpitalu powiedzieli, że nie wiedzą
jak rozwinie się choroba! może się okazać, że mały będzie się wspaniale
rozwijać, a może też jutro juz go nie być. Nie ma nic gorszego od niewiedzy,
a czekanie zabija! w kaźdym bądz razie, ze szpitala w Gorzowie juz wyszła, a
ja obiecałam jej pomoc. Proszę zatem odezwijcie się, jeśli cokolwiek wiecie!
bardzo dziękuję!!!!
Obserwuj wątek
    • kartoflanka Re: MÓZGOWIE!!!! 15.06.05, 18:11
      Dziwne... "mózgowie obejmuje mózg, pień mózgu i móżdżek" nigdzie nie spotkałam
      się z taką chorobą...

Piotruś
      DLACZEGO
      • rapida Re: MÓZGOWIE!!!! 15.06.05, 18:40
        Sama nie wiem co to jest! Aneta jest tak skołowana, ze nie bardzo wiedziała jak
        rozmawiać, zreszta sie wcale nie dziwie, dlatego poprosilam, aby przeslala mi
        papiery ze szpitala poczta, powinny dojsc jutro, pojutrez, wtedy bede wiedziec
        wiecej i zaraz napiszę co dokładnie jest na wypisie. Gorzów odmówił pomocy,
        kazali jej jechac do Poznania, no a ja sprobuje na południu coś wykombinować,
        dzięki,papa
    • konszacht Re: MÓZGOWIE!!!! 15.06.05, 21:17
      Jeśli Twoja koleżanka chce dowiedzieć się czegoś więcej to niech pójdzie lub
      zadzwoni do pani ordynator odziału noworodkowego z pododdziałem intensywnej
      terapii w Gorzowie dr Hanny Chrystyniak. Kiedy wychodziła ze szpitala to
      musiało albo nie być jej na dyżurze albo ona była w takim szoku, że nie
      dopytała.Nawet w Poznaniu w klinice neonatologii mówią, że jest dobrym
      fachowcem. To wspaniała kobieta i nie chce mi się wierzyć, że pozostawiłaby ją
      z tak lakonicznymi informacjami. Może też dowiadywała sie tylko na oddziale na
      którym sama leżała (położniczym) - tam zmieniła się niedawno ekipa wraz z
      ordynatorem, którego kompetencje pozostawiają wiele do życzenia.
      Nie jestenm lekarzem ale wydaje mi się, że nie istnieje taka jednostka
      chorobowa jak "mózgowie".
      Pozdrowienia i trzymam kciuki
    • ewelina1122 Re: MÓZGOWIE!!!! 15.06.05, 22:21
      Jak mam byc szczera to nie polegalabym na opinii lekarzy z gorzowa(bez obrazy)
      ja lecze swoja corke w Poznaniu u dr Zwyrzykowskiej to najlepszy specjalista w
      tej dziedzinie...!nie wydaje mi sie by termin "mozgowie" okreslal jakas
      jednostke chorobowa(sama ma dzieciatko z powaznym schorzeniem neurologicznym
      wiec nieco sie orientuje)jesli chcesz dodatkowych info gdzie uderzyc po pomoc
      dla noworodka to dzwon 7371558 ewelina postaram sie pomoc!(jestem z gorzowa)
      • konszacht Re: MÓZGOWIE!!!! 15.06.05, 22:51
        Ja tez jestem z Gorzowa a leczę swoja córkę w Poznaniu. Chciałam tylko
        powiedzieć, że póki nie dowie się czegoś konkretnego w Poznaniu, mogłaby
        zasięgnać opinii pani doktor z gorzowa, bo nie sądzę że mogłaby ona wypuścic
        dziecko ze swojego oddziału z diagnozą "mózgowie". Może wypisywał ją ktoś inny,
        kto nie udzielił jej kompetentnych informacji (bo innych lekarzy z tego
        oddziału nie polecałabym). Ale może racja - niech skontaktuje się od razu z
        kimś sprawdzonym z Poznania.
        Pozdrowienia
    • mamaigora1 Re: MÓZGOWIE!!!! 16.06.05, 08:09
      Cześć Rapido!
      myślę, że 'konszacht' dobrze radzi - zanim znajoma rozejrzy sie w Poznaniu za
      dobrym specjalistą to niech może spróbuje prywatnie uderzyc do tej gorzowskiej
      ordynator (ot polska rzeczywistość - od razu bedzie lepiej potraktowana na
      prywatnej wizycie), a z tego co wiem to ta p. ordynator przyjeżdża do domu z
      wizyta do dzidzi - nie zaszkodzi spróbować, a równolegle szukac specjalisty w
      jakims ośrodku akademickim (Poznań, Szczecin)

Trzymam kciuki

A jak tam Twoja dzidzia w brzuszku?
      • rapida Re: MÓZGOWIE!!!! 16.06.05, 11:10
        Dziekuję bardzo za wszelkie informacje, zaraz do niej zadzwonię i dam namiary,
        wiem, że mama Anetki jedzie dziś do Poznania, może uda się jej coś załatwić, no
        a ja jak już dostanę papiery to też będę bardziej oświecona!!!! no fakt,
        mózgowie, to żadna choroba!!! no, ale tak mi powiedziała, pewnie nic do niej
        nie dochodzi!!!!!
        Moje malenstwo rosnie, wada niestety tez rosnie, ale tak mialo byc, pytanie
        tylko jak duża będzie na koniec, miałam echo serca u dr Włoch (zreszta cudownej
        kobiety) i wynik byl bardzo dobry, serce mocne wytrzyma operację, miejmy
        nadzieje, ze nie przemieści się, bo wtedy szanse strasznie zmaleją! na ostatnim
        usg miesiac po Łodzi na zewnatrz byly jelita, a zołądek jak gdyby się cofnął!,
        ale między brzuszkiem a tym przyczepem pępowiony jest dość spora przerwa i stą
        te narządy mogą sobie pływać, to tu, to tam!!! z jednej strony dobrze, bo nie
        zostaną uwięzione i nie dojdzie do martwicy, ale z drugiej źle, bo zbyt wielka
        dziura rokuje gorsze wizje na gojenie, trzeba ją czymś załatać... Boziu sama
        nie wiem, najprawdopodobniej operować będą w ligocie!!!! I tak sobie czekam od
        usg do usg, ale zawsze jestem dobrej myśli, choć wiem, że sparwa jest ciężka!!!
        Ale musi być dobrze, no nie? buziaki wielgachne,papa
    • asia_233 Re: MÓZGOWIE!!!! 16.06.05, 10:28
      Mózgowie to nie jednostka chorobowa.Mózgowie (pot. nazwa mózg) obejmuje
      miedzymózgowie śródmózgowie tyłomózgowie (w tym móżdżek), jest to po prostu
      mózg- jednostka anatomiczna. Pozdrawiam. Pa
    • heath2 Re: MÓZGOWIE!!!! 16.06.05, 15:01
      Wejdz na google i poszukaj mózgowie - choroby.Nic innego nie udało mi się znależć.
    • zebra12 Re: MÓZGOWIE!!!! 18.06.05, 18:24
      A może bezmózgowie? Tylko z ta wadą, to....
    • ewelina1122 Re: MÓZGOWIE!!!! 18.06.05, 19:11
      niesadze by rokowania byly jakiekolwiek biorac pod uwage bezmozgowie a
      malenstwo jest ok!wiem, bo rozmawialysmy!takze to raczej nie to! uf!
    • ewelina1122 Re: MÓZGOWIE!!!! 18.06.05, 19:13
      swoja droga nie polecam szpitala w Gorzowie tam jest coraz gorzej...:( wszyscy
      fajni poloznicy wyfruneli, a cala reszta to...
      • rapida Re: MÓZGOWIE!!!! 20.06.05, 08:36
        Rozmawiałam z mamą Anetki we cxwartek. Powiedziała, że papiery już posłała do
        mnie więc myślę sobie,że dziś przyjdą! z nią nie rozmawiałam, bo cały czas
        gdzieś krąży....Mama powiedziała, że mały jest rozkoszny i gdyby nie wiedzieli,
        że jest tak chory, to nigdy by na to nie wpdali......... sama nie wiem co
        myśleć, bezmózgowie to na pewno nie jest!!!1 na szczęście. Ewelinka dałam numer
        mamie Anetki, pewnie zadzwomni do Ciebie o ile juz tego nie zrobiła. Dziękuję
        bardzo,pozdrawiam cieplutko z południa!!!
        • rapida MÓZGOWIE!!!! --PRZODOMÓZGOWIE 20.06.05, 18:36
          Cześć juz wiem chodzi o przodomózgowie z rozszczepem podniebienia, przy czym
          diagnoza nie jest w 100% potwierdzona!!!! czyli wychodzi, że lekarze sami nie
          wiedzą dokładnie, ale na pewno jest w rozpoznaniu przodomózgowie!!!!!!
          pomóżcie, jeśli cokolwiek wiecie!!! pozdrawiam papa
    • ewelina1122 Re: MÓZGOWIE!!!! 20.06.05, 19:26
      a moze chodzi o...rozszczep czaszki (cranium bifida) - w tym wypadku
      nieprawidłowo rozwijają się kości czaszki. Torbiel, która się rozwija -
      nazywana jest przepukliną mózgową. Zawiera tkanki i płyn mózgowo-rdzeniowy, a w
      niektórych wypadkach w torbieli znajduje się również część mózgu. Najbardziej
      poważnym typem rozszczepu czaszki są rozszczep potylicy i bezmózgowie. W tych
      wypadkach mózg rozwija się nieprawidłowo albo nie rozwija się w ogóle. Dzieci
      rodzą się martwe, albo umierają wkrótce po porodzie. Większość dzieci
      urodzonych z rozszczepem mózgu, ma też wodogłowie...nie jestem lekarzem ale
      znam podobny przypadek, nie sadze bowiem, by samo wodolowie jak wczesniej
      rozmawialysmy, bez innych przyczyn wprawilo w takie zaklopotanie lekarzy z
      gorzowa.Jak dowiem sie wiecej to dam znac.pozdrawiam EWEL
    • ewelina1122 Re: MÓZGOWIE!!!! 20.06.05, 19:57
      prosze o telefon to nie rozmowa na forum mam cos co moze Was
      zainteresowac..jest ktos kto moze pomoc!!!!!!!Ewelina
      • polka33 Re: MÓZGOWIE!!!! 20.06.05, 20:55
        W spisie chorób noworodka, znalazłam tylko jedna jednąstkę- przodomózgowie
        jednokomorowe, zwane holoprosencephalia.Ale nie udało mi sie w necie nic
        konkretnego na temat tej choroby wyszukać-moze jest tu ktos kto ma o tym
        pojecie.
    • eborejszo Re: MÓZGOWIE!!!! 21.06.05, 03:53
      przodomózgowie to, podobnie jak mózgowie, jednostka anatomiczna (przodomózgowie
      to część mózgowia), a więc może tylko dotyczyć miejsca, gdzie znajduje się
      nieprawidłowość - skoro mały zachowuje się zdrowo, to mam nadzieję, że będzie
      dobrze .
      • rapida Re: MÓZGOWIE!!!! 21.06.05, 18:30
        Mam papiery juz piszę:
        ROZPOZNANIE: Podejrzenie wady rozwojowej mózgowia! STRUKTURY MÓZGU SYMETRYCZNE,
        UKŁAD KOMOROWY NIE PRZEMIESZCZONY, ROGI PRZEDNIE KOMÓR BOCZNYCH POSZERZONE
        NIEZNACZNIE, W TYLNEJ CZĘŚCI CZASZKI STWIERDZA SIE ZBIORNIK PŁYNOWY
        WYPEŁNIAJĄCY CAŁĄ PRZESTRZEŃ, CO SUGERUJE WADĘ ROZWOJOWĄ! WSKAZANE BADANIE MR.
        Po wykonaniu MR trudno ustalić rodzaj wady..........w związku z powyższym
        dziecko skierowano do kliniki neurochirurgii w Poznaniu.
        Skany obarczone licznymi artefaktami ruchowymi, płaty czołowe, skroniowe i
        ciemieniowe prawidłowo rozwinięte. NIEDOROZWINIĘTE POTYLICZNE I SŁABO
        ROZWINIĘTE PÓŁKULE MÓŻDŻKU I ROBAK.
        Obraz OUN spowodowany jest wada rozwojową: przodomózgowie?
        Wypisy są z nazwiskami H. Chrystyniak, M. Jastak, G. Dudziak
        tyle jest w wypisie!!!! załamał mnie ten wypis, bo wychodzi, że w Gorzowie nic
        nie wiedzą, najpierw zdanie, że trudno ustalić rodzaj wady, a potem ostatnie
        zdanie ze znakiem zapytania!!!! to może teraz Was oświeci, bo mnie raczej nie
        oświeciło.
        Ewelinka zaraz dzwonie do Anety i każe jej sie skontaktować, Ewelinka Ty chyba
        wspominałaś o p. Chrystyniak, co nie? pozdrawiam
        • mamaigora1 Rapida... 22.06.05, 07:23
          ... o dr Chrystyniak pisała 'konszacht' Justyna, która ja z reszta dobrze
          znam...
          • rapida Re: Rapida... 22.06.05, 09:54
            Tak wiem właśnie, ale skoro dała skierowanie do innego szpitala, to zanczy, że
            nie ma jak pomóc!!!! ja to tak rozumiem, może to szczególny przypadek ten
            Mateuszek!!! zreszta powiedzieli Anetce, że jeszcze sie nie spotkali z taką
            wadą...., nie sądzę, że gdyby mogli nie pomogliby!!!! przecież ta pani doktor
            ponoć jest dusza człowiek. Ale może gdzieś w Polsce jest jeszcze jakaś
            szansa... , dlatego piszę!!! dziękuję, i pozdrawiam
            • mamaigora1 Re: Rapida... 22.06.05, 09:57
              Uważam, że skoro sami nie sa w stanie sobie z ta wada pomóc to chyba dobrze, że
              pwoeidzieli otwarcie niz mieliby to zataic i leczyc dziecko na nie widmomo co?
              Prawda...

W Poznaniu, jako że ośrodek akademicki, moga byc po prostu bardziej obycu
              specjalisci, czesciej pewnie wyjeżdżają na sympozja, maja wiekszy kontakt z
              innymi ośrodkami akademickim na całym świecie i stąd to skierowanie do
              Poznania..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka