Dodaj do ulubionych

Napoje energetyczne

30.11.05, 12:59
Hej !!!

Mam pytanko: czy napoje energetyczne (red bulle itp.) moga uzalezniac? W koncu
zawieraja kofeine, tauryne i inne ciekawe skladniki. Ja ostatnio musze duzo
pracowac poznymi wieczorami i sie takimi wynalazkami wspomagam. Zastanawiam
sie tylko co bedzie jak kiedys bede chcial je odstawic. Moze sie tak zdarzyc,
ze nie bede w stanie??

Pzdr.
Xant
Obserwuj wątek
    • janulodz Re: Napoje energetyczne 30.11.05, 14:57
      -"Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, bądź zapytaj lekarza,lub farmaceuty".-

Czy te wynalazki Ci rzeczywiście pomagają, czy to tylko autosugestia.
      Sam kiedyś tego próbowałem. Bez rezultatu. Uczucia senności i zmęczenia się
      się nie pozbyłem, żadnego "speed'a" nie dostałem, a jak się położyłem i
      próbowałem zasnąć to nie mogłem.

Poza psem ,książka jest najlepszym przyjacielem człowieka (jak to można
      dokładnie przetłumaczyć?)
      • xant Re: Napoje energetyczne 30.11.05, 15:26
        > Poza psem ,książka jest najlepszym przyjacielem człowieka (jak to można
        > dokładnie przetłumaczyć?)

To taka angielska gra słów. Z jednej strony "Outside of a dog" można zrozumieć
        "oprócz psa" "poza psem". "Outside" znaczy też "na zewnątrz". Jak się to zestawi
        z "inside a dog" to wychodzi raczej to drugie znaczenie. Jak czytasz początek to
        myślisz, że chodzi o coś innego, a jak dojdziesz do końca to ma się zrobić
        śmiesznie. Przynajmniej ja to tak rozumiem. Niestety po polsku nie da sie tego
        dosłownie przetłumaczyć.

Pzdr.
        Xant

P.S.: Jeśli źle myślę to niech mnie jakis anglista oświeci.
        • ziemovit Re: Napoje energetyczne 30.11.05, 17:07
          Ja uważam że uzależnić się można od wszystkiego. Jeśli naprawdę się postarasz
          to pewnie może to być Red Bull - czego z całego serca Ci nie życzę.
          A tak serio ja też pijałem Red Bula w dużych ilościach, ale stwierdziłem że po
          pierwsze nie jest to żadna rewelacja, po drugie drogie to no i po trzecie (co
          najważniejsze dla mnie) wolę dmuchać na zimne i nie pić niż mieć koleiny nałóg.
          Używam za to witaminy - polecam Geriavit.
        • zewszad_i_znikad Re: Napoje energetyczne 25.12.05, 18:39
          Moim zdaniem dałoby się przetłumaczyć, przecież polskie "poza" też jest lekko
          dwuznaczne i może znaczyć "oprócz" lub "na zewnątrz".

Jeżeli chodzi o napoje energetyzujące - czy uzależniają, nie wiem, ale na mnie
          działają aż za dobrze. Brrr. Wypiłam raz Red Bulla i całe popołudnie byłam
          nakręcona, miałam jeszcze większy słowotok niż w stanie normalnym. Nigdy więcej
          tego rodzaju "specjałów".
    • onaaaaa23 Re: Napoje energetyczne 08.12.05, 15:22
      Jasne ze mozna i ja jestem tego zywym przykładem.Napoje energetyzujace pije od
      ok.4-5 lat.od zawsze duzo.obecnie bez 2 red buli dziennie nie wyobrazam sobie
      zycia:(koszmar ale nie umiem z tym zwyciezyc.jak nie wypije to nie mam na nic
      siły,jestem senna i wpadam w depreche a po red bulu swiat jest taki fajowy.
      • gucio121 Re: Napoje energetyczne 24.12.05, 22:09
        moim zdaniem da się uzaleznić, tak samo jak człowiek jest się w stanie
        uzależnić od picia PEPSI, którego skład jest taki by człowieka ciągło do jego
        picia, jednak spożywanie tego napoju, jak wiemy, powoduje niszczenie się kości,
        w tym także uzębienia (warto wiedzieć, że pepsi jest robione na bazie kwasu
        fosforowego). Tak samo jak PEPSI tak i RED BULL zawiera koffeinę, która
        spożywana często prowadzi do tego, że po dłuższym czasie stosowania, człowiek
        musi ją spożywać by normalnie funkcjonować. Nie jest to może jakieś wielkie
        uzależnienie, ale moim zdaniem NEGATYWNIE WPŁYWA na funkcjonowanie organizmu.
        Według mnie to jest używka, której się jednak należy wystrzegać.
        Pozdrawiam i życzę WESOŁYCH ŚWIAT
      • geene Re: Napoje energetyczne 07.02.06, 12:21
        To tak jak ja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka