Dodaj do ulubionych

góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych

23.03.09, 19:52
Witam, Czy ktoś może posiada zaproszenie napisane gwarą góralską i mógłby
podzielić się na forum ciekawym tekstem?
Obserwuj wątek
    • Gość: gorol Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.09, 20:22
      W cudze piórka się chcesz stroić, ceperko?
      Pisz po swojemu i nie rób z góralszczyzny cepelii.
      • weekenda Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych 23.03.09, 21:45
        i zrobiło się miło, przyjemnie i przyjaźnie
      • esmarta Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych 23.03.09, 23:21
        ... w takim razie wpisywanie w zaproszenia fragmentów wierszy, też jest
        strojeniem się w obce pióra? cytaty to nie kradzież i moje pytanie też nie jest
        kradzieżą. Tysiące portali podaje standardowe teksty - ogolnopolskie, jestem
        ciekawa jak to wyglada na Podhalu...moje korzenie sięgają podhala i nie robie
        cepelii z obyczajów, gwary i tym samym regionu.
    • Gość: nana Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.03.09, 01:40
      lepiej zyj na kocia lape
      • esmarta Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych 24.03.09, 18:15
        dzieki za doradztwo, jednakze kocia mi się już znudziła;-))))
        • ciupazka2 Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych 24.03.09, 19:33
          U nos ni ma zaprosyń na piśmie, chodzi sie od chałupy do chałupy i osobiście
          trza upytać piyknie na wesele, bo inacyj nie przydom, haj.
          O tym syćkim juz tutok było, samak o tym Wom pisała to cytojcie, wruć se temat :
          wesele góralskie i cytoj.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=28128501&a=28263653
          • przeszlakowska1 Re: Wątek: pytacka na wesele 25.03.09, 20:40
            Juz my to omowiali, cytoj Forum Zakopane, to sie dowies...

"Puscojcie nos wartko
            Nie zapiyrojcie sie,
            Na wesele przydżcie,
            Nie wymowiojcie sie!

Przydźciez na wesele, z serca Wos pytomy
            Co momy w kumorze, to na stół podomy.
            Przydźcie sycka, przydźcie, bedziemy cekali,
            Bedziemy przybyłyk muzykom witali.

Bedom dziywki ze wsi siedmiu i śwarne chłopoko,
            Bedom wdowy, bedom wdowcy, bedom i pokraki.
            Bedzie kołoc, bedom babki, przeróznyj jakości,
            Bedzie spyrka i kiełbasa rozmajtyj chrubości.
            Bedzie trunek wselenijaki, coby ludzie piyli,
            Bedzie chlywek dlo opityk, coby sie nie biyli.
            Cobyście sie nie odrzekli, jak bedziymy za progiem,
            Na weselu być musicie i ostońcie z Panem Bogiem.

Ślubować wiecnom miełość bedziemy
            w kościele parafialnym w Szaflarach....
            o godz. 13.00., na ftorom Wos z rodzinom zaprosomy.

Bedziemy straśnie radzi,
            kie Wos na tyj urocystości uwidzimy
            i kie Wos na weselu ugościmy.
            Ojcowie i młodzi"
            Piyrse archiwizujycie, a pote sie snowa ozpytujycie, jee...Sukać!

Takie tyz dostałak:

Scęście skrzesało sie samo...
            Kie powiymy: TAK
            Bo na foli scęścio odpłyniymy
            Ino nie pytojcie, ka...?
            Bo kie my som jest razym,
            To wsędy bee nom blisko.

Kielo krewnyk, powinowatyk i przyjociół momy
            Syćkik barz piyknie zaprosomy
            Coby nikogo z Wos nie było brak
            Kie bedziymy w Starym Kościółku w dniu...
            godać : TAK...

Młodzi z Rodzicami

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=31118118&v=2&s=0
            • esmarta Re: Wątek: pytacka na wesele 04.05.09, 20:37
              bardzo dziękuję jeden z wierszyków we fragmencie zamiescilam na zaproszeniu.
              Dziękuję za pomoc.
    • Gość: Nie ceper Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych IP: *.chello.pl 19.05.09, 17:21
      Trochę się wkurzyłam to że mieszkamy w różnych rejonach kraju nie znaczy że jesteśmy obcy .Dziadkowie byli góralami los ich rzucił na Kujawy ,szczycę się tym że mam góralskie korzenie chociaż nie mówię gwarą i niewiele wiem o zwyczajach .My górale na "obczyznie " chcemy wiedzieć coś więcej , mieć możliwość przekazania wiedzy naszym dziecom , więc pomóżcie nam w tym GÓRALE i nas nie odrzucajcie . Pozdrawiam
      • 123gumbas Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych 24.05.09, 01:14
        tak właśnie ciężko zapytać górala o coś, żeby wprost odpowiedział, znam to nie
        od dziś, wywody i wywody, ale w tym tamacie, pomogli mi mili górale:) może bom
        laszka:)powinni się dzielić swoją wiedzą i cieszyć się, że ktoś znajdując
        korzenie góralskie chce się do nich przyznawać i kultywować tradycje! Pozdrawiam
        • ciupazka2 Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych 24.05.09, 17:07
          Z Tobie taki górol i te Twoje korzynie góralskie, jak nie powiym co...Weź se
          ksiązecki i cytoj, a pote se do synów godoj: Hejze pódźcie tu synowie, a dobrze
          nadstowcie usy, co Wom powiem, to Wom powiym, ale Wom ta powiym, kie beecie
          kansi w świecie i za górola sie przebierecie, jakiz bee z tego hasynt, kie
          ozora braknie w gębie? Nydyć tak godajom, ze jako mać, tako bee nać.Wiedzy mać
          ni mo i na Forumie suko? Jakiez nieba som jest nad Wami, he? Wyście nie som
          jest górolami!!! Górol gware, zwyki, siekierycke nosi w nuku i to syćko
          przekazuje lo wnuków.Nie woło nigda cepra do pomocy, ani za dnia, ani w nocy, haj!
          • Gość: Nie ceper Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych IP: *.chello.pl 26.05.09, 16:47
            TY GÓROL TY CŁEK nie zycliwy i zły ,ty pockoj jesce za dnia i w nocy
            będziesz wołać cepra do pomocy tylko że ceper do ciebie zyciom się
            nie obróci . I taka jest różnica pomiędzy ceprem a górolem .Mam
            nadzieję że nie wszyscy górole są tacy bo przyjdzie mi wstydzić się
            za wos żyjąc wśród ceprów .A jeśli chodzi o gwarę bardzo bym chciała
            ją znać ale nie miał mi kto przekazać tej wiedzy i tela . Mimo
            wszystko pozdrawiam serdecznie .
            • Gość: nie ceper Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych IP: *.chello.pl 26.05.09, 21:28
              Jeszcze chciałam dodać że ten kto się urodził i mieszka w górach ma
              do czynienia ze swoją kulturą na co dzień nigdy nie zrozumie tego co
              nie miał wyboru i nie decydował o tym gdzie się urodzi i będzie żył
              .Ostatni raz mowe góralską słyszałam 30 lat temu , troche pamiętam
              ale zbyt mało żeby się nią posługiwać .Zresztą myśl i mów co chcesz
              ja wiem swoje , nie sztuka godać gwarą jak się ma z nią do czynienia
              na codzień sztuka zachowć chociaż odrobine nie wiedząc prawie nic .I
              tak wszystkie drogi prowadzą mnie tam gdzie szybciej będzie bić moje
              serce . Pozdrawiam
              • Gość: ciupazka1 Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych IP: 89.167.22.* 28.05.09, 14:48
                A jo mom syćko w tyle, jo sie nie myle, he, he... znos tom śpiywke? Som jest
                takie kwile, ze jo sie nigda nie myle, mom syćko w tyle. Tak i tutok...Ceper
                wie swoje a baba tyz swoje wie. Moda nazdac sie terozki na góroli, cy jako?
                • Gość: Nie ceper Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych IP: *.chello.pl 28.05.09, 15:17
                  A znam znam hihi i też mam wszystko w tyle i tyle :) ale tu nie
                  chodzi o mode na góroli po prostu kocham gwarę ,śpiew i tance
                  góralskie i wszystko co jest związane z górolami i góroli też kocham
                  chociaż widzę że to miłowanie jednostronne .Zresztą pojawiam się i
                  znikam to wszystko co mam do powiedzenia .Żegnojcie
        • Gość: Nie ceper Re: góralskie teksty na zaproszeniach ślubnych IP: *.chello.pl 28.05.09, 17:56
          Całkiem zapomniałam :) chciałam podziękować za poparcie :) w tym roku
          jade w rodzinne strony :) na pewno spotkam tam mądrych i dobrych
          ludzi którzy się na mnie nie wypną :))))) pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka