Dodaj do ulubionych

Zaburzenia rytmu serca

01.01.25, 19:32
Dzień dobry! Czy ktoś też tak ma ? Czuję że serce czasem traci rytm np - jest kilka uderzeń równomiernych a potem np 2 albo 3 szybsze tj. przerwa między nimi jest krótsza ( szczególnie przy wdechu bije szybciej a przy wydechu lekko zwalnia, przy zwalnianiu czuję też czasem dłuższe przerwy , chociaż może tylko mi się wydaje ) a potem już normalnie. Albo czasem po marszu jak usiądę to czuję kilka normalnych uderzeń a potem jedno takie silne i szybkie jakby dwa serca na raz uderzyły i czuję jak to uderzenie podchodzi mi do gardła albo do żołądka tak jakby było dodatkowe ale właściwie to nie wiem czy jest dodatkowe… Czasem czuję też ,,potykanie” lub ,,fikołkowanie”. Robiłam EKG w ośrodku wszystko wyszło w porządku ( tyle że podczas niego nie było tych dolegliwości ). Ostatnio miałam też dużo stresu, wręcz lęku myślę że to też jest mie bez znaczenia. Biorę propranolol. Czy te zaburzenia mogą wynikać np z nerwicy lękowej albo serca - bo niestety pojawiły się u mnie zaburzenia lękowe. Czy powinnam zgłosić się do kardiologa ?
Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: Zaburzenia rytmu serca 01.01.25, 20:57
      Zaburzenia moga wynikać ze wszystkiego, czy jest na sali kardiolog?
      Niedobór/ nadmiar elektrolitów, anemia, niewyspanie, niedożywienie, przejedzenie, bezdech senny, kłopoty z drogami oddechowymi, zakrzepica, niewydolność serca, bloki serca, refluks, problemy z kręgosłupem, stres, tarczyca, hormony żeńskie, infekcje wirusowe / bakteryjne, odwodnienie, przewodnienie, nadreaktywność nerwu błędnego, hipoksja, nadciśnienie/ niedociśnienie, skutek uboczny leków - np. ibuprofenu czy antydepresantów. Przerost mięśnia sercowego.
      • katarzyna5679 Re: Zaburzenia rytmu serca 01.01.25, 21:15
        Co w takim razie mi radzisz?
        • katarzyna5679 Re: Zaburzenia rytmu serca 01.01.25, 21:17
          Miałam również napad częstoskurczu puls ok.160-170, towarzyszył mi lęk trwało to może kilka minut po uspokojeniu było okej.
          • chocolate_dog123 Re: Zaburzenia rytmu serca 01.01.25, 21:33
            Podstawowe badania krwi i echo serca. U mnie takie atrakcje dzieją się przy problemach z potasem sodem niedoborem żelaza. Po lekach tez - są leki które przesuwają jony elektrolitów między wnętrzem komorek i płynem pozakomórkowym. Po infekcjach - przeważnie do kilku tygodni to trwa, ale jest to mega niemile bo ciśnie w klatce jakbyś miała zejść na serce. U mnie to są arytmie które występują i przy niskim i wysokim pulsie. Możesz sobie holtera ekg zrobić.
            Proteinogram, chlorki, ferrytyna, kwas foliowy, homocysteina, cholesterol, nt pro BNP, tsh, ft3, próby wątrobowe i kreatynina, crp, ck mb, morfologia, ASO.
            • katarzyna5679 Re: Zaburzenia rytmu serca 01.01.25, 21:38
              Dziękuję, na piątek jestem zapisana na podstawowe badania krwi, jutro zadzwonię też do kardiologa. Mam nadzieję że to nic poważnego 🙏
              • chocolate_dog123 Re: Zaburzenia rytmu serca 01.01.25, 21:45
                Jonogram miało być / nie proteinogram. Nie goraczkujesz czy nie przechodziłaś jakieś infekcji ostatnio? Zęby - gardło też mogą wpływać poprzez infekcje siejące się po organizmie. Zapchany nos i budzenie się z brakiem tchu w nocy - bezdech?
                • katarzyna5679 Re: Zaburzenia rytmu serca 02.01.25, 02:27
                  Nie ostatnio wogóle nie chorowałam. Ale przez kilka ostatnich tygodni miałam dużo stresu, lęku , strachu, trzęsłam się, bardziej się pociłam, często miałam wypieki na policzkach nie mogłam wziąć oddechu do końca, trzęsłam się i codziennie miałam podwyższony puls i miałam 1 atak częstoskurczu - puls ok. 160-170 uspokoiłam się i było ok. Zaczęłam brać propanolol - bardzo pomógł na przyspieszone tętno i wyrównał ciśnienie i zadziałał przeciwlękowo Teraz mam nieregularne bicie serca, czasem drżenie mięśni , zmęczenie ciągłe, suche usta i spora utrata wagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka