jan.kran 19.01.07, 20:15 Mam zamiar produkować własnoręcznie i domowo. Potrzebuję rad wskazówek , linków < mogą być po angielskuPPP > Lubię gotować i potrafię przy pomocy jasnego przepisu zbliżyć się do niemalże każdej kuchni więc liczę na to że sushi też pokonam) Kran Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Sushi 19.01.07, 20:45 a zapraszasz na degustacje? Sushi to nic, sashimi to tez pryszcz, ale czy jestes gotowa robic ikizukuri? Odpowiedz Link
syswia Re: Sushi 19.01.07, 21:29 sushi domowe i calkiem wlasnoreczne kup: ryz do sushi (jakikolwiek sredniodlugi), ocet ryzowy, sos sojowy, zielony chrzan, marynowany imbir, wodorosty i mate do zawijania. No i nadzienie. Na pierwszy raz proponuje ogorka, awokado i lososia. Ryz trzeba ugotowac a nastepnie delikatnie wymieszac z mikstura octowo- cukrzana. Odstawic do ostygniecia. Pokroic w paski nadzienie. Rozlozyc mate, wodorosty. Na wodorostach "uklepac" cienka warstwe ryzu (pierwszy raz zrobilam za gubo i wyszlo ryzowo), ulozyc z brzegu nadzienie i zawinac ciasno pomagajac sobie mata. Przekroic na pol ostrym nozem, a potem jeszcze raz na pol. Jesc z chrzanem, sosem sojowym przegryzajac imbirem. Odpowiedz Link
triskell Re: Sushi 19.01.07, 21:50 Ja jeszcze dodam, że najłatwiej jest pójść "na skróty" i kupić ocet do sushi - tutaj występuje to jako seasoned rice vinegar i owo "seasoned" polega na tym, że nie musisz już mieszać z cukrem i solą. Ryż musi być taki, który ugotuje się na kleisto. Przynajmniej na początek polecałabym jednak ryże do sushi. W Polsce robiłam sushi wielokrotnie i raz spróbowałam z ryżu Kupiec, niby napisane było na opakowaniu, że można go gotować na lepko, ale to jednak nie było to, więc choć ryże do sushi mają w PL horrendalne ceny, później już takie kupowałam. Ryż moczysz przez pół godziny, potem dobrze płuczesz, gotujesz, zostawiasz do wystygnięcia. Następnie drewnianą łopatką (żeby nie rozkroić ziaren) delikatnie przkładasz do innego naczynia - poleca się duże drewniane misy, ja takiej nie mam, więc po prostu rozkładam na przykrytym folia aluminiową (żeby był mniej sprzątania) blacie, kropiąc jednocześnie octem (jeśli masz 3 ręce, to powinnaś w tym momencie wachlować, żeby ocet ładnie się zeszklił na ryżu). Octu sporo, tak z 1/3 szklanki co najmniej, ten ryż ma nim intensywnie smakować. A na matę koniecznie nakładaj przeźroczystą folię spożywczą (zanim położysz wodorosty), bo w przeciwnym razie strasznie Ci się upaćka tym ryżem. Oczywiście pamiętaj, żeby tej folii nie zwinąć do środka, po zwinięciu jednej rolki folię wywalasz i do kolejnej rolki ucinasz kolejny arkusik. Moje standardowe nadzienie to: avocado, łosoś lub paluszki krabowe (choć w Polsce próbowałam z pastą z tuńczyka Pastella i wyszło rewelacyjnie), ogórek, gotowana marchewka i krojony w słupki serek Philadelphia. A najlepiej przyjedź tutaj, to Ci pokażę, jak zrobić. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 20.01.07, 03:58 Super !!! Chyba wszystko mogę kupić u Turka na rogu oprócz maty i ryby. Z matą nie ma problemów bo mam niedaleko sklep z japońskim jedzeniem. Ryż do sushi nawet mam bo Junior kiedyś kupił. Po niedzieli spróbuję) Kran Odpowiedz Link
mulinka tamsin 20.01.07, 20:11 jesli lubisz japonskie, to polecam sushi bufet (nie zrazaj sie, ze bufet, naprawde fajne miejsce) przy "9" we Framingham jedzenie jest fantastyczne, wybor baaaardzo duzy - i sushi i sashimi do wyboru do koloru, no...dwie wizyty, to za malo, zeby sprobowac wszystkiego, choc...rybych lbow nie bylo ) jednego, czego w tej knajpie nie lubie, to...tego, ze objadam sie tam tak, ze malo nie pekne pozdrowienia dla milosnikow surowej rybki (moj faworyt - to tunczyk Odpowiedz Link
tamsin Re: tamsin 21.01.07, 00:08 no troche ten bufet odstrasza ale jak mowisz, ze dobre to bym sprobowala. Pamietasz jak to miejsce sie nazywa? Odpowiedz Link
mulinka Re: tamsin 22.01.07, 00:22 mam nadzieje, ze mi sie link wyswietli maps.citysearch.com/map/view/38467328 jesli bedziesz sie wybierac, to...idz porzadnie glodna, tam jest co jesc pozdrowionka Odpowiedz Link
sukiennica Re: Sushi 21.01.07, 22:54 Kranie, jak sie juz tego sushi nauczysz robic, to ja chetnie przyjade je zezrec) Odpowiedz Link
ampolion Re: Sushi 22.01.07, 04:34 Sushi making ++ www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=how+to+make+sushi&btnG=Google+Search Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 22.01.07, 09:01 Będę robiła na pewno tylko nie wiem kiedy... Na razie zostałam przywalona śniegiem , chorobą i masą spraw do załatwienia. I na dodatek znalazłam blog od którego nie mogę się oderwać... I chcę się uczyć pisać. W związku z tym idę sobie poczytać książkę) K. Odpowiedz Link
edytais Re: Sushi 22.01.07, 17:38 Ja robie dokladnie jak triskell. Tak dokladniej z tym ryzem: Wazne jest moczenie. Mi sie raz spieszylo i nie wymoczylam ryzu. Czuc bylo roznice. wody powinno byc 20% wiecej niz ryzu. Ryz i wode wloz do naczynia, ktore ma szczelna nakrywke. Nastaw na srednia temperature na ogniu lub kuchence gazowej az do zagotowania, zmniej temp na nizsza i gotuj przez 10 minut. Wylacz grzanie i przeczekaj nastepne 10 minut, niech ryz jeszcze sie grzeje na parze, wiec nie podnies nakrywki. W sumie potrzeba na ryz 30 minut (moczenie) i 25 minut (gotowanie). Potem jest wachlowanie sos do ryzu: Na 5 szklanek ryzu 7-8 lyzek ryzowego octu (15 ml na lyzke) 1 lyzke soli 4-5 lyzek cukru Ilosc cukru zmniejsz o polowe jesli robisz finger sushi (nie wiem jak to nazwac po polsku) To takie sushi bez wodorostu: ryz i surowa ryba po prostu. Ryz wtedy powinien byc mniej slodki. Ja zwykle robie wiecej i uzywam reszty do moczenia rak i przecierania noza podczas krojenia. Dawno juz nie robilam. Przypomnialo mi sie i chyba niedlugo zrobie sushi. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 07.03.07, 13:23 Mmmmm... Mlask, mlask Wczoraj przed pojsciem do fabryki na druga zmiane wpadlam z Juniorem do rybnego na rogu i kupilismy ryby i kawior. Potem ja poszlam do roboty a J. polecial do japonskiego sklepu na drugim rogu nabyc to_co_brakowalo_ do_ produkcji czyli wasabi , ocet i imbir. Kiedy wrocilam czekal na mnie pieknie nakryty stol ze swieczkami i : _-------> nigiri-sushi, maki-sushi , sashimi Jako skladnikow uzyl tunczyka, lososia i dorsza, avocado , szparagow i dymki. Te dwa ostatnie do sashimi. Bylo znakomite , najadlam sie po kokarde. Jakis kawalek ryby zostal i ryz i reszta . Dzis chce zobaczyc jak On to robi... Jako ciekawostke podam ze do gotowania ryzu uzyl ryzowara czyli elektrycznego garnka do ryzu... Ryz do sushi wyszedl z niego doskonaly. Dwa dni temu zrobil ratatouille , po raz pierwszy sam , na podstawie ogolnych wskazowek moich przez komorke z fabryki. Jedna z najlepszych jakie jadlam w zyciu... Caly czas czyta o roznych przyprawach , ziolach , oliwach a potem kupuje i uzywa Chyba Go wykieruje na kucharzaPP Kran Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 07.03.07, 13:27 Dodam ze wydrukowalam ten watek i jak wrocilam z fabryki to widzialam po sladach ze J. z niego korzystal Odpowiedz Link
kinky5 Re: Sushi 07.03.07, 19:30 owin mate folia plastikowa gdy robisz sushi "na odwrot" np. california rolls - ryz jest na zewnatrz, a nori wewnatrz. Nie bedziesz miala calej maty utaplanej w ryzu. przed sushi polecam ede-mame czyli mloda soje w jak to sie nazywa...w straku. - uciac koncowki strakow -posypac dosc dobrze sola i "wmasowac" w soje - zostawic na 15 min -zagotowac duza ilosc wody (tak aby przykrylo soje) - wrzucic soje i gotowac na wysokiej temp. przez 7-10 min albo sprawdzic kiedy soja (chodzi mi o to co siedzi w straku ) bedzie miekka ale chrupka . - wylac wode i na chwileczke wlozyc soje pod strumien wody. - mozna dodatkowo posypac sola. jesc przez wysysanie na cieplo i zimno. polecam na cieplo! - Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Sushi 07.03.07, 20:13 jan.kran napisała: > Będę robiła na pewno tylko nie wiem kiedy... Na razie zostałam przywalona > śniegiem , chorobą i masą spraw do załatwienia. > I na dodatek znalazłam blog od którego nie mogę się oderwać... > I chcę się uczyć pisać. > W związku z tym idę sobie poczytać książkę) > K. daj .link do tego bloga z checia poczytam)) Odpowiedz Link
sylwek07 za tydzien bede jadl Sushi 14.03.07, 19:22 zrobione przez moja grupe co sie uczymy angielskiego a pomagac nam bedzie pewna Koreanka z Koreii Poludniowej. Odpowiedz Link
jan.kran Re: za tydzien bede jadl Sushi 14.03.07, 23:03 Podziel się wrażeniami i smacznego !!! Kran Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Sushi 20.03.07, 19:54 no i jestem po ...jednak trudno to sie robi i trzeba miec duzo wprawy w robieniu Sushi ... Odpowiedz Link
tamsin Re: Sushi 20.03.07, 20:09 dlatego warto sie wybrac do restauracji aby nie tylko sie nie nameczyc, ale aby zobaczyc prezentajce np. sushi ulozone na lodce. Sushi to nie tylko wrazenie smakowe, je sie rowniez "oczami". Nic nie napisales jak ci smakowalo i jaki rodzaj robiliscie. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Sushi 20.03.07, 20:24 co do smaku to smakowalo jakby byla tam ryba a robilismy to z rzodkiewka,miesem wolowym,parowka,ryz,ser zolty,szpinak i krewetki i to zawiniete w ten papier z glonow Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Sushi 20.03.07, 20:45 Hi hi , ja nie jestem fanem sushi, ale polska parowke to bym zjadla. Papierowi z glonow tez przepuszcze. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Sushi 20.03.07, 20:59 wlasnie te papierowe glony sa najlepsze,,wyglada to jak kalka fioletowa Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 20.03.07, 23:43 Oj ale ciekawe roznosci robiliscie! Smakowalo Ci ? K. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Sushi 21.03.07, 20:05 smakowalo mi teraz to bym sprobowal z ryba aby poznac roznice Odpowiedz Link
kazia001 Re: Sushi 24.03.07, 09:41 Sushi - moj nalog... Podam szybki przepis na ryz, dziala i smakuje tak samo jak ryz z przepisu. To na wypadek, jak bedziesz miala straszna ochote na sushi i malo czasu na przygotowanie )) Uzywam zwylkego, srednioziarnistego ryzu. Mieszam z woda w proporcjach: na jedna szklanke ryzu, 1 3/4 szklanki wody, gotuje na bardzo wysokim ogniu do momentu zagotowania sie wody, sporadycznie mieszajac, nastepnie zmniejszam gaz i przykrywam garnek gotujac przez 13 - 15 min na bardzo malym ogniu. Po uplywie tego czasu wylaczam gaz i pozostawiam pod przykryciem na kolejne 5-7 min. I gotowe, potem mieszam z octem, cukrem i sola i pozostawiam do ostygniecia. To przepis z opakowania po ryzu, sprawdzony i dziala. Najbardziej sushi smakuje mi z lososiem (surowym lub wedzonym) i avokado, tradycyjne ale pyszne. Jezeli nie masz jeszcze matki bambusowej mozesz zrobic tzw. hand roll. Przetnij kwadratowa alge na 2 trojkaty, wyloz na niej ryz, rybe, ogorka czy avocado czy cokolwiek lubisz i zwin / zroluj w ksztalcie ostroslupa / lejka. Ojejku, mam nadzieje ze wystarczajaco obrazowo sie wyslowilam. SMACZNEGO Odpowiedz Link
katajina Re: Sushi 27.03.07, 09:31 Dawno tu nie zagladalam, a widze ze temat kuchni japonskiej dotyczy, wiec chetnie wtrace swoje dwa grosiki Jesli o ryzu do sushi mowa, to polecalabym Wam japonski, bo choc moze jest drozszy, to jednak najlepszy i nie rozgotowuje sie, a po uformowaniu sushi bardzo dobrze sie trzyma. Japonczycy gotuja ryz w domach, w popularnych tutaj elektrycznych maszynkach do ryzu, oplukawszy go uprzednio 2-3 razy, choc zazwyczaj jednak jadaja sushi w knajpkach i restauracjach, ktorych jest tutaj cale mnostwo, albo kupuja w zestawach dostepnych niemal w kazdym sklepie spozywczym. Najczesciej sprzedawane w Japonii nori (papier z alg), ma kolor zielony, choc dostepne sa rowniez te prawie czarne lub z fioletowym odcieniem. Ciekawostka jest chyba tez to, ze imbir popularny jest tutaj glownie w restauracjach serwujacych sushi, w domach Japonczycy rzadziej go uzywaja Samych rodzajow sushi jest wiele, ale najbardziej popularne sa chyba: nigiri zushi(porcja ryzu z odrobina wasabi i surowa ryba lub innym morskim zyjatkiem na wierzchu albo z omletem jajecznym), maki zushi (rolowane, owiniete nori z nadzieniem w srodku lub zawiniete odwrotnie - ura maki- z ryzem posypanym po wierzchu np. ikra lub sezamem), temaki zushi (zrolowane w ksztalce lejka). Moze przyda sie Wam link do tej stronki: www.stickyrice.com/ pozdrawiam i zycze smacznego Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 27.03.07, 13:16 My właśnie używamy takiego garnka elektrycznego i ryż wychodzi idealny) Kran Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 05.04.07, 03:40 Na tym blogu można się dowiedzieć interesujących rzeczy o sushi: przyzielonejherbacie.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?208061 Odpowiedz Link
blum5 Re: Sushi 05.04.07, 18:48 a ja wlasnie wczoraj robilam californian rolls, ale pycha, i polecam zakup takiej specjalnej maty do zawijania tych rolek, bo ryz sie strasznie lepi ni nijak nie mozna tego porzednie zawinac Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 05.04.07, 20:08 matę mamy ... napisz jak robisz to kalifornijskie sushi Odpowiedz Link
blum5 Re: Sushi 05.04.07, 23:38 skladniki: nori (pewnie wiesz co to jest, wiec nie pisze) ryz (specjalny do sushi ogorek swiezy mieso kraba awokado wasabi sos soyowy rozsmarowac ryz na tym kwadracie (nori)ale zimny, bo cieply powoeduje rozpadanie tejze roslinki odwrocic na druga strone , tak zeby ryz byl pod spodem, a na tej roslinie rozsmarowac awokado, na to polozyc cieniutike paski ogorka, plus mieso kraba, zawinac (do tego wlasnie ta mata potrzebna, zeby dobrze sie zawinelo), i ciac na lmale ruloniki - polac sosem sojowym i troszeczke wasabi i ot wsio pyyyyycha Odpowiedz Link
jan.kran Re: Sushi 02.04.08, 02:38 Podbijaj , podbijaj Junior zrobil wczoraj i chyba zrobi jutro Ja moge jesc w zasadzie na sniadanie , obiad i kolacje Ostatnio odkrylam znakomitego lososia , polewam sosem sojowym , imbir i wasabi i zycie nabiera barw) Surowa ryba z ryzem zmienila moje zyciePPPP Kran Odpowiedz Link
monhann2 Re: Sushi 02.04.08, 17:43 Costco ma codziennie swiezego lososia. Ostatnio mnie opetalo jedzenie pieczonego w piecu lososia, niebo w gebie, a jakie zdrowe. Sushi tez uwielbiam ale zbyt pracochlonne dla mnie, nie mam czasu ani cierpliwosci do takiej dlubaniny))) Odpowiedz Link
ulkaa Re: Sushi 02.04.08, 19:01 Popieram Mnie rowniez brak cierpliwosci a przede wszystkim czasu. Pieczonego lososia tez przyrzadzam, chociaz musze przyznac, ze najlepszego pod sloncem jadlam u mulinki, ktorym mnie uraczyla na sniadanko.Rozplywal sie w ustach ! Przednia z niej kucharka)) Odpowiedz Link
pama13 Re: Sushi 03.04.08, 03:08 Prosze podajcie Kobietki jakis latwy przepis na pieczonego lososia. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Sushi 03.04.08, 15:03 pama13 napisała: > Prosze podajcie Kobietki jakis latwy przepis na pieczonego lososia. Caly widz polega na tym, ze ja nie mam zadnego przepisu na pieczonego lososia. To jest chyba najlatwiejsze i najszybsze jedzenie pod sloncem. Za kazdym razem dodaje cos innego i zawsze jest pycha. Generalnie nacieram czosnkiem, bazylia, oregano, sol, pieprz, troche cytryny, czasem poleje bialym winem, moze byc musztarda itd, zawijam w folie aluminiowa i do pieca na ok 20 min. Mozesz dodac to, co lubisz. Czasami dorabiam sos, np koperkowy ale jak sie spiesze to jemy bez. Odpowiedz Link
mulinka Re: Sushi 03.04.08, 18:44 Losos - jedna z najlepszych ryb wystarczy tylko posolic mozna (ja tak robie)skropic cytryna, wegeta, bazylia, koperkiem, dac odrobinke masla, pod folie i do pieca cala tajemnica, to to, ze lososia nie mozna piec zbyt dlugo! jest pyszny, gdy piecze go sie nie dluzej niz 20 min. (wkladasz do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika - 350F) (mam na mysli caly plat lub 3-4 dzwonka) Odpowiedz Link
pama13 Re: Sushi 18.04.08, 05:14 a jak wybrac dobrego lososia?czym kierowac sie podczas zakupu?zawsze pieczecie swiezego czy takze mrozonego?Jakiego bardziej preferujecie Pacific czy Atlantic? Odpowiedz Link