Dodaj do ulubionych

Word mnie wkurzył - jaki program do składu tekstu?

30.08.05, 00:40

Hej,
w czym poskładać pracę, żeby było ładnie, sprawnie i szybko? Mi własnie się
rozsypały moje formatowania tekstu i style w Wordzie i jestem zielona ze
złości i zmęczenia...
Krysia
Obserwuj wątek
    • sunday OpenOffice lub TeX 30.08.05, 11:11
      Jeśli masz duż wzorów matematycznych, to praktycznie tylko TeX. Ale on wymaga
      pewnej wprawy. W przeciwnym wypadku proponuje OpenOffice, ktorego mozliwosci i
      interfejs sa podobne to tych z MS Office. Doskonała rzecz: darmowa,
      stabilniejsza od Worda i calego Microsoftowego Office'a, wbudowany eksport do
      PDFu. Polecam.
      • suffo jezeli o TeXu mowa 30.08.05, 11:14
        jest programik, ktorym latwo sie operuje, tworzac odpowiednie dokumenty. Zwie
        sie Scientific WorkPlace (jakos tak) - obsluga jak w Wordzie, a
        format "powazniejszy".
        • sunday Re: jezeli o TeXu mowa 30.08.05, 15:51
          Ano tak, jest wygodny. Niestety swoje kosztuje, w odróżnieniu od MikTeXa i
          OpenOffice'a.
    • malwaaa Re: Word mnie wkurzył - jaki program do składu te 31.08.05, 10:21
      Spróbuj ściągnąć uaktualnienia i łaty do Worda ze strony Microsoftu. U mnie pomogło.
      • yellow_tiger Re: Word mnie wkurzył - jaki program do składu te 31.08.05, 12:06
        Czesc,
        Ja tam uzywam Latex (troche ulepszony TeX). Dziala bez pudla. Jak chcesz jakas
        mila w obsludze nakladke coby to wyglado jak Word to dla windows jest doskonaly
        MikTex, a na linuxa swietny Kile (tego ja uzywam na codzien). Powaznie przenies
        sie na Latex i zapomnisz o klopotach w Word'em. Nie wspominajac o takich milych
        cechach jak autoindeksowanie rozdzialow, paragrafow, rownan czy referencji. Nie
        trzy kupowac Endnote wsio jest i za darmo. No i wyglad twojego dziela jest
        naprawde profesjonalny.
        ciao,
        yellow
        • yellow_tiger Re: Word mnie wkurzył - jaki program do składu te 31.08.05, 15:45
          Czesc jeszcze raz,
          wlasnie zdalem sobie sprawe, ze walnelem bzdure...MikTeX to jest oczywiscie
          Latex pod windows, natomiast nakladka nazywa sie WinEdt.
          yellow
        • krysiulka Dzięki za wiadomość :) 31.08.05, 16:14
          Chciałam tylko spytac, jak on sobie radzi ze wstawianiem wykresów? Już go sobie
          sciągam,a le po tej mojej domowej Neostradce to jeszcze się pociągnie....
          Yellow_tiger - będę mogła podesłać Ci moje dzieło w celu uizyskania dobrych rad
          od bardziejz zaawansowanego użytkownika?
          Ściskam
          Krysia
    • stukacz22 Re: Word mnie wkurzył - jaki program do składu te 01.09.05, 01:07
      Rzeczywiscie TeX (ja uzywam MikTeX+TeXmaker) jest bardzo dobry, pisze w nim
      swoje prace naukowe, jednak jest pewne ale,

LaTeX jest stworzony przez matematyka, do pisania prac o zabarwieniu
      matematycznym tzn. z duza iloscia wzorow, twierdzen, definicji itp. (choc
      widzialem pare prac filozoficznych w TeX'u). Chodzi o to zeby skupiac sie nad
      logiczna trescia pracy, a nie nad strona graficzna

Jednak nie polecalbym TeXa do pisania prac w ktorych sa rozne kolorowe wykresy,
      tabele, (np. biologicznych) bo jednak wstawienie obrazka wymaga troche zachodu,
      no i srodowisko tekstowe odrzuca. Ja np. wszystkie podania pisze w wordzie, bo
      to szybsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka