krysiulka 30.08.05, 00:40 Hej, w czym poskładać pracę, żeby było ładnie, sprawnie i szybko? Mi własnie się rozsypały moje formatowania tekstu i style w Wordzie i jestem zielona ze złości i zmęczenia... Krysia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sunday OpenOffice lub TeX 30.08.05, 11:11 Jeśli masz duż wzorów matematycznych, to praktycznie tylko TeX. Ale on wymaga pewnej wprawy. W przeciwnym wypadku proponuje OpenOffice, ktorego mozliwosci i interfejs sa podobne to tych z MS Office. Doskonała rzecz: darmowa, stabilniejsza od Worda i calego Microsoftowego Office'a, wbudowany eksport do PDFu. Polecam. Odpowiedz Link
suffo jezeli o TeXu mowa 30.08.05, 11:14 jest programik, ktorym latwo sie operuje, tworzac odpowiednie dokumenty. Zwie sie Scientific WorkPlace (jakos tak) - obsluga jak w Wordzie, a format "powazniejszy". Odpowiedz Link
sunday Re: jezeli o TeXu mowa 30.08.05, 15:51 Ano tak, jest wygodny. Niestety swoje kosztuje, w odróżnieniu od MikTeXa i OpenOffice'a. Odpowiedz Link
malwaaa Re: Word mnie wkurzył - jaki program do składu te 31.08.05, 10:21 Spróbuj ściągnąć uaktualnienia i łaty do Worda ze strony Microsoftu. U mnie pomogło. Odpowiedz Link
yellow_tiger Re: Word mnie wkurzył - jaki program do składu te 31.08.05, 12:06 Czesc, Ja tam uzywam Latex (troche ulepszony TeX). Dziala bez pudla. Jak chcesz jakas mila w obsludze nakladke coby to wyglado jak Word to dla windows jest doskonaly MikTex, a na linuxa swietny Kile (tego ja uzywam na codzien). Powaznie przenies sie na Latex i zapomnisz o klopotach w Word'em. Nie wspominajac o takich milych cechach jak autoindeksowanie rozdzialow, paragrafow, rownan czy referencji. Nie trzy kupowac Endnote wsio jest i za darmo. No i wyglad twojego dziela jest naprawde profesjonalny. ciao, yellow Odpowiedz Link
yellow_tiger Re: Word mnie wkurzył - jaki program do składu te 31.08.05, 15:45 Czesc jeszcze raz, wlasnie zdalem sobie sprawe, ze walnelem bzdure...MikTeX to jest oczywiscie Latex pod windows, natomiast nakladka nazywa sie WinEdt. yellow Odpowiedz Link
krysiulka Dzięki za wiadomość :) 31.08.05, 16:14 Chciałam tylko spytac, jak on sobie radzi ze wstawianiem wykresów? Już go sobie sciągam,a le po tej mojej domowej Neostradce to jeszcze się pociągnie.... Yellow_tiger - będę mogła podesłać Ci moje dzieło w celu uizyskania dobrych rad od bardziejz zaawansowanego użytkownika? Ściskam Krysia Odpowiedz Link
stukacz22 Re: Word mnie wkurzył - jaki program do składu te 01.09.05, 01:07 Rzeczywiscie TeX (ja uzywam MikTeX+TeXmaker) jest bardzo dobry, pisze w nim swoje prace naukowe, jednak jest pewne ale, LaTeX jest stworzony przez matematyka, do pisania prac o zabarwieniu matematycznym tzn. z duza iloscia wzorow, twierdzen, definicji itp. (choc widzialem pare prac filozoficznych w TeX'u). Chodzi o to zeby skupiac sie nad logiczna trescia pracy, a nie nad strona graficzna Jednak nie polecalbym TeXa do pisania prac w ktorych sa rozne kolorowe wykresy, tabele, (np. biologicznych) bo jednak wstawienie obrazka wymaga troche zachodu, no i srodowisko tekstowe odrzuca. Ja np. wszystkie podania pisze w wordzie, bo to szybsze. Odpowiedz Link