agablues 13.12.05, 12:46 ojciec_nn oraz ktoś_ mm Mącicielom dziękujemy. Poszukan sobie innych for do zabawy, a jak rzeczywiście masz coś do powiedzenia albo zaproponowania - zapraszam do rzeczowej dyskusji. aga Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaste11 Re: do osoby podpisującej się 13.12.05, 20:23 Czytałam rano posty tego człowieka (a swoją drogą ciekawe gdzie zginął ten wątek) i muszę powiedzieć, że zgadzam się z nim (oczywiście z wyjątkiiem jego uszczypliwości). Także uważam, że tworzenie kolejnej organizacji jest bez sensu, dużo większy pożytek przyniesie wsparcie istniejącego już Dlaczego. Tam ciągle brakuje rąk do pracy. Dziewczyny robią kawał dobrej roboty, a jest ich przecież garstka. Lepiej się jednoczyć niż dzielić, myślę że korzyści z tego będą znacznie większe. Odpowiedz Link
agablues Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 00:00 Po pierwszym poście, miałam odpisać, bo wydawało mi się, ze ta osoba jest rzeczywiście zaiteresowana problemem. Drugi post - był juz jawną zaczepką. Dlatego skasowałam oba. ale jeżeli jest więcej osób, ktróre chcą znac moje zdanie - proszę bardzo. Uważam, ze dobrze jest, kiedy ma się wybór. Nie wszystkim może odpowiadać atmosfera, otwartość naszego forum i dlatego dobrze, ze jest drugie - własnie stworzone przez Dlaczego. Moim zdaniem, im wiecej jest miejsc, stron poświęconych interesującemu nas tematowi - tym lepiej. Więcej osób ma szanse odnalezienia czegoś dla siebie. Póki co, nie wydaje mi się, zeby nam groził wysyp jednakowych forów, organizacji, które będą się tylko niepotrzebnie dublowały. W tej chwili jest kilka forów - wliczając Poronienie, Trudną Ciążę i bodajze dwa serwisy poświęcone stracie dziecka ( Dlaczego i Poronienie). Ile jest serwisów, for, stron poświęconych pielęgnacji noworodków, niemowląt? Ile jest poświęconych modzie i urodzie? wrzućcie w wyszukiwarkę słowo "stowarzyszenie". Na 20 wyświetlonych stonach znalazłam 9 poświęconych niepelnosprawnym. Zadnego poświęconego stracie - juz nawet nie dziecka, ale kogoś bliskiego. Codziennie rodzą się chore dzieci i codziennie umierają. Organizacja Dlaczego jest formalnie Kołem przy TPD i formalnie działa na rzecz TPD. Ja to rozumiem, bo rok temu jeszcze nad tym razem debatowałyśmy. Dziewczyny wiedziały i wiedzą, ze ja zawsze miałam w głowie stowarzyszenie. Na tamtą chwilę, potrzebna była organizacja na już, nawet na wczoraj. powołanie Dlaczego - było na tamtą chwile czymś najlepszym, co mozna było zrobić ( bo gdyby było mozna zrobić coś lepszego, to by zrobiły). Ale - wg mnie - to ciągle za mało. Nie mówię, ze ona robią za mało - bo odwalają kawał dobrej roboty, ale mam na myśli, ze to ciągle jest mała organizacja. Myślę, ze mamy wspólne cele - objąć opieką rodziców, zmieniać świadomość ludzi, otoczenia, pokazywać problem w mediach. Powołanie stowarzyszenia może wzmocnić przekaz. Już nie będzie jednej organizacji, ale dwie. I nic nie stoi na przeszkodzie, zeby obie wzajemnie się wspomagałyChyba zgodzą się ze mną dziewczyny z Dlaczego, ze jeśli trzeba byłoby wystosować jakiś apel ( jak z odwołaniem konsultanta) - to zdecydowanie lepiej by wyglądało, gdyby o to wystąpiły dwie formalne organizacje, niż jedna. Pozdrawiam, aga Odpowiedz Link
dragica Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 00:20 Aga, przeciez duza czesc ludzi udaje, ze problemu straty dziecka, ktore sie jeszcze nie urodzilo, badz urodzilo martwe, nie ma...chowaja glowe w piasek.w mysl teorii-lepiej o tym nie mowic...to jest straszne...malo kogo interesujemy, jesli czasem nasze rodziny nie zwracaja uwagi na nas, to czego mozemy oczekiwac od tzw spoleczenstwa...niemniej-bierne czekanie tez nic nie da... Odpowiedz Link
zorka7 Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 09:02 Organizacja Dlaczego przekształci się w Stowarzyszenie, Agnieszko. To tylko kwestia czasu i... sprawa formalna. Przyznam też, że pisanie o tym (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=16556&w=33203151&wv.x=2&a=33203151), ze wg ciebie zajmujemy się głównie poronieniem i smiercią okołoporodową jest moim zdaniem ignorancją, a już z pewnością mylnym wrażeniem, jakie odniosłaś. Tak jak pisała Melka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16556&w=33203151&wv.x=2&a=33239965 Proponuję tego typu wątpliwości wyjaśniać z Dlaczego wpierw drogą mailową. I jeszcze jedno - na dlaczegowym serwisie mamy miejsce na historie naszych dzieci - a więc każdy, kto zechce przesłać nam historię swojego dziecka, zdjęcie - znajdzie tam swoje miejsce. Odpowiedz Link
agablues Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 09:53 Czy to, ze jest organizacja Dlaczego, która ma się przekształcić w stowarzyszenie, ma oznaczać, ze już nikt inny nie może się formalizować? Czy wszelka działalność ma się odbywać tylko w ramach organizacji Dlaczego? Czy - jeżeli jest Wasza strona, to znaczy, ze już inna nie może powstać? Boję się monopolistów, boję się "jedynej słusznej drogi", jednego punktu widzenia. Takie posty, jak Twój Zorko, tylko umacniają mnie w przekonaniu, ze powinna być alternatywa. aga Odpowiedz Link
blinucha Dajcie sobie spokój .... 14.12.05, 10:02 My ... Wy ..... A powiedziałby kto, że dotknęła nas ta sama tragedia, mamy te same doświadczenia, jedziemy na tym samym wózku. Dajcie sobie dziewczyny spokój i przenieście się na priv. Przez takie dywagacje atmosfera forum się psuje. Zorka7 - wydaje mi się, że ewidentnie szukasz zaczepki i ....... wyczuwam jakiś konflikt między wami. Naprawdę nie jest to miejsce na załatwianie takich spraw. Nawet jak znajdzie się kolejnych 100 osób chcących zakładać fora, stowarzyszenia i co im tylko przyjdzie do głowy, mają prawo to robić. NIKT nie ma monopolu na temat śmierci dziecka. Rozwiązujcie proszę swoje prywatne konflikty poza tym forum. Odpowiedz Link
ojciec_nn OK ja tez dam spokoj 14.12.05, 10:29 Tylko zwaz, iz to moj pierwszy spokojny i konstrukjtywny post skierowany nie do agiblues ale innych chcacych dzialac, zostal natychmiast usuniety i skomentowany bez cytatu jako "macenie", co niestety tworzy poczucie, ze ktos tu dba tylko o to co wlasne. Jeszcze raz pod rozwage stawiam pytanie jaki wlasciwie jest powod braku linku do DLACZEGO na tym forum.... skoro chodzi tylko o pomoc innym a nie wlasne ambicje. Wspolne nam tragedie nie pozbawiaja nas zadnych ludzkich cech, zarowno tych dobrych jak i niestety zlych. I milkne bo faktycznie nie mam zamiaru nikomu psuc pracy i atmosfery a jedynie wczoraj chcialem podzielic sie swoja "zewnetrzna" opinia. Odpowiedz Link
ojciec_nn Ty sie boisz monopolistow? Dobre 14.12.05, 10:17 tylko mnie martwi jak rano mozesz spojrzec w lustro ;) ? A teraz serio wrzuciłem kamyczek w Twoj ogrodek nie zamieru nadmiernego rozwijania tematu a jedynie poddania tego pod rozwage innych zainteresowanych, i natychmiast usunelas post. To nazywasz dyskusja? Usunelas bo pojawil sie, jakis uszczypliwy komentarz? Zarty! Chcesz dyskusji to przywroc to co bez sensu usunelas. Jak chcesz dyskutowac? Cenzurujac spokojne wypowiedzi adwersarzy, manipulujac wrazeniem pozostalych uczestnikow dyskusji? Wracajac do tematu głownego. "Dlaczego" powstalo i dziala, nie zaprezentowalas w swej zachecie zadnego sensownego powodu, dla ktorego warto tworzyc kolejne stowarzyszenie. Byc moze masz male doswiadczenie medialne i stad pomysl, ze jak namnozysz portali i organizacji to osiagniesz wiecej. Nie, nie osiagniesz, gdyz nikt nie bedzie pamietal ani nazwy ani kontaktu zadnej z nich. I wtedy interesujacy nas temat komentowac beda tylko madrale w rodzaju tego nieszczesnego konsultanta. Teraz powoli zaczyna dzialas mechanizm sklaniajacy ludzi zajmujacych sie problematyka straty do kontaktu z Dlaczego i jesli naprawde zalezy nam by temat byl naglasniany to trzeba te tendencje wzmacniac. Zatem jesli sa tu kolejne osoby chcace w jakis sposob dzialac to ich aktywnosc najlepiej skanalizowac pod jednym szyldem. O ile wiem Dlaczego angazuje sie takze w inne dzialania w miare sil osob zaangazowanych, jesli pojawia sie nowe sily i pomysly moga byc zapewne takze realizowane. Kompletnie nie rozumiem uwagi o dzialaniu na rzecz TPD, wybacz ale mam wrazenie ze dzialaja na rzecz osob po stracie. Mowisz o wspolpracy... dlaczego na swoim PRYWATNYM FORUM nie umiescilas nawet linku do DLACZEGO? Skoro celem jest pomoc innym... Odpowiedz Link
blinucha Re: Ty sie boisz monopolistow? Dobre 14.12.05, 10:31 Jak widzę takie nicki jak "ojciec_nn", zaraz zapala mi się czerwona lampka. Skąd się wziąłeś, ojciec_nn? Kim ty jesteś? Co łączy cię z tym forum? (a może bardziej związany/związana jesteś z Dlaczego?). Próbujesz zaatakować agablues (słusznie czy nie - nie ma sensu, aby to teraz rozstrzygać) a efekt jest taki, że powodujesz niesmak - swoimi postami zniechęcisz tylko ludzi dotkniętych tematem, zarówno do tego forum jak i do Dlaczego. Załatwiaj swoje sprawy na priva, ok? Odpowiedz Link
agablues Re: Ty sie boisz monopolistow? Dobre 14.12.05, 10:34 Wiesz co? Nie chce mi się z Toba gadac. Po co to robisz? zeby odwieść mnie od zamiaru? Zeby mnie obrazić? Nie uda Ci się - i jedno,i drugie. jedyne, co Ci się udało, to wprowadzić zamęt na tym forum. Jeśli nadal bedziesz to robić - przykro mi, ale twoje posty bedą automatycznie usuwane. Taka zajadła obrona Dlaczego ( któtej to organizacji nikt tutaj nie atakował, jedynie pozwoliłam sobie na wyrażenie swojego odczucia, zaznaczając, ze może być mylne), chyba jej nie słuzy. Odpowiedz Link
ojciec_nn Powoli. Czyzby kto nie z nami ten przeciw nam? 14.12.05, 11:00 1. Skad sie tu wzialem? A jak sadzicie? 2. Zamet i prywatne interesiki wprowadzilo usuniecie mojego konstruktywnego postu i komentarz agiblues o "maceniu", fakt sprowakowalo to pare dalszych wypowiedzi, zapewne niepotrzebnych... choc kto wie 3. Oczywiscie jest to forum prywatne wiec mozesz sobie robic co chcesz, tylko zwaz ze temat i idea nie sa Twoje prywatne, wiec cenzorstwo jest niesmaczne. No i zapowiedz automatycznego wycinania jasne to latwiejsze niz argumentacja 4. "Co łączy cię z tym forum? (a może bardziej związany/związana jesteś z Dlaczego?)." A moze cos Cie laczy z cyklistami? - przepraszam czy jest tu jakas sprzecznosc celow i zakaz zagladania dla tych ktorzy doceniaja dzialalnosc DLACZEGO? Jak zapowiedzialem znikam i dzieki za goscine. Nie chce nic psuc bo mnie cele interesuja bardziej niz male gierki; mimo ze Wasza agresja prowokuje... Odpowiedz Link
blinucha Re: Powoli. Czyzby kto nie z nami ten przeciw nam 14.12.05, 11:17 Jakoś nie chce mi się wierzyć, abyś był/była rzeczywiście związany z forum. W porządku, nie ma sensu tego roztrząsać, to nie real tylko sieć. Każdy może powiedzieć, że temat go dotyczy i nikt nie jest w stanie sprawdzić, czy i jeśli tak, to kto kłamie. Dziwię się tylko, że nagle pojawia się ktoś i od razu atakuje założycielkę forum. Ale do rzeczy: Popatrz na tematy postów - odszedł Wiktor (kolejne dziecko z naszego forum), ludzie piszą o swoich smutkach, o tym, że ciężko im żyć po tym co się w ich życiu stało. Jak do tego mają się twoje posty? I co z tego, ze jestem jedną z mam po stracie? Że jestem tu niby jak najbardziej na miejscu? Coraz częściej czuję się tutaj nieswojo - ani nie chce mi się czytać tego forum,jak od czasu do czasu "wpadają" podobne posty ani nie chce mi się zaglądać na Dlaczego. Dla kogo jest to forum i Dlaczego? Czy to pola bitwy dla pewnych osób? Aukcja, kto jest lepszy? Albo załatwiajcie swoje problemy na priva, albo zamknijcie forum i zlikwidujcie stronę Dlaczego, bo gra nie jest chyba warta świeczki. Odpowiedz Link
ojciec_nn ok zamknijmy to 14.12.05, 11:25 jak mowi podpis jestem ojcem.... A moje wypowiedzi to komenatrz w watku o planie zalozenia nowego stowarzyszenia, ktore chyba moga podlegac rzeczowej dyskusji? Agablues przeniosla te dyskusje w nowy watek i nadala im bezprzedmiotowy, osobisty charakter, wybacz nie czuje sie za to odpowiedzialny. Proponuje wykasowanie tego watku i zakonczenie dyskusji. Kto mysli o stowarzyszeniu etc chce wziac udzial w takiej dyskusji moze przeciez wejsc do watku o stronie i nie tylko... Nie jestem osoba nowa, ale nowym nikiem, gdyz rzadko tu zagladam z braku czasu i zwyczajnie "stracilem" tez stare konto. Nie angazuje sie na biezaco wiec nie roszcze sobei pretensji do rzadu dusz. Ot dalem sie sprowokowac mimo iz pierwotnie chcialem tylko wyrazic krotka opinie a nie atakowac nikogo. Przepraszam jesli ktos poczul sie urazony i jeszcze raz apeluje o likwidacje niniejszego watku. Odpowiedz Link
kaste11 Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 10:03 Aga, oczywiście że dobrze jak ma się wybór i dobrze że istnieją różne fora i różne strony poświęcone stracie. Ja jednak pisałam tylko o stowarzyszeniu, które realizuje swoje cele w realu. Potrzebne są na to duże nakłady, potrzebne jest szukanie sponsorów co przecież jest bardzo trudne. Lepiej, żeby sponsorzy "zgromadzili się" w jednym miejscu, wtedy powstanie prężna organizacja, która ma szansę "przebić się". Zresztą dziewczynom z Dlaczego świetnie już zaczęło się udawać, Dlaczego stało się już rozpoznawalne w realnym świecie. Może osoby, które mają w sobie energię i chcą coś zmienić by im poprostu pomogły. Dlaczego ciągle podkreśla, że jest otwarte na współpracę, dowodem jest to, że dziewczyny z Dlaczego zawsze trzymają "rękę na pulsie". Jeżeli nawet na tym forum pojawia się jakiś problem, czy dyskusja zawsze odpowiadają, a w sumie przecież mogłyby być skupione tylko na własnej stronie, mają przecież własne forum. I tak jak pisze Zorka jest to miejsce dla wszystkich rodziców. Odpowiedz Link
agablues Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 10:09 Katse, ok. Ty zadałas pytanie, wyraziłas swoje zdanie, ja równiez. i rzeczywiscie, jak napisała Blinucha, skończmy juz z tym tematem. pozdrawiam, aga Odpowiedz Link
kaste11 Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 10:33 To rzeczywiście nie wygląda jak dyskusja... Ale nie jest moim celem wywoływanie ty jakichkolwiek konfliktów i kłótni dlatego OK kontynuujcie temat na zamkniętym forum organizacyjnym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
melka_x Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 12:22 Najpierw moje prywatne stanowisko: czytam tę dyskusję i jest mi naprawdę bardzo przykro. Tak po ludzku z powodu opinii Anuteczka o Dlaczego. Nie wiem czy powinnam się tłumaczyć w imieniu Dlaczego, powiem więc tylko, że część naszej działalności jaką stanowią kampanie medialne i lobbowanie na rzecz zmiany przepisów krzywdzących rodziców po stracie bądź przestrzegania istniejących uznajemy za swój wielki sukces (między innymi dzięki temu do coraz większej liczby szpitali dociera, że uniemożliwanie pochówku dziecka bez względu na wielkość dziecka czy długość trwania ciąży jest łamaniem prawa, czy że dzieci powinny umierać w ramionach rodziców, między innymi dlatego do coraz większej liczby księży dociera, że nieochrzczone dziecko też można pochować, że można odprawić mszę za rodzinę i jedyną propozycją nie musi być tzw. pokropek, coraz więcej położnych dzięki naszym materiałom traktuje poronienie czy narodziny bardzo chorego dziecka jak stratę dziecka, a nie nieudaną ciążę itd itd itd). Wszystkie te działania bezpośrednio przekładają się na sytuację rodziców po stracie, oszczędzają im dodatkowych traumatycznych przeżyć po śmierci dzieci, a umierającym dzieciom dają często kilka dodatkowych szczęśliwych chwil z rodzicami, którzy nie muszą czekać za drzwiami szpitalnej sali. A mediom, fundacjom, szpitalom, lekarzom które zgodzili na publikację naszych materiałów bądź zajeli się wybranymi tematami związanymi ze stratą jestem bardzo wdzięczna. I chylę przed nimi głowę, podobnie jak i Ty Anuteczku powinnaś. A już licytację do kogo można dzwonić po nocach (a więc sugestię, że do nas nie można) uznaję za wyjątkowo niesmaczną i wynik chwilowego wzburzenia. Trudno mi uwierzyć, że tak naprawdę Anuteczku o nas myślisz. Wracając do rodziców po stracie - mam również nadzieję, że baza różnorakiego rodzaju instytucji niosących pomoc w przypadku chorób czy śmierci dzieci, baza w którą dziewczyny z DLACZEGO włożyły naprawdę ogrom pracy i która cały czas się rozrasta, również służy nie komu innemu jak rodzicom po stracie:). Teraz w imieniu DLACZEGO - z pełną odpowiedzialnością: ojciec_nn i ktoś_mm to nie jest nikt od nas. Organizacji na rzecz rodziców po stracie może -a może nawet powinno- być kilka. Nie rozumiem tylko prób budowania ich w opozycji do Dlaczego. Nasze zaproszenie do współpracy jest ciągle aktualne, i myślę tu o współpracy zarówno w ramach DLACZEGO jak i wspólnych działań dwóch odrębnych podmiotów. Jeśli będzimy mogli w czymś pomóc zrobimy to z przyjemnością. Z całego serca życzę powodzenia. I na koniec -naprawdę bez cienia złośliwości, bo to forum to ostatnie miejsce na złośliwości- do Agiblues: Agnieszko jeśli dyskusja zgodnie z Twoim apelem ma być konstruktywna (na co wciąż mam nadzieję) nie mogą ginąć posty osób, które się z Tobą nie zgadzają, o ile wyrażają swoje zdanie w kulturalny sposób. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Magda Odpowiedz Link
agablues Melko 14.12.05, 13:28 > I na koniec -naprawdę bez cienia złośliwości, bo to forum to ostatnie miejsce > na złośliwości- do Agiblues: Agnieszko jeśli dyskusja zgodnie z Twoim apelem ma > > być konstruktywna (na co wciąż mam nadzieję) nie mogą ginąć posty osób, które > się z Tobą nie zgadzają, o ile wyrażają swoje zdanie w kulturalny sposób. > Nie beda znikały posty osób, które sie ze mną nie zgadzają, a które bedą chciały zrobic cos dobrego. Katse ma inne zdanie i potrafiła o tym napisać spokojnie, bez napaści. Natomiast w wypowiedzi Zorki nie tylko ja wyczułam złosliwy ton, nie wspominając o osobie - anomimie. I jeszcze jedno - nie mam zamiaru budowac czegokolwiek w opozycji do Dlaczego. Ani zrobienie strony forumowej, ani powołania jakiejś organizacji nie jest przeciwko Dlaczego. Co wiecej - jestem przekonana, ze przy dobrej woli, udałoby się połączyć wspólne wysiłki. Podrawiam, aga Odpowiedz Link
ojciec_nn kazdy tu to anonim dla wiekszosci 14.12.05, 13:34 Wybacz ale znowu kreujesz rzeczywistosc tak jak Ci wygodnie. Ow anonim napisal rzeczowy komentarz oraz osobno drobna uszczypliwość. Ciekawe, ze nie zdzierzylas ani jednego ani drugiego, mimo iz celowo uzylem dwoch nickow nie chcąc łączyć narzucającej się złośliwości i spokojnej uwagi merytorycznej. Odpowiedz Link
dragica Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 13:40 od kiedy tu jestem, juz drugi raz zamieszanie na forum...myslalam, ze obedzie sie tutaj bez hiperinetligentnych wypowiedzi, bez konstruktywnych stwierdzen...to nie jest parlament albo inne rownie ciekawe miejsce...czy na cmentarzu tez by dochodzilo do takich dyskusji???zapalilam tutaj swieczke mojemu Synkowi i innym Aniolkom i chcialabym, zeby to miejsce bylo wolne od klotni, przepychanek... Odpowiedz Link
ojciec-b Re: do osoby podpisującej się 14.12.05, 22:43 dotarłem przed chwilą na forum...I moje osobiste zdanie - wielość i różnorodność tworzy bogactwo i tak chyba będzie i w wypadku powstanie nwego forum. Ważne a tu mam wielką nadzieję - oba fora, a może powstanie ich jeszcze więcej, bedą pomagały rdzicom w chorobie ich dzieci i po stracie,po odejściu ich dzieciaczków. Wierzę ,że tak jest teraz i tak będzie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
rendziak Re: do osoby podpisującej się 15.12.05, 12:37 Agnieszko ja wprost nie mogę uwierzyć co tutaj (na forum) się dzieje - skąd pojawiło się w Was tyle złośliwości..... na forum trafiłam niemalże ne samym początku jego istnienia - wtedy wszystkie trzymałyśmy się razem - nie było kłótni, docinania sobie nawzajem i jakijejkolwiek rywalizacji.... powiem na zkończenie tylko jedno - źle się dzieje - dziweczyny opamiętajcie się... a teraz moje prywatne zdanie na temat organizacji Dlaczego - jest to wspaniała organizacja i ja osobiście nie widzę potrzeby tworzenia nowych podmiotów - należałoby się raczej skupić w rozbudiwe Dlaczego i w pomocy dziewczynom, które założyły organizacje. - ot i tyle - mam nadzieję że mój wątek Agnieszko nie zostanie skasowany...i dodam tylko że moje zdanie jest obiektywne - nie jestem jak narazie w żaden sposób z Dlaczego związana - chć bym bardzo chciała ale niestety brak czasu mi na to nie pozwala Odpowiedz Link
utka Re: do osoby podpisującej się 15.12.05, 13:54 Dziewczyny, ja jestem tu tylko gosciem i przepraszam, ze sie wtracam w Wasza dyskusje nie wiem o co biega w tych przepychankach ale tak na zdrowy rozum, to lepiej miec jedna rozpoznawalna prezna organizacje niz kilka drobnych niewiele mogacych zdzialac - wydaje mi sie, ze to chyba prawda ogolna ... (podobnie jest z organizacjami prolajfowskimi np - kilka niewielkich nierozpoznawalnych) jeszcze raz sorry za wtracanie sie wszystkich serdecznie tu pozdrawiam Odpowiedz Link