Dodaj do ulubionych

Jakie auto dla rodziny 2+3?

13.04.12, 08:17
Drogie Mam, we wrześniu spodziewamy się narodzin 3 potomka. O ile na początku będzie jeździł(a) w dzidziowym foteliku nie ma problemu, jednak jak tylko przesiądzie się na coś bardziej "dorosłego" (czyli mając ok9 m-cy) musimy kupić nowe auto, bo zwyczajnie sie nie zmieścimy. Teraz jeździmy Thalią. Potrzebujemy samochód 7osobowy. W grę wchodzą dwa. Jeździcie Fiatem Doblo bądź Dacią Logan MCV? Proszę o opinie. Jeśli macie inne sugestie, też bardzo proszę. Auto ma być nowe, cena do 70 000 PLN. Chyba żaden inny samochód nie wchodzi w grę ale może o czymś zapomniałam. Celowo nie zadaję tego pytania na forum motoryzacyjnym bo chodzi mi o zdanie mam.
Obserwuj wątek
    • elgosia Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 18:13
      Takie auto wypuścił ostatnio chevrolet. My jeździmy seatem alhambrą, ale kupowaliśmy używany. Nowe tego typu raczej są droższe.
      A nie mysleliście o innych podobnych do doblo, np vw caddy? Jakos tak nie mam zaufania do fiatów... Są jeszcze mini vany, np vw touran, ford c-max...
      • nika1228 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 28.05.12, 16:14
        touran i c-max to auta 5 osobowe, ewentualnie s-max ford ale za 70 tys to uzywany
    • alki_80 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 21:27
      my mamy Citroena c4 grand picasso. jestem z niego bardzo zadowolona. wiem, ze sa zle opinie o citroenach, ale my mamy nasz od 3 lat, bylismy kilka razy nim w Polsce i nie moge zlego slowa na niego powiedziec (tfu, tfu zeby nie przechwalic bo zaraz cos sie popsuje wink )
      • atwar1 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 21:49
        My właśnie też jesteśmy w trakcie zmiany samochodu i zdecydowaliśmy się na Toyotę Sienna. Kupujemy używaną ale teraz też mamy toyotę i innej marki nawet nie braliśmy pod uwagę- po złych doświadczeniach z renault na przykład jesteśmy zachwyceni bezawaryjnością toyoty wink
    • mamawif Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 22:30
      my mamy VW Tourana
      IDEOLO smile
      • blizniaki14 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 14.04.12, 17:52
        Mamy seata alhambrę od 5 lat (kupiliśmy używane, nowe za drogie sad może kiedyś jak w totka wygramy) Wspaniały samochód, inne już mnie nie interesują smile
        • kasialip5 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 16.04.12, 16:01
          My niedawno kupiliśmy Dacia Duster chłopcy siedzą razem z tylu i maja bardzo luźno. Moje dzieci maja 1, 3 i 5 i w aucie spokojnie weszły 3 spore foteliki Maxi Cosi.
          • iwonia2 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 16.04.12, 16:39
            Toyota Avensis Verso moze?
            • atwar1 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 16.04.12, 20:42
              iwonia2 napisała:

> Toyota Avensis Verso moze?
              Z tego co się dowiadywaliśmy to też jest ciasno (mamy obecnie toyotę avensis normalną i myśleliśmy o zamianie na verso ale nam znajomy z salonu toyoty odradził- próbowali tam kiedyś zapiąć trzy foteliki i za wygodnie nie było)
              • iwonia2 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 10:18
                atwar1 napisała:

> iwonia2 napisała:
                >
                > > Toyota Avensis Verso moze?
                > Z tego co się dowiadywaliśmy to też jest ciasno (mamy obecnie toyotę avensis n
                > ormalną i myśleliśmy o zamianie na verso ale nam znajomy z salonu toyoty odradz
                > ił- próbowali tam kiedyś zapiąć trzy foteliki i za wygodnie nie było)
                > Ford Galaxy jeszcze mozna rozpatrzyc lub seat 7 osobowy moi znajomi wielodzietni 2 plus 4 chwala.

=

• e-ness Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 11.07.12, 18:33
                My mamy verso tojke i jesteśmy bardzo zadowoleni.
                Trzy foteliki ( dwa britataxy evola, i recaro ) wchodzą leciutko, a iprezstrezń na nogi tak duża ze jak mój 3 latek siedział w romer king plus to nie był w stanie dosięgnąc siedzenia pasażera, a należy do tych wyższych
                Kufer po wyjęciu 6 i 7 siedzenia jest tak olbrzymiasty ze maclaren dla bliżniaków wchodził bez składania na stojąco.
                Siedzenia oczywićie moga być złozone.
          • pucio09 Do kasialip5 17.04.12, 08:15
            Możesz napisać kilka słów więcej o Dacii? jak się sprawuje, co byś zmieniła, po prostu jak bardzo jesteś zadowolona z tego auta? Będę bardzo wdzięczna, dziękuję.
            • martiks Re: Do kasialip5 19.04.12, 20:17
              My mamy Dacia Logan MCV
              2+3 foteliki z tyłu, plus duży bagażnik
              obecnie spala 4,7 diesel
              polecam jako niezbyt prestiżowe acz pojemne i naprawdę przystępne cenowo autko smile
            • kasialip5 Re: Do kasialip5 20.04.12, 11:56
              Jak dla mnie Dacia jest Ok. Mimo najlepszej wersji nie ma bogatego wyposażenia ale jak dla mnie wystarczające. Najpierw chcieliśmy kupić Jeepa Compassa ale w porównaniu do Dustera jest bardzo malutki i ma niewielki bagażnik. Duster wygrywa tez firmową instalacja gazowa i niewielkim spalaniem. Wcześniej jeździliśmy Kia Sportage i tez byliśmy zadowoleni.
              • pucio09 Re: Do kasialip5 20.04.12, 18:31
                Fajnie, bardzo dziękuję za odpowiedź, spotykam mało pozytywnych opinii na temat tego auta ale od osób, które nim nie jeżdżą. Są to zdania typu - no bo to Dacia wink cena i parametry bardzo mi odpowiadają, dlatego głównie nad tym autem sie zastanawiamy. Dziękuję i pozdrawiam.
    • sylwiksylwik Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 22.04.12, 19:15
      Mieliśmy citroena xare picasso. Ten samochod uratowal nam zycie w czolowym zderzeniu z skodą octawią (pan z naprzeciwka zjechal na moj pas...) a teraz mamy c4 grand picasso.
      Ja lubie te samochody za to, ze mają z tyłu trzy oddzielne wygodne fotele a nie kanapę. Jest bardzo przestronny i pakowny (bagażnik). Przed zakupem mierzyliśmy jakąś podobną mazdę i renault. I ten byl najwygodniejszy i najbardziej przestronny. M. kupowal ten samochod na firme i za to tylko dostaliśmy duża zniżkę pozatym to byl zeszloroczny (w lutym kupowalismy) i ze 110 tys zjechali nam do 70....
      A te dwa fotele w bagazniku to na ewentualną ewentualność. Ja bym im nie zaufała żeby dzieci na nich sadzać.....
    • kgr7 ja polecam vw Sharan 23.04.12, 11:25
      Dla mnie jest bezkonkurencyjny i zdecydowanie najlepszy! Jezdzimy nim z cala trojka, w bardzo dlugie trasy (bo nie mieszkamy w PL, wiec srednio 3 razy do roku przemierzamy 1300 km w te i z poworotem tj ok 14 godzin na raz) auto jest super pakowne, ja siedze z najmlodszym w trzecim rzedzie, w srodkowym dwojka najstarszych obok meza kierowcy lezy stos kurtek i rozne klamoty. Wielka waliza w bagazniku, na niej wozek, ostatnio byly z nami jeszcze 2 rowerki. Toreb nie zlicze. Auto ma mnostwo skrytek, poleczki, stoliczki, po prostu luksus. jak stoimy w korku to powypinane dzieci nawet sie moga troche rozruszac...smile polecam.
      • elgosia Re: ja polecam vw Sharan 23.04.12, 17:02
        Nie obawiasz się jechać w takie trasy z tyłu? Ja unikam tych miejsc jak ognia, no ale w naszej rodzinie nieuniknione jest, by ktoś tam siedział. sad Ja siedzę z przodu i bez problemu obsługuje maluchy w drugim rzędzie. Mamy seata alhambrę.
    • maly_ksiaze Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 29.05.12, 13:46
      My mamy xsara picasso i na raziejest git, ale to nie 7-os.

Czy brałas pod uwagę Kia Sedona? Cenowo chyba podobnie ale technologicznie duzo wyżej niż Dacia(renault).
    • multimama.pl Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 29.05.12, 15:23
      my mamy espace, jestesmy zadowoleni, duzo miejsca, duzo miejsca na bagaze. mozna dolozyc 2 dodatkowe fotele i jest wtedy 7 osobowy, na codzien jezdzimy be znich. Zapraszam za www.multimama.pl/index.php/okiem-taty/wybor-samochodu jest troche wiecej o roznych samochodach, tym na co my patrzulismy podczas wyboru itd
      • werbena11 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 20.07.12, 09:46
        Tez mamy espace'a.
        Tez fotele z tylu wyjmujemy albo dokladamy. Bagaznik ogromny, wozek, rower na stojaco wkladam do bagaznika. kazde dziecko ma wlasny fotel i moze zapiac samo fotelik pasami.
        ja bardzo lubie to auto, zwrotniejsze niz mondeo, ktore mielismy wczesniej.
        mamy 3,5 roku i wiekszych awarii nie bylo.
        • eva.braun Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 22.07.12, 15:11
          My mamy C8 z tylnymi rozsuwanymi drzwiami. Ja zlego slowa na nasze autko powiedziec nie moge, chociaz jak, ktoras z Was pisala jest mnostwo negatywnych opinii na temat citroenow. Kiedys mielismy Opla Zafire, ale w porownaniu z citroenem przegrywa w przedbiegach wink. Dla mnie bardzo wazne sa rozuwane drzwi i fotele w drugim rzedzie a nie kanapa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka