zaloze nowy temat, bosmy straszny offtopic zrobily
ja jestem nalogowcem i wielkim fane zakupow w necie, na ebayu i etsy zwlaszcza
nacielam sie moze raz na sto, pozostale 99 przypadkow to swietne transkacje, no i duze oszczednosci
wklejam co nacie odpisalam:
nata, paypal to posrednik to transakcji w necie, weryfikuja twoje dane, konto, karte kredytowa i mozesz placic wszedzie
to blogoslawienstwo, bo jest bezpieczny i transakcje sa ubezpieczone, cokolwiek jest nie tak masz silny argument w reku, paypal blokuje aktywa sprzedawcy jesli zglosisz jakis problem
i nie musisz podawac nigdzie swoich danych, tylko paypal je zna, a to formalnie rzecz biorac jest bank i taki stopien bezpieczenstwa
wiec paypala warto miec, placisz jednym kliknieciem, co tez jest wygodne, nie ma zadnych kosztow - a przelewy kosztuja, chwile ida, paypal dziala w trybie rzeczywistym, placisz i w tym momencie sprzedawca dostaje kase
paypal prowizje pobiera od osoby, ktora dostaje kase, placac nie ponosisz zadnych kosztow
a ze paypala kupil ebay, to na ebayu paypal zaczyna byc obowiazkowy dla sprzedawcow, w usa juz kazdy musi miec, w europie jeszcze nie
rabia prowizje od sprzedawcow za wystawianie, sprzedaz, za platnosci

sprytne nie?
ale z punktu widzenia kupujacego - paypal to rozwiazanie wygodne i bezpieczne, w zasadzie juz co wieksze sklepy interentowe tez maja taka opcje zaplaty
etsy to portal osob prywatnych, mozna placic przelewami, ale paypala tez kazdy w zasadzie ma
etsy to miejsce gdzie mozna wystawiac swoje recznie robione produkcje, jest tez dzial vintage - tu sa starocie po prostu, supplies - produkty do rekodziela
na etsy kupowalam obrazki do domu, zabawki dla dzieci, tkaniny, bizuterie, sa piekne torby
przesylki - roznie, czasem sprzedawcy drobne rzeczy wysylaja jako list i z usa kosztuje to kilka dolarow do kilkunastu wikesze rzeczy, czasem nie wysylaja nierejestrowanych i koszty rosna, czasem tylko kurier - bywa ze koszty sa absurdalne
na etsy przesylki nie sa drogie, na ebayu bywa roznie, trzeba ZAWSZE patrzec ile to wychodzi
na etsy sa fajne opcje: favorites, czyli masz w ulubionych produkty i sprzedawcow, jesli podoba ci sie jakis przedmiot, to mozesz podejrzec, kto jeszcze ma go w ulubionych i przejrzec ulubione tej osoby - jest szansa ze cos u niej fajnego znajdziesz, skoro jedna rzecz wam sie podoba
mozna wystawiac swoje zapotrzebowanie - ludzie sie zglaszaja z propozyjce ze ci zrobi, uszyja,namaluja
w zasadzie kazda osoba robi zamowienia indywidulane, uszyje z innej tkaniny, zrobi cos wieksze mniejsze itp
znajdziesz bizuterie ze szlachetnych kamieni za tysiace dolarow, ale i kolczyki za 15-20
moje ukochane panie do sypialni, pierwsza jest duza, kolejne trzy malutkie 7,5x15 cm:
i moje fridy do przedpokoju, musze je oprawic ladnie:
to moj profil:
www.etsy.com/profile.php?user_id=8364750
kliknij favorites po prawej stronie, znajdziesz i troche ciekawych przedmiotow i sprzedawcow