Dodaj do ulubionych

obowiązki domowe

27.04.14, 12:43
od jakiego wieku zaczynac wymagać o dzieciakow, zeby robiły cos w domu , ztn w jakis sposob wam pomagały???
I wogole jak macie to wszytsko ustalone ze sprztaniem gotowanie , rozworzenie , wszystko gdzies napisane i kazdy pilnuje swojego czy jak>? czy np stale kazdego dnia mowicie mezowi co danego dnia ma zrobic i dzieciom to samo???
Obserwuj wątek
    • verdana Re: obowiązki domowe 27.04.14, 12:53
      Hm, zawsze wydawało mi się, zę mąż jest w takim samym stopniu odpowiedzialny za to, co ma robić jak ja i mówienie mu, co ma robić to jakiś absurd - takie rzeczy sie uzgadnia, a nie nakazuje.
      U mnie dzieci miały pewne zadania odkąd potrafiły chodzić - jakie-takie sprzątanie zabawek, nakrywanie do stołu, później także sprzątanie łazienki czy przedpokoju, wynoszenie śmieci, wyprowadzanie psa, zakupy. Oczywiście w zależności od wieku i sprawności.
      Niektóre rzeczy były stale "przywiązane" do jednego z dzieci, ale przy dzieciach z niedużą różnica wieku przez pare lat na lodówce wisiała rozpiska - co kto robi konkretnego dnia.
      • mela_28 Re: obowiązki domowe 27.04.14, 14:04
        napisz mi prosze w takim razie co robił twoj maz
        • verdana Re: obowiązki domowe 28.04.14, 12:52
          Co robił - zmywał, prał, kąpał dzieci, gdy były młodsze przewijał, sprzątał. Dokładnie to samo co ja, tylko w odniesieniu do małych dzieci lepiej. Jednej, jedynej rzeczy nie robił - nie gotował.
    • makoc Re: obowiązki domowe 27.04.14, 18:12
      wspólnie ustalamy z mężem, kto ma jakie obowiazki, w zaleznosci od mozliwosci i preferencji np. rano mąż zaprowadza syna do przedszkola, a ja odbieram, bo szybciej koncze, w poniedzialki mąż wozi na zajecia dodatkowe, a ja w czwartki, bo on by nie zdazyl. Ja robię pranie i prasowanie a mąż zmywa naczynia i wyrzuca śmieci, bo takie zajęcia bardziej lubimy itp. Od niedawna starsza córka zaczeła nam pomagać w wyrzucaniu śmieci i wieszaniu prania. Poza tym dzieci dbają o porządek w swoim pokoju.
    • dzieciata.renata Re: obowiązki domowe 27.04.14, 18:20
      My z mężem mamy rozpiskę na każdy dzień w zależności od godzin mojej pracy, ponieważ od tego zależy co zdążę zrobić rano przed pracą. Dzieci również mają rozpiskę, ponieważ najmniej jest wtedy konfliktów.
    • undoo Re: obowiązki domowe 28.04.14, 01:09
      Nie kontroluje w zaden sposob tego, co robi maz. On tez nie kontroluje zakresu moich obowiazkow. Czasem mnie o cos specjalnie poprosi, a czasem ja jego, jednak podzial obowiazkow domowych, czy ich wykonywanie nigdy nie byly u nas problemem.

Dzieci wiedza, co i kiedy jest dla nich do zrobienia.
      • styczniowka82 Re: obowiązki domowe 28.04.14, 08:23
        U nas z racji tego że to ja jestem w domu z dziećmi, wszystkie obowiązki domowe są na mojej głowie: sprzątanie, gotowanie, rachunki, zakupy, wywiadówki, lekarze. Mąż pracuje do godz 17 a jak wraca, jeśli ma jeszcze siły i chęci robi coś w domu czy na zewnątrz, do niego należy koszenie trawy i inne roboty ogrodowe, codziennie rano przywozi mi dzieciom świeże pieczywo i jak zdąży to odwozi dzieci do szkoły. A do dzieci obowiązków należy przede wszystkim sprzątanie po sobie. najwięcej póki co pomaga najstarszy: odkurzy, podejdzie po małe zakupy, popilnuje najmłodszego. Chciałabym aby już mieli takie wytyczone i stałe obowiązki ale ja to jestem taka ,,zosia samosia" i wolę sama zrobić raz a porządnie, za to wymagam szacunku do swojej pracy wink
    • anna_sla Re: obowiązki domowe 28.04.14, 21:23
      ja mam wielką tablicę w kuchni, podzieloną na dni tygodnia, wpisane zajęcia czyje kiedy i o której, na niej piszę dokładnie krok po kroku co kto i gdzie. U nas sytuacja jest o tyle skomplikowana, że oprócz nas nasze dzieci pilnują też dwie ciocie, sąsiadka i czasami babcia. Muszą wiedzieć kto za co danego dnia jest odpowiedzialny.
      • anna_sla Re: obowiązki domowe 28.04.14, 21:24
        ach no i dodatkowo słownie dzieciom co mają robić, kto ich odbierze, zawiezie, gdzie będą. Mężowi też (mimo, że to samo piszę na tablicy).
      • 3-mamuska Re: obowiązki domowe 28.04.14, 21:36
        U nas nie ma rozpiski.
        Gotujemy, zakupy i sprzątamy na zmiany, maz ma nie regularne godziny pracy , wiec po prostu gdy on jest w pracy ja robię co akurat trzeba.
        On chodzi na wywiadowki i lekarzy dziecmi, z psem i kotami do weta.( lub chodzimy razem)
        On kosi trawę i wynosi śmieci ze strszym synem.
        Najstarszy robi zmywarkę, ja sprzatam, maz kapie młodego, corka sprząta pokój swój i młodszego brata ( maja razem) i karmi psa i koty.( wieczorem)
        Za to ja pilnuje prania, mam na tym punkcie manie iuzywam kilku płynu do płukania.
        Do pościeli ciemnych rzeczy no tak mam.
        Ja dopieszczam dom. Układam pokieruje no tak na codzień , poprawiam, ścisłe lozka sprzatam gdy rano wszyscy w pośpiechu wychodzą z domu.
        • e-milia1 Re: obowiązki domowe 02.05.14, 21:49
          na ogol ja robilam wiekszosc, maz od swieta. niestety byly o to czesto awantury, ale zawsze ta sama spiewka bo ja pracuje na pol etatu, on na caly wiec ja mam wiecej czasu, ale ze te obowiazki domowe to robota na caly etat to niewazne... teraz jestem w ciazy i przez to, ze mialam problemy z szyjka, maz musi pomagac. wiesza pranie, odkurza, podlewa kwiatki, czasem cos zrobi do jedzenia. co 2 tygodnie przychodzi pani do sprzatania-robi to, czego maz nie zrobil. sam wybral i placi. albo on myje kible i podlogi albo zatrudnia kogos i mu placi... najchetniej bym ta pania zostawila juz na zawsze, nie tylko do porodu smile corka (niecale 8 lat) musi dbac o porzadek w swoim pokoju i przynajmniej raz w tygodniu odkurzac mieszkanie. czasem mi jej zal, ale w koncu kiedys powinna zaczac sie udzielac bo w koncu to i jej mieszkanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka