Dodaj do ulubionych

szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciazy..

12.10.12, 09:02
czesc dziewczyny... musze przeprosic sie z tym forum.. po czworce dzieci rozsadek kazal mi nie wchodzic tu, zeby niepotrzebnie nie kusic losu.. ale pragnienie posiadania kolejnego potomka okazalo sie tak silne (mimo ze schowane bardzo gleboko) ze mimo stosowanych zabezpieczen i ku wielkiemu zaskoczeniu cialo zadecydowalo po swojemu i jestem w piatej ciazy.

to juz 15 tydzien a ja wciaz sie oswajam.. dzieci jeszcze nie wiedza (choc mowia prawie codziennie jak byloby cudnie gdyby w domu bylo malenstwo)

macie jakies ciekawe pomysly na powiedzenie dzieciom (wiek od 9ciu do trzech lat)? pomyslalam ze zrobie male przyjecie, kupie jakas ksiazke na temat ciazy i oczekiwania dla dzieci..

podzielcie sie prosze jakims ciekawym oryginalnym doswiadczeniem..
Obserwuj wątek
    • alusia255 Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 09:14
      Serdeczne gratulacje! Uwazam, ze ta wiadomosc jest tak cudowna, ze na pewno pod kazda postacia wywola usmiechy na twarzach Twojej rodzinki!
      Widac po twoim poscie, ze masz cudowne dzieciaki w domu i meza na pewno tezsmile
      Trzymaj sie cieplo i zdrowo i poinformuj wreszcie ta rodzine!wink
      • lafiszi Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 09:48
        dziekuje.. juz nie mam wyjscia, bo coraz trudniej brzuch wciagac wink wiem, ze dzieciaki beda zachwycone i dlatego jeszcze bardziej chcialabym "podkrecic" sytuacje.. moze jakis list dam do przeczytania na glos? podpowiedzcie cos..
      • lafiszi :) 12.10.12, 09:51
        dziekuje.. juz nie mam wyjscia, bo coraz trudniej brzuch wciagac wink wiem, ze dzieciaki beda zachwycone i dlatego jeszcze bardziej chcialabym "podkrecic" sytuacje.. moze jakis list dam do przeczytania na glos? podpowiedzcie cos..
    • nowi-jka Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 11:05
      Może zamów koszulki z napisem "Kolejno odlicz i od najstaszego kazdy bedzie miał 1,2... i najmniejsza koszuleczka z kolejnym numerem.
      Razem zbierz rodzine do otwarcia paczki z koszulkami. Kazdy odnajdzie swój rozmiar i ta najniejsza zostanie.

Kup kolejne kzesło do jadalni jesli takowa posiadasz

Kup kalendarz na nowy rok z zaznaczonym terminem porodu i urządź zgadywankę dzieciom co sie wtedy wydarzy z [podpowiedziami. Podpowiedz ze np podobne wydarzenie było.... i tutaj date urodzenia jednego z dzieci, potem drugiego az znajda analogie

Pomysł z ksiazka tez mi sie podoba tylko otoczke nalezałoby wymyslić

Ja uwielbiam taka akcje. O pierwszym dziecku poinformowałam własnei kartka przesłana do meza niby od bociana ze zostalismy wytypowani do otzrymania potomka w sierpniu przyszłego roku i uprasza sie o przygotowanie odpowiedniej wyprawki, o drugim koszulka Jasia z napisem "bede starszym bratem" Taraz chyba tez byłaby koszulka z napisem "mało nas mało nas do pieczenia chleba tylko nam ciebie tu potzreba" na przodzie a z tyłu "rodzian piecioosobowa" Chyab ze do czasu ciezy przyjdzie mi inny pomysł do głowy.
      • basha Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 12:55
        ten pomysł z koszulkami świetny, o kurcze nawet pomyślałam że go zastosuję, ale przecież ja nie jestem w ciąży sad
      • lafiszi Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 18:35
        nowi-jkasmile swietne pomysly!! koszulki ekstrasmile ale musze jakos to zmodyfikowac, bo do jutra z koszulkami nie zdaze a juz czuje ze dluzej nie wytrzymam z tajemnicawink o.. moze jakas paczka od bociana z listem i prezentem dla kazdego?? bedzie zabawnie (tu przypomnialo mi sie jak ostatnio moje dzieci tlumaczyly sobie skad sie biora dzieci - a wiedza skad - i najstarszy chyba, powiedzial do 5 latka - bo wiesz jak mama z tata sie kochaja to sa jak takie dwa puzzle.. smile

tez uwielbiam takie akcje nowi-jkasmile

jasne ze mozna normalnie powiedziec, ale poz co? skoro moze byc smiesznie.. zwlaszcza ze wiem jaka bedzie reakcja - pelna ekscytacja!
    • guderianka Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 13:40
      My pokazaliśmy zdjęcie usg z 12 tc- pięknie było widać malucha, rączki nóżki-nie trzeba bylo wyobraźni. Zdjęcie schowalismy do koperty i włożylismy pod choinkę-akurat trafiliśmy na święta BożegoNarodzenia-ale Ty chyba nie możez tyle czekać wink
      • andaba Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 15:05
        Może ja zacofana jestem, ale czy nie można normalnie powiedzieć "będziecie mieć braciszka lub siostrzyczkę"? Najlepiej po kolei w indywidualnej rozmowie, nie zbiorowej, zresztą ograniczyłabym się do starszych.
        • lisia312 Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 16:53
          może list od maluszka do dzieci? Że bardzo się cieszy, że będzie miał(?)a takie fajne rodzeństwo?
          • lafiszi Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 18:40
            pomysl zeby to byl list od maluszka tez mi sie podobasmile
            • kajka271 Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 15.10.12, 11:08
              I co, jak powiedziałaś?
              Mi zawsze sie jakoś niechcący wyrywało... np. jako reakcja na pytanie o duzy brzuch smile
              Choć w ostatniej ciąży, jak jeszcze dzieci nie wiedziały, chodząc w kostiumie kapielowym po działce podjadałam makaron z obiadu i synek kuzynki zapytał się czemu mam taki duży brzuch. Jego mama szybko zareagowała, że 'ciocia za dużo makaronu podjada smile' - jakiś 4/5miesiac to był
      • lafiszi Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 12.10.12, 18:38
        o fajnie, zdjecie jakies mamsmile dolacze.
    • lafiszi Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 15.10.12, 11:07
      i stalo siesmile dzieciaki zachwycone, nic nie jest teraz wazniejsze od malucha. mowia do niego i glaszca brzuch.

jako, ze mialam troche malo czasu i juz niecierpliwilam sie, wybralam list - zagadke do dzieci.

napisalam kolorowy list od ktosia, ze nie moze doczekac sie kiedy je pozna, ze slyszy jak sie swietnie razem bawia, ze podoba mu sie jak glosno sie smieja itp. Czytala to na glos 7mio latka w parku, a reszta miala zgadnac od kogo jest ten list.

aa i podpowiedzia bylo, ze rodzice zapraszaja dzis na basen, by choc troche mogly poczuc sie jak ten Ktossmile i ze do zobaczenia na wiosne..

myslaly, myslaly az wpadly na odpsmile radosc byla przeogromna.

dziekismile
      • basha Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 15.10.12, 11:28
        Lafiszi cudnie, aż mi się łezka zakręciła. Uwielbiam i powdziwiam was za to, że tak idziecie pod prąd, delektując się swoim szczęściem. Życzę wam nieustającego szczęścia!!!!
        • lafiszi Re: szukam pomyslu na powiedzenie dzieciom o ciaz 15.10.12, 11:41
          dziekismile faktycznie bardzo pod prad.. zwlaszcza ze mieszkamy w duzym miescie, gdzie wielkszosc ma po jednym, w porywach dwojke dzieci..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka